Pizza base - jednoduché, rýchle a chutné jedlo hotové za pár minút

Pravdepodobne nie je náhoda, že pizza obsadila prvú priečku za najobľúbenejšie jedlo na svete. Každý rok ľudia po celom svete skonzumujú okolo 5 miliárd kusov tohto jedla. Niekoľko kultúr vrátane Grékov a Feničanov jedlo plochý chlieb vyrobený z múky a vody. Cesto sa peklo položením na rozpálený kameň a potom bolo ochutené bylinkami.

banner chilli

Kde sa vzala pizza?

Zaujímavé je, že mnohí z nás vie len málo o histórii tohto najobľúbenejšieho pokrmu. Poďme sa týmto vrátiť do doby, kedy pizza vznikla až do podoby, ako ju poznáme dnes.

Slovo pizza sa prvýkrát objavilo v dokumente z roku 997 n. l. Slovo bolo použité v dedine v Gaeta, severne od Neapola v Taliansku. Presný pôvod slova pizza nie je presne známy a dnes sú to skôr len dohady. Aj keď bola pizza veľmi populárna, mala trochu nejasný začiatok. V roku 600 pred n.l., kedy bola zrejme vytvorená, bola pizza považovaná za pouličné jedlo pre vidiecke obyvateľstvo. Konzumovali ju hlavne neprivilegovaní grécki osadníci, ktorí sa zdržiavali v talianskej Neapole. Dnes s obľubou hovoríme, že to bolo jedlo chudobných, pretože v tej dobe bola pizza veľmi jednoduché jedlo. Bola to placka z cesta, ozdobená paradajkami, cesnakom a sezónnou zeleninou. Staroveká pizza bola veľmi obľúbená u Grékov, Egypťanov a Rimanov. Nebola zďaleka taká bohatá na suroviny, ako je tomu dnes.

V júni 1889 urobila pizza veľký skok vpred, pretože to urobil pizze výbornej entrée Raffaele Esposito. Vyrobil pizzu na počesť kráľa Umberta a kráľovnej Margherity, keď šľachtici navštívili Neapol. Raphaelovu pizzu zdobila mozzarella, paradajky a bazalka. Sám Raffaele naaranžoval suroviny tak, aby pripomínali farby talianskej trikolóry – zelenú, bielu a červenú. Kráľovná Margherita sa do pizze okamžite zamilovala a odvtedy nesie táto pizza názov Margharita. Tak bol vytvorený základ pre pizzu, na ktorej si dnes toľko pochutnávame, a ktorá je stále viac populárna.

Pizza dnes

Pizza ako ju poznáme dnes je právoplatným celosvetovým fenoménom a Taliani tvrdia, že základ je správne cesto. Lenže dobré cesto je niekedy skutočná alchýmia. Okrem toho by pravá pizza mala mať chuťovo vyváženú paradajkovú omáčku, ktorú v taliančine môžete nájsť pod názvom „sugo“. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia to nie je paradajková passata, čo je koncentrovaný, prepasírovaný paradajkový pretlak. Namiesto toho sa sugo vyrába zo zrelých paradajok varených s extra panenským olivovým olejom, cibuľou a cesnakom. Takto ochutené sugo vystupuje ako základ mnohých klasických talianskych jedál, ako je penne arrabiata a all'amatriciana.

Ako na domácu pizzu?

Ako už som spomenula, základom je chutné cesto. Receptov najskôr nájdete nespočetné množstvo, avšak s prípravou doma nás často odrádza ich časová náročnosť. Z tohto dôvodu sme vytvorili základ, ktorý sme nazvali BrainMax Pure Pizza base. Základ je zložený iba z kvalitných talianskych surovín a je perfektné vytvorenie výbornej pizze. Potom už som stačí pridať suroviny, ktoré máte radi. Tým je samotná príprava tak jednoduchá, že si ju môžete dopriať v ktorúkoľvek dennú dobu a vytvoriť tak toto najobľúbenejšie jedlo sveta chvíľu pred tým, než príde návšteva ao pár minút.

Predpripravené cesto môžete ozdobiť obľúbenými surovinami a pripraviť na panvici prikryté pokrievkou po dobu 3 minút, alebo ho vložiť do rúry na 220 °C na 7-9 minút.

P1010597_WEB_RES_

Náš TIP na prípravu Margarity

Chuťovo u nás víťazí Margaritta pre predstavujeme náš tip na výbornú Margaritu.

Paradajková omáčka:
1 lyžica olivového oleja
1/2 cibule
1 strúčik cesnaku
250g paradajkovej passaty
pár lístkov čerstvej bazalky
1/2 lyžičky sušeného oregana
soľ, korenie, cukor na dochutenie

Na vrch:
mozzarella
čerstvá bazalka
cherry paradjky
olivový olej

Na oleji osmažte na kocky nakrájanú cibuľku, po chvíľke pridajte pretlačený cesnak, oregano a všetko zalejte paradajkovou passatou. Chvíľu omáčku prevarte, dochuťte podľa chuti soľou, korením a cukrom a na záver pridajte nasekanú bazalku. Hotovú omáčku nechajte trochu vychladnúť, potom ju naneste rovnomerne na pizza cesto a na vrch rozložte plátky mozzarelly a cherry paradajky. Pečieme v rúre 7-9 minút na 220 °. Hotovú pizzu ozdobte čerstvou bazalkou a pokvapkajte olivovým olejom. Dobrú chuť. :)

Príbeh talianskej Piadiny

O tom, že wrap neznamená iba Španielsko sa môžete presvedčiť aj v Taliansku. Piadina je druh talianskeho chleba podobný tortille. V Taliansku je tiež známa ako Piadina Romagnola, podľa názvu regiónu, odkiaľ pochádza - Romagna. Pravdepodobne vďaka Etruskom, populácii žijúcej v dnešných oblastiach Toskánska a Lazia, môžete aj dnes Piadinu ochutnať. V niektorých regiónoch Talianska si môžete kúpiť piadinu plnenú mäsom, zeleninou, syrom, nutellou alebo banánmi priamo pri stánku na ulici.

Taliani si vždy dávali záležať na jednoduchosti jedál, ktorým predchádzal aj nedostatok surovín. Tomu čelili predovšetkým chudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Avšak chuť, ktorú ich tradičné pokrmy majú – tá musí zostať. Piadinu si môžete predstaviť ako niečo medzi chlebom pita na Strednom východe a tortillou v Mexiku. Tradičná piadina sa pôvodne vyrábala z múky, vody, oleja a soli. Cesto sa vyvaľkalo na veľkosť taniera a peklo sa na plochom rošte. Tento chlieb bol pôvodne považovaný za jedlo chudobných ľudí, pretože to bol rýchly chlieb, ktorým rodina prečkala dni, keď sa neservíroval kvasnicový chlieb. Ten sa totiž pripravoval iba raz týždenne.

37752-10_piadina-wrap-6-min

Piadina je typické talianské pouličné jedlo. Keď cestujete z východo-stredotalianskeho pobrežia do vnútrozemia, zistíte, že piadina je v každom regióne trochu iná. Počnúc pobrežím, kde má piadina väčší priemer a je veľmi tenká. Cestou do vnútrozemia, sa zmenšuje jej priemer a je silnejší. Piadinu nájdete vyrobenú aj z celého radu rôznych prísad. Olivový olej alebo mlieko vytvorí ľahšiu a chrumkavejšiu piadinu, zatiaľ čo masť zaistí mäkšiu štruktúru. Oproti tomu použitie vody zaistí tuhšiu konzistenciu.

Napriek času zostala vo svojej príprave takmer identická, okrem spôsobu prípravy (pôvodné terakotové taniere nahradili nepriľnavé panvice, ktoré sú pre kuchárov jednoznačne pohodlnejšie). Klasická náplň podľa tradície v oblasti Romagna je vyrobená z mäkkého, mazľavého syra squacquerone, hoblín prosciutta a malé hŕstky rukoly. Avšak po celom Taliansku nájdete piadinu so všetkými druhmi údenín, syrov, zeleniny a dokonca aj sladkých krémov, podávanú vo food truckoch, kaviarňach, reštauráciách a baroch, kde sa predáva ako neskoré nočné občerstvenie. 

Jednu takú piadinu sme vytvorili pod našou produktovou značkou BrainMax Pure. Piadinu jete ako (skladanú) pizzu, ako sendvič alebo ako palacinku. Vynikajúca je so stredomorskou (grilovanou) zeleninou alebo avokádovou nátierkou. Výhodou piadiny je to, že si každý môže vybrať ingrediencie, ktoré chce a vyrobiť si ju podľa chuti.

Či už s pizzou base alebo s piadinou tak môžete mať svoj kúsok Talianska priamo vo vašej kuchyni.

 

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!