V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Prečo je dôležité mať správny pomer omega 3 a 6?

potrebách nenasýtených mastných kyselín (NMK), konzumáciu rýb počul dnes už takmer každý. Avšak dôležitý nie je iba ich príjem, ale aj správny pomer v strave. Podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) by mal byť správny pomer 4:1. V Českej republike je často pomer až 15:1. Čo sa deje pri nesprávnom pomere NMK a ako si strážiť ich pomer si povieme v dnešnom článku.

Čo sú to omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny (MK)

Každá ľudská bunka bola adaptovaná na príjem nenasýtených mastných kyselín. Naše telo si dokáže väčšinu tukov, ktoré potrebujeme, syntetizovať z potravín, ktoré jeme, ale dve esenciálne mastné kyseliny, kyselinu linolovú (omega-6) a kyselinu alfa-linolovú (omega-3) si telo nedokáže vyrobiť. Sme odkázaní na to získať ich z našej stravy. Tuky sú potrebné v každej bunke nášho tela a sú životne dôležité na reguláciu krvného tlaku, posilnenie nášho imunitného systému a udržanie zdravého mozgu. Zatiaľ čo omega-6 možno nájsť vo väčšine rastlinných olejov, hydine, zelenej listovej zelenine a orechoch; omega-3 nájdeme vo väčšej miere v rybách, riasach alebo semenách. U nenasýtených mastných kyselín nie je dôležitý len príjem, ale hlavne správny POMER.

vliv_omega-3_na_nase_zdvavi_infografika_cz_1

Pomer omega 3 a 6 MK kedysi a dnes

Najskôr si vysvetlíme, čo to vôbec sú mastné kyseliny a aké sú ich vlastnosti. Mastné kyseliny sa líšia od väčšiny ostatných tukov. Esenciálne mastné kyseliny najskôr poznáte, možno ale neviete, že každá má v tele odlišnú funkciu. Omega-6 sú PRE***OVÉ, zatiaľ čo omega-3 sú PROTI***OVÉ. Pro***ová reakcia nás nemusí desiť. Je to prirodzený proces, ktorý je nevyhnutný na prežitie. Pomáha chrániť naše telo pred infekciou a zranením. Problém so ***om nastáva, ak je chronický! Takýto zá*** je jedným z hlavných činiteľov najzávažnejších ochorení, vrátane ochorení srdca, metabolického syndrómu, cukrovky, artritídy, Alzheimerovej choroby a ďalších civilizačných chorôb.1 Naproti tomu pozitívny vplyv na zdravie konzumáciou omega 3 mastných kyselín bol preukázaný v niekoľkých štúdiách. Predovšetkým ich priamy vplyv na kardiovaskulárny systém.2,3,4

Antropologické dôkazy tiež naznačujú, že pomer mastných kyselín, ktorý sa u ľudí vyvinul bol 1:1, zatiaľ čo dnešný pomer je 16:1 alebo aj 20:1 v prospech pro***ových omega-6 mastných kyselín. Tuk, ktorý dnes konzumujeme nespôsobuje zmeny len v oblasti tukových zásob a prudkému nárastu obezity, ale aj z hľadiska zdravia bunkovej membrány. Vysoké množstvo omega-6 v bunkovej membráne je spájané s vyšším rizikom srdcovo-cievnych ochorení ochorenia.

Veľké zmeny v potravinárskej technológii a modernom poľnohospodárstve za posledných 100 rokov viedli k zvýšenej produkcii rastlinných olejov s vysokým obsahom omega 6 mastných kyselín. Dnes má typická západná strava približne 5 až 15 krát vyšší obsah omega 6 ako omega 3. Dôvodom je predovšetkým zvýšená spotreba olejov zo semien bohatých na omega-6, ako je sójový, kukuričný a požltový olej, pričom posledné dva menované majú pomer omega 6: 3 približne 60:1 a 77:1.

Veľmi sa zhoršil pomer v prospech pro***ových omega 6 aj pri živočíšnej potrave. Napr. vajcia z veľkochovu majú pomer omega 6:3 29:1, kuracie 17:1 alebo hovädzie 9:1. K tomuto zhoršeniu prispelo to, že vo veľkochovoch už sa zvieratá dávno nepasú a nekonzumujú trávu, ale priemyselné krmivá založené na kukurici alebo sóji. Naopak napr. bio vajcia od šťastných sliepočiek dosahujú pomer 3:1 a bio hovädzie od kráv pasúcich sa na pastvinách dosahuje pomer 2:1. Divoké ryby dosahujú pomer 1:1. Preto platí uprednostniť vo výžive kvalitu pred kvantitou.

Všetko je o pomere prijímaných OMEGA 3 a OMEGA 6

Aby mohli fungovať membrány našich buniek správne. To znamená prepúšťať živiny dovnútra a vypúšťať odpadové látky von, potom musia byť ich membrány priepustné. Preto by mal byť bunkový pomer omega 3 a 6 najlepšie pod úrovni 1:5, optimálne 1:3, avšak európsky štandard je na úrovni 1:15. Rybí tuk sa dostal do hľadáčika vedcov vďaka Eskimákom, ktorí mali v strave vysoké množstvo mastných kyselín EPA i DHA a súčasne netrpeli žiadnymi obvyklými civilizačnými chorobami ako je mozgová mŕtvica, srdcový infarkt alebo diabetes 2. typu. Problémom dnešnej doby je však nadmerný príjem OMEGA 6 a to je potrebné kompenzovať vyššou dávkou omega 3. Ak teda zjete napr. balíček chipsov s 30 g omega 6 mali by ste k nemu prijať 10 g omega 3 mastných kyselín.

BrainMax Omega 3 - BrainMarket

 

Dôsledky zlého pomeru omega 3 a 6

čo sa deje v tele pokiaľ tento pomer sústavne prekračujeme? Môžeme tak bunky dostať do úzkych, pretože sa naruší bunková membrána, ktorá v tej chvíli nedokáže efektívne chrániť bunku. To má za následok sériu príčin, ktoré v tele vyvolajú zá***. Pokiaľ taký zá*** trvá dlhodobo, hovoríme mu chronický. Ako je dnes už známe, chronický zá*** stojí za väčšinou civilizačných ochorení.

nespravny pomer omega 3a6_infografika_cz (1)

Nesprávny pomer omega 3 a 6 môže spôsobiť

  • Osteoporózu.
  • Únavu.
  • Slabú imunitu.
  • Demenciu.
  • Opuchy.
  • Zhoršené kognitívne funkcie (myslenie, pamäť).
  • Podieľajú sa na poškodení chrupaviek a kĺbov - artróza, artritída.
  • Môže spôsobiť problémy srdcovo-cievneho systému - vysoký krvný tlak, aterosklerózu ai.
  • Neurodegeneratívne ochorení ako je Alzheimer.
  • Podieľa sa na rýchlejšom starnutí.

Podobne ako pri mnohých iných problémoch, zlý pomer omega 3 a 6 len tak nepoznáme. Skôr nás doženú až dôsledky dlhodobej nerovnováhy, poprípade ochorenia. V dnešnej dobe existujú domáce testy, vďaka ktorým si ľahko tento pomer zistíte a pokiaľ konzumujete dostatok rýb alebo kvalitný rybí olej, po troch mesiacoch si ho urobíte znova. Ide o spoľahlivý spôsob, ako zistiť pomer omega MK.

optimalni-pomer-omega-3-a-omega-6-infografika-brainmarket-cz

Prečo je dôležité doplňovať BrainMax OMEGA 3 olej z tresčej pečene

Olej z tresčej pečene obsahuje vo svojej jednej dávke 920 mg kyseliny dokosahexaenovej (DHA) a 690 mg kyseliny eikosapentaénovej (EPA). Navyše obsahuje 20 ug alebo 800 IU vitamínu D, 460 μg vitamín A a 9,2 mg vitamínu E. Pre vývoj mozgu a zraku u detí je kľúčový dostatočný príjem DHA, ale rovnako tak je dôležitý aj pre normálnu činnosť mozgu u dospelých jedincov.

  • DHA prispieva k udržaniu normálnej činnosti mozgu.
  • DHA prispieva k udržaniu normálneho stavu zraku.
  • DHA prispieva k normálnemu vývoju zraku a mozgu dojčiat do 12 mesiacov veku.
  • DHA prispieva k normálnemu vývoju mozgu aj očí plodu v tele matky a dojčiat.
  • DHA prispieva k udržaniu normálnej hladiny triglyceridov v krvi.
  • DHA a EPA prispievajú k udržaniu normálneho krvného tlaku.
  • DHA a EPA prispievajú k udržaniu normálnej hladiny triglyceridov v krvi.
  • EPA a DHA prispievajú k normálnej činnosti srdca.
  • Vitamín A prispieva k podpore pokožky, zraku a imunity.
  • Vitamín D prispieva k podpore kostí, zubov a imunity.
  • Vitamín E prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.

Oxidácia rybieho oleja a ako vybrať ten správny?

Zvlášť v Českej a Slovenskej republike určite nevynikáme konzumáciou rýb. Priemerná ročná konzumácia je iba 560 g. Čo je žalostne málo. Rybie oleje sú skvelou alternatívou na zachovanie optimálneho pomeru nenasýtených mastných kyselín. Avšak aj pri výbere kvalitného rybieho oleja môžeme často naraziť.

Ide o to, že samotné EPA a DHA, ktoré sú súčasťou omega 3 mastných kyselín sú veľmi nestabilné molekuly. Hlavným nepriateľom rybích olejov je OXIDÁCIA. K oxidácii dochádza rýchlejšie, keď je olej vystavený teplu, vzduchu alebo svetlu. V neposlednom rade môže k oxidácii dôjsť priamo v tele, keď sa olej dostane do kontaktu s voľnými radikálmi. V takom prípade nie je olej bunkami vôbec využitý a potencionálne môže aj škodiť.

Oxidácia je proces, ktorý sa týka všetkých olejov s obsahom polynenasýtených mastných kyselín. V produktoch je často maskovaná pridanou arómou, aby sa eliminovala rybia chuť a nepríjemná aróma. Aký zdroj omega 3 teda zvoliť na doplnenie EPA a DHA do buniek?

BrainMax OMEGA 3 Olej z tresčej pečene

Tento olej z pečene divokých tresiek, ktoré sú lovené udržateľným spôsobom na Islande a čerstvé sú tiež aj šetrne spracované, je prirodzene chránený vitamínom A pred degradáciou. Tento olej nielenže nepodlieha oxidácii, ale obsahuje aj vitamín D, ktorý podporuje imunitu zdravia kostí a zubov. Vitamín A naopak podporuje zrak, pokožku, imunitu a pomáha s lepšou vstrebateľnosťou ako omega 3 mastných kyselín, tak aj vitamínu D. Je vhodný pre deti i dospelých práve, pretože obsahuje déčko s áčkom. Túto geniálnu vitamínovú konfiguráciu zariadila sama príroda a preto je jedným z najlepších spôsobov, ako doplniť omega 3 mastné kyseliny do buniek a upraviť či zlepšiť bunkový pomer omega 3:6.



TIP: Kvalitu oleja spoznáte aj podľa toho, že nesmrdí rybinou. Pokiaľ áno, je olej taký zoxidovaný a môžu sa po jeho konzumácii vyskytnúť tráviace problémy. Okrem toho jeho biologická dostupnosť sa týmto znižuje.

 

Veronika Halusková

 

1. PATTERSON, E, R WALL, GF FITZERALD, R P ROSS a C STANTON. Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated Fatty acids. 2012. 

2. BUCHER, Heiner C, Peter HENGSTLER, Christian SCHINDLER a Gabriela MEIER. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. 2002.

3. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events, Dariush MozaffarianJason H Y Wu 

4. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits? Kate J. Bowen, BS, William S. Harris, PhD, and Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD

 
***slovo zápal sa nesmie používať.
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!