DGL - Deglycyrizinované sladké drievko - pomocník gastrointestinálneho zdravia

Sladké drievko (Glycyrrhiza Glabra) je rastlina pochádzajúca z južnej Európy a niektorých oblastí Ázie. Zrejme ju máme spojenú s výrobou cukroviniek, vďaka jej prirodzene sladkej chuti. Ale obmedziť jej účinky iba na cukrovinky, by bola veľká škoda. Sladké drievko, presnejšie povedané zlúčeniny v ňom obsiahnuté, sú bezpochyby jedným z najefektívnejších pomocníkov rastlinnej ríše pri najrôznejších žalúdočných a črevných problémoch. Sladké drievko má širokospektrálne využitie, ktoré si v článku priblížime a predstavíme si deglycyrrhizinované sladké drievko čiže DGL.

Sladké drievko - adaptogén s bohatou tradíciou

Koreň sladkého drievka je jedným z najstarších doložených bylín, ktorého užívanie siaha až do doby 4 000 rokov pr.n.l. Starovekí Číňania, Rimania, Egypťania, Gréci, Indovia a Asýrčania využívali bylinu na všetko od gastrointestinálnych ťažkostí až po zdravie pľúc, srdca a pečene. Extrakt zo sladkého drievka pochádza z koreňov rastlín a podzemných stoniek, v ktorých bolo objavených viac ako 300 rôznych zlúčenín. Niektoré z nich majú antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti. Mnoho z týchto zlúčenín má tiež neuroprotektívne a antioxidačné účinky. Názov glycyrrhiza je odvodený z gréčtiny a znamená "sladký koreň", čo k sladkému drievku sedí, pretože je až 50 krát sladší ako cukor! Koreň sladkého drievka sa tradične používa pri ťažkostiach hormonálneho rázu, ale aj pri vredoch, respiračných problémom a pri únave.

ucinky_lekorice_brainmarket_infografika_sk

Deglycyrrhizinované sladké drievko - DGL

Cez všetky vlastnosti, ktoré nám sladké drievko ponúka sa však ukázalo, že jeho dlhodobé užívanie môže zvýšiť krvný tlak, spôsobiť zadržiavanie vody a sodíka, znižovať hladinu draslíka a pravdepodobne negatívne ovplyvniť hormonálnu zložku našej regulácie obličiek - aldosterón. Výnimkou môže byť použitie glycyrrhizínu v boji proti infekciám, na ktoré nezaberajú antibiotiká. Reč je o infekciách, ktoré vznikajú v dôsledku ťažkých popálenín. V roku 2010 University of Texas vykonala na toto štúdiu, v ktorej dokázala, že glycyrrhizin pomáha poškodenej pokožke vytvárať antimikrobiálne peptidy, ktoré sú dôležitou obranou proti infekci.1 

Dnes vieme, že koreň sladkého drievka obsahuje dve zlúčeniny, ktorými sú kyselina glycyrrhizinová a glycyrrhetinová. Tieto kyseliny môžu z dlhodobého hľadiska spôsobovať vyššie zmienené príznaky. Ale samozrejme tu existuje riešenie! A tým je deglycyrrhizinované sladké drievko (DGL), z ktorého sú už odstránené vyššie zmienené kyseliny a preto je bezpečnejšou voľbou aj pre dlhodobé užívanie.

Kedy DGL zaradiť?

Jedným z hlavných dôvodov prečo zaradiť DGL sú gastrointestinálne problémy, s ktorými sa za svoj život stretne najskôr väčšina z nás. V tejto dobe je dobré vedieť, čo z prírody nám môže pomôcť pri problémoch s trávením potravy, refluxom alebo s pálením záhy, či vážnejšími ťažkosťami ako sú žalúdočné vredy.

DGL je výborné na liečbu peptických vredov, pretože na rozdiel od antacidových liekov, ktoré spôsobujú neutralizáciu alebo potlačenie samotnej žalúdočnej kyseliny, tak DGL zlepšuje ako kvalitu, tak aj kvantitu ochranných látok, ktoré lemujú náš črevný trakt. Okrem toho zvyšuje životnosť črevných buniek a zlepšuje cirkuláciu krvi do črevnej výstelky. Jednoducho povedané zlúčeniny sladkého drievka produkujú silný ochranný gél, ktorý pokrýva črevnú výstelku a žalúdok. Poskytuje tak úľavu aj tým, ktorých trápia pálenie záhy. Ďalej pomáha pri únave, pretože optimalizuje funkciu nadobličiek. Sladké drievko pomáha pri...

  • zažívacích problémoh
  • peptických vredoch
  • pálení záhy
  • pri nepríjemných príznakoch menštruácie a menopauzy
  • osteoporóze
  • otrave jedlom
  • syndróme chronickej únavy
  • vyrážkach a akné
  • vysokom cholesterole

K čomu je DGL (deglycyrrhizinované sladké drievko) dobré?

1.) Ochrana žalúdku a gastrointestinálneho traktu

Po celé desaťročia sa vedci domnievali, že nadmerná produkcia tráviacej kyseliny rozkladajúcej bunky žalúdočnej výstelky, je hlavnou príčinou žalúdočných vredov. Ale v roku 1982 vedci prvýkrát objavili baktériu helicobacter pylori, ktorá spôsobuje zán** a dokonca peptické vredy. Tieto počiatočné tvrdenia boli príčinou výsmechu v celej lekárskej komunite. Ďalšie štúdie však upevnili pôvodné zistenia. V roku 2005 bola vedcom udelená Nobelova cena za fyziológiu a medicínu. Takže ak sa stretávate so žalúdočnými vredmi, môže byť DGL nápomocné. Štúdia publikovaná v časopise Evidence-based Complementary and Alternative Medicine zistila, že DGL je bezpečnou a efektívnou alternatívou k liekom na žalúdočné vredy.2

Okrem toho vedca v 50. rokoch minulého storočia zaujal fakt, že zlúčeniny sladkého drievka fungujú ako spúšťač produkcie hlienu chrániaceho žalúdok a žalúdočnú výstelku pred pustošením pepsínu - silného tráviaceho enzýmu. Vďaka tomu je DGL používané pri gastrointestinálnych problémoch, vrátane pálenia záhy, žalúdočných vredov, kolitídy a gastritídy, alebo akéhokoľvek zán**u sliznice žalúdka alebo horného GI traktu. V dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii z roku 2012, do ktorej bolo zaradených 50 pacientov, vedci zistili, že extrakt zo sladkého drievka skutočne zmierňuje príznaky bolesti žalúdku.3

2.) Napomáha tráveniu

Jedným z najpopulárnejších použití koreňa sladkého drievka je pomoc pri zažívacích problémoch, ako je podráždený žalúdok, pálenie záhy a reflux. To sú problémy, s ktorými sa z času na čas stretne každý z nás a sú spôsobené poruchou trávenia alebo nedostatkom tráviacich enzýmov. Pálenie záhy i reflux súvisia so žalúdočnými kyselinami, ktoré cestujú až späť do pažeráka a spôsobujú pálenie záhy a bolesť, ktorá vystupuje vo fázach. Okrem užívania tráviacich enzýmov je vhodné zaradiť práve DGL.

3.) Znižuje stres

Sladké drievko je silná adaptogénna bylina, ktorá je schopná pomôcť telu optimalizovať stresový hormón „kortizol“. Je ideálny pre vyčerpané nadobličky a odporúča sa ju užívať pri chronickej únave, ktorá obvykle vedie k častým ochoreniam. A ako presne funguje? Kortizol je hormón uvoľňovaný nadobličkami. Hrá úlohu v regulácii metabolizmu, imunitnej odpovede, krvného tlaku, hladiny cukru v krvi a cyklu spánku-bdenia. Avšak jeho najvýznamnejšia funkcia je sprostredkovanie stresovej reakcie. Kortizol riadi proces, ktorý sa nazýva reakcia „boj alebo útek“. V dobe fyzického alebo duševného stresu sa zvyšuje hladina kortizolu, aby nám dodal energiu a bdelosť potrebnú na prekonanie stresovej situácie. V dnešnej dobe sme stresu vystavovaní mnohonásobne viac ako kedykoľvek predtým, a preto sa stáva chronický stres jedným z našich najhorších nepriateľov. Sladké drievko obsahuje zlúčeniny určené na optimalizáciu kortizolu, ktoré pomáhajú telu lepšie zvládať stres. Preto je sladké drievko súčasťou nášho BrainMax 1.5 Adaptogenic Hegemony.

4.) Znižuje príznaky menopauzy

Návaly horúčav sú jedným zo základných a najčastejších príznakov menopauzy. Jedná sa o pocity náhlej horúčavy v hornej časti tela. Koža je často červená a ženy majú tendenciu sa viac potiť. Väčšinou sa ženám odporúča hormonálno-substitučná terapia, ktorá má často mnoho vedľajších prejavov. Ako prírodná alternatíva, s menej potenciálnymi negatívnymi vedľajšími účinkami, sa používa DGL. V štúdii bolo preukázané, že štyri zložky v koreni sladkého drievka ovplyvňujú aktivitu estrogénu.3

5.) Podporuje dýchací systém

Sladké drievko môže zvýšiť produkciu hlienu v dýchacom systéme. Výskyt hlienov máme spojený skôr s prechladnutím, ale sliznice hlieny produkuje neustále. Hlieny tak v prirodzenom množstve udržujú zdravie dýchacieho systému a zabraňujú narušeniu sliznice. Okrem toho môže DGL bojovať proti vírusom, ktoré spôsobujú respiračné ochorenia a tiež uvoľňovať bronchiálne kŕče.

6.) Pomáha pri syndróme priepustného čreva

Syndróm priepustného čreva v angličtine Leaky gut (LG) je ochorenie a ako už jeho názov napovedá, nastáva vo chvíli, keď toxíny „presakujú“ cez črevnú stenu do krvného riečišťa. V zdravom čreve sa pri trávení najprv potrava rozkladá a potom živiny prechádzajú stenami do krvného riečišťa. Pokiaľ dôjde k zmene priepustnosti črevnej výstelky, umožní to isté aj toxínom, baktériám a cudzím látkam. Štúdie spájajú zvýšenú črevnú priepustnosť s niekoľkými chronickými a autoimunitnými chorobami, vrátane diabetu 1. typu a celiakii. Keďže zatiaľ neexistuje farmakologická liečba, môžete vyskúšať práve DGL. Má upokojujúce účinky a môže byť veľmi prospešné práve pri syndróme priepustného čreva.4

Záverom

DGL má širokospektrálne využitie a hlavné prínosy sú v jej schopnosti podporiť gastrointestinálny trakt, vrátane žalúdka a črevnej výstelky. Pokiaľ sa trápite s opakovanými črevnými problémami, bolesťami žalúdka, pálením záhy, refluxom alebo syndrómom priepustného čreva, zaraďte do svojho arzenálu BrainMax DGL Complex, ktorý obsahuje 600 mg deglycyrrhizinovaného sladkého drievka. Ten sme navyše doplnili o 50 mg Aloe Vera, ktorá prispieva k zdraviu a regenerácii črevnej výstelky a správnemu vylučovaniu. Fenolické zlúčeniny obsiahnuté v Aloe zmierňujú najčastejšie príznaky IBS (syndrómu dráždivého čreva), typu, ktorý sa najčastejšie prejavuje nadúvaním, zápchou alebo bolesťami žalúdka.

Zdravotné tvrdenia z on hold zoznamu Štátneho zdravotného ústavu. ***slovo zápal sa nesmie používať.

Veronika Halusková  

 

1.YOSHIDA, Shohei, Jong O LEE, Kiwamu NAKAMURA, Sumihiro SUZUKI, David N HENDON, Makiko KOBAYASHI a Fujio SUZUKI. Effect of glycyrrhizin on pseudomonal skin infections in human-mouse chimeras. 2014.

2.RAVEENDRA, Kadur Ramamurthy, Jayachandra, Venkatappa SRINIVASA, et al. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. 2011.

3.NAHIDI, Fatemeh, Elham ZARE, Faraz MOJAB a Hamid ALAVI-MAJD. Effects of licorice on relief and recurrence of menopausal hot flashes. 2012.

4.MU, Qinghui, Jay KIRBY, Christopher M. REILLY a Xin M LUO. Leaky Gut As a Danger Signal for Autoimmune Diseases. 2017.
 
 
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!