Maca peruánska - znovuobjavený zázrak z Ánd

Maca Peruánská, nazývaná niekedy tiež ako peruánsky ženšen či viagra. Rastie na človeku neprístupných miestach vo výške cez 4 tis. metrov nad morom, kde neprežije nič iné. Oddávna bola súčasťou stravy indiánov obývajúcich náhornej plošiny peruánskych Ánd. Inkovia a ich bojovníci užívali Macu k zvyšovaniu energie, vitality a sily v boji, rovnako ako afrodiziakum zvyšujúce libido. Maca im tiež umožňovala prežívať vo vysokých nadmorských výškach pri nedostatku kyslíka.

Maca-peruanska-ucinky

Pod vplyvom vedeckého skúmania nám v posledných rokoch Maca vyjavila rad svojich tajomstiev a my tak teraz už ďaleko viac rozumieme jej účinkom. Maca je predovšetkým silný adaptogén, ktorý posilňuje fyzickú i psychickú vitalitu, ďalej bol zdokumentovaný jej pozitívny efekt na tvorbu spermií a libido. Vďaka jej pozitívnemu vplyvu na hladinu androgénov sme ju pridali aj do BrainMax 3.0.

Konzumuje sa zvyčajne v podobe usušeného prášku z jej koreňa. Chuťovo by sa dala prirovnať k orechom alebo karamelu. Koreň macy je bohatý na vitamín C, horčík, meď, železo, zinok a selén. Obsahuje tiež mnoho bioaktívnych rastlinných zlúčenín, napr. glukozinoláty, ktoré súvisia s adaptačným účinkom na ľudský organizmus.

Nepriamy mechanizmus pôsobenia na pohlavné hormóny u mužov aj žien

Maca nepôsobí priamo na zvyšovanie test0sterónu (ktorý preto nemusí byť pri jej užívaní zvýšený u všetkých), ale zvyšuje jeho prekurzor dehydroepiandrosterón (DHEA), čo je androgén a neurosteroid, najhojnejšie kolujúci hormón v ľudskom tele, ktorý slúži ako substrát pre syntézu všetkých ďalších androgénov (u mužov) i estrogénov (u žien). Nedostatok DHEA je pritom jednou z troch hlavných príčin nedostatku test0sterónu, ktorým trpí 90% mužskej populácie na našom území. Prirodzenou obnovou hladiny DHEA tak nepriamo dosiahnete zvýšenie Vášho test0sterónu, rovnako ako celkovo lepšiu náladu, vitalitu a energiu. Niet preto divu, že prirodzenú cestu k udržiavaniu vysokej hladiny DHEA si vypestovali prostredníctvom rozdielnej fytoterapie národy po celom svete a že je nedostatok DHEA v súčasnej dobe u modernej civilizácie spojený so stále rýchlejšie nastupujúcou andro a meno pauzou a ich negatívnymi príznakmi.

Pozitívne účinky na hormonálny systém u mužov aj žien všetkých vekových kategórií.

Tu je niekoľko ďalších účinkov Macy peruánskej aj s vedeckými štúdiami:

  • Stimulácia libida u žien aj mužov. Vo výskume z roku 2010, ktorý zahrnoval štyri randomizované klinické štúdie s celkom 131 účastníkmi, bolo zistené, že po šiestich týždňoch užívania macy dochádzalo u jedincov k zvyšovaniu sexuálnej túžby. (1)
  • Môže zvyšovať plodnosť u mužov. V malej štúdií, kde sa zúčastnilo deväť zdravých mužov, ktorí užívali macu po dobu štyroch mesiacov, bol u subjektov zaznamenaný nárast kvantity, kvality aj mobility spermií. (2)
  • Môže zmierňovať príznaky menopauzy, ktoré sú následkom prirodzeného úbytku estrogénu. To je spojené s nepríjemnými príznakmi (návaly tepla, zmeny nálady, zhoršená kvalita spánku atď.) (3)
  • Môže pozitívne pôsobiť na zväčšenú prostatu. Pri štúdiách na hlodavcoch bolo zistené, že maca redukuje veľkosť prostaty, čo je dávané do súvislosti s vysokým množstvom glukosinolátov (organické produkty rastlín slúžiace k ochrane proti škodcom - jednoduchšie povedané - prírodné pesticídy). (4, 5)
  • Zmierňuje nepríjemné príznaky PMS. Na začiatku menštruačného cyklu je hladina estrogénu veľmi nízka, ale v jeho polovici môže byť hladina estrogénu až 10x vyššia a ku konci sa opäť prudko zníži. Tento hormonálny výkyv môže vybalancovať práve účinok Macy na hormonálny systém.

Maca-ucinky_infografika_brainmarket_sk

Stresová adaptácia - zvyšuje odolnosť na stres

Maca peruánska, niekedy tiež nazývaná peruánsky ženšen, je adaptogénom. Adaptogénom, pretože po stáročia prekonávala nehostinné podmienky vo vysokohorských podmienkach juhoamerických Ánd, kde by žiadna iná rastlina neprežila. Bola sa teda schopná adaptovať, tam kde iné rastliny nemali šancu. Tieto adaptačné vlastnosti sa potom prejavujú po užívaní macy aj v našom organizme.

Maca má schopnosť zmierniť stres a jeho škodlivé účinky tým, že dokáže harmonizovať uvoľňovanie stresových hormónov v nadobličkách, predovšetkým kortizol (viz článok: Adrenálna únava). Pomáha regulovať nervový, endokrinný systém a zvyšuje imunitu. Schopnosť Macy zmierňovať stres má pozitívny vplyv na našu energetickú hladinu a celkovú mentálnu kondíciu.

 Mechanizmus účinkov adaptogénov

Ako macu užívať

V prvom týždni užívajte jednu čajovú lyžičku. V ďalších dvoch až troch týždňoch zvýšte na 2 - 3 čajové lyžičky denne. Po štvrtom týždni môžete užívať polievkovú lyžicu. Mne osobne moc Maca nechutí, takže si ju vždy spoločne s Ashwagandhou a Zázvorom primiešam do šejku s čokoládovým proteínom. Účinky by ste na sebe mali spozorovať už počas prvého týždňa užívania.

Poznámka: Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia potvrdila, že maca je dobrým zdrojom fytoestrogénu, podporuje fyzické a duševné zdravie, vytrvalosť, vitalitu, plodnosť, sexualitu a hormonálny systém pri menopauze. Teda ako jedna z mála bylín bola oficiálne autoritou uznaná pre svoje prospešné účinky.

Pokiaľ sa vám článok páčil, budem rád za jeho zdieľanie :)

Jiří Votava

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!