V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Prírodné dezodoranty vs. klasické

Dezodoranty a antiperspiranty. Všetci ich poznáme a používame denne. Patria teda do predmetov našej dennej spotreby. Rovnako ako zubná pasta sa stali aj dezodoranty pomocníkmi, bez ktorých si nevieme predstaviť ráno opustiť domov.

Hneď na úvod si objasníme niektoré pojmy. Rozdiel medzi antiperspirantom a dezodorantom je ten, že antiperspirant obsahuje hliníkové soli, ktoré blokujú činnosť potných žliaz. Takže zabraňujú poteniu, vďaka čomu sa nemôžu dostávať toxíny z tela von. Naopak dezodoranty iba maskujú potenie svojou vôňou a umožňujú potenie. Mali by ste vedieť, že samotný pot (z 99% voda) nezapácha. Zápach pochádza z baktérií na našej pokožke, ktoré rozkladajú kyselinu v pote.

prirodni-deodoranty

Antiperspirant som použil párkrát za život a ihneď sa mi začali robiť v podpazuší hrčky kvôli spomínanému účinku - upchávanie pórov. Takže som potom používal dlhé roky jeden z najznámejších konvenčných tuhých dezodorantov. A treba podotknúť, že naozaj fungoval. Ale čím som sa o problematiku toxicity v predmetoch našej dennej spotreby zaujímal viac, tým viac ma začalo znepokojovať jeho zloženie.

 

Čo môžu klasické dezodoranty obsahovať a čomu sa vyhnúť:

  • Parabény sú rovnako ako triclosany hormonálnymi disruptormi, xenoestrogénmi. Sú to syntetické konzervanty zvyšujúce trvanlivosť kozmetických produktov. Podrobnejšie informácie nájdete v článku o parabénoch.
  • Hliník a jeho soli - Vyskytuje sa predovšetkým v antiperspirantoch. Upcháva potné kanáliky a tým znižuje potenie, čím bráni prirodzenému procesu detoxikácie. Jeho používanie sa po niekoľkých štúdiách na zvieratách dáva do súvislosti s rakovinou prsníka.
  • Propylene Glycol - Syntetický ropný derivát vyskytujúci sa v kozmetike. Má zabraňovať vysychanie kozmetiky a umožňovať väčšiu vstrebateľnosť ďalších látok obsiahnutých v zložení kozmetiky. Býva spájaný s astmou, môže vyvolávať zmeny na mozgu, pečeni i obličkách. Samozrejme, výskumy sú ešte len na začiatku, nikdy tieto negatívne účinky neboli jednoznačne preukázané, ale ani vyvrátené.
  • Vôňa, parfumácie - Záhadné ingrediencie v každom dezodorante. Táto tajuplná zmes môže a nemusí obsahovať ftaláty - zabijaka androgénu (hormonálne disruptory).
 Môj prechod na prírodné dezodoranty
 

Recenzia prírodných dezodorantov