Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Maca - ženšen z Peru

Maca Lepidium Meyenii je silná a odolná rastlina pôvodom z vysokohorských oblastí peruánskych Ánd. Prezýva sa "peruánsky ženšen" a jedná sa o druh kapustovitej zeleniny, ktorá sa pestuje v Bolívii a niektorých častiach Brazílie v nadmorskej výške 3500 m. Práve vďaka tomu je jedna z najvyššie rastúcich plodín na svete. Rastie v drsných klimatických podmienkach (skalnatej pôdy) a patrí medzi najviac odolné rastliny vôbec, pretože zvláda chlad, intenzívny vietor i slnko. Používa sa koreň rastliny, ktorý pripomína reďkovku a má orechovú takmer sladkú chuť.

Macu radíme medzi adaptogénne rastliny. Adaptogény sú látky, ktoré zvyšujú odolnosť tela voči chorobám zlepšením fyzického i emocionálneho zdravia. Vďaka tomu je Maca široko využiteľná, a to najmä pre optimalizáciu hormónov a únavu nadobličiek.

Prezýva sa peruánsky ženšen pre svoje stimulačné vlastnosti. Po tisíce rokov je koreň Macy používaný Peruáncami ako afrodiziakum a na liečbu rôznych zdravotných problémov, vrátane nepríjemných príznakov menštruácie, menopauzy, anémia alebo na zlepšenie pamäti a k ​​zvýšeniu fyzickej sily. Nesporné výhody má Maca pre zdravie mužov, pretože zvyšuje libido. Maca sa odporúča aj ľuďom, ktorí trpia únavou nadobličiek, pretože ako adaptogén pomáha telu sa prirodzene prispôsobovať stresujúcim faktorom.

Koreň Macy má širokú škálu odtieňov, ale všeobecne sa Maca delia na červenú, žltú a čiernu. Najčastejšie sa pestuje žltá Maca, ktorá predstavuje približne 60% celkovej úrody. Červená Maca je síce pestovaná sotva tretinovo, ale aj tá sa môže pýšiť radom vlastností, ktoré pôsobia priaznivo na ľudský organizmus. Je obzvlášť dobrá k navýšeniu energie, zmierňuje príznaky menopauzy, podporuje zdravie prostaty a navyše tiež môže podporovať kognitívne funkcie a posilňovať pamäť.

Okrem prášku existuje aj gelatinizovaná Maca. Koreň Macy sa najprv varí a potom sa pod tlakom odstraňuje všetok obsah škrobu. Maca koreň je až zo 70% tvorený sacharidy a z toho polovicu tvorí škrob, konkrétne amylóza a amylopektín. Pre niektorých jedincov môže byť trávenie škrobu problematické a spôsobuje nadúvanie. Pre tieto osoby je gelatinizovaná Maca to pravé. Ďalšia výhoda gelatinizovanej Macy je lepšia koncentrácia živín. Nedostatok škrobu znamená, že je vyššia koncentrácia samotného koreňa. A tiež je potrebné uviesť, že gelatinizovaná Maca má viac živín, napríklad minerálov. Gelatinizovaná Maca je najviac vhodná pre tých, kto má citlivý žalúdok, alebo pre kohokoľvek, kto má problémy s trávením škrobov.

maca_peruanska_Infografika-BrainMarket_SK

Rovnako ako ostatná kapustová zelenina obsahuje aj Maca glukozinoláty, ktoré sa pri konzumácii prevádzajú na izotiokyanáty, ktoré sú známe svojimi protirakovinovými účinkami.

Maca a jej účinky

1.) Afrodiziakálne vlastnosti 

Hlavnú vlastnosť tohto koreňa je to, že zvyšuje libido žien i mužov a používa sa pri erektilnej dysfunkcii. Existujú aj štúdie, ktoré toto potvrdzujú a ukázalo sa, že nielen, že pomáha pri erektilnej dysfunkcii, ale tiež pozitívne zlepšuje kvalitu spermie a zvyšuje plodnosť. 1, 2

2.) Zvyšuje produkciu energie 

Hoci Maca neobsahuje žiadne stimulanty, ako je kofeín, tak napriek tomu dodáva telu energiu prostredníctvom svojich nutričných hodnôt a tiež stabilizáciou krvného cukru. Nedochádza tak k veľkým rozdielom v hladinách krvného cukru a tým dochádza k rovnomernému rozloženiu energie.

3.) Znižuje riziko cukrovky

Cukrovka je chronický stav, ktorý zahrňuje vysokú hladinu cukru v krvi. Maca pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a je teda vhodná pre osoby trpiace diabetom alebo metabolickým syndrómom.

4.) Optimalizuje hormonálny systém

Maca obsahuje celý rad aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi hormónov. Preto pomáha zmierniť nepríjemné príznaky menopauzy (môže zmierniť návaly horúčavy), ale aj príznaky menštruácie ako sú bolesti alebo jej nepravidelnosť. Okrem toho dokáže zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu.

5.) Podporuje činnosť štítnej žľazy

Štítna žľaza je malý orgán v prednej časti krku, ktorý primárne produkuje hormóny zodpovedné za správnu reguláciu metabolizmu. Avšak sú pomerne časté poruchy štítnej žľazy. Nedostatočná činnosť štítnej žľazy (hypofunkcia) je charakterizovaná príznakmi vrátane ospalosti, pomalá srdcová frekvencia, priberanie na váhe, zápchy. Maca obsahuje alkaloidy, ktoré stimulujú hypofýzu a hypotalamus k väčšej produkcii hormónov, ktoré musí štítna žľaza vytvárať. Ďalším dôvodom, prečo je Maca vhodná pri hypofunkcii štítnej žľazy je jej obsah jódu. A je to práve jód, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy.

Okrem toho podporuje zdravie pečene, znižuje mieru úzkosťou a stresu, zlepšuje vytrvalosť a silu, posilňuje imunitný systém a znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak.

Maca je skvelým zdrojom vitamínu B12, B1, B2, ale tiež vitamínu C a E. Rastlina je bohatým zdrojom bielkovín a je teda obzvlášť prospešná pre vegetariánov a vegánov. Maca obsahuje tiež železo, vápnik, zinok a horčík. Maca má vysoký obsah vlákniny, ako je celulóza a lignany, ktoré podporujú zdravie čriev.

 

 Veronika Halusková

 

1. The use of maca (Lepidium meyenii) to improve semen quality: A systematic review, Myeong Soo LeeHye Won LeeSooseong YouKi-Tae Ha

2. Effect of Lepidium meyenii Walp. on Semen Parameters and Serum Hormone Levels in Healthy Adult Men: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Pilot Study, Ingrid Melnikovova, Tomas FaitMichaela KolarovaEloy C FernandezLuigi Milella

 

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!