Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Ovsené vločky - viac ako len raňajky

Ovsené vločky sú raňajková klasika, ktorú asi nie je potreba predstavovať. Určite je ale dobré vedieť, prečo sú jednou z najvýživnejších potravín a aké sú jeho prednosti. Dnes sú k zakúpeniu sypané aj zapekané müsli alebo müsli tyčinky, kde vločky hrajú hlavnú rolu. Je dobré vedieť, že ďalším spracovaním takýchto potravín sa súčasne aj zvyšuje glykemický index. Glykemický index je čas, za ktorý stúpne hladina krvného cukru po požití konkrétnej potraviny. Okrem toho sú müsli zmesi často dosladzované a nutričné hodnoty sú už úplne iné. Ďaleko lepšie je si k raňajkám pripraviť ovsenú kašu, kde môžeme pridať to, čo máme radi, ako je napríklad škorica, ovocie a dosladiť lepšími alternatívami ako je klasický cukor. Môžeme použiť med, kokosový cukor alebo dosladiť sladšími druhmi sušeného ovocia ako sú hrozienka, slivky alebo ďatle.

Vločky patria medzi najvýživnejšie potraviny. Pochádzajú z rastliny Avena Sativa. Obsahujú veľké množstvo polysacharidov (60g na 100g), vitamínu B a z minerálnych látok stojí za zmienku kremík, vápnik alebo železo. Vločky máme spojené s vysokým obsahom vlákniny, vďaka ktorej nás zasýtia na dlhší čas. A je to pravda. Ovsené vločky obsahujú 10g vlákniny na 100g. Vláknina je pre telo dôležitá nie len pre správne fungovanie tráviaceho systému, ale je to práve vláknina, ktorá ovplyvňuje pomalé zvyšovanie hladiny krvného cukru. 

Prečo zaradiť vločky do jedálničku?

  • Nízky glykemický index
  • Pomáhajú udržovať hladinu cukru v krvi
  • Vysoký obsah rastlinných bielkovín
  • Obsah esenciálnych aminokyselín
  • Vysoký obsah vitamínu skupiny B
  • Vysoký obsah rozpustnej vlákniny - betaglukany, tie pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a v črevách pôsobia ako prebiotikum. Prebiotiká majú za úlohu vyživovať zdraviu prospešné baktérie.
  • Sú pre telo ľahko stráviteľné

Ako je to s lepkom?

Ovsené vločky sú často predmetom diskusie, či ich môžu osoby s celiakiou alebo tí, ktorí zo stravy vyradili lepok. Je to pomerne jednoduché. Zrná pšenice, jačmeňa a žita sú tri skupiny obilnín, ktoré prirodzene obsahujú lepok. Ovos miesto toho v skutočnosti obsahuje bielkovinu zvanú avenín. Zatiaľ čo ovos sám neobsahuje lepok, v mnoho prípadoch sa pestuje na rovnakej pôde, striedavo s obilninami obsahujúce lepok (pšenica, jačmeň a žito). Ovos tak môže rásť tam, kde boli v predchádzajúcom roku pestované iné obilniny. V takom prípade môže byť ovos kontaminovaný lepkom.

Pravdou je, že vždy na obale hľadajte informáciu, že sú vločky bez lepku. Okrem pestovania sú vločky totiž často spracovávané vo veľkých závodoch, kde môže dôjsť ku kontaminácií z iných druhov obilnín. Pokiaľ máte celiakiu s minimálnou toleranciou lepku, mali by ste konzumovať vločky len vtedy, pokiaľ výrobca výslovne uvádza, že vločky neobsahujú lepok. V opačnom prípade je lepšie sa vločkám radšej vyhnúť. Zaujímavosťou je aj to, že anglický druh ovsa prirodzene lepok neobsahuje, pravdepodobne je to preto, že ovos nie je prešľachtený ako je to u nás. 

Ako s vločkami naložiť

Ovsené vločky nemusia byť len k raňajkám vo forme kaše, môžete ich ľahko použiť napríklad ako zátrepku do polievky, k zahusteniu rôznych zeleninových pokrmov, k príprave domácich müsli tyčiniek, smoothie, ovsených palaciniek alebo môžete vytvoriť domáce ovsené mlieko. Ovsené vločky si vďaka svojej neutrálnej chuti síce zaslúžia dochutenie, avšak ich nutričné hodnoty sú tak veľké, že by bolo skutočne škoda ich nevyskúšať.

 

Veronika Halusková

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!