Matcha - nápoj japonskej aristokracie
Matcha nie je len zelený čaj. Nápoj, ktorý sa po storočia podával k potešeniu japonskej najvyššej kasty, samurajov a sudcov si vybudoval pevné miesto v celej spoločnosti. Časť vedenia, ktorým sa dodnes zaoberali celé školy študujúce čajový obrad vám prezradíme aj my.
Ako to začalo
História zeleného čaju v Číne siaha až do 8. storočia a spôsob výroby práškového čaju z listov sušeného čaju sa stal populárnym v 12. storočí. Vtedy Matchu objavil budhistický mních Myoan Eisai a priniesol ju do Japonska.
Esai si uvedomil, že pitie Matchi zlepšilo jeho zenové meditačné sedenie tým, že vytvorilo pokojnú bdelosť. (Dnes vieme, že je to vďaka interakcii kofeínu a L-theanínu). S rastúcou obľubou sa Matcha postupne stala základom pre sofistikované umenie japonského čajového obradu alebo „chado“.
Pitie Matchy nepodporovalo len meditačné úsilie mníchov a vzdelancov, ale podľa dobových záznamov pomáha tiež k dosiahnutiu osvietenia. Dokonca obetovanie jednej misky Matchi Budhovi bolo súčasťou každodenných chrámových praktík.
Mier, čistota, úcta a harmónia sú 4 hlavné elementy, ktoré popisujú kroniky ako to, čo Matcha prináša medzi hostiteľov a ich hosťov.
Okrem spoločenských plusov má Matcha aj mnoho tých zdravotných
Rovnako ako zelený čaj, aj Matcha pochádza z rastliny Camellia sinensis. Tá sa však pestuje podľa iných zvykov a má teda odlišný nutričný profil.
Približne 20 - 30 dní pred zberom sa rastliny čajovníku starostlivo zakryjú, aby sa zabránilo priamemu slnečnému žiareniu. Týmto krokom sa zaistí zvýšenie chlorofylu a zvýšenie obsahu aminokyselín. Akonáhle sú potom čajové lístky zozbierané, rozmelú sa na jemný prášok - Matchu. Tá obsahuje živiny z celého čajového lístku, čo má za efekt zvýšenie obsahu kofeínu a antioxidantov.
Matcha je bohatá na katechíny, čo sú prírodné antioxidanty. Podľa štúdie je v Matchi až 137krát vyšší obsah katechínov, než v iných typoch zeleného čaju. Pitie Matchi tak výrazne znižuje oxidačné poškodenie spôsobené voľnými radikálmi.
Pečeň a obličky vám poďakujú
Pečeň a obličky hrajú kľúčovú rolu pri likvidácii toxínov, metabolických pochodoch, spracovaní živín a liečív. Štúdie preukázali, že pitie Matchi pomohlo znížiť poškodenie týchto kľúčových orgánov. Ďalšie štúdie dokázali, že pitie zeleného čaju všeobecne bolo spojené so znížením rizika ochorenia pečene.
Matcha ako nootropikum
Ako bolo povedané - Matcha bola prostriedkom k osvieteniu. Je vedecky dokázané, že Matcha pomáha zlepšovať pozornosť, skracovať reakčnú dobu a tiež pomáha s pamäťou. L-theanin ďalej podporuje bdelosť a pomáha predchádzať výkyvom energie, ktoré bežne môžu prichádzať s užívaním produktov obsahujúcich kofeín.
Všeliek EGCG
EGCG čiže epigalokatechín galát v organizme pôsobí taktiež ako antioxidant. Znižuje riziko vzniku aterosklerózy (upchatie tepien). Tiež znižuje LDL (zlý cholesterol) a zvyšuje HDL (dobrý cholesterol). Pomáha ku zníženiu tukov v tele, pomocou týchto mechanizmov: zvýšenie metabolizmu, podpora spaľovania tukov, znížené ukladanie tukov. Je prospešný pre ľudí s artritídou, kvôli proti***ovým vlastnostiam a schopnostiam znížiť množstvo zá***ového prostaglandínu. Naviac tiež pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi.
Vďaka svojim pozitívnym dopadom na hladinu cholesterolu a pozitívnemu vplyvu na zdravie tepien teda podporíte zdravie ďalšieho svojho orgánu - vášho srdca.
Príprava je len na vás
Matcha sa dá pripravovať ako teplý aj ako studený nápoj. V mnohých častiach sveta je tiež pridávaná do mnohých receptov a aj v Českej republike sa môžete už v mnohých kaviarňach stretnúť s Matcha dezertmi.
Pokiaľ si zvolíte teplú variantu nápoja, odporúčame pre prípravu používať špeciálnu Matcha metličku. A postupovať následovne:
- Pripravte si širšiu misku, čajovú lyžičku, metličku, horúcu vodu
- Odoberte z balenia matchi ½ lyžičky a preosejte ju cez sitko do misky
- Zalejte matchu 1 dcl vody teploty 75°C (pri bežných podmienkach sa na takú teplotu voda ochladí asi 2 minúty po ukončení varu)
- Ponorte metličku a matchu napeňte.
Odporúčané dávkovanie je rovná čajová lyžička čaju na cca 2 dcl.
Studenú variantu potom pripravíte jednoducho v shakeri. Na 200 ml vody použite 2 - 4 g a nezabudnite poriadne pretrepať, aby mal nápoj lahodnú penovú konzistenciu.
Studenú aj teplú variantu potom môžete skúsiť tiež s mliekom, ideálne kokosovým, alebo mandlovým, vďaka ktorému zachováte vyvážený pomer živín.
A nebojte sa experimentovať. Sušienky, muffinky, koláče, torty...tam všade a nie len tam môžete Matchu pridať a vymyslieť tak vlastný superdezert, ktorý bude nie len dobrý, ale tiež zdravý a originálny.
Matěj Veselý
Zdroje
https://moyamatcha.com/en/moya-matcha/history-of-matcha/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8978213/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25526572/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16427718/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19597519/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16176615/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19228856/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11470725/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9455677/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21715508/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958723/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14998086/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18426555/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15938647/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17998943/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11500915/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296328/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25761837/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723227/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107567/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22992376/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25268837/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28784536/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538013/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19735169/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26448271/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518774/
***slovo zápal sa nesmie používať.
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!
Diskusia (0)
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.