Adrenálna únava: Unavené nadobličky, prekliatie našej doby

Vypočujte si audioverziu článku!

Únavou nadobličiek (adrenálnym vyčerpaním) trpí až 80% populácie. Chronický stres, životný štýl ovplyvňuje schopnosť ľudského organizmu vysporiadať sa s telesnou, duševnou a emočnou záťažou. Cítite sa celý deň unavene, aj napriek tomu, že spíte dlho? Máte nutkavú chuť na slané jedlá? Možno práve aj vás postihla táto doposiaľ lekármi neuznávaná diagnóza. Pokiaľ trpíte únavou nadobličiek, môže to byť jednou z hlavných príčin nadmerného ukladania tuku a nedostatku energie. 

Nadobličky sú veľmi malý párový orgán (žľazy) umiestnené, ako už z názvu vyplýva, nad ľadvinami. Produkujú viac než 50 hormónov, ktoré ovplyvňujú prakticky každú dôležitú funkciu v našom tele. Medzi najznámejšie hormóny patrí kortizol, noradrenalín, adrenalín či DHEA. Toto je krátke zhrnutie pre všetkých, ktorých nebavia dlhé články :) 

unava-nadledvinek

Čo je adrenálna únava? Niekedy taktiež prezývaná metlou preťažených manažérov. 

Termín "adrenálna únava" zazrel svetlo sveta len nedávno. V roku 1998 túto diagnózu popísal James Wilson, PhD. Únava nadobličiek je spôsobená chronickým stresom, každodenným prísunom veľkého množstva stimulantov, zlým jedálničkom a spánkom. Veď spomente si koľkokrát denne sa vystresujete úplne zbytočne za volantom kvôli banalite, alebo koľko šáliek kávy si dáte každý pondelok, aby ste vôbec udržali oči otvorené.

Pri každodennom strese musia naše nadobličky neustále produkovať stresový hormón kortizol. Kortizol je hormón boja a úteku. Boli sme nim obdarení preto, aby sme dokázali aktivovať maximálnu silu pre boj napr. s mamutom. Lenže dnes už mamuty nelovíme, za to sa stresujeme každou maličkosťou aj niekoľkokrát za deň. Na takú záťaž naše nadobličky nie sú stavané. Preto sa po čase nadobličky neustálou produkciou kortizolu unavia a váš prirodzený kortizolový rytmus sa stane nepravidelným - niekedy produkuje príliš mnoho kortizolu a niekedy veľmi málo. To isté sa deje s produkciou ostatných hormónov, ktoré produkujú nadobličky, ako napríklad androstenedión (prekurzor test0sterónu) či DHEA alebo napríklad adrenalín či noradrenalín. Unavené nadobličky majú vplyv aj na hladinu test0sterónu. 90% produkcie test0sterónu síce zaisťujú semeníky, ale nezanedbateľných 10% pripadá na nadobličky.

laptop-macbook-working-cafe-coffee-technology-1067928-pxhere.com (1)

Aké sú príznaky únavy nadobličiek?

  • Neustála únava, napriek dostatočnému spánku. Nestačí vám ani 10 hodín spánku aby ste sa zbavili únavy.
  • Veľmi ťažké vstávanie. Niekedy sa ráno nezobudíte ani na budík.
  • Problémy so zaspávaním. Vďaka nestabilnej hladine kortizolu máte pred spánkom príliš mnoho energie. 
  • Úzkosť.
  • Výkyvy nálad.
  • Depresie
  • Zvyšovanie váhy. Ukladanie tuku.
  • Autoimúnne problémy.
  • Veľká chuť na slané.
  • Potreba kofeínu hneď ráno, čo súvisí s únavou a ťažkým vstávaním.
  • Slabosť, zadržovanie vody.
  • Neschopnosť "vypnúť mozog".

Liečba a prevencia únavy nadobličiek

Pre prekonanie alebo prevenciu adrenálnej únavy je kľúčové nestresovať sa, ovládnuť stres.  No skrátka prestať sa toľko stresovať kvôli maličkostiam. Naučiť sa zvládať stres je prvým krôčikom ku spokojnému životu a zdravým nadobličkám.

1. Zlepšite svoje stravovanie

Vyhoďte zo svojho jedálničku cukor a iné rafinované zdroje sacharidov, alkohol a ďalšie zá***ové jedlá. Pridajte potraviny bohaté na kvalitné tuky. Preferujte bio mäso, ovocie a zeleninu. Pokiaľ "liečite" svoje nadobličky, nerobte prerušované hladovanie, pri ktorom dochádza k produkcii kortizolu. Síce je to úžasná metóda ako dosiahnuť maximálnu mentálnu produktivitu a spálenie tukov, ale do programu liečby nadobličiek sa proste nehodí.

2. Zlepšite spánok

Toto je začarovaný kruh, pretože adrenálna únava spôsobuje problémy so zaspávaním. Takže ako chcete zlepšiť spánok? :) 

Omnoho dôležitejšie než dĺžka spánku, je kvalita spánku. Je potrebné dostať sa čo najrýchlejšie do hlbokého spánku a zostať v ňom čo najdlhšie. Tu je pár rád, ako to urobiť:

  • Dajte si pred spánkom dostatočné množstvo horčíku s aktvnou formou vitamínu B6, jednu lyžičku glycínu a l-theaninu. Pokiaľ nebudete spokojní, pridajte Valerian - valeriána lekárska.
  • Kvalitne 2 hodiny pred spánkom povečerajte podľa bodu jedna. Vhodný je napr lososs (omega3) so zemiakmi.
  • Pokiaľ to ide, prepnite mobil do flight módu aby ste sa vyhli škodlivému žiareniu EMF. Pokiaľ máte wifi rúter v rovnakej miestnosti ako posteľ, vypnite ho.
  • Odporúčam tiež 10 minút pred spánkom poriadne vyvetrať miestnosť, v ktorej spíte. V teplejších dňoch vetrať celú noc.

3. Obmedzte alebo úplne vysaďte kávu a iné stimulanty. Zabudnite na predtréningovky s obrími dávkami stimulantov.

Verte alebo nie. Vysadenie stimulantov sa vám zapáči. Naraz zistíte, že dokážete fungovať aj bez každodennej kávy a bude sa vám to páčiť. Naviac, väčšina stimulantov dehydratuje a demineralizuje.

Zabudnite aj na klasické spaľovače tuku s kofeínom. Motivujte sa ku cvičeniu a spaľovaniu tuku sami prostredníctvom nastavenia mysle, stravy, regenerácie a kvalitného tréningu. Stimulanty vám rovnako ako akákoľvek iná droga vždy viac vezmú ako dajú. Na čo vám je, že ste zdvihli na trénigu o 10% viac, keď večer miesto spánku pozeráte do stien za hlasného tlkotu srdca. A ďalšie dva dni budú o prežívaní.

Naviac jednym z hlavných príznakov unavených nadobličiek je nadmerné ukladanie tuku. Takže na jednu stranu prehĺtate spaľovače tukov aby ste spaľovali a z druhej strany sa vám cez unavené nadobličky vracia viac tukov späť. Premýšlajte o tom :)

4. Vyskúšajte meditáciu

V dnešnej dobe je jednoduché začať s meditáciou a nemusíte si kupovať letenku do Indie aby ste hľadali svojho guru. Vyhľadajte vo vašom chytrom telefóne v obchode s aplikáciami MEDITATION a objaví sa vám mnoho skvelých aplikácií, ktoré vás prevedú zakladmi meditačného cvičenia.

5. Spoznajte silu adaptogénov.

Tieto byliny zvyšovali húževnatosť ľudí už dávno dávno pred našim letopočtom. Ich konzumentom umožňovali lepšie sa adaptovať na tamojšie nehostinné poveternostné podmienky, byť zdatnejšími bojovníkmi alebo lepšie čeliť ochoreniam.

BrainMax 1.5 Adaptogenic Hegemony obsahuje 5 adaptogénov, ktoré vám pomôžu obnoviť a harmonizovať funkciu unavených nadobličiek. Stovky spokojných klientov už vyskúšalo prastarú syngérnu silu 5 adaptogénov obsiahnutých v BrainMax 1.5. Vyskúšajte a zistíte, že nemusíte piť hektolitre kávy každý deň, aby ste boli plní elánu a energie.

 

Jiří Votava

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!