Medicinálne huby. Super huby, ktoré vám môžu zlepšiť zdravie, zvýšiť energiu a zlepšiť mentálny výkon.

Medicinálne huby pochádzajú z oblasti Ďalekého východu (hlavne Čína, Japonsko a Vietnam) a sú dnes známe svojimi liečivými účinkami. Ich účinky využíva východná medicína po tisíce rokov a dnes sa ich popularita ešte zvýšila. Starí Egypťania napr. verili, že konzumácia húb zaistí dlhý život. Vedci po celom svete teraz prichádzajú s novými fascinujúcimi účinkami u viac než 100 medicinálnych húb. Svoj prívlastok "medicinálne" huby získali, pretože sú používané k prevencii a liečbe chorôb.

Všetky huby obsahujú beta glukány, ktoré sa podieľajú na boji so zá***mi a pomáhajú stimulovať imunitný systém. Niektoré huby sú vhodné na prevenciu a liečbu prsných nádorov súvisiacich s  hormonálnou nerovnováhou, pretože blokujú enzým aromatázy, ktorý produkuje estrogén (1). Huby takisto obsahujú typy lektínov, ktoré dokážu identifikovať, zabrániť rastu a deleniu buniek rakoviny (2). Medzi ďalšie účinky húb patrí podpora mozgovej činnosti, vyrovnávanie  hormonálnej rovnováhy krvného cukru, ďalej silný antioxidačný efekt, zlepšenie športového výkonu.

medicilni-houby-sk

Pozn.: Lektíny sú skupinou proteínov, ktoré sa viažu na cukry. Poslednou dobou je upozorňované na ich škodlivosť. Avšak, lektíny v hubách sú prospešné.

Adaptogénne účinky = zvýšená odolnosť na stres

Medicinálne huby sa radia medzi adaptogény. Ako je známe, tak adaptogény zvyšujú odolnosť na stres a posilňujú imunitu v stresových situáciach. Prirovnal by som to k termostatu :) Drží reakcie vášho tela na primeranej úrovni (kortizol). Rovnaký princíp ako fungovanie termostatu, kedy sa pri vyššej teplote kúrenia vypína alebo zníži výkon. Pokiaľ trpíte napr. nedostatkom alebo výkyvmi energie, zá***mi, adrenálnou únavou či stresom, medicinálne huby sú presne pre vás. 

adaptogenny-efekt brainmarket sk

Vedeli ste, že na planéte rastie viac než 2.000 druhov jedlých húb? Je teda pomerne obtiažne sa v hubách zorientovať, preto sme pre vás pripravili dnešný článok, kde si predstavíme tie najznámejšie medicinálne huby.

1.) Reishi

Reishi, iným názvom Leskokôrovka obyčajná je asi najznámejšia huba. Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny. Ďalej je plná minerálov, predovšetkým obsahuje železo, selén a ďalej vitamíny skupiny B. Je známa pre svoj silný antioxidačný účinok. U Reishi bola dokázaná schopnosť pohlcovania voľných radikálov (3). Medzi ďalšie účinky tejto huby sa radí posilnenie imunitného systému a takisto fakt, že pomáha bojovať proti rakovinovým bunkám (4)Okrem toho zmierňuje stres, úzkosti, depresie a pomáha k  vyššej kvalite spánku, k lepšej sústredenosti a zvýšeniu energie. 

700-58xh56e2cju34791-reishi-infografika-brainmarket

Existuje štúdia, kde bolo 34 pacientov s pokročilým štádiom rakoviny liečených po dobu 12 týždňov polysacharidom pochádzajúcim z Reishi. U pacientov, ktorí boli liečení, došlo k podstatnému zlepšeniu účinnosti ich imunitního systému (5).

2.) Shiitake 

Shiitake, slovensky Húževnatec jedlý, je jednou z mála liečivých húb, ktorá aj výborne chutí. Zároveň je jednou z najobľúbenejších a najlepšie preštudovaných húb na svete. Niekedy sa jej takisto vraví elixír života. Shiitake býva využívaná predovšetkým pri liečbe zá***ov, upravuje hladinu cholesterolu v krvi, minimalizuje riziko vysokého tlaku, má antivírusové účinky a celkovo posilňuje obranyschopnosť organizmu. Svoje antivírusové, antibakteriálne a antiparazitické vlastnosti má Shiitake hlavne pre svoj vysoký obsah látky menom lentinan. Lentinan je polysacharid, ktorý môže pomôcť nájsť a zničiť rakovinové bunky, zároveň môže odvrátiť niektoré infekcie(6).

V štúdii z roku 2014 zverejnenej v časopise Journal of American College of Nutrition (7) vedci podávali 52 zdravým mladým dospelým jedincom buď 5 alebo 10 gramov sušených húb Shiitake denne po dobu štyroch týždňov. Konzumácia húb bola spojená s podstatným zvýšením počtu a účinnosti T-lymfocytov (imunitnej bunky)Behom jedného mesiaca bolo zistené, že konzumácia sušených húb shiitake posilňuje už tak silný imunitný systém mladého zdravého jedinca a zároveň výrazne znižuje zá***ovosť. Subjekty, ktoré užívali denne 10 gramov sušeného šiitake, mali výsledky lepšie.

shiitake-houba

Voľne rastúca Shiitake vyfotená v lese (pixnio).

3.) Lion's mane

Lion's mane, Hericium, alebo Korálovec ježatý, to všetko sú názvy pre liečivú hubu, pre ktorú je typický veľký obsah antioxidantov. V skutočnosti je vzácna predovšetkým tým, že podporuje produkciu proteínu nerovového rastového faktoru (NFG) a myelínu. NFG a myelín sú jednoducho zásadné pre správnu funkciu mozgu (rast a zdravie neurónov). Ich nerovnováha môže prispieť k neurologickým ochoreniam ako je Alzheimer alebo skleróza multiplex. Okrem toho Lion's mane je huba, ktorá preukázateľne zlepšuje kognitívne schopnosti, zvyšuje koncentráciu a zmierňuje podráždenosť

V jednej malej japonskej klinickej štúdií užívali starší muži a staršie ženy s miernou kognitívnou poruchou Lion´s Mane po dobu 16 týždňov. Po celú dobu štúdie vykazovala skupina konzumujúca huby výrazne vyššie skóre na stupnici kognitívnych funkcií v porovnaní so skupinou s placebom. Pokiaľ ale hubu prestali konzumovať, ich skóre sa vrátilo na pôvodnú úroveň(8)

Krátkodobá pamäť označuje vašu schopnosť držať malé množstvo informácií vo vašej mysli a v ľahko dostupnom stave na krátku dobu. Vizuálna pamäť je merítkom vašej schopnosti rozpoznať skôr zaznamenané udalosti, objekty alebo ľudí a zapamätať si ich. Oba typy pamäti sa často s rastúcim vekom strácajú. A zdá sa, že obe sú podporované konzumáciou Lion's Mane, ktoré pomáha zabrániť rozpadu pamäti krátkodobého a vizuálneho rozpoznávania a spomaľuje nástup kognitívnej dysfunkcie(9).

lions-mane-sk

4.) Chaga 

Chaga, slovensky Ryšavec šikmý, patrí medzi cudzopasné huby, ktoré sa rozrastajú po kmeňoch stromov. Táto huba má silné antioxidačné pôsobenie, vďaka čomu eliminuje voľné radikály a zá***ové procesy v tele. Táto tmavo čierna huba bojuje proti oxidačnému stresu, ktorý býva spojený nie len so stárnutím pokožky, ale takisto s celou radou ochorení(10). V Rusku sa táto huba používa už stovky rokov. Chaga môže zabrániť alebo spomaliť rast rakovinových buniek, a bolo zistené, že znižuje hladinu LDL cholesterolu. V tradičnej medicíne sa Chaga používa v prípade žalúdočných problémov, ako sú zá***y žalúdka alebo žalúdočné vredy. Chaga je rovnako, ako ostatné huby, bohatá na beta-glukány, ktoré stimulujú produkciu lymfocytov a tie napomáhajú regulovať reakciu imunitného systému na infekcie.

chaga-infografika-brainmarket-sk

5.) Cordyceps

Cordyceps, slovensky Žezlovka čínska, je cudzopasná huba, ktorá rastie v horských oblastiach Číny a Tibetu. Cordyceps je veľmi zaujímavá huba, pretože napáda hmyz a potom prerastá ich telom. Priaznivých účinkov má Cordyceps hneď niekoľko. V prvej rade zmierni únavu a dodá energiu, ďalej posilňuje imunitný systém, pomáha znižovať stres, reguluje krvný tlak a pôsobí proti zá***om a infekciám.

Ukázalo se, že extrakty z Cordycepsu rozširujú aortu až o 40% (hlavnú tepnu v tele, ktorá okysličuje krv pre celý obehový systém), čím zvyšuje prietok krvi a výrazne sa zvyšuje vytrvalosť (11). Cordyceps naviac obsahuje adenosín a môže stimulovať produkciu ATP - jeden z hlavných zdrojov energie v bunkách tela (12). To by mohol byť jeden z dôvodov, prečo zlepšuje vytrvalosť pri športovom výkone. Z týchto dôvodov je vhodné zaradiť cordyceps pred športovým výkonom či cvičením

V jednej japonskej štúdii zlepšilo užívanie Cordycepsu výkon u viac než 70% bežcov na dlhé vzdialenosti(13).

V ďalšej dvojito zaslepenej kontrolovanej štúdii z roku 2010 bol extrakt Cordycepsu známy ako Cs-4 podaný 20 zdravým starším osobám 3x denne po dobu 12 týždňov. Bolo zistené, že suplementácia Cs-4 oproti placebu významne zlepšuje ich výkon a celkovú kondíciu(14).

700-z677n44q3tu34791-cordyceps

6.) Maitake

Maitake, slovensky sírovec. Jedná sa o tradičnú hubu pochádzajúcu z Japonska, a ktorá je teraz rozšírená aj v Číne a Spojených Štátoch. Hubu Maitake, ako aj ostatné druhy medicinálnych húb, radíme medzi adaptogény, pretože dokáže pomôcť proti duševným a fyzickým ťažkostiam. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov a pomáha chrániť oslabený imunitný systém. Ďalej je bohatá na vitamíny skupiny B, C a z minerálov má veľké množstvo draslíka a medi.

Maitake

Huba Maitake parazitujúca na kmeni stromu (wikipedia).

7.) Polyporus

Polyporus je cudzopasná huba, ktorá rastie na koreňoch buku a javora. Túto vejárovitú hubu nájdete v hustých lesoch a vlhkom podnebí. Má bielu až šedivú farbu. V čínskej medicíne sa využíva predovšetkým ako liečivo pri ťažkostiach s močovými cestami, pretože má diuretické vlastnosti a taktiež zmierňuje opuchy. Vo voľnej prírode sa jedná o veľmi vzácnu hubu, ktorá obsahuje mnoho bioaktívnych zlúčenín. Okrem toho tiež zmierňuje hnačku tým, že absorbuje prebytočnú vlhkosť v čreve.

8.) Turkey Tail

Turkey Tail známy skôr ako Coriolus a najčastejšie rastú na mŕtvych kmeňoch a pňoch, ale aj na živých stromoch, väčšinou sa objavujú v zmiešaných listnatých lesoch. Rastú vo vlhkých oblastiach v miernych lesoch Ázie, Severnej Amerike a Európe. Coriolus je v tradičnej čínskej medicíne známy ako podpora imunitného systému. Okrem toho je táto huba bohatá na antioxidanty a podporuje zdravie čriev a pečene.

Pozor hubári! V našich lesoch tieto super huby, bohužiaľ, nerastú

Tieto super huby si v našich lesoch nanezbierate, čo je škoda, pretože sme oproti zvyšku sveta národom hubárov a zaslúžili by sme si ich :) Najbližšia destinácia pre zber medicinálnych húb sú severné oblasti Fínska a Ruska.

Pokiaľ sa nechystáte na severskú výpravu, môžete pre začiatok využiť niektorý z našich elegantných nápojov s medicinálnými hubami od americkej firmy Four Sigmatic. V týchto nápojoch je dostatočné množstvo húb a zároveň sú dobre ochutené, pretože až na Shiitake proste medicinálne huby moc chutné nie sú :) Ďalšou skvelou variantou je bio káva obohatená o bio medicinálne huby od dánskej firmy Ra Hygge.

Komu sa nechce "zdržovať" s robením hubovej kávy, ten môže vyskúšať klasické doplnky stravy v kapsulách, kde máme skvelé produkty od:

Medicinálne huby by si zaslúžili viac priestoru. Pre tých z vás, čo sa chcú dozvedieť viac o ich účinkoch a užívaní, je tu ebook SUPER LÁTKY od Mgr. Adama Česlíka, zakladateľa Performance training.

 

Jiří Votava

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!