Glutathion - jeho účinky a formy.

Pečeňový temný rytier a ochranca buniek tela!

Kto sa skrýva pod týmto tajomným označením? Kto je ochrancom tela pred voľnými radikálmi a oxidatívnym stresom? ÁNO asi ste uhádli je to Glutatión! V dnešnom článku sa pozrieme na zúbok tomu:

1. Čo je to Glutathion a kde sa vzal
2. Aké má účinky v tele a prečo je v dnešnej dobe toľko potrebný
3. Aké máme formy a spôsoby podania
4. Ako zaručiť dostatočnú hladinu Glutathionu v tele

Najdôležitejší nízkomolekulárny antioxidant.

Niekomu len vyslovenie tohto slovného spojenia môže spôsobiť problémy, ale po rozobraní pochopí! Glutathion je telu prirodzený tripeptid. To znamená, že je tvorený tromi aminokyselinami spojenými peptidovou väzbou. Hlavnou funkciou tripeptidov je bunková komunikácia. Ďalej sa svojimi účinkami líšia, niektoré pomáhajú regulovať krvný tlak alebo funkcie štítnej žľazy. Hlavnou funkciou Glutathionu je ochrana buniek pred voľnými radikálmi a oxidatívnym stresom. A k čomu nám ten glutathion vlastne je? Hlavnou úlohou glutathionu je funkcia jedného z najdôležitejších antioxidantov v tele. Aby sme si mohli predstaviť jeho dôležitosť, tak pre informáciu obsahuje a tvorí si ho takmer každá bunka tela. Všeobecne je známe, že hlavným detoxikačným orgánom je pečeň, asi na tom niečo bude, pretože pečeňové bunky tvoria glutathionu najviac a posielajú ho ďalším orgánom a bunkám. Nemilé je však to, že hladiny vlastného glutathionu sa nám s postupujúcim vekom znižujú, a tak je dobré vedieť, ako vlastnú produkciu podporiť, poprípade ako doplniť glutathion suplementami.1

Medzi funkcie glutathionu môžeme zaradiť:

  • Ochranu tela pred oxidatívnym stresom a voľnými radikálmi.
  • Zvyšovanie využiteľnosti ďalších oxidantov ako napríklad vitamínu C a E.
  • Glutathion zaisťuje ochranu mitochondrii pred ťažkými kovmi a toxínmi.2
  • Detoxikuje bunky (veľký vplyv má na pečeň).3
  • Chráni bunky proti starnutiu.
  • Je zodpovedný za génovú expresiu.

vlastnosti glutathionu_infografika_cz 

Aké máme formy a druhy použitia?

Nechcem vás v tomto článku zahltiť všetkými formami a ich pôsobením, a tak vám predstavím pre mňa dôležité a použiteľné spôsoby, ako exogénne vpraviť glutathion do tela.

1.) S-Acetyl-L-Glutathione

dnešnej dobe asi najviac dostupná kapsulová forma v pomere cena/výkon. SAG je biologicky dostupná forma. Pridaním acetylovej skupiny do molekuly glutathionu prekonáme problémy v tráviacom trakte a vďaka tomu sa glutathion dostane do krvi a následne do buniek v celom tele vo väčšom množstve.4,5

2.) Lipozomálny Glutathion

Lipozomálne formy sú veľmi známe pre svoju vysokú vstrebateľnosť zaručenú svojou štruktúrou. Najčastejšie sa s Lipozomálnou formou stretávame pri vitamíne C. Výhodou lipozómov je ľahký priechod cez steny našich buniek a vysoká stabilita. Jedná sa v súčasnosti asi o najlepšiu formu, v akej môžeme vitamíny a látky do tela prijímať. Látky sú obalené fosfolipidmi, ktoré sú okrem iného súčasťou našich buniek, a preto je ich vstrebateľnosť v takej miere možná.6

vstrebavani_lipozomu_infografika1_cz_cz

3.) Intravenózne

Ako nám názov napovedá jedná sa o vpravení Glutathionu priamo do žily pomocou roztoku. Dávky intravenózneho glutathionu ich pohybujú až v gramoch. Tento typ podania je finančne náročnejší a mal by byť sprevádzaný doplnením ďalších živín, pretože veľké množstvo akútne vpraveného glutathionu môže spôsobiť úbytok iných živín. Intravenózne podanie sa používa ako spôsob akútneho zvýšenia cirkulácie glutathionu v krvi a ukazujú sa kladné vplyvy pri liečbe Parkinsonovej chorob.7

4.) Intra muskulárne

Opäť podľa názvu uhádneme, že sa jedná o injekčnú formu priamo do svalu, oproti podaniu v kapsulovej forme je opäť výhodou vyhnutie sa kyselinám a faktorom v tráviacom trakte. Glutathion je teda jednoducho vstrebaný a zvyšuje hladiny v plazme akútne rýchlejšie. Posledné dve formy je určite nutné konzultovať s lekárom a rozhodne nechajte ich aplikáciu na profesionálov. Tri kľúčové aminokyseliny Kto v našom prípade žiari v hlavnej úlohe? Sú to aminokyseliny glycín, cysteín a kyselina glutamová!

Glycín

Jedná sa o neesenciálnu (telo si ju vie samo tvoriť) aminokyselinu a neurotransmitér vyskytujúci sa v ľudskom tele. K jeho dôležitosti v tele stačí dodať, že sa jedná o druhú najviac zastúpenú aminokyselinu nachádzajúcu sa v ľudskom tele. Hrá rolu takmer vo všetkých orgánových systémoch tela, zastupuje rolu jednej z dvadsiatich aminokyselín, z ktorej telo tvorí tkanivá (orgány, kĺby, svaly). Samotný glycín je hlavnou zložkou kolagénu vyskytujúcou sa v ľudskom tele.8,10

Kde ho nájdeme? Veľkým obsahom glycínu sa môže pýšiť napríklad mäso, vývar z kostí. Glycín nájdeme aj v mliečnych výrobkoch, pre vegánov môže byť kvalitným zdrojom špenát, kel či strukoviny. Kto by sa obával, že zo stravy dostatok glycínu nezíska, alebo chce posunúť svoje telo na ďalší level môže vyskúšať náš BrainMax Glycine.

vyhody_uzivani_glycinu_v2_infografika_brainmarket_CZ

Cysteín

Aj druhá zložka Glutathionu je aminokyselinou a tiež neesenciálna. Telo na jej tvorbu potrebuje methionín (esenciálna aminokyselina), serín (neesenciálna aminokyselina) a vitamín B6. Jeho funkcií v tele je veľa, za zmienku stoja jeho antioxidačné účinky, protizápalové účinky, pôsobí pozitívne pri kardiovaskulárnych ochoreniach, znižuje hladinu cukru v krvi, posilňuje funkcie pľúc, mozgu a pečene.9 Kde ho hľadať? Opäť skvelým zdrojom cystínu je mäso (bravčové, hovädzie, kuracie, losos…), vajcia, mliečne produkty, pre osoby nekonzumujúce tieto potraviny môže byť dobrým zdrojom napríklad cesnak, vlašské orechy alebo slnečnicové semienka. Dávku cysteínu nájdete aj v našom Performance Elektrolyt Komplex.

Kyselina glutamová

Jedná sa o jednu z najbežnejších aminokyselín pre syntézu bielkovín, jej hlavným úložiskom v tele je svalové tkanivo, odtiaľ sa denne do tela uvoľní približne 80g, čo je vcelku značné množstvo! Prečo toľko? No kyselina glutamová pôsobí ako neurotransmitér (slúži na prenášanie elektrických vzruchov). Je najviac zastúpeným neurotransmitérom v mieša! Ovplyvňuje niektoré oblasti mozgu, ďalej je užitočná pri ochrane srdca a pre funkcie prostaty.10 A do tretice, z čoho brať? Opäť už tretia omieľaná rozprávka! Mäso, vajcia, mliečne výrobky, no jednoducho potraviny s vysokým obsahom bielkovín! Pokiaľ sa o svoj mozog či miechu strachujete, môžete využiť náš Performance Protein Dark Knight, kde má kyselina glutamová svoje miesto!

„A na čo sú mi tieto informácie?“ Ja chcem Glutathion! Odpoveď je veľmi jednoduchá a spočíva v syntéze Glutathionu v tele! Syntéza tohto zázraku totiž prebieha neustále v každej bunke tela. V množstve výroby sa však vymyka pečeň, kde je vyrobené Glutatiónu najviac, pritom pečeň toľko glutatiónu nespotrebuje, takže prebytočné množstvo posielajú krvným riečiskom odkiaľ si glutatión vychytávajú ďalšie orgány. Ako prebieha syntéza? Glutatión je syntetizovaný takmer v každej časti bunky (najviac v cytoplazme). Syntéza prebieha translokáciou (systém prenosu aminokyselín do buniek). Transport prebieha rýchlo avšak spotrebováva veľké množstvo energie (2 molekuly ATP)

1.) Krok 1

prvom kroku prebieha reakcia medzi kyselinou glutamovou a cysteínom. Reakcia je následne katalyzovaná enzýmom γ-glutamylcysteinsynthetasou je spotrebovaná prvá molekula ATP. Produktom a výsledkom prvého kroku je molekula ADP.

2.) Krok 2

druhom kroku sa naviaže molekula glycínu na vzniknutú molekulu Lglutamyl-L-cysteín. Reakcia je opäť katalyzovaná enzýmom γ-glutamylcysteinsynthetasou. Konečným produktom je druhá molekula ADP, z ktorej telo bunkovým dýchaním opäť vytvorí ATP a konečne GLUTATHION.

A ako môžeme toto využiť?

Teraz vieme, čo, ako a z čoho sa v tele glutathion tvorí a tieto poznatky môžeme využiť v podporení vlastnej produkcie. Vždy bude lepšie v tele vlastne produkovaný glutathion ako glutathion do tela exogénne vpravený cez tráviaci trakt. Prečo? Všetci asi vieme, čo máme v žalúdku, áno kyselinu chlorovodíkovú. Ak si ešte zo školy pamätáte stupnici kyslosť-zásaditosť. Kyselina chlorovodíková má index ph 1.8-4, jedná sa o jednu z najviac kyslých látok. (každý jedinec má iné hladiny a tie sa počas dňa menia v závislosti od fungovania žalúdka). Táto kyslosť je potrebná na štiepenie potravy a okrem iného na vyhubenie všetkých baktérií, zárodkov a látok, čo by telo mohli poškodiť. Hoci kapsulový glutathion môžeme zabaliť do akej schránky chceme, v každom prípade musí takáto schránka prejsť žalúdkom, kde sa stretne s extrémnou kyslosťou. Žalúdok a následne enzýmy v čreve môžu redukovať obsah glutathionu, ktorý skonzumujeme orálne až na jednotky percent preto musíme vyberať glutathion, ktorý telo pojme najlepšie.11,12

Ako prekabátiť tráviaci trakt?

1.) Konzumácia prekurzorov

Prekurzorom (zlúčeninou, z ktorej vzniká požadovaná zlúčenina v našom prípade glutathion) môže byť NAC-N-Acetyl-L-cysteín. V tele pôsobí ako prekurzor L cysteínu, NAC je niekedy sám nazývaný antioxidantom, avšak jeho hlavným prínosom pre nás v tomto ohľade je funkcia prekurzora v tele syntetizovaného glutathionu!

2.) Doplň aminokyseliny!

Ako sme si už spomenuli vyššie, glutathion produkuje takmer každá bunka v tele! Tým, že bunkám dáme dostatočný materiál a priestor, môžeme vlastnú produkciu glutathionu podporiť. Bude to v takej miere, v akej požadujeme? Odpoveď na túto otázku je sporná. Telo si vytvára glutathion podľa toho, koľko ho aktuálne potrebuje. Napríklad: ak sa práve pohybujeme v chrípkovom období, navyše žijeme v rušnom meste s veľkou koncentráciou škodlivých látok, v práci sme neustále pod chronickým stresom a pijeme nefiltrovanú vodu, bude naša hladina glutathionu oveľa vyššia ako u pastiera, ktorý si na lúke celý deň pása svoje ovečky, pije vodu zo studničky (ktorú má samozrejme overenú) a celý deň pozoruje horizont. Naše telo si v stresovom prostredí bude tvoriť vlastného glutathionu viac, jednoducho pretože ho potrebuje!

3.) V akútnych situáciách použite suplementy!

Dúfam, že vám príklad z minulého odseku nenavodil myšlienky ukončenia vášho doterajšieho života a nenahradil ich myšlienkami na okamžité sťahovanie niekam do hôr! Všetko v živote nikdy nebude ideálne, a preto by sme sa mali pripraviť na chvíle, keď toho jednoducho bude viac a mali by sme vedieť, ako v týchto chvíľach reagovať! Ako teda reagovať, keď tá akútna nadmiera stresu príde? V prípade, keď na telo doľahne veľké množstvo stresu potrebujeme skokovo zvýšiť jeho antioxidačnú kapacitu! Tu sa nám bude hodiť náš BrainMax S-Acetyl-L-Glutathione. Vďaka svojej forme sa jeho vstrebateľnosť rovná intravenóznemu podaniu! Acetylovaný glutathion je podľa štúdii stabilnejší v krvi a zvyšuje hladinu samotného glutatiónu v bunkách lepšie ako bežné formy! 3,4 Pri kombinácii tohto pomocníka s dobrým spánkom podporeným BrainMax Natural Melatonínom a BrainMax Sleep Faster, ktorý vylúči vysokú hladinu melatonínu sa naše telo so stresorom pobije raz dva!

Čo si z toho nakoniec odniesť?

1. Glutathion je jedným z najdôležitejších antioxidantov tela a má mnoho benefitov.

2. Vyberajte si len kvalitné produkty s vysokou vstrebateľnosťou.

3. Hladiny nášho glutathionu sa s postupujúcim vekom znižujú.

4. Podporením funkciou pečene, doplnením aminokyselín a podporením funkcií mitochondrii, môžeme zdvihnúť vlastnú produkciu Glutathionu.

5. Glutathion nie je podľa môjho presvedčenia suplementom pre každodenné užívanie (osobný názor).

Rostislav Nestrašil

 

1. https://www.brainpedia.cz/glutathion

2. RIBAS, Vicent, Carmen GARCÃA-RUIZ a José C. FERNáNDEZ-CHECA. Glutathione and mitochondria. Frontiers in Pharmacology [online]. 2014, 5 [cit. 2022-10-31]. ISSN 1663-9812. Dostupné z: doi:10.3389/fphar.2014.00151

3. DEPONTE, Marcel. The Incomplete Glutathione Puzzle: Just Guessing at Numbers and Figures?. Antioxidants & Redox Signaling [online]. 2017, 27(15), 1130-1161 [cit. 2022-10-31]. ISSN 1523- 0864. Dostupné z: doi:10.1089/ars.2017.7123

4. International Journal of Clinical Nutrition & Dietetics Volume 4 (2018), Article ID 4:IJCND-134, 8 pages https://doi.org/10.15344/2456-8171/2018/134

5. https://www.clinicaleducation.org/resources/reviews/oral-glutathione-equivalent-to-iv- therapy/

6. DAVIS, Janelle L., Hunter L. PARIS, Joseph W. BEALS, et al. Liposomal-encapsulated Ascorbic Acid: Influence on Vitamin C Bioavailability and Capacity to Protect against Ischemia–Reperfusion Injury. Nutrition and Metabolic Insights [online]. 2016, 9 [cit. 2022-10-31]. ISSN 1178-6388. Dostupné z: doi:10.4137/NMI.S39764

7. Geir Bjørklund, Massimiliano Peana, Michael Maes, Maryam Dadar, Beatrice Severin, The glutathione system in Parkinson’s disease and its progression, Neuroscience & Biobehavioral Reviews, Volume 120, 2021, Pages 470-478, ISSN 0149-7634, https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2020.10.004. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763420306047)

8. https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/glycin-aminokyselina-pro-budovani-svalu-a-zdravi- mozku/ https://www.brainpedia.cz/glycin

9. https://www.brainpedia.cz/cystein

10. ANDEROVÁ, Martina. STANOVENÍ OXIDOVANÉHO A REDUKOVANÉHO GLUTATHIONU V HEMOLYZÁTU ERYTROCYTŮ METODOU KAPILÁRNÍ ELEKTROFORÉZY S UV-VIS DETEKCÍ. Hradec Králové, 2007. Diplomová práce. UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ. Vedoucí práce Prof. MUDr. Jaroslav Dršata, CSc.

11. https://www.staffordpharmacy.com/ask-the-pharmacist-is-glutathione-absorbed-when-taken-
orally/
12. https://www.hindawi.com/journals/omcl/2016/3286365/

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!