Vystavovanie chladu a chudnutie? Je možné podporiť chudnutie otužovaním?

Chudnutie je komplexný proces, ktorý zahŕňa správnu výživu, pravidelný pohyb a dostatočný odpočinok. V posledných rokoch však vedný záujem smeruje k ďalšiemu potenciálnemu faktoru v boji proti nadbytočným kilogramom: vystavovanie tela chladu a otužovanie. Ako môže chlad pomôcť pri chudnutí a čo na to hovorí vedný výskum?

Ako chlad ovplyvňuje metabolizmus?

Chlad má na ľudské telo zaujímavý účinok, pretože zvyšuje energetickú spotrebu. Aby udržalo telesnú teplotu, telo musí pracovať tvrdšie, čo znamená spaľovanie kalórií. Výskumy ukazujú, že pravidelné vystavovanie chladu môže zvýšiť množstvo hnedého tuku - špeciálneho typu tukového tkaniva, ktoré spaľuje kalórie a generuje teplo.

Čo je hnedé tukové tkanivo?

Hnedé tukové tkanivo (HTT) je špeciálny typ tukového tkaniva, ktoré sa od bežného bieleho tukového tkaniva líši svojimi vlastnosťami a funkciami. Hlavnou úlohou hnedého tuku je generovanie tepla, čo je proces známy ako termogenéza. Táto vlastnosť je zvlášť dôležitá u novorodencov a zvierat v hibernácii, ale aj u dospelých ľudí hrá hnedý tuk dôležitú úlohu v termoregulácii a metabolizme.

  • Vysoký počet mitochondrií: Hnedý tuk obsahuje výrazne viac mitochondrií ako biely tuk. Mitochondrie sú "energetické továrne" bunky, a ich vysoký počet v hnedom tuku umožňuje efektívnejšiu výrobu tepla.

  • Farba a umiestnenie: Hnedá farba je daná vysokým obsahom železa v mitochondriách. Hnedý tuk sa typicky nachádza v oblastiach okolo krku, nad kľúčnou kosťou, pozdĺž chrbtice a v oblasti mediastína (priestor medzi pľúcami).

  • Energetický metabolizmus: Hnedý tuk má schopnosť spaľovať kalórie a tuky na generovanie tepla. Tento proces je efektívnejší než jednoduché ukladanie energie, ako je tomu u bieleho tuku.

Otužovanie a imunitný systém

Otužovanie, alebo pravidelné vystavovanie tela chladu, má pozitívny vplyv nielen na chudnutie, ale aj na imunitný systém. Štúdie ukázali, že otužilci často trpia menej infekčnými ochoreniami. Chlad tiež stimuluje produkciu hormónov, ako je adrenalín, ktorý má protizápalové účinky.

Praktické metódy otužovania

  1. Studené sprchy: Začínať môžete krátkymi studenými sprchami a postupne zvyšovať dĺžku.

  2. Vonkajšie plávanie: Plávanie vo studenej vode je skvelý spôsob, ako sa otužovať.

  3. Prechádzky v chladnom počasí: Jednoduchá prechádzka v chladnom počasí bez nadmerného obliekania môže stimulovať telo na tvorbu tepla.

Niekoľko štúdií skúmalo vplyv vystavovania chladu na redukciu tukového tkaniva, pričom sa zameriavali predovšetkým na aktiváciu hnedého tukového tkaniva a zvýšenie metabolizmu.

Návrh bez názvu (40)

V jednej štúdii, vykonanej Národnými inštitútmi zdravia, boli muži vystavení miernemu chladu (19 °C) počas noci počas jedného mesiaca. Po tomto období došlo k zvýšeniu objemu hnedého tukového tkaniva o 42 % a o 10 % sa zvýšila jeho metabolická aktivita. Zlepšenie v inzulínovej citlivosti bolo tiež pozorované po jedle v miernom chlade. Tieto zmeny boli obrátené po návrate k normálnym teplotám. Táto výskumná práca naznačuje, že ľudia sa môžu aklimatizovať na chladné teploty zvýšením množstva hnedého tukového tkaniva, čo môže viesť k zlepšeniu metabolizmu glukózy.1

Ďalšia štúdia zverejnená na stránke Stronger by Science skúmala skupinu mužov, ktorí sa pravidelne otužovali v zime a boli porovnávaní s kontrolnou skupinou. Výsledky ukázali, že otužilci boli výrazne štíhlejší (12,0 % tukového tkaniva oproti 18,2 % u kontrolnej skupiny) a mali významne vyšší energetický výdaj počas vystavenia chladu (3 044 kcal/deň oproti 2 560 kcal/deň). Štúdia však poukazuje na to, že aj keď zvýšenie energetického výdaju pri chlade bolo takmer 50 % voči normálnym podmienkam, táto zvýšená úroveň môže byť veľmi individuálna.2

Tieto štúdie naznačujú, že vystavenie chladu môže byť spojené so zvýšeným energetickým výdajom a aktiváciou hnedého tukového tkaniva, čo môže podporovať redukciu tukového tkaniva. 

 

Záver

Otužovanie a vystavovanie tela chladu môžu byť užitočným doplnkom k tradičným metódam chudnutia. V kombinácii so zdravým stravovaním a pravidelným cvičením môže byť otužovanie ďalším krokom k dosiahnutiu zdravšieho a štíhlejšieho tela. Je však dôležité pamätať si, že každý organizmus je jedinečný a reaguje na chlad odlišne a je potrebné pristupovať k otužovaniu opatrne. Vodítkom a počiatočnou motiváciou vám môže byť Wim Hof a jeho špeciálna metóda otužovania a dýchania. Neporovnávajte sa s ostatnými a ak začleníte vystavovanie tela chladu do svojho života, minimálne budete mať odolnejší imunitný systém a nič vás nebude brzdiť na ceste k vysnívanej postave.

 

 Veronika Halusková

1. CHEN, Kong Y, Robert J BRYCHTA, Joyce D LINDERMAN, et al. Brown fat activation mediates cold-induced thermogenesis in adult humans in response to a mild decrease in ambient temperature. 2013.

2. COOLBAUGH, Crystal L, Bruce M DAMON, Emily C BUSH, E Brian WELCH a Theodore F TOWSE. Cold exposure induces dynamic, heterogeneous alterations in