Oxid dusnatý - zázračná molekula rozširujúca cievy

koľkých molekulách možno povedať, že ich objaviteľ získal Nobelovu cenu? Minimálne o oxide dusnatom sa to dá povedať. Oxid dusnatý alebo NO je jednoduchá molekula prirodzene sa vyskytujúca v našom organizme. Obsahuje jeden atóm dusíka a jeden atóm kyslíka. Pre bunky je úplne zásadný, pretože vďaka NO si všetkých 50-70 biliónov buniek v tele navzájom odovzdávajú informácie. Ide o takzvanú signálnu molekulu, ktorá dáva pokyn cievam aby sa rozšírili. NO bol v roku 1992 vyhlásený prestížnym časopisom Science za zázračnú molekulu. Vedci na čele s talianskym doktorom Louisom Ignarrom, ktorí ho objavili v obehovej sústave, získali v roku 1998 Nobelovu cenu za fyziológiu a medicínu. Spoločne zistili, že oxid dusnatý je produkovaný endoteliálnymi bunkami v cievnej výstelke a signalizuje cievam, aby sa rozširovali a sťahovali. Tak riadi prietok krvi a tým aj ovplyvňuje množstvo orgánových sústav, vrátane celého obehového systému.

Ako NO vzniká a čo všetko má na starosť?

Oxid dusnatý (NO) je jednou z najdôležitejších a zároveň najmenších molekúl produkovaných v ľudskom tele. Reguluje mnoho dôležitých bunkových funkcií vrátane regulácie zdravého prietoku krvi a zdravej hladiny krvného tlaku, komunikáciu medzi bunkami v mozgu a tiež to, ako sa naše telo bráni proti patogénom. Od jeho objavenia a udelenia Nobelovej ceny teraz vieme, že existujú dve primárne cesty na produkciu oxidu dusnatého. Každý z nich prispieva asi 50% k celkovej produkcii oxidu dusnatého v tele. Keď zlyhá jeden, druhý to môže kompenzovať. Keď zlyhajú obaja, môže to byť pre organizmus fatálne, pretože môžu prestať správne fungovať bunky a orgánové systémy. Nižšie popisujeme dve cesty na produkciu oxidu dusnatého aj to, čo sa môže pokaziť a hlavne, ako to napraviť.

1. Cesta produkcie NO: Dráha syntázy oxidu dusnatého (NOS)

Syntáza oxidu dusnatého (NOS) je enzým, ktorý sa nachádza v našich endotelových bunkách. Teda bunkách, ktoré vystielajú všetky cievy v celom našom tele. Tento enzým veľmi zložitou a komplikovanou reakciou premieňa L-arginín na oxid dusnatý. S pribúdajúcim vekom tento enzým stráca svoju funkciu, takže v dobe okolo 40 rokov, je tento enzým funkčný iba z 50%!!! Pokiaľ náhodou fajčíte, pravidelne necvičíte alebo sa mizerne stravujete, aktivita tohto enzýmu sa ešte zníži!!! Strata funkcie tohto enzýmu je považovaná za jednu z najčastejších príčin v progresii ochorení súvisiacich s vekom. Hladina NO sa teda dá navýšiť doplnkami na báze L-Argininu a L-Citrulínu, pretože Citrulín sa v tele štiepi na arginín. Je ale veľmi rozumné pracovať aj na svojom zdraví v podobe pohybu a zdravej stravy zameranej na potraviny bohaté na antioxidanty, aby enzým syntázy oxidu dusnatého správne fungoval. Tu treba podotknúť, že väčšina doplnkov na báze citrulínu či arginínu nie je postavená podľa formulácie Dr. Ignarra, ktorý získal za objav NO Nobelovu cenu. Preto sme prišli s vlastným stimulantom oxidu dusnatého: BrainMax NO Booster. Tento produkt sme testovali a vyvíjali takmer trištvrte roka. Všetci testovaní potvrdili výrazné zlepšenie v kardiovaskulárnom zdraví.

2. Cesta produkcie NO: Dráha dusičnan-dusitan-oxid dusnatý

Tento spôsob zvyšovania NO je podporovaný stravou s vysokým obsahom zelenej listovej zeleniny bohatej na dusičnany, ako je repa, kel alebo špenát. Anorganický dusičnan sa pri konzumácii prostredníctvom zeleniny premieňa na dusitany a oxid dusnatý cez ústne baktérie. Táto cesta s vekom nestráca na účinnosti, ale je závislá na našej strave a prítomnosti veľmi špecifických orálnych baktérií redukujúcich dusičnany. Pokiaľ nejete dostatok potravín bohatých na dusičnany, potom tento spôsob výroby NO nefunguje. A ak jete veľa potravín bohatých na dusičnany, ale chýbajú Vám správne ústne baktérie kvôli zlej ústnej hygiene alebo používate agresívne antiseptickú ústnu vodu, potom k produkcii NO nedôjde taktiež. Z toho vyplýva, že najlepším spôsobom pre premenu dusičnanov na dusitany až k oxidu dusnatému, je jesť potraviny s vysokým obsahom dusičnanov, ako je zelená listová zelenina, repa, kel alebo špenát a zároveň udržiavať zdravé mikrobiálne prostredie v ústach (zrieknuť sa agresívnych zubných pást, ústnych vôd a vyskúšať orálne probiotiká). U zeleniny dbajte na organický pôvod nielen kvôli pesticídom, ale aj kvôli ochrane pôdy, spodných vôd a živočíchov.

 

Produkcia oxidu dusnatého je kľúčová predovšetkým pre zdravie kardiovaskulárneho systému, ale aj pre ostatné orgánové systémy, pretože umožňuje krvi, kyslíku a živinám prechádzať každou časťou nášho tela. Jeho najdôležitejšou funkciou je vazodilatácia krvných ciev. To znamená, že riadi rozšírenie ciev a tým aj zlepšenie prietoku krvi v celom obehovom systéme. NO je tiež dôležitý pre naše mentálne schopnosti (podporuje neuroplasticitu mozgu), pomáha imunitnému systému v boji proti zá**lu, zvyšuje športový výkon, regeneráciu a podporuje neuroplasticitu mozgu.

Rola NO v ľudskom tele

Najdôležitejšou funkciou NO je bezpochyby vazodilatácia, čo znamená, že uvoľňuje vnútorné svaly krvných ciev. Dochádza tak k rozšíreniu a zlepšeniu prietoku krvi v krvnom obehu, čo pocítite lepšou prekrvenosťou svalov (pumpou) a tkanív, znížením krvného tlaku. Lepšie prekrvenie prostredníctvom roztiahnutia ciev so sebou nesie aj lepší prenos živín a kyslíka do tkanív. Oxid dusnatý sa v tele syntetizuje vo vaskulárnom endoteli – tenkej membráne lemujúcej vnútorné steny krvných ciev – kde pôsobí ako vazodilatátor. Podporuje cievy, aby sa uvoľnili a umožnili krvi voľnejšie prúdiť. Tento vplyv na prietok krvi je zásadný pre viac systémov v tele a zohráva kľúčovú úlohu v zdraví nielen ciev a obehovej sústavy, ale úzko sa dotýka všetkých orgánových sústav. Okrem obehovej sústavy sa NO podieľa aj na uvoľňovaní a regulácii hormónov, metabolizme kostrového svalstva, produkcii sily a výkonnosti počas fyzickej aktivity, ale tiež úzko súvisí s regeneráciou po tréningu.

... a zase ta strava

Niektoré faktory, ako je nutrične chudobná strava, sedavý spôsob života, nadmerný stres, vysoký cholesterol a zvýšená hladina cukru v krvi, obmedzuje telu schopnosť produkovať oxid dusnatý. Navyše hladina tejto životne dôležitej molekuly s postupujúcim vekom klesá. Zistilo sa, že muži vo veku 40 rokov produkujú až o 50% NO menej, než muži vo veku 20 rokov. Produkciu oxidu dusnatého môžete podporiť stravou bohatou na dusičnany, ktorá je obsiahnutá v zelenine, ako napríklad špenát alebo repa. Dusičnany sa totiž v tele menia na oxid dusnatý. Špenát spolu s repou má zrejme najväčší obsah dusičnanov vôbec. V 100g špenáte môže byť obsiahnutých až 387 miligramov dusičnanov.1

Dusičnany a sodné dusičnany

Možno ste počuli, že nie je dobré konzumovať údeniny alebo spracované mäso kvôli obsahu dusičnanov. Nejedná sa o rastlinné dusičnany, ktoré nám prospievajú. Ide o konzervant dusičnan sodný, ktorý v dlhodobom horizonte pravdepodobne stojí za niekoľkými ochoreniami, pretože je v tele premenený na nitrozamíny. Samotné nitrozamíny nie sú priamo karcinogénne, ale sú to alkylačné činidlá, ktoré pozmenia DNA a spôsobené mutácie, z ktorých vznikajú až metabolickou aktiváciou. Rastlinné dusičnany sú naopak zdraviu prospešné a mali by sa hojne v strave vyskytovať.

Okrem potravín podporujúcich produkciu NO môže poslúžiť aj L-Citrulín alebo L-Arginín. Ako už sme uviedli arginín sa v tele enzymaticky štiepi na oxid dusnatý zatiaľ čo citrulín sa v tele štiepi na arginín, z ktorého sa potom štiepi na oxid dusnatý. Najlepšie je teda, ako koniec koncov uvádza aj Dr. Ignarro skombinovať Arginín aj Citruilin dohromady. Vďaka tomu sa získa stabilný a veľmi potentný spôsob produkcie oxidu dusnatého. Tieto poznatky sme využili pri navrhnutí NO Boostera.

Čo má oxid dusnatý v tele na starosť?

1.) Vazodilatácia ciev a zdravie srdca

Oxid dusnatý je produkovaný takmer každým typom bunky v ľudskom tele a je jednou z najdôležitejších molekúl pre zdravie krvných ciev, pretože má na starosť takzvanú vazodilatáciu. Rozšírenie ciev, ku ktorému dochádza, keď sa hladké svaly v stenách tepien uvoľňujú, čo umožňuje, aby sa krvné cievy viac otvorili. Tento proces vedie k zvýšeniu prietoku krvi, zníženiu krvného tlaku, tepu a dokonca môže byť prospešný pri znižovaní hladiny cholesterolu, pretože statíny, ktoré sú predpisované na zníženie cholesterolu v krvi pracujú na podobnom princípe. NO môže navyše zvyšovať účinky statínov. Ale pozor!!! Statíny blokujú syntézu cholesterolu a tým aj syntézu test0sterónu, pretože ten sa tvorí z cholesterolu a preto by som ho mužom, ktorí chcú mať zdravú hladinu test0sterónu neodporúčal. Prirodzenejšie je teda zvyšovať hladinu NO pri znižovaní tlaku.

Mimo to NO zabraňuje tvorbe krvných zrazenín aj aterosklerotických plátov, ktoré pri svojom vzniku môžu znížiť alebo úplne zablokovať prísun krvi tepnami do srdca.2,3

To všetko sa premieta do zdravia celej obehovej sústavy. Obehový systém je samozrejme súčasťou celého tela, takže okrem vyššie spomínaného môže pomôcť aj v prípade erektilnej dysfunkcie, ktorej jednou z možných príčin je aj nedostatok oxidu dusnatého. Oxid dusnatý uľahčuje prietok krvi uvoľnením krvných ciev a uvoľňuje sval, čím napomáha zvýšenému prietoku krvi nevyhnutnému na vyvolanie a udržanie erekcie. Erektilná dysfunkcia spôsobená týmto problémom je často symptómom a niekedy predchodcom kardiovaskulárnych ochorení. Často je erektilná dysfunkcia predznamenaná vysokým krvným tlakom. Prostredníctvom NO sa teda dajú zabiť dve muchy jednou ranou.

2.) Podpora imunitného systému

Imunitný systém je veľký systém plný mnohých rôznych druhov buniek. Pokiaľ v ňom funguje všetko ako má, s prehľadom dokáže porážať útočníkov napadajúcich telo. A oxid dusnatý hrá v imunitnom systéme významnú úlohu, pretože pomáha týmto bunkám komunikovať a rýchlejšie reagovať na útočníkov. Okrem toho imunitný systém využíva NO ako bojovníka na ničenie baktérií a vírusov.

3.) Zvyšuje výkon

Keď cvičíme, naša srdcová frekvencia a prietok krvi sa zrýchli – a kedykoľvek k tomu dôjde, produkuje sa viac oxidu dusnatého. To má za následok lepšiu výkonnosť a zníženie bolesti svalov počas tréningu.

4.) Bojovník proti záp**u

prípade vzniku zá**lu kdekoľvek v tele hrá NO kľúčovú úlohu, pretože zvyšuje prietok krvi do poranenej oblasti a zároveň zvyšuje priepustnosť stien krvných ciev. Tieto faktory pomáhajú imunitným bunkám dostať sa do postihnutej oblasti efektívnejšie a rýchlejšie a tým si aj rýchlejšie poradiť so vznikajúcim zá**lom.

5.) Podpora silných kostí

celoživotnom procese zvanom remodelácia je kostná hmota neustále odstraňovaná a tvorí sa nová, ktorá vytvára silnejšie kosti. Oxid dusnatý hrá v tomto procese dôležitú úlohu a jeho optimálna hladina je rozhodujúca pre zlepšenie pevnosti kostí a minimalizáciu úbytku kostnej hmoty – najmä už žien po menopauze, keď estrogén chrániaci kosti klesá a úbytok kostnej hmoty sa dramaticky zrýchľuje.

6.) Neuroplasticita mozgu a pamäť

priebehu rokov sa ukázalo, že oxid dusnatý sa podieľa aj na neuroplasticite mozgu. V minulosti si vedci mysleli, že mozog je v priebehu rokov stále rovnaký a časom iba degenerujú jeho bunky. Dnes vieme, že všetko, čo robíme a čomu sa venujeme, má vplyv na jeho vývoj. A je to presne tak. Mozog sa neustále mení a práve oxid dusnatý má na to pomerne veľký vplyv. Okrem prenosu informácii a funkciách v nervovom systéme, má NO veľký vplyv na funkcie pamäte, pretože mozog ho využíva na uchovávanie dlhodobých spomienok.

7.) Regenerácia svalov

Regenerácia sa netýka len profesionálnych športovcov, ale každého, kto pravidelne cvičí alebo je inak fyzicky aktívny. Nedostatočne rýchla regenerácia je jednou z príčin, ktorá nás môže odradiť od ďalšieho tréningu. Aj v tomto procese je oxid dusnatý v hlavnej úlohe. NO v regenerácii zaisťuje transport živín a kyslíka do svalov, čo prispieva k rýchlejšej regenerácii.

Záver

Teraz už vieme, že oxid dusnatý je v našom tele nenahraditeľný pomocník a účastník niekoľkých funkcií. Poznajú ho predovšetkým športovci, pretože im pomáha zvýšiť svoju výkonnosť a urýchliť regeneráciu. Avšak oxid dusnatý je dôležitý pre osoby, ktoré majú v rodinnej anamnéze problémy s kardiovaskulárnym systémom ako je ateroskleróza, vysoký krvný tlak a tep. Teraz je NO predmetom výskumov v súvislosti s artritídou a opuchmi vďaka svojim protizá**lovým vlastnostiam.

Doktor Louis Ignarr, ktorý výskumu NO a jeho funkcii v ľudskom tele venoval celý život hovorí, že ak môžeme zvýšiť NO v tele, môžeme zabrániť až 90% kardiovaskulárnych chorôb. Preto sme uviedli BrainMax NO Booster Extreme, čo je komplex troch aminokyselín, ktoré podporujú produkciu oxidu dusnatého v cievach. BrainMax NO Booster je vhodný pre športovcov, ktorí chcú zvýšiť svoj výkon (skvele funguje na napumpovanie svalov), ale je tiež vhodný pre nešportovcov, ktorí chcú využiť prednosti NO a podporiť tak kardiovaskulárny systém.

 

Zdravotné tvrdenie z on hold zoznamu Štátneho zdravotného ústavu. ***slovo zápal sa nesmie používať. 

Veronika Halusková 

 

1. DOMÍNGUEZ, Raúl, Eduardo CUENCA, José Louis Maté MUÑOZ, Pablo García FERNÁNDEZ a . Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review. 2017.

2. BORGI, Lea, Isao MURAKI, Ambika SATIJA, Walter C WILLETT, Eric B RIMM a John P FORMAN. Fruit and vegetable consumption and the incidence of hypertension in three prospective cohort studies. 2015.

3. SIERVO, Mario, Jose LARA, Ikponmwonsa OGBONMWAN a John C MATHERS. Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis. 2013.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!