Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Spoznajte silu adaptogénov: Ako zvýšiť odolnosť na stres a harmonizovať hormóny

Čo sú adaptogény?

Adaptogény sú liečivé byliny, ktoré boli využívané po tisíce rokov v tradičných kultúrach (čínska, ajurvédska). Tieto rastliny rastú tisíce rokov v neprispôsobivých podmienkach v mrazoch, suchu, vo vysokých nadmorských výškach, kde neprežijú žiadne iné organizmy. Dokázali sa adaptovať na dané nehostinné podmienky a prežiť. V ľudskom tele, potom adaptogény fungujú podobne: zvyšujú celkovú odolnosť organizmu na stres (zranenie, úzkosť, únava) a zlepšujú schopnosť odolávať zmeneným podmienkam - adaptovať sa.

adaptogeny

Prvýkrát termín adaptogén použil ruský vedec Nikolaj Lazarev, ktorý tiež stanovil 3 kritéria podľa, ktorých sa určuje či rastlina spadá medzi adaptogény.

  1. Pri užívaní sú bezpečné pre každého bez výnimky.
  2. Musí zvyšovať odolnosť organizmu na stres prostredníctvom širokej škály biochemických faktorov.
  3. Musí mať normalizujúci účinok pre organizmus, napr. vybalancovanie hormónov.

Ako adaptogény fungujú

Adaptogény pomáhajú zmierniť stres tým, že kontrolujú množstvo uvoľnených stresových hormónov pri stresových reakciách. Počas veľmi stresového dňa uvoľňuje hypotalamus (časť medzimozgu) CRH (hormón uvoľňujúci kortikotropín). Uvoľňovanie CRH vyvoláva úzkosť. CRH potom cestuje do hypofýzy, odkiaľ sa uvoľňuje ACTH (adrenokortikotropný hormón). ACTH po ceste krvným riečiskom spúšťa uvoľňovanie kortizolu (stresového hormónu) z kôry nadobličiek a s ním sa vyplaví z nadobličiek aj adrenalín.

Chronický stres vyčerpáva váš organizmus kvôli neustálemu uvoľňovaniu CRH, ACTH a kortizolu. Adaptogény pomáhajú zvyšovať odolnosť na stres tým, že zabraňujú uvoľňovanie CRH a ACTH. To veľmi zjednodušene znamená, že adaptogény pomáhajú znižovať potrebu vášho tela produkovať stresové hormóny v reakcii na stres. Vďaka čomu nedôjde k adrenálnemu vyčerpaniu a ďalším negatívnym efektom spojeným s dopadom stresu. Ako sú: zá***, hormonálna nerovnováha, strata libida alebo problémy so štítnou žľazou.

Adaptogény znižujú úzkosť tým, že zabraňujú uvoľňovaniu CRH. Lebo čím viac sa uvoľní v hypotalame CRH, tým väčšia bude intenzita úzkosti.

adaptogenny-efekt brainmarket sk

Niekoľko ďalších účinkov adaptogénov na ľudský organizmus:

  • Zníženie hladiny kortizolu (hormónu stresu a starnutie).
  • Regenerácia mozgových buniek.
  • Zmiernenie depresie a úzkosti.
  • Ochrana zdravia srdca a pečene.
  • Antikarcinogénny účinok.
  • Zníženie hladiny cholesterolu.
  • Ochrana pred žiarením, radiáciou. Jedná sa o všetku pre organizmus škodlivú radiáciu, či už je to UV alebo elektromagnetické žiarenie. [1]
  • Harmonizácia hormónov.
  • Zníženie únavy.
  • Stimulácia imunitného systému.
  • Zlepšujú pracovnú a športovú výkonnosť.
  • Zlepšujú potenciu, libido a celkovú sexuálnu kondíciu.
  • Znižujú účinky toxických látok, napríklad zo zhoršeného životného prostredia.
  • Zlepšuje kondíciu nervového systému.
  • Proti***ový účinok.

Aké adaptogény užívať a na čo?

Maca

Maca, ktorú sme rozoberali v samostatnom článku je ideálna v prípade potreby optimalizácie, harmonizácie pohlavných hormónov. Maca nepriamo zvyšuje množstvo pohlavných hormónov u mužov i žien, čo vedie k stimulácii libida, plodnosti, zmiernenie príznaku menopauzy. Pozitívne pôsobí na zväčšenú prostatu a zmierňuje príznaky PMS. Macu môžete v podobe extraktu nájsť napríklad v BrainMax 3.0.

Ashwagandha

Ashwagandha alebo indický ženšen znižuje oxidačný stres (proces vedúci k poškodeniu buniek a zrýchlenia starnutia) a podporuje zdravú stresovú reakciu. V štúdií s placebom [2] bolo preukázané, že ashwagandha zlepšuje odolnosť proti stresu a kvalitu sebahodnotenia účastníkov. Čo sa týka hormónov, bolo preukázané, že ashwagandha pre niektoré ženy zlepšuje sexuálne funkcie a libido (možno preto, že podporuje zdravú produkciu test0sterónu) [3]. Ďalšie štúdie naznačujú, že táto bylina môže dramaticky spomaliť bunkové delenie v rakovine pŕs [4]. V neposlednej rade v štúdií skúmajúci efekt stresu na plodnosť [5] zvýšeniu test0sterónu o 13% u zdravých mužov, u fajčiarov o 10% a u silne vystresovaných mužov o 22%! Preto sme ju pridali vo forme BIO extraktu do BrainMax Testamento.

Bazalka posvätná

„Kráľovná bylín“, ako sa Tulsi (Ocimum sanctum) hovorí, je najposvätnejšiou bylinou v Indii. Slovo tulsi je možné preložiť ako "jedinečná, neporovnateľná, nedostižná". Táto bylina má pozitívny vplyv na nadobličky a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Bazalka posvätná môže pomôcť chrániť pečeň a podporovať funkciu pečene [6]. Pečeň detoxikuje nadbytočné hormóny z tela a pomáhajú predchádzať estrogénovej dominancii. Bazalku môžete nájsť v týchto produktoch.

Adaptogénne huby - Reishi

Reishi je silný adaptogén, ktorý je tiež plný antioxidantov. Táto huba je známa pre svoje protinádorové, anti-androgénne, anti-aging a imunitné účinky. Ak by som mal vybrať len jednu super potravinu a žiadnu inú, bola by to práve reishi. Reishi obsahuje celkom asi 250 rôznych látok z ktorých väčšina nebola doposiaľ plne preskúmaná. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, má vysoký obsah železa, selénu a vitamínu B a veľké množstvo antioxidantov. Ďalej obsahuje polysacharidy, triterpény, vlákninu, organické germánium, enzýmy a adenozíny. Obsiahnuté terpenoidy majú proti***ový účinok. Medzi najvýznamnejšie terpenoidy patrí kyselina ganodermová a lucidenová.

Huba Reishi obnovuje stratenú telesnú rovnováhu a pomáha udržať telesnú schránku do vysokého veku fit, a to aj pri vysokej fyzickej záťaži. Medzi jej pozitívne efekty na zdravie patria:

  • Pôsobí proti***ovo
  • Pomáha pri problémoch s pečeňou
  • Urýchľuje regeneráciu epitelu pľúc
  • Zlepšuje bunkový metabolizmus
  • Odstraňuje z tela toxické látky nahromadené v pečeni a chráni ju tak pred zanášaním škodlivinami, vďaka čomu má zmysel využívať ich v protokoloch pre navýšenie detoxikácie.
  • Podporuje srdcový obeh a povzbudzuje srdce (obsiahnuté látky zlepšujú prietok krvi a preto sa spotrebuje menej kyslíku).
  • Normalizuje hodnoty krvného tlaku.
  • Pomáha znižovať hladinu cholesterolu
  • Pri alergiách rozširuje úzke priedušky a znižuje preto riziko ochorenia bronchitídou.

Hubu reishi nájdete hneď v niekoľkých produktoch na našom e-shope: Viac tu.

Medzi ďalšie adaptogénne huby radíme:

Ženšen pravý čiže Panax ginseng

Ženšen je pre mnohých považovaný za najúčinnejší adaptogén. Bolo preukázané, že Panax ginseng úspešne zlepšuje subjektívny pokoj a niektoré aspekty výkonu pracovnej pamäti u zdravých mladých dospelých. [7] Vedci dospeli k záveru, že panax ginseng "má významné protistresové vlastnosti a môže byť použitý k liečbe stresom vyvolaných porúch." [8] Panax ginseng sme pre jeho účinky pri odolnosti na stres zakomponovali do BrainMax 1.5. Jeho pozitívne účinky na obnovu nadobličiek a stresovej adaptácie potvrdzujú tisíce klientov.

zensen-ucinky

Sibírsky ženšen čiže Eleuterokok ostnatý

Ako je už z jeho názvu zrejmé, tento adaptogén rastie vo veľmi nehostinných podmienkach na Sibíri. Pokiaľ chcete zlepšiť spánok [9], zvýšiť energiu [10], znížiť zá***ovosť [11], zlepšiť duševnú [12] a sexuálnu kondíciu [13] a v neposlednej rade zlepšiť fyzickú zdatnosť nie len pri športových výkonoch [14, potom by ste tento adaptogén mali vyskúšať. Extrakt zo sibírskeho ženšenu sme pridali aj BrainMax 3:0 a môžete ho nájsť v týchto produktoch na BrainMarkete.

Rhodiola rosea čiže rozchodnica ružová

Rovnako ako ostatné adaptogény poskytuje rhodiola biologickú obranu proti stresu. Štúdia vykonaná v roku 2009 vedeckými pracovníkmi vo Švédsku testovala dopad Rhodioly na ľudí trpiacich únavou spojenú so stresom. Zistili, že opakované podávanie Rhodioly pôsobí proti únave, čo zvyšuje duševný výkon, najmä schopnosť sústrediť sa a znižuje kortizolu na prebudenie stresu u pacientov s adrenálnym vyhorením a s únavovým syndrómom. [15] Rhodiola rosea je obsiahnutá v týchto produktoch.

Záver

V rámci týždňa adaptogénov sme pre vás mnoho produktov obsahujúcich adaptogény cenovo zvýhodnili. Nemyslite si však, že k spokojnému zdravému životu stačí užívať len adaptogény :) K adaptogénom je potreba jesť zdravo, mať kvalitný spánok a snažiť sa toľko nestresovať každý deň v banálnych situáciách (napr. za volantom). Pridaním adaptogénov do vašej dennej rutiny môžete zvýšiť odolnosť voči stresu a celkovo škodlivému životnému prostrediu, čím zlepšíte svoju fyzickú i mentálnu kondíciu. Takže ak nežijete rozprávkový organický život vysoko v horách, odporúčam si vybrať svoj adaptogén, ktorý vám pomôže adaptovať sa na dnešné toxické podmienky :)

Jiří Votava

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!