Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Migréna: Prečo vzniká? Ako sa zbaviť či zmierniť migrény.

Pomerne často sa zamieňajú dve slová: migréna a bolesti hlavy. Ak ste migrénu niekedy zažili, určite viete, že nejde iba o bolesť hlavy, ktorá čas od času stretne každého z nás. Migréna je neurologické chronické veľmi bolestivé ochorenie, o príčinách ktorých sa vie stále pomerne málo, hoci prvé zmienky o migréne sa datujú až 3000 pn. l. Pravdepodobne je to kombinácia niekoľkých rôznych vecí. Ale čo keby sme Vám povedali, že môžete zmierniť početnosť aj priebeh migrén?

Čo je migréna a prečo vzniká?

Migréna je o niekoľko stupňov ďalej ako bolesť hlavy. Pokiaľ ste mali s migrénou tú česť, tento rozdiel spoznáte okamžite. Aj keď už existujú aj lieky priamo na migrénu (predtým ich často nahrádzali antidepresíva) stále je téma migrény opradená nepotvrdenými hypotézami. Vie sa predovšetkým to, že pri migréne sa stiahnu cievy a mozog sa odkrví. Samotná migréna má rôzne fázy a taktiež aj intenzitu bolesti.

mozne_spoustece_migren_infografika_brainmarket_cz

Náchylnosť k migréne sa často vyskytuje v rodine, keď ňou trpia alebo v minulosti trpeli už rodičia či starí rodičia. To znamená, že je čiastočne dedičná. Genetické predispozície môžu byť predovšetkým v centre, ktoré sa nachádza v mozgovom kmeni. Tieto centrá môžu u niektorých ľudí citlivejšie reagovať na vnútorné aj vonkajšie podnety, čo následne dráždi trojklanný nerv a to spôsobí migrénu. Dokonca sa predpokladá, že ľudia trpiaci na migrény majú menšiu jednu časť mozgu - konkrétne amygdalu. To môže podporovať hypotézu o dedičnosti ako hlavného pôvodcu migrény.

Trpíte migrénou?

Hoci sa odhaduje, že s migrénou má v Českej republike skúsenosť až 1 milión ľudí, stále je to pomerne dosť bagatelizovaná téma. Migréna môže spôsobovať problémy v práci aj v bežnom osobnom živote. Okolie môže mať pocit, že sa schválne chcete vymaniť zo svojich povinností. V prípade migrény je to však krok úplne vedľa. Migréna je veľmi bolestivá a to do takej miery, že v tej chvíli máte len jednu myšlienku. Vziať si akýkoľvek prášok, ktorý by pomohol. Bolesť pri migréne je veľmi ostrá, pulzujúca a pohybom sa ešte umocňuje. Väčšinou býva iba v jednej polovici hlavy. Bolesť sa tiež môže striedať alebo sa objaví priamo v strede hlavy.

Migréna môže trvať od niekoľkých hodín až po niekoľko dní. Uvádza sa, že ženy trpia migrénami až 3 x častejšie ako muži. To je dané pravdepodobne výkyvmi hormónov v priebehu mesiaca. Ženy častejšie trpia migrénami okolo menštruácie a počas menopauzy. Migréna sa však nevyhýba ani deťom. V prípade, že sa migréna objaví je pomerne naivné si myslieť, že môžete (hoci v nejakom obmedzenom móde) pokračovať v bežných činnostiach. Pohyb migrénu ešte zhoršuje a vo väčšine prípadov ju sprevádza zvracanie. Pokiaľ dôjde k zvracaniu, môže sa Vám čiastočne uľaviť. Aspoň na chvíľu.

jak_se_migrena_projevuje_infografika_brainmarket_cz

Migréna je intenzívna bolesť, ktorá býva často sprevádzaná aj sériou iných príznakov, ktorými sú:

  • pocit na zvracanie aj samotné zvracanie
  • citlivosť na hluk a svetlo
  • bolesti očí
  • bolesti chrbtice
  • poruchy videnia
  • zimnica
  • únava
  • potenie

Fáze priebehu migrény

  • Prodromálne štádium – trvá cca hodinu a sprevádza ho zívanie, depresia, ľútostivosť, bolesť brucha, napätie vo svaloch, zmena chuti, chuť na sladké, nutkanie piť bez pocitu smädu.
  • Aura – vyskytuje sa len u 20% migrénikov, trvá cca jednu hodinu. Je sprevádzaná pocitom slabosti, poruchou čuchu a vyjadrovania, dvojitým videním, výpadkami zorného poľa. V tejto chvíli ľudia majú pocit rozostreného videnia alebo majú škvrny pred očami.
  • Vlastný záchvatindividuálny priebeh a trvanie – od troch hodín až do troch dní, môže sa opakovane vrátiť aj niekoľkokrát počas jedného týždňa. Charakteristická je pulzujúca bolesť v spánku, za uchom, či v tyle, ktorá sa šíri do celej polovice hlavy alebo sa môže koncentrovať v okolí oka. Často je prítomná nauzea, zvracanie, závraty, pocit otupelých končatín, svetloplachosť.
  • Postdromálne štádium – odznie bolesť, prichádza pocit úľavy, ale aj vyčerpania. Niekoľko dní pretrváva citlivosť na dotyk a tepelné podnety. Dôležité je doplniť tekutiny a minerály ako je horčík, najmä ak ste pri migréne vracali.

Príčiny ľahko môžeme rozdeliť medzi vnútorné a vonkajšie. Medzi tie vnútorné patria napríklad hormonálne zmeny, genetické predispozície alebo napríklad problémy s chrbticou, očným pozadím alebo dehydratácia. Medzi tie vonkajšie, ktoré síce nemusia vyvolať migrénu, ale môžu k nej prispieť, patrí veľký hluk, ostré svetlo alebo zmeny počasia a tlaku.

jak_minimalizovat_migreny_infografika_brainmarket_cz

Tipy ako minimalizovať riziko vzniku migrény

  • Pokiaľ  sa stretávate s migrénou častejšie, je dobré si aj spätne zapísať, čo migréne predchádzalo. Ako ste spali, čo ste jedli a pili, či ste boli v strese, čo stres spôsobilo atď. Neskôr si poznámky môžete prechádzať a sami tak prísť na spúšťač toho, čo migrénu pravdepodobne vyvolalo.
  • Doplňujte horčík a omega 3 mastné kyseliny vo forme rybieho oleja. Oboje môže znížiť frekvenciu migrén.
  • Doprajte si denne aspoň 7 hodín spánku.
  • Pokiaľ máte čas počas dňa, skúste si na 15 minút oddýchnuť. Môže to byť formou meditácie, ale aj len v tichu zavrieť oči a odstrániť všetky vonkajšie podnety.
  • Vyhýbajte sa hlučným miestam.
  • Dostatočne pite - ideálne formu elektrolytov, ktorým doplníte množstvo minerálov a aminokyselín.
  • Zaraďte pravidelný pohyb, masáže a uvoľňovacie cviky krčnej chrbtice.
  • Pokiaľ trávite niekoľko hodín za počítačom, chráňte svoje oči pred dopadmi modrého svetla, ktoré elektronika vyžaruje. Pomôcť môžu okuliare s blokáciou modrého svetla.

Čo robiť, keď migréna nastúpi?

Pokiaľ ste tieto stavy zažili na vlastnej koži, najskôr viete, že nástup migrény spoznáte už dopredu. Nie vždy ste ale v situácii, keď môžete všetko nechať a ísť si ľahnúť. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že ak už sa migréna objaví, je len pár vecí, ktoré ju môžu ako sa patrí skrátiť. Niekoľko z nich si predstavíme.

1.) Ticho a tma

Ticho a tma sú dve veci, ktoré asi nie je potrebné dlho popisovať. Najmä preto, že ak poznáte stavy prevládajúcej migrény, automaticky sa sťahujete do seba a reagujete podráždene na akýkoľvek hluk, svetlo aj hlasový prejav. V tej chvíli je akýkoľvek podnet, ktorý vnímame zmysly nepríjemný. Osobne ďaleko intenzívnejšie reagujem aj na pachy. S nastupujúcou migrénou zatiahnite závesy, použite masku na spanie a zatvorte sa do miestnosti, kde budete mať čo najväčší pokoj. Vystavenie svetlu aktivuje bunky ipRGC (bunky nachádzajúce sa v sietnici) - ide o bunky prenášajúce bolesť. Bunky zostávajú aktivované niekoľko minút vo chvíli kontaktu so svetlom. Vedci sa domnievajú, že tento mechanizmus by mohol byť dôvodom, prečo sa migréna zhoršuje na svetle a zlepšuje sa 20 až 30 minút po pobyte v tme.

co_dělat_pri_migrene_infografika_brainmarket_cz

2.) Horčík

Horčík sa mi osvedčil niekoľkokrát pri rôznych pôvodoch bolestí. Pokiaľ trpíte na migrény alebo bolesti hlavy, odporúčam užívať horčík ako prevenciu. Hovorí sa, že ak by ste si mali vybrať iba jeden doplnok stravy, do ktorého budete investovať – mal by to byť horčík. A s tým stopercentne súhlasím. Keďže horčík ovplyvňuje viac ako 300 biochemických procesov v tele. Štúdie poukazujú na schopnosť úľavy od bolesti užívaním horčíka ako pri samotnej migrenóznej atácii, tak sa odporúča aj ako prevencia. Dokonca sa o nedostatku horčíka hovorí ako o možnom spúšťači migrény.1

3.) Odpočinok

Odpočinok je asi základ, pretože vo chvíli, keď prežívate migrénu, je to jediná vec, ktorá Vám môže trochu pomôcť. Avšak odpočinok si doprajte aj deň po tom, čo Vás migréna prekvapí. Skúste migrénu vnímať ako výkričník, že sa treba viac venovať sám sebe a zvoľniť tempo.

4.) Zázvor

Ako podporná liečba môže byť pomocníkom aj zázvor. Stačí rozmiešať zázvorový prášok v pohári vody a po malých dúškoch ho piť. Tým môžete znížiť intenzitu migrény.Okrem toho je zázvor ideálny pre tých, ktorí pri migréne trpia pocitmi na zvracanie.

5.) Studený obklad

Studený gélový sáčok alebo kocky ľadu v sáčku či vreckovke. Aj to môže pomôcť uľaviť od najhoršej bolesti. Obklad umiestnite na zátylok a položte sa na brucho. Pokiaľ máte skúsenosť s migrénou v súvislosti s bolesťami chrbtice, odporúčam skôr teplé obklady alebo kúpeľ.

6.) Dostatok tekutín

Nedostatok tekutín je taktiež hodnotený ako jeden z niekoľkých spúšťačov migrény. Preto v takej chvíli je dôležité dodržiavať pravidelný príjem tekutín. Stačí po malých dávkach, aby to žalúdok zvládol, ale pravidelne.

Záver

Migréna zatiaľ nepatrí medzi vyliečiteľné ochorenie. Na druhú stranu sa jej početnosť aj intenzita dá do veľkej miery ovplyvniť. Pokiaľ máte podozrenie, že mávate mígrény vplyvom hormónov (zvlášť ženy v niektorých dňoch mesiaca) pokúste sa najskôr optimalizovať hormóny.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!

 

1. PEIKERT, A, C WILIMZIG a R KÖHNE-VOLLAND. Prophylaxis of migraine with oral magnesium: results from a prospective, multi-center, placebo-controlled and double-blind randomized study. 1996.

2. MAGHBOOLI, Mehdi, Farhad GOLIPOUR, Alireza Moghimi ESFANDABADI a Mehran YOUSEFI. Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. 2014.