Superlátky - nástroje titánov

Superlátky - nástroje titánov, ktoré máme k dispozícii aj my, smrteľníci

Príbehy Vikingov, nájazdníkov ako je Alexander Veľký, nezničiteľných moreplavcov a dobyvateľov, ktorých sila vytrvalosť bola takmer nadľudská. Rovnako ako povesti o múdrych bylinkároch, liečiteľoch, sibírskych šamanoch a čínskych mníchoch, ktorí mali nadprirodzené schopnosti majú spoločnú jednu vec. Vedomosti. Vedomosti o bylinách a liečivých rastlinách, ktoré sa predávali rozširovali po generácie a generácie.

Príchodom priemyslovej revolúcie sa však putá pretrhli a mnohé z týchto kúzel upadli do zabudnutia. Našťastie, teraz prichádza renesancia a my na Brainmarket.sk vám otvárame cestu k znovuobjaveniu magických nástrojov našej prírody, vďaka ktorým môžete maximalizovať svoje výkony, upevňovať svoju silu zdravie, predchádzať mnohým ochoreniam a celkovo posunúť svoje hranice viac než o jeden stupienok vyššie.

Obsiahly almanach takmer 70-tich superlátok a ich efekte na zdravie s viac než 1000 začlenenými štúdiami od našich priateľov z Performance lifestyle nájdete na tomto odkaze

Vybrali sme pre vás prvých 11, ktoré vás vyzdvihnú na úroveň Čingischána!

1. Ashwagandha

Ashwaganda čiže indický ženšen znižuje oxidačný stres (proces vedúci k poškodeniu buniek a zrýchleniu stárnutia) a podporuje zdravú stresovú reakciu. Tento adaptogén vďaka vysokému množstvu alkaloidov, saponínov, steroidných laktónov, aminokyselín, vitamínov a minerálov je skvelým stimulom pre našu imunitu. Vďaka tomuto bohatému mixu živín a účinných látok Ashwagandha naviac funguje ako optimalizér našich funkcií. Dokáže či stimulovať, tak potláčať telesné pochody tak, ako je to práve treba k nastoleniu rovnováhy. V neposlednom rade potom Ashwagandha prirodzene stimuluje tvorbu a zvyšuje hladinu test0sterónu a tým pomáha zvyšovať podiel svalovej hmoty a tiež množstvo naturálnej sily jedinca!

ashwaganad_SK_KInfografika_Instagram_BrainMarket

Test0sterón však nie je jediným hormónom, s ktorým Ashwagandha robí divy. Vďaka schopnosti znižovať kortizol je ideálna pre psychickú stabilizáciu, takže sa vďaka nej budete cítiť uvoľnení a v pohode a v nadväznosti na to sa potom budete lepšie učiť a efektívnejšie pracovať. Ashwagandha má teda priamy a pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a je zároveň nootropikom.

,,Medzi kortizolom a test0sterónom je vždy veľmi úzka spojitosť. Je treba mať na pamäti, že príroda správne nastavila naše telá tak, aby v prípade ohrozenia a boja - kedy nám vystrelí kortizol nahor, aby nás chránil a zbystril naše  reakcie - sa vždy utlmila produkcia test0sterónu. Rozmnožovanie a sex patrí do dôb blahobytu a mieru, kedy je priestor na starosť, lásku a starostlivosť o novo narodených potomkov. V dobe vojny je nutné len prežiť." 

 

2. Cesnak

Alicin obsiahnutý v cesnaku je snáď najznámejšie prírodné antibiotikum. A cesnak je jeho najbohatším zdrojom. Alicin má schopnosť ničiť kvasinky, plesne, baktérie a niektoré vírusy. Pod drobnohľadom vedcov je v súčasnej dobe aj pre svoj potenciál a schopnosti zlepšiť imunitnú odozvu buniek. To, že je cesnak plný antioxidantov, a to že pomáha upravovať cholesterol a tým podporovať zdravie nášho srdca už je len čerešničkou na torte. 

V súčasnosti odtrhnutej od našich koreňov a tradícií je skoro až zaujímavosťou, ktorú však naši predkovia brali ako bežnú vec, antiparazitická schopnosť cesnaku. Cesnakom vypálime črevá omnoho zdravšie, ako keby sme sa preliali nejakou pálenkou.

 cesnek-sk-2x-infografika-brainmarket

3. White willow - Vŕba biela

Aj keď použitie vŕby bielej je zdokumentované už od čias Hypokrata, kedy bola využívaná k tlmeniu bolesti a horúčky, tak novodobou renesanciou táto rastlina obsahujúca Salicín zažíva až teraz. Salicín v bielej vŕbovej kôre je základom, z ktorého bola vyvinutá rada moderných zdravotných a kozmetických prípravkov.

V kozmetických prípravkoch má vŕba upokojujúci efekt, vďaka ktorým sa hodí napríklad k liečbe akné a tiež upchatých pórov vďaka kyseline salicylovej, ktorá je prírodným exfoliantom a slúži teda k odstráneniu starých a odumretých buniek. Okrem toho je vŕba tiež zdrojom flavonoidov, tanínu, minerálov, antioxidantov, ktoré pomáhajú udržať pleť v čo najlepšej kondícii.

Jedna z hlavných schopností vŕby je analgetická. Salicín je veľmi podobný kyseline acetylsalicylovej, ktorá sa nachádza v aspiríne. Salicín sa dokonca využíva aj ku zmierneniu migrén. Na rozdiel od aspirínu je síce nástup účinkov pozvoľnejší, ale naopak efekt býva dlhší.

Vďaka analgetickým schopnostiam býva vŕba užívaná tiež ku zmierneniu bolesti chrbta, svalov a tiež kostí pri ochoreniach ako je napríklad artritída. U žien je potom užívaná ako pomoc pri menštruačných bolestiach.

Ďalšími prínosmi pre ľudské zdravie je potom schopnosť vŕby zrýchľovať metabolizmus a tým akcelerovať odbúravanie tukového tkaniva, a vďaka obsahu trieslovín tiež zefektívňuje trávenie a pomáha s mnohými žalúdočnými problémami.

vrba_bila_SK

4. Chaga

Chagaslovensky Ryšavec šikmý, patrí medzi cudzopasné huby, ktoré sa rozrastajú po kmeňoch stromov. Typická je táto drevokazná huba pre chladnejšie miesta sveta, ako je napríklad Sibír, Kanada, alebo Alijaška. Táto huba má silné antioxidačné pôsobenie, vďaka čomu eliminuje voľné radikáli v tele.

To, že pôsobí proti starnutiu a únave sa vie už cez 4000 rokov a svoj veľhlas si udržovala naprieč históriou, a to od Japonska až po Egyptskú ríšu.

chaga-infografika-brainmarket-sk

Na Sibíri je Chaga považovaná za najlepší adaptogén k posilneniu imunity a zlepšeniu celkového zdravia, a to vďaka svojej prirodzene vysokej hladine antioxidantov. Liečitelia ju využívajú tiež k liečbe cukrovky a srdcových chorôb, pretože Chaga znižuje hladinu cholesterolu.

Aj Chaga pôsobí ako korektor našej imunity, kedy ju na jednu stranu dokáže posilniť, ale zároveň tlmí prehnané reakcie niektorých imunitných buniek a pomáha tým s potlačením  alergických reakcií. Je teda stabilizátorom tohto krehkého systému.

z_ceho_se_sklada_imunitni_system_SK_Infografika_Instagram_BrainMarket

Pokiaľ užívate inzulín, lieky na liečbu diabetesu, alebo lieky na riedenie krvi, odporúčame užitie Changy konzultovať s vašim lekárom. Changa totiž vďaka svojej sile môže interagovať s týmito liekmi.

5. Wayusa / Yerba

Yerba maté čiže Cesmína paraguayská je tradičný juhoamerický nápoj, o ktorom sa s obľubou vraví, že má silu kávy, zdravotný prínos ako čaj a eufóriu ako z čokolády. Drobné lístky Cesmíny s obľubou pijú študenti a ľudia, ktorí sú pracovne vyťažení, rovnako tak ako svetoví športovci. V samotnom Paraguaji a Argentíne, kde Yerba rastie, ju pravidelne denne pije až 95% obyvateľov.

  1. Zdroj energie -  Yerba maté je v prvom rade výborný stimulant. Látky obsiahnuté v Yerbe sú vynikajúcim zdrojom energie, ktoré zároveň zlepšujú koncentráciu. Obsahuje kofeín, ale tiež ďalšie alkaloidy ako theobromín a theofylín.
  2. Antioxidačné vlastnosti - Yerba maté je významný antioxidant. Obsahuje totiž polyfenoly quercetín a kyselinu chlórogénovú, ktoré znižujú oxidačný stres a pomáhajú predchádzať autoimunitným poruchám.
  3. Yerba a zdravie - pravidelné pitie Yerby maté má viac výhod na naše zdravie. Priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. 
  4. Fyzická a duševná výkonnosť - ku zvýšeniu fyzickej výkonnosti je Yerba maté ako stvorená, čo súvisí s nárastom energie. Yerba maté ale taktiež stimuluje produkciu dopamínu, vďaka ktorému sme produktívni, sústredení a motivovaní.
  5. Yerba ako zdroj vitamínov a minerálov - k zdravotným benefitom Yerby patrí bez pochýb príjem vitamínov hlavne vitamín A, C, E vitamíny skupiny B. Ďalej tu nájdeme minerály vápnik, železo, mangán, fosfor, zinok alebo sodík. O dôležitosti vitamínov si môžete viac prečítať v  tomto článku.
  6. Spaľovanie tuku - pokiaľ ste v čase redukčnej diéty, Yerba prispeje ku spaľovaniu tukov, urýchľuje metabolizmus, zlepšuje trávenie a tiež môže pomôcť ku zmierneniu chuti k jedlu.
  7. Srdce - Yerba maté obsahuje polyfenoly quercetín a kyselinu chlórogénovú, ktoré sú spojené s pozitívnymi účinkami na celý kardiovaskulárny systém. A vďaka látke ako je rutín, posilňuje žilové steny a bráni vzniku aterosklerotických plátov.
  8. Afrodiziakálne vlastnosti - Cesmína je tiež známa ako mocné afrodiziakum. Zvyšuje sexuálne libido a mužom zlepšuje erekciu.
  9. Účinné diuretikum - pitie Yerby maté prospieva obličkám a močovým cestám, pretože pôsobí mierne diureticky a tým aj znižuje tvorbu opuchov.
  10. Spoločenská udalosť -  vo chvíľach, kedy sa u nás tradične ľudia stretávajú pri káve, v iných častiach zeme sa ľudia stretávajú práve pri Yerbe. Zdieľanie tohoto nápoja z tradičnej tekvice je proste známkou priateľstva.

Rastlina Wayusa je sestrou Yerby a je cenná nie len pre obsah prírodného kofeínu, ale tiež antioxidantov, vitamínov aminokyselín. Na rozdiel od kávy uvoľňuje kofeín pozvoľne a jej účinky sú tak podobné ako u jej sestry Yerba maté. Indiáni ju nazývajú ,,nočná stráž", pretože im pomáha zostať čulými do neskorých nočných hodín. Wayusa tiež pozitívne pôsobí na snívanie

Wayusa je vhodná pre sústredenúniekoľkohodinovú psychickú, alebo aj fyzickú prácu, a naviac vám pomôže posilniť vašu imunitu. Vďaka pozvoľnému uvoľňovaniu energie je možné Wayusu popíjať po celý deň a je tak ideálnym pomocníkom napríklad pre šoférov.

Wayusa (wajúza), Guayusa (guajúza), Huayusa (uajúza), Waisa (wajza), či Weisa (wejza) sú všetko názvy krovitého stromu (Ilex Gayusa - slovensky cesmína), z ktorého si už po tisícročia obyvatelia Amazónie varia neergetický nápoj. V pralesných záhradách si tento krovitý strom pestuje každá rodina po generácie. Vek niektorých stromov je aj 100 rokov a čím je strom starší, tým kvalitnejšie sú jeho listy.

Aké má účinky

  • Zdvíha energiu a náladu.
  • Podporuje koncentráciu a výkonnosť.
  • Vyrovnáva hormonálnu hladinu (menopauza, menštruácia)
  • Zabraňuje predčasnému stárnutiu vďaka mnohým antioxidantom.
  • Stimuluje sexuálne libido.
  • Prehlbuje vedomé snívanie.
  • Očisťuje a posilňuje pečeň, obličky a močový mechúr.
  • Normalizuje vysoký krvný tlak a pomáha aktivovať srdce a krvnú cirkuláciu.

latky_obsahnute_ve_wayuse_SK_Infografika_Instagram_BrainMarket_1

6. Resveratrol

Keby šlo o osobné preferencie superlátok, zaradil by sa Resveratrol na druhé miesto, niekedy v kombinácií s priateľmi, dobrou náladou a najrýchlejším odbúravaním kortizolu na svete dokonca na prvé. Resveratrol je látka najčastejšie vyskytujúca sa v červenom víne, v šupkách viniča a niekoľkých ďalších zdrojoch je extrémne silným antioxidantom, pôsobí blahodárne na pečeňmozog, hormonálnu rovnováhu, svalovú hmotu a bojuje, až neskutočnou silou, proti prirodzenému starnutiu buniek.

Medzi ďalšie schopnosti  Resveratrolu patrí napríklad pozitívny vplyv pri boji s vysokým tlakom, kedy sa vďaka jeho účinku priamo znižuje tlak na cievy a môže týmto dochádzať ich plnej regenerácii. Rovnako má neuroprotektívnu funkciu, pretože chráni mozgové bunky proti kognitívnemu poklesu, ktorý je priamym dôsledkom pribúdajúceho veku.

Zdroje Resveratrolu:

  • Maliny
  • Slivky
  • Acai bobule
  • Plné červené víno (primitivo) -  tu pozor na lacné vína s pridanými farbivami
  • Všeobecne fialové ovocie
  • Pravá čokoláda
  • Pohánkovec japonský -  tu môžete ako invazívnu rastlinu nájsť u mnohých českých riek
  • Suplementácia

resveratrol-sk-infografika-instagram-brainmarket

7. Kakao

Polyfenóly, medzi nimi flavaonoidy a flavonoly. Tieto cenné látky robia z pravého kakaa superlátku v tom najužšom slova zmysle. V Južnej Amerike, z ktorej kakao pochádza, sú pravé kakaové bôby tak cennou komoditou, že boli využívané ako platidlo. Ich hodnotu už nastienili aj Johnny Depp v legendárnej roli Willyho Wonky. 

Pravé kakao má ale na rozdiel od toho, čo považujeme za kakao veľmi horkú chuť. Preto sa k nemu v tradičných posvätných nápojoch juhoamerických indiánov pridáva korenie ako napríklad škorica, alebo vanilka. A tak vzniká nápoj bohov.

Snímek obrazovky 2020-07-09 v 14.45.28

Hlavnými prínosmi pravého kakaa sú:

  • Antioxidačné účinky.
  • Pozitívny vplyv na krvný tlak vďaka korekcii hladiny oxidu dusnatého v krvi.
  • Antistresový účinok - kakao je zdrojom tryptofanu, ktorý je prekurzorom serotonínu + zvyšuje vyplavovanie endorfínov.
  • Probiotické účinky.
  • Podpora metabolizmu.
  • Optimalizácia hladiny cholesterolu.
  • Naturálne nootropikum a podpora dobrej nálady.
  • Znižuje riziko infarktu a mŕtvice.

8. Gotu kola

Gotu kola je označovaná ako bylina dlhovekosti a je základom čínskej, indonézskej a ajuvérdskej medicíny. Už po tisícročia je týmito kultúrami s úctou využívaná ako posila kognitívnych funkcií. Jej schopnosť chrániť mozgové bunky pred toxickými vplyvmi ju v dnešnej dobe stavia do prednej línie látok skúmaných pre svoj možný prínos v liečbe Alzheimera. Vďaka neuroprotektivite má tiež pozitívny vplyv na rôzne úzkosti a pôsobí tak ako naturálne antidepresívum a tiež pomáha pri poruchách spánku.

Podľa čínskych zdrojov tiež pozitívne pôsobí proti bolesti kĺbov a podporuje hojenie rán a má detoxikačné účinky. Starí čínski liečitelia ju využívali už v dynastii Šang ( 1600 - 1100 pred n. l.).

 

9. Schisandra

Pokiaľ je u mňa Resveratrol pocitovo na druhom mieste, Schisandra je na prvom. Klaponopraška čínska je zhodnou okolností tiež prvým definovaným adaptogénom. Je klenotom čínskej, sibírskej, japonskej a indickej medicíny. Je ďalší z rady bylín, ktoré dokážu balancovať ľudské telo. Aktivovať ale zároveň upokojovať.

Jej chuť sa pohybuje od sladkej, cez kyslú až po štipľavú a osobne ju užívam vo forme tinktúry a na jej silné ovocné chuti som si snáď vypestoval závislosť. Schisandra dokáže zniesť veľmi nízke teploty a vďaka nutnosti zvládať tieto stresové situácie si prirodzene vytvára a obsahuje lignany, ktoré následne pozitívne pôsobia na ľudské zdravie a silu, a ktoré sú celkom unikátne pre túto zázračnú rastlinu. Silu cítite z každej kvapky tinktúry.

Schisandra reguluje kortizol, takže pomáha so spánkom a reláciou, zároveň však zvyšuje schopnosť sústredenia, má silné antioxidačné schopnosti a pomáha s ochranou hladkého svalstva. Odovzdáva svoju silu ľuďom a pomáha tak so zvládaním stresu a vďaka schopnosti podporovať syntézu ATP spomaľuje starnutie.

schisandra_pavucina_infografik_brainmarket_sk

10. Rhodiola rosea

Rovnako ako ostatné adaptogény poskytuje rhodiola biologickú obranu proti stresu. Štúdia prevedená v roku 2009 vedeckými pracovníkmi vo Švédsku test0vala dopad rhodioly na ľuďoch trpiacich únavou spojenou so stresom. Zistili, že opakované podávanie rhodioly pôsobí proti únave, čo zvyšuje duševný výkon, hlavne schopnosť sústrediť sa a znižuje korizolovú reakciu.

Rhodila rovnako ako Schisandra rastie v nepriaznivých podmienkach, a preto, aby prežila musí bojovať. To ju robí extrémne silnú. Túto silu akumuluje v sebe a dáva nám ju k dispozícii. Narozdiel od Schisandry môžeme však rhodiolu, slovensky rozchodnicu, nájsť aj u nás na náveterných stranách hôr.

rhodiola_infografika_brainmarket_sk

Účinky rhodioly:

  • Zvýšenie fyzickej a psychickej odolnosti.
  • Zníženie oxidačného stresu buniek.
  • Zlepšenie funkcie obehového systému.
  • Ochrana mozgu pred zrýchleným starnutím
  • Zníženie stresových reakcií a hladiny kortizolu.
  • Zlepšenie nálady vďaka vplyvu na hladiny dopamínu a serotonínu.
  • Vďaka zníženiu kortizolu podporuje zvýšenie libida.

 

11. Kurkumín

Kurkuma a jej farbivo kurkumín je celosvetovo známy hlavne vďaka Indickej kuchyni a koreniu kari. Už na tejto úrovni môžete pociťovať jeho blahodárne účinky, pretože zlepšuje trávenie, celkový stav tráviaceho traktu a stimuluje sekréciu žlčových a žalúdočných kyselín. Na úrovni zdravia tráviaceho traktu je tiež silným hráčom pri liečbe leaky gut. Epigenetické účinky kurkumínu sú najsilnejšie v schopnosti ovplyvňovať gény zodpovedné za obezitu - hlavne ich transkipciu. Vzhľadom k tomu, že je kurkumín sám o sebe v tráviacej sústave rýchlo znehodnotený, užíva sa spoločne s extraktom z čierneho korenia - piperínom. Ten zvýši jeho biodostupnosť a efektívne zúžitkovanie.

kurkumin-ucinky_1

Čínska a indická medicína tiež využívá kurkumu pre podporu zdravia zažívacieho traktu, podporu funkcie žlčníka, zlepšenie funkcie pečene, podporu imunity regenerácie, ako anitbakteriálnu antivírusovú ochranu a tiež ako odvekého pomocníka pre bystrosť, a to u všetkých generáciach. Rovnako ako ostatní, dnes zmienené látky, je silným antioxidantom. Kurkumu môžete smelo pridávať do rôznych pokrmov a dopriať si tak zdravie a výraznú chuť orientálnej kuchyne v jednu chvíľu.

Záver

Príroda nám dala silné nástroje k tomu, aby sme žili zdravý a spokojný život. Oprášili sme teraz časť vedomostí, ktoré boli skoro zabudnuté a vraciame sa späť k tomu, aby sme žili spokojne a plno. Superlátky sú ďalším dielom skladačky, ktoré pre vás i nás v Brainmarkete skladáme, a vďaka ktorým sa naše životy a životy našich blízkych uberajú smerom ku spokojnosti a zdraviu. Buďte Gamechangermi, buďte tými kto s nami mení svet, kto s nami mení pravidlá hry, tými, kto vystúpia z davu a pôjdu cestou progresu. Buďte vždy o krok napred. Tými, kto skúmajú, skúšajú, vzdelávajú sa, hľadajú, majú kritický pohľad, ale nesúdia, čo trénujú svoju myseľ, ale aj telo. Tými, kto len neberú, ale taktiež dávajú, starajú sa o seba, blízkych, ale tiež pachamamu, našu Zem. Všetko do seba pomaly zapadá a podporuje sa. Synegria. Pokiaľ ste sa dočítali až sem, môžete sa právom považovať za Gamechangera. Ďakujeme.

PS: Nákupom značnej časti našich produktov prispievate na obnovu českých lesov.

 Matěj Veselý

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21407960/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26068424/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19633611/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19789214/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439798/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26650066/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20840055/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17003952/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17003952/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25368231/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26230090/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11116534/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757622/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23125505/

https://blog.priceplow.com/wp-content/uploads/2014/08/withania_review.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25796090/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19633611/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16289471/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18434051/

https://ieeexplore.ieee.org/document/5305591

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4100277/

https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2007000481

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18434051/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28087233/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27180084/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20607061/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25861415/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814613000526

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18203281/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367670/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22819687/

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2010/943516/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3774877/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4361086/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588653/

https://link.springer.com/article/10.1007/s11094-006-0194-4

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25347459/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21261636/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20716633/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7554275/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7499059/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22788578/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18586690/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10910967/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23248098/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060966/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20504360/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588085/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16732220/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27912881/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15883738/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19889203/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17959154/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17115116/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3344210/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3344210/

https://diabetes.diabetesjournals.org/content/54/6/1615

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11983346/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20021385/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21699681/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16286809/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4160010/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23458470/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22396249/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17077308/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4030174/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27781945/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23624181/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15254550/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3799917/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12939617/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22648627/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1752940/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085216/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957267/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18259008/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25302702/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3116821/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9292395/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27422505/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4499410/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27496184/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24731650/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28086917/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26845555/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19838930/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19440400/

https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-004-0525-8

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28933386/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23439478/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644711/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23950919/

https://www.researchgate.net/publication/276892317_Chocolate_with_high_Cocoa_content_as_a_weight-loss_accelerator

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4285439/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24000103/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24259381/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25646334/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2969165/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24130345/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29088075/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17327862/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14757265/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24376420/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24117885/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19056649/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25733639/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22892813/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2518374/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22775434/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23810791/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27979037/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20713904/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20354055/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24326448/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17984375/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26125676/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27683874/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439881/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24915376/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28824916/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26076934/

 http://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2150405

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834700/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10711131/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11666121/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26848139/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4908235/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27701138/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4764102/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4975583/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23653088/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11666121/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26848139/

https://www.hindawi.com/journals/ijad/2012/381974/

https://www.healthline.com/health/schisandra#side-effects-and-risks

 

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!