Tipy na prípravu kakaa
Kakao sa dá pripraviť na tisíc spôsobov! Prinášame vám zopár tipov, ktorými sa môžete nechať inšpirovať.
Kakao ako nápoj
Príprava kakaa s mliekom:
- 2 polievkové lyžice kakaa zmiešajte s 3 dcl ohriateho rastlinného mlieka (ohrejte ho na maximálne 50° tak, aby sa nezničili vzácne látky)
- Pridajte vanilku, alebo škoricu pre ešte lepšiu chuť
- Tip: do kakaa môžete pridať obľúbené adaptogény
Príprava s vodou:
- 2 polievkové lyžice kakaa zmiešajte s 3 dcl ohriatej vody (ohrejte na maximálne 50° tak, aby sa nezničili vzácne látky), odporúčame použiť vodu prefiltrovanú, bez ťažkých kovov a hormónov
- Podľa chuti môžete doliať kvapkou kokosového mlieka pre plnšiu chuť
- Tip: Do nápoja môžete pridať vanilku, škoricu, alebo adaptogény
Maca kakao horúci nápoj
Pripravte si:
- 3 dcl kokosového alebo mandľového mlieka
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 polievkovú lyžicu Maca prášku
- škoricu
- štipku kvalitnej soli
- 1/2 lyžičky kokosového oleja
- Podľa chuti môžete pridať kokos
Ingrediencie nasypte do mixéru a rozmixujte. Následne zľahka ohrejte na panvici. Vyhnete sa mikrovlnke, ktorá by zničila všetky vzácne mikronutrienty.
Krémové kakaové smoothie
Potrebujeme:
- 3 dcl mandľového alebo iného rastlinného mlieka
- 1 banán
- 1 polievková lyžica kakaa
- 1 odmerka čokoládového proteínu pre doplnenie bielkovín (alebo iný váš obľúbený)
- 1 lyžička chia semiačok
- Tip: Prihoďte do mixéru prá kociek ľadu, vaše smoothie získa krásnu zmrizlinovú textúru
Všetky ingrediencie nasypte do mixéru, rozmixujte a je hotovo. Takto pripravené smoothie si môžete dať vďaka vyváženosti živín kľudne ako ľahké raňajky alebo desiatu.
![Smoothie BrainMarket.cz](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.brainmarket.cz/user/documents/upload/smoothie1-500x375.png)
Čo by to boli za tipy na prípravu bez nejakej sladkej bodky na záver. Poďme si ju spoločne pripraviť.
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.brainmarket.cz/user/documents/upload/unnamed_1.jpg)
Kakaová roláda s malinami
Na tento ľahký svieži dezert budeme potrebovať:
Cesto:
- 5 ks vajcia
- 70 g cukor múčka alebo 30 g proteínu
- 4 lyžice kakaa
Krém:
- tvaroh alebo 30% šľahačka
- sladidlo, med alebo cukor (podľa chuti)
- maliny (môžete použiť aj iné bobuľovité ovocie čo máte doma)
Postup:
- Predhrejeme si trúbu na 180°C.
- Vyšľaháme bielka spolu s cukrom do tuhého snehu (vo variante s proteínom len bielka, proteín použijeme v ďalšom kroku spolu s kakaom).
- Následne vyšľaháme žĺtka, ktoré opatrne vmiešame do snehu.
- Kakao preosejeme cez sitko a pridáme do cesta (teraz pridajte proteín, ktorý zmiešame v šejkeri s 50 ml vody a pridáme do cesta).
- Cesto opatrne premiešame, aby sa spojili všetky chute a nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plech vložíme do vopred vyhriatej trúby a pečieme 8 - 10 min.
- Po upečení cesto stočíme spolu s papierom na pečenie do rolky a necháme cca 5 minút odležať.
- Vychladnuté cesto rozmotáme, opatrne zložíme papier a potrieme vyšľahanou šľahačkou alebo tvarohom (oslaďte podľa chuti).
- Na potreté cesto naukladáme do rady maliny a zrolujeme.
- Pred podávaním necháme v chladničke minimálne 2 h odležať (najlepšie cez noc).
![Kakao BrainMarket.cz](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.brainmarket.cz/user/documents/upload/unnamed-11-.jpg)
Inšpirácia od Veroniky Holmanovej
Pokiaľ recept vyskúšate, nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory. Dobrú chuť!
Tereza Kozubková
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!