Lyofilizované ovocie

nástupom chladnej jesene dostáva pestrosť nášho jedálnička, čo sa týka vitamínov a minerálov, celkom na frak. Dostupnosť čerstvého ovocia je obmedzená, ale my tak máme perfektnú príležitosť, zaradiť do svojho jedálnička napríklad lyofilizované ovocie.

Čo je to lyofilizácia ovocia a aké sú jej prednosti?

Lyofilizácia alebo tiež mrazom sušené ovocie, je pomerne nový technologický postup, pri ktorom sa ovocie zmrazí ešte pred znížením okolitého tlaku. Ovocie prechádzajú tzv. sublimáciou, pri ktorej sa mrazená voda odparuje priamo do vodnej pary, čím sa z ovocia odstráni 99% vody. Ovocie je umiestnené vo vnútri vákuovej komory, kde je teplota pod bodom mrazu. Teplota sa pomaly zvyšuje a pevné molekuly vody vstupujú do plynného stavu bez toho, aby sa z nich kedy stala kvapalina. Pritom je zachovaná štruktúra ovocia aj jeho nutričná hodnota.

Dnes tento postup zažíva úplný boom, pretože je to príležitosť, ako si aj v zimných mesiacoch vychutnať napríklad jahody, maliny alebo černice a pritom ovociu nechýba jeho špecifická chuť. Jedným z bežných mylných názorov je, že lyofilizované má viac cukru ako čerstvé ovocie. Je to mýtus. Skutočný rozdiel je v koncentrácii cukrov, nie v jeho množstve.

Prečo voliť mrazom sušené ovocie?

  • Ovocie si zachováva svoju prirodzenú chuť.
  • Sú zachované tiež všetky vitamíny a minerálne látky.
  • Dlhá trvanlivosť.

Jedným z najdôležitejších dôvodov, prečo je ovocie a zelenina neoddeliteľnou súčasťou vyváženej stravy, je vysoký obsah vlákniny. Lyofilizované ovocie má podobný obsah vlákniny ako čerstvé alebo sušené ovocie. Vláknina podporuje trávenie a pomáha udržiavať nízku hladinu cholesterolu. Príjem vlákniny môže tiež znížiť riziko srdcových chorôb a ochorení hrubého čreva.

Proč volit lyofilizované ovoce infografika brainmarket sk

Dnes už si môžete pochutnať na rôznych druhoch ovocia ako sú  jahodyktoré vynikajú svojim obsahom vitamínu C a ďalej folátu, mangánu, draslíka a nezanedbateľného množstva vlákniny. Ďalším druhom ovocia, ktoré stoja za zmienku sú maliny. Tie patria medzi najobľúbenejšie druhy ovocia, ktoré sú navyše veľmi nutrične bohaté. Obsahujú vitamíny C a E,  selen, beta karotén, luteín, lykopén a zeaxanthin.

Sušenie mrazom sa odstráni väčšinu obsahu vody z ovocia, ale tvar, farba a celková štruktúra ovocia sú obvykle zachované. Mrazom sušené ovocie, ako sú jahody, si tiež dokáže zachovať svoju prirodzenú chuť, takže nie je nutné používať žiadne umelé aditíva ani cukry.

Ďalej môžete ochutnať aróniu, ktorá obsahuje vysoký obsah vitamínu A, C, E a vitamíny skupiny B. Okrem toho obsahuje vlákninu a z minerálov hlavne draslík, vápnik, horčík, mangán a železo. Navyše sú tieto bobule vynikajúcim zdrojom antioxidantov podobne ako čučoriedkyTieto zlúčeniny pomáhajú chrániť naše bunky pred pôsobením voľných radikálov, ktoré poškodzujú naše bunky.

Medzi najznámejšie druhy lyofilizovaného ovocia nesmieme zabudnúť čierne ríbezle. Tie podobne ako maliny vyniká vysokým obsahom vitamínu C, tak aj antokyánov a gama-linolénovej kyseliny (GLA). Medzi ďalšie pozoruhodné druhy ovocia patria tiež ananás alebo banán. Druhy ovocia, pre ktoré je typický vysoký obsah draslíka, ktorý ocení predovšetkým naše srdce, pretože pomáha regulovať náš krvný tlak a znižuje hladinu cukru v krvi.

Aj keď nič neprekoná chuť čerstvého ovocia, lyofilizované ovocie si v tejto oblasti stále dokáže udržať svoje čestné miesto. Napriek všetkému spracovaniu, ktorým lyofilizované ovocie prechádza, si zachováva drvivú väčšinu svojej chuti a tiež štruktúru, pretože lyofilizované ovocie má chrumkavú konzistenciu. Asi najvýznamnejšou výhodou lyofilizovaného ovocia oproti ovociu čerstvému ​​je jeho trvanlivosť. Pokiaľ chcete ušetriť miesto v mrazničke, môže byť dobrý nápad vymeniť mrazené ovocie za lyofilizované. Lyofilizované ovocie je skvelou voľbou pri cestovaní. Pretože lyofilizované plody neobsahujú vodu, sú ľahšie a tak aj lepšou voľbou desiat na cestách a ocenia ich hlavne turisti.

NOVINKA: Novo sme tiež zaradili aj červenú repu. Má zemitú chuť, je krásne chrumkavá a ideálna na konzumáciu na cestách alebo do pridania do obľúbeného šalátu. Červená repa je skutočný poklad medzi koreňovou zeleninou. Medzi hlavné živiny v repe patrí železo, ktoré sa podieľa na krvotvorbe. Repu by mali preto konzumovať tí, ktorí trpia anémiou, ale aj ženy v období menštruácie a deti. Medzi ďalšie minerály, na ktoré by sme nemali v súvislosti s červenou repou zabudnúť je horčík, meď, selén, jód alebo menej známe lítium, ktoré má významný vplyv na našu psychiku.

Je bohatá na antokyánycelý rad vitamínov a minerálov, obsahuje aj veľký podiel vlákniny. Podobne ako jablká obsahuje pektín, čo je druh vlákniny, ktorá pozitívne pôsobí na náš mikrobióm. Pomáha predchádzať a riešiť problémy so zápchou a celkovo patrí medzi vhodné potraviny pre celý tráviaci systém. Avšak čo je najdôležitejšie, tak to je jej pôsobí na produkciu oxidu dusnatého v cievach. Ten pomáha udržovať priechodnosť ciev a má pod kontrolou náš krvný tlak. Repa je skrátka potravina, za ktorú bude obehový systém vďačný.

Novo môžete ochutnať aj višne, ktoré sú známym zdrojom vitamínu C, betakaroténu aj minerálov ako je horčík, vápnik a zinok. Pravidelnou konzumáciou višní pomôžete vyčistiť telo od škodlivín a čo viac. Višne sú predovšetkým známe svojim obsahom vlákniny. V 100 g lyofilizovaných višní je cca 13 g vlákniny! A to rozhodne stojí za to, urobiť si s višňou pravidelnú dopoludňajšiu desiatu.

shoraa

Pre tých kto by nepoznal morušu, poďme si spoločne predstaviť tohto nového člena rodiny BrainMax Pure. Jedná sa o drobné biele plody, ktoré sa podobajú černici so sladkokyslou chuťou. Plodom morušovníka sa veľmi dobre darí v miernom podnebí. Sú obzvlášť bohaté na vitamín C, železo a vlákninu. Vďaka tomu medzi hlavné prínosy pre organizmus patrí podpora trávenia a pozitívny vplyv na celý zažívací systém.

Zrejme medzi jedno z najobľúbenejších lyofilizovaných druhov ovocia patrí určite mango. Exotické mango pravdepodobne poznáme všetci z pultov v obchode. Toto pozoruhodné ovocie so sladkou dužinou je bohaté na betakarotén, vitamín C aj vlákninu. Okrem toho obsahuje tráviaci enzým (podobne ako banán) amylázu, ktorá pomáha rozkladať škroby na jednoduchšie sacharidy. Možno aj preto sa v tradičnej čínskej medicíne používa mango na posilnenie tráviaceho systému. Novinkou medzi lyfilizovaným ovocím je aj mandarínka, tá má úplne perfektnú chrumkavú konzistenciu a sladkú chuť. Balíček lyofilizovanej mandarínky zjete na posedenie. A taktiež kiwi. To má mierne trpkú chuť a rovnako ako mandarínka chrumkavú konzistenciu. Okrem toho sa jedná o druhy ovocia, ktoré majú značný podiel vitamínu C a mandarínka aj betakaroténu.

Ako skladovať lyofilizované ovocie?

Lyofilizované ovocie a zelenina majú všetky krásne chrumkavú konzistenciu. Avšak pri zlom skladovaní veľmi rýchlo pohlcuje vlhkosť a môže túto konzistenciu rýchlo stratiť. S lyofilizovanými produktmi pracujeme za špeciálnych podmienok, pretože by nemali byť vystavené viac ako 40% vlhkosti. Preto odporúčame lyofilizované ovocie a zeleninu buď ihneď skonzumovať alebo uzavrieť do vzduchotesnej nádoby, ktorá neprepustí vlhkosť ani svetlo.

Pár dôležitých bodov, ktorých je potrebné sa držať pri skladovaní lyofilizovaného ovocia a zeleniny:

  • Po otvorení dôkladne uzavrieť, inak ovocie zvlhne a je možné, že sa časom objaví pleseň.
  • Skladovať v nádobe/sáčku, ktorý neprepustí vzduch, vlhko, pachy (sklo, plast).
  • Ideálne odobrať z vrecka napríklad do zaváračky, vákuového vrecka čo predĺži čerstvosť/chrumkavosť.
  • Skladovať na tmavom a suchom mieste a pri izbovej teplote (do 22 ° C) - špajza / skrinka.

Mrazom sušené ovocie je možné jesť samostatne, alebo môže zvýšiť nutričný obsah raňajkových kaší alebo dopoludňajších desiat. Môžete ho napríklad primiešať do jogurtu alebo ovsenej kaše a to s pokojným svedomím, pretože neobsahuje už žiadny pridaný cukor.

 

Veronika Halusková

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!