Ochorenie kostí a kĺbov - artritída, osteoporóza aj.

našom tele sa nachádza viac ako 100 kĺbov a tiež 213 kostí. Problémy s kĺbmi a kosťami – či už sa jedná o ochorenie vplyvom opotrebovania alebo sa jedná o druh autoimunitného ochorenia, ako je napríklad lupus – má v modernej populácii vysoký počet dospelých. Po 40. roku veku sa začína ozývať mechanické opotrebovanie chrupaviek a rovnako tak začína ubúdať množstvo kostnej hmoty a znižuje sa jej hustota. Proti týmto ochoreniam a patológiám sa dá pritom efektívne bojovať prostredníctvom úpravy životného štýlu. Ako presne? To je už na nás.

V dnešnom článku si objasníme, aké ochorenia nás môžu v súvislosti s pohybovým aparátom stretnúť a uvedieme niekoľko režimových opatrení, ktoré môžu zmierniť ich priebeh. Spomenieme aj aké môžeme urobiť preventívne opatrenia, ak máme problémy s pohybovým aparátom v rodinnej anamnéze.

Z čoho sa kosti a kĺby skladajú?

Pre pochopenie jednotlivých ochorení pohybového aparátu je dobré poznať najskôr jeho stavbu. Z čoho sa kĺby a kostí skladajú a aká je ich funkcia?

Kĺby medzi sebou spájajú jednotlivé kosti. Sú potiahnuté chrupavkou, v ktorej sa nachádza kĺbová tekutina a kĺbové väzivo, na ktoré sa spájajú jednotlivé svaly. Chrupavka je tvorená kolagénom a ďalšími látkami, ktoré robia spojivové tkanivo pružné a zároveň pevné. Chrupavka nie je prekrvená, a preto nie je vyživovaná prostredníctvom krvi. Je vyživovaná tzv. difúziou, kedy si berie živiny z kĺbového puzdra. Hlavnou funkciou chrupavky je tlmenie nárazov a odpruženie kĺbov. Pokiaľ je chrupavka poškodená tak neplní optimálne svoju funkciu. Rozpadá sa a medzi kĺby dochádza k treniu, ktoré sa prejavuje ako bolesť, opuchy a podráždenie. Výsledok? Obmedzenie pohybu. Takéto degeneratívne ochorenie kĺbov v priebehu času postihuje celý kĺb, vrátane spojivových tkanív (väzov), šliach a kostí.

Kosti poskytujú telu predovšetkým oporu a slúžia ako ochrana niektorých orgánov. Sú zásobárňou vápnika a miestom, kde je uložená kostná dreň. Kostná dreň uchováva kmeňové bunky, z ktorých sa tvoria všetky typy krviniek, ktoré sú dôležité pre funkciu (nielen) imunitného systému. Kosti sú na povrchu potiahnuté tzv. okosticou. Rovnako ako pre celé telo, tak aj pre kosti je dôležitá výživa s dostatočným príjmom bielkovín a iných látok v podobe mikronutrientov, ako sú vitamín D, K, C a taktiež vápnik, fosfor, zinok a meď. 

1.) Artróza

Artróza je degeneratívne ochorenie, vznikajúce „opotrebovaním“ kĺbov, ktoré sa zhoršuje s pribúdajúcim vekom. Chrupavka, ktorá za bežných okolností tlmí nárazy kĺbov, sa časom rozpadá, čo vedie k stuhnutosti a bolesti, prítomnej najmä pri pohybe. V samotnej chrupavke sa nachádza tekutina, ktorý kĺbovú chrupavku premazáva a zabraňuje tak mechanickému opotrebovaniu. Artróza môže postihovať ako veľké nosné kĺby, tak aj menšie kĺby. Bolesť prichádza hlavne ráno, keď nie sú kĺby dostatočne prehriate.

Bolesť môžeme označiť za tupú a intenzívnu. Kĺb nesmie byť opuchnutý a začervenaný. V takom prípade už sa jedná o akútny stav, ktorý treba ihneď riešiť.

Pri artritíde bedrového a kolenného kĺbu sa chôdza stáva ťažšou, pretože narastá bolesť a znižuje sa kĺbová flexibilita. Dospelí starší ako 50 rokov majú väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie toto chronické, progresívne ochorenie. Ženy sú vo väčšom riziku ako muži.

2.) Artritída

Artritída je autoimunitné ochorenie postihujúce kĺbové puzdro. Ide o ochorenie, pri ktorom imunitný systém tela napáda zdravé tkanivo. Konkrétne predovšetkým kĺby v prstoch na rukách, v zápästí a chodidlách.

Príznaky reumatoidnej artritídy sú akútneho rázu a patria medzi nich:

  • Opuchy
  • Zvýšená teplota
  • Bolesť kĺbov
  • Znížená pohyblivosť

osteoarthritis_rheumatoid_arthritis_SK

3.) Osteoartritída

Osteoartritída nastáva vo chvíli, keď dôjde k postupnému rozpadu chrupavky – tvrdého, klzkého tkaniva, ktoré pokrýva konce kostí, kde tvorí kĺb. Jedná sa o ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda kĺby, počnúc výstelkou kĺbov. Osteoartritída je na vzostupe a týka sa najmä kĺbov nesúcich väčšinu našej váhy, ako sú kĺby bedra a kolien. Najčastejšie sa o osteoartritíde hovorí v súvislosti práve s kolenami, ale neobvyklá nie je ani pri ramennom kĺbe. V dnešnej dobe sme svedkami epidémie obezity. Nadmerná hmotnosť je pritom pre kĺby obrovskou záťažou.

4.) Osteoporóza

Osteoporóza je jedným z niekoľkých metabolických ochorení kostí. Odhaduje sa, že na celom svete trpí osteoporózou asi 200 miliónov ľudí. Napriek tomu, že sa osteoporóza vyskytuje ako u mužov, tak u žien, ženy majú štyrikrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku ochorenia ako muži. Ide o rednutie kostí spôsobené nedostatkom minerálov alebo vitamínov (ako je vitamín D, vápnik alebo fosfor). Vďaka tomu je kosť krehkejšia a osoby trpiace osteoporózou sú náchylnejšie k zlomeninám. Osteoporóza je bohužiaľ „tiché“ ochorenie, ktoré nemá v počiatočných štádiách žiadne príznaky a väčšinou zostáva bez povšimnutia, kým nedôjde k zlomeninám. Až potom sa pátra po príčine.

Možné príčiny vzniku osteoporózy:

  • Nízky príjem vápniku
  • Poruchy príjmu potravy
  • Užívanie niektorých liekov (kortikosteroidy)
  • zá***ové ochorenie čriev
  • Ochorenie pečene a obličiek
  • Znížená hladina pohlavných hormónov
  • Zvýšená aktivita štítnej žľazy
  • Nadmerná konzumácia alkoholu

Práve v súvislosti s hustotou kostného tkaniva sa odporúča predovšetkým dostatočný príjem vápnika. Lenže aký vybrať a aké sú úskalia jeho používania? Vápnik nie je sólový hráč a na ochrane kostí spolupracuje najmä s vitamínom D. Vápnik pomáha budovať a udržiavať zdravé kosti, zatiaľ čo vitamín D riadi metabolizmus vápnika v tele. Ak chceme podporiť zdravie kostí, mali by sme sa sústrediť na dostatočný príjem oboch týchto látok. Vápnik spolu s vitamínom D je skutočne kľúčový pre zmiernenie prejavov osteoporózy, tak aj ako jej prevencia. Výskumy to len potvrdzujú.[1]

priciny_vzniku_osteoporozy_brainmarket-infografika-sk

5.) Dna

Dna je typ artritídy, ktorá môže spôsobovať bolestivé opuchy kĺbov. Prezýva sa aj "choroba kráľov". V minulosti postihovala totiž ľudí s vyšších vrstiev, pretože tí si ako jediní mohli dovoliť konzumáciu veľkého množstva mäsa a alkoholu, ktoré v nadmernom množstve môžu dnu spôsobiť. Najčastejšie dna postihuje kĺby palcov pri nohe, ale nie je to pravidlo. Dôvodom dni je hromadenie kyseliny močovej v kĺboch, ktorá vzniká nadmerným množstvom purínov. Kryštáliky kyseliny močovej sa potom usadzujú v kĺboch, ktoré sú ako výsledok bolestivé, zvlášť ráno. V prvých fázach sa choroba nijako neprejavuje a toto štádium môže trvať aj viac ako rok. Neskôr začnú byť kĺby bolestivé, citlivé, začervenané a opuchnuté. V konečnej fáze sa kĺby zväčšujú a naplno sa prejavuje chronická dna.

Medzi faktory, ktoré môžu viesť k vzniku dny patrí…

  • Nadmerná konzumácia mäsa (predovšetkým červeného, ktoré obsahuje značné množstvo purínov)
  • Vysoký krvný tlak
  • Cukrovka
  • Nadmerné množstvo alkoholu
  • Nedostatok tekutín
  • Vysoká hladina tukov a cukrov v krvi
  • Prejedanie
  • Nedostatok pohybu

Opatrenie, ktoré je teda potrebné dodržiavať je predovšetkým zvýšiť príjem tekutín, obmedziť konzumáciu červeného mäsa a morských plodov, ktoré sú bohaté na puríny. Ďalej mať v jedálničku dostatok čerstvej zeleniny a obmedziť konzumáciu alkoholu. Časť živočíšnych tukov je potrebné nahradiť tukami rastlinnými, ako olivový olej, alebo na omega-3 bohatým rybím olejom.

Ako je to s dedičnosťou týchto ochorení?

K mnohým ochoreniam môžeme mať genetické predispozície. Ochorenie kostí a kĺbov pritom nie sú výnimkou.[2] Do vienka môžeme dostať napríklad zníženú tvorbu kolagénu. Pokiaľ k tomu pripočítame nezdravý životný štýl, možno predpokladať, že nás skôr alebo neskôr postihne napríklad artróza. Medzi rizikové faktory ochorenia kĺbov patrí okrem genetických predispozícií aj obezita, ktorá spôsobuje nadmerné preťaženie kĺbov a následne je hlavnou príčinou, pre ktorú sa častejšie pristupuje k operácii kĺbov.[3] Ďalej to môže byť akútne poranenie kĺbov, náročná fyzická práca alebo chronické preťaženie kĺbov pri športe.

Čo sa týka ochorení kostí ako je osteoporóza, tu je potrebné venovať viac úsilia najmä prevencii. Uvádza sa, že pokiaľ máte toto ochorenie v rodine, môže sa týkať vás až s 80% pravdepodobnosťou.

priznaky artritidy brainmarket-infografika sk

Ako efektívne riešiť problémy s kosťami a kĺbami?

1.) Pohyb

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú musíme v rámci prevencie týchto ochorení spomenúť je pohyb. Pohyb pomáha obnovovať kĺbovú tekutinu, ktorá pomáha kĺb hydratovať a chrániť pred vznikom artrózy. S pohybom súvisí aj nadváha. Možno si často neuvedomujeme, čo naše kĺby musia znášať. Nadváha kladie na kĺby obrovskú mechanickú záťaž. Preto by sme si mali udržiavať, v záujme zachovania zdravých kĺbov, adekvátnu váhu. Pohyb pomáha s budovaním silných kostí a spomaľuje stratu kostnej hmoty. Pohyb by mal byť naším hlavným, každodenným preventívnym opatrením.

2.) Kolagén 

Kolagén, gréckeho „kólla“ (lepidlo) je najviac zastúpená bielkovina v našom tele. Je to jeden z hlavných stavebných kameňov kostí, kože, svalov, šliach a väzov. Kolagén sa tiež nachádza v mnohých ďalších častiach tela, vrátane krvných ciev, rohoviek a zubov. Hrá rolu vo všetkom, od štruktúry kože cez zrážanie krvi až po zdravie kostí. Kolagén si môžete predstaviť ako „lepidlo“, ktoré drží všetky vyššie spomínané telesné štruktúry pohromade. Teraz už viete, prečo v gréčtine nesie tento proteín svoj názov „kólla“?

Existuje mnoho typov kolagénu, pričom každý typ je vhodný na riešenie iného problému. Čo sa týka kĺbov a kostí, tak by sme medzi doplnkami mali hľadať kolagén typu I. a II. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na kolagén môžeme zaradiť vývary z kostí, ryby alebo vaječné bielky. Produkciu kolagénu potom priamo podporujú potraviny bohaté na vitamín C, ako je tropické ovocie, paprika alebo cesnak. Vitamín C taktiež zvyšuje vstrebateľnosť samotného kolagénu. Preto často môžete v doplnkoch stravy vidieť vitamín C a kolagén ako nerozlučnú dvojku. Cesnak je prirodzeným zdrojom síry, ktorá taktiež podporuje tvorbu kolagénu v chrupavke.

Pět_nejčastějších_typů_kolagenu_a_k_čemu_jsou_vhodné_infografika_brainmarket_sk

3.) MSM

Methylsulfonylmethan (MSM) je tiež známy pod inými názvami, ako je dimetylsulfón a metylsulfón. Je to organická zlúčenina obsahujúca síru. MSM je možné získať z rôznych zdrojov, vrátane stravy, črevných baktérií a vlastného metabolizmu tela. Medzi bežné zdroje MSM patrí zelenina ako je cesnak a cibuľa, ktoré obsahujú vysoké množstvo zlúčenín síry. Vajcia tiež obsahujú vysoké množstvo MSM, najmä žĺtky. Medzi ďalšie zdroje MSM patria orechy a semienka.

na_cem_se_podili_msm_brainmarket-infografika-sk

Každú sekundu sa v tele uskutočňujú milióny chemických reakcií a biologických procesov. Každý z týchto procesov vyžaduje živiny ako sú minerály, aminokyseliny a vitamíny. MSM a vitamín C sa podieľajú na niekoľkých procesoch v tele, a pretože sa navzájom dopĺňajú je vhodné zaradiť spolu s MSM práškom aj 500 mg vitamínu C. Okrem toho vitamín C pomáha tiež pri tvorbe kolagénu (viď. vyššie).

Vitamín C sa spolu s MSM podieľa na:

  • Produkcií nových zdravých buniek
  • Antioxidačnej aktivite, ktorá neutralizuje voľné radikály
  • Syntéze kolagénu pre spojivové tkanivá, ako sú šľachy, kĺby a koža
  • Udržovanie zdravých žíl a tepien
  • Posilnenie imunitného systému, vrátane T-buniek a bielych krviniek

MSM alebo metylsulfónylmetán je organická forma síry. Štúdia so 100 dospelými dobrovoľníkmi preukázala, že MSM výrazne zlepšila výkon, pohyblivosť kĺbov a zlepšil všetky fyzické symptómy bez akýchkoľvek nežiaducich účinkov.[4]

efektivni_reseni_pri_onemocneni_kosti_a_kloubu_brainmarket-infografika-sk

4.) Vitamín D3

Ako sme si už povedali, so zdravím kostrovej sústavy sa viaže predovšetkým vitamín D3. V ideálnom prípade vyberajte vitamín D3 spolu s K2. Vitamín K2 by sa nemal zabúdať, zvlášť ak riešime zdravie kostí a kĺbov, pretože je to práve vitamín K2, ktorý pomáha transportovať vápnik, tam kde patrí – do kostí. V opačnom prípade sa vápnik môže usadzovať v cievach a spôsobiť tzv. kalcifikáciu ciev.

ucinky_vitaminu_D3_K2_infografika_brainmarket__SK

5.) Príjem vápniku

Už vieme, že vápnik a vitamín D3 spolu vzájomne kooperujú. Medzi potraviny bohaté na vápnik radíme najmä mliečne výrobky, predovšetkým tie kyslé (podmaslie, kefír), ďalej potom slnečnicové semienka, para orechy, lieskové orechy alebo napríklad mandle. Po lepšej využiteľnosti vápnika je ideálne potraviny bohaté na vápnik jesť až na večer.

Nezanedbateľné množstvo vápnika obsahuje tiež listová a kapustovitá zelenina (napr. brokolica, kel, kvaka, čínska kapusta a iné), ďalej fazuľa hrášok, semená, orechy, morské riasy a niektoré ryby. Horšia vstrebateľnosť vápnika môže mať jeho kombinácia s niektorými potravinami, ktoré obsahujú oxaláty. Oxaláty môžeme nájsť napríklad v kakau, špenáte alebo v ovocí ako je ríbezle a egreše. Oxaláty spolu s vápnikom tvoria zle rozpustné soli a tým spôsobujú jeho horšiu vstrebateľnosť.

Pokiaľ sa rozhodnete vápnik suplementovať, hľadajte medzi produktmi formu citrát (kalcium citrát), pretože je v tele najlepšie vstrebateľná. Odporúčaný denný príjem vápnika pre dospelých jedincov je 1000 mg/deň.

6.)  Glukosamin a Chondroitín sulfát 

Chondroitín je dôležitá súčasť chrupavky. Chondroitín a glukosamin sú považované za chondroprotektívne, čo znamená, že môžu zastaviť bolesť a rozvoj artritídy. Chondroitín vťahuje vodu a živiny do chrupavky a tým udržuje jej elasticitu.[5] Chondroitín sulfát tiež pomáha spomaliť rozpad chrupavky a obnovuje jej rast.

7.) Terapia červeným svetlom

Termín „terapia červeným svetlom“ označuje terapiu, ktorá využíva úzke spektrum svetla (červené a NIR svetlo, ktoré sú súčasťou slnečného svetelného spektra), ktoré pozitívne ovplyvňuje zdravie tela na bunkovej úrovni. Červené svetlo je známe svojím pozitívnym vplyvom nielen na pohybový aparát. Bunky absorbujú červené a blízke infračervené svetlo (600-890 nm) a premieňajú túto svetelnú energiu na chemickú energiu prostredníctvom odozvy bežne známej ako fotobiomodulácia. Výskum preukázal, že červené a blízke infračervené svetlo zvyšuje produkciu adenosintrifosfátu (ATP) – našu chemickú energiu. Zvýšenie produkcie ATP má za následok viac energie pre bunku, ktorá tak môže fungovať efektívnejšie a byť vitálna dlhšiu dobu.

Keď červené svetlo preniká do pokožky, cítite jemné, upokojujúce teplo. Skutočný vplyv terapie červeným svetlom sa deje vo vnútri buniek, kde svetlo stimuluje reťazovú reakciu pozitívnych biologických procesov. Vystavenie červenému a NIR svetlu je účinný spôsob, ako stimulovať produkciu kolagénu, ako bolo odhalené počas klinickej štúdie v roku 2014. Štúdia z roku 2017 zistila, že červené svetlo pomáha zvýšiť regeneráciu a hrúbku chrupavky a znížiť bolesť priosteoartróze.[6,7]

Zdravie kostí a kĺbov môžete tiež podporiť pravidelnou konzumáciou kurkumy a zázvoru. Známe ich hlavný prínos v posilnení funkcií imunitného systému, ale okrem toho tiež prispievajú práve k zdraviu kostrovej sústavy. Taktiež je vhodné zaradiť kvalitný rybí olej, ktorý dodá telu tak potrebné EPA a DHA.

 

Veronika Halusková

 

1.GEDDES, John A. A. a Charles A. INDERJEETH.  Evidence for the Treatment of Osteoporosis with Vitamin D in Residential Care and in the Community Dwelling Elderly. 2013.

2.KNEVEL, Rachel, Gerður GRÖNDAL, Tom WJ HUIZINGA, et al. Genetic predisposition of the severity of joint destruction in rheumatoid arthritis: a population-based study. 2012.

3.K. KING, Lauren, Lyn MARCH a Ananthila ANANDACOOMARASAMY. Obesity & osteoarthritis. 2013.

4. PAGONIS, Thomas A, Panagiotis A GIVISSIS, Aristidis C KRITIS a Anastasios C CHRISTODOULOU. The Effect of Methylsulfonylmethane on Osteoarthritic Large Joints and Mobility. 2014.

5. TOWHEED, Tanveer, Lara MAXWELL, Tassos P ANASTASSIADES, Beverley SHEA, JB HOUPT, Vivian WELCH, Marc C HOCHBERG a George A WELLS. Glucosamine therapy for treating osteoarthritis. 2005.

6. STELIAN, J, I GIL, M ROSENTHAL, I ABRAMOVICI, N KUTOK a A KHAHIL. Improvement of pain and disability in elderly patients with degenerative osteoarthritis of the knee treated with narrow-band light therapy. 1992.

7.NAMBI S, Gopal, Walid KAMAL, Julie GEORGE a Elbagir MANSSOR. Radiological and biochemical effects (CTX-II, MMP-3, 8, and 13) of low-level laser therapy (LLLT) in chronic osteoarthritis in Al-Kharj, Saudi Arabia. 2017.

 

 ***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!