PARABÉNY V KOZMETIKE: SKRYTÝ ZABIJAK

Tento článok je prevzatý z RiseByPerformance.cz, jeho autorom je Mgr. Adam Česlík.

Zakaždým, keď sa umyjete sprchovým gélom, nastriekate luxusným francúzskym parfumom, natriete telovým mliekom alebo použijete dezodorant, dostávate do svojho tela cez pokožku priamo do krvi (bez toho, aby išli cez pečeň, kde by mohli byť deaktivované) veľkú dávku toxínov, ktoré v ľudskom tele narušujú hormóny a spôsobujú rakovinu. Kde sa tam vzali a prečo sa o nich nehovorí? Čítajte ďalej!

Veľká kopa zdravý životný štýl vyhľadávajúcich ľudí dnes riešia často až nepodstatná témy z oblasti zdravia, ako je škodlivosť umelých sladidiel, či zvýšená konzumácia bielkovín nezaťažuje obličky alebo či nie je nebezpečné užívať doplnky stravy, pričom im uniká ďaleko závažnejšie problematika, ktorá do veľkej miery prispieva ku vzniku rakoviny a celého radu ochorení a zdravotných ťažkostí. Touto problematikou sú toxíny obsiahnuté v predmetoch našej dennej potreby.

Lesk a bieda súčasnej civilizácie

Za posledných 150 rokov vyprodukoval ľudský priemysel tisíce chemických látok, ktoré nám na jednej strane veľmi uľahčujú či spríjemňujú život (konzervujú potraviny, prevoniavajú naše domovy, zabíjajú baktérie a umožňujú nám vyrábať nádherné veci), ako sa ale bohužiaľ preukázalo, majú tiež negatívny vplyv na ľudské zdravie.

Ako je to možné?

Mnohé z týchto látok majú totiž chemickú štruktúru podobnú našim hormónom, vďaka čomu sa potom v tele viažu na hormonálne receptory a narušujú syntézu hormónov, provokujú imunitný systém a predovšetkým niča mitochondrie a stoja za tvorbou rakoviny. Týmto látkam z toho dôvodu vravíme hormonálne (endorkinní disruptory).

Ľudské telo je vybavené pomerne efektívnym systémom detoxikácie (cez lymfatické uzliny a pečeň), kapacita týchto procesov však býva v dnešnej dobe vzhľadom k celkovej miere nielen týchto toxínov, ale aj nezdravého životného štýlu všeobecne (alkoholu, cigariet, liekov, drog, stresu), prekračovaná.

Rad z týchto toxínov si navyše paradoxne sami a dobrovoľne vmasírováváme do pokožky a umožňujeme tak ich priamy vstup cez pokožku do krvi, ďalší dobrovoľne vdychujeme a iné prehĺtame. Bavíme sa tu predovšetkým o parabénoch, ktoré sú obsiahnuté v kozmetike, ktorú používate KAŽDÝ DEŇ!

(Téma Lesk a bieda súčasnej civilizácie aneb Nosce hosťom - poznaj svojho nepriateľa tvorila prvú prednášku - Univerzity Performance lifestyle ).

 parabeny-v-kosmetice

Prečo sú parabény v kozmetike?


Parabény (estery p-hydroxybenzoovej kyseliny) sú skupinou široko používaných látok, ktoré sa používajú ako konzervačné činidlá v kozmetike a farmaceutickom priemysle. Nájdete ich všade od šampónov, sprchových gélov a telových mliek, cez zubné pasty a peny na holenie, až po opaľovacie krémy a líčidlá. A preto zakaždým, keď sa umyjete sprchovým gélom, nastriekate luxusným francúzskym parfumom, natriete telovým mliekom alebo použijete dezodorant, dostávate ich do svojho tela.

Aký tam je ich efekt?


Na základe výsledkov veľkej porovnávacej štúdie z roku 2008, ktorá skúmala, čo sa za posledné 4 roky zistilo o vplyve parabénových esterov na toxicitu a vznik chorôb v ľudskom tele, bolo definitívne potvrdené, že [1]:

  • Parabény majú schopnosť dostávať sa do tela cez pokožku, bez toho, aby boli deaktivované a následne sú ukladané v tkanivách. Ich hlavným zdrojom je preto aplikácia telovej kozmetiky.
  • Vykazujú estrogénovú aktivitu, kedy sa viažu na estrogénové receptory a menia ich funkciu, vďaka čomu prispievajú k vzniku rakoviny prsníka a rakoviny kože, rovnako ako narušenie funkcií ďalších tkanív. Všeobecne potom vedú k tvorbe rezistentne tukového tkaniva, u žien predovšetkým na stehnách a zadku (pozn. Autora).
  • Okrem toho vykazujú anti-androgénnu aktivitu (znižujú test0sterón), čím posledných 50 rokov prispievajú k trvajúcej postupnej mužskej kastrácií.
  • Majú genotoxický efekt, ničia mitochondrie, produkujú voľné radikály a ničia DNA. Vďaka tomuto efektu dokážu viesť k vzniku rakovinových buniek nielen v tkanivách bohatých na estrogénové receptory.

Aký je dôvod toho, že aj napriek tomu, že je teraz jasne zdokumentované, že sa parabény v ľudskom tele hromadia, dostávajú sa do tela z kozmetiky a ničia naše zdravie, tak stále neboli zakázané? Nie je to nič osobné, je to biznis.

A vďaka tomu aj vyššie spomínaná štúdia musí končiť pragmatickým upozornením, že na základe výsledkov je potreba dopady parabénov ďalej sledovať (inak by si koledovali o problémy s autoritami a výskum by nemusel byť vôbec zverejnený). Informácie na Wikipédii potom vyložene klamú, keď uvádzajú, že vzťah parabénov a rakoviny nikdy nebol preukázaný.

Aké je východisko z tejto nelichotivej situácie ?