Prečo potrebujeme vitamín K2 a aké sú jeho formy? Vitamín podporujúci zdravie kostí a ciev.

vitamíne K nepočujeme tak často a to aj napriek tomu, že sa jedná o vitamín, bez ktorého sa naše kosti a cievy nezaobídu. Rovnako ako sa o vitamíne K príliš nehovorí, nemusíte dlho vedieť, že ho máte nedostatok.

Čo je vitamín K a k čomu ho potrebujeme?

Vitamín K bol prvýkrát objavený v roku 1929 dánskym vedcom menom Henrik Dam. Spočiatku si všimol iba ostatné vitamíny rozpustné v tukoch, ale u vitamínu K nedokázal presne určiť o akú zlúčeninu ide. Ďalšie experimenty odhalili, že Dam objavil nový vitamín a nazval ho „koagulačný vitamín“ alebo vitamín K. Nezávisle na ňom spozoroval vitamín K kanadský zubár Weston Price, ktorý študoval vzťah medzi zdravím zubov a stravou u rôznych ľudí. Zistil, že populácie, ktoré nekonzumovali prevažne priemyselnú stravu, mali vo svojom tele vysoké množstvo neznámej živiny, ktorá ich chránila pred zubným kazom.

Vitamín K je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa vyskytuje v dvoch formách. Prvý typ sa nazýva fylochinón, ktorý sa nachádza v zelenej listovej zelenine, ako je kel, špenát, alebo poprípade v hubách. Druhý typ, menachinón, sa nachádza v niektorých živočíšnych a fermentovaných potravinách. Menachinóny sú tiež produkované baktériami v tele. Čím vyššia kvalita danej potraviny, tým lepší aj vyšší obsah vitamínov.

photo1697196851

Nedostatok vitamínu K: prejavy a príznaky dlhodobého deficitu vitamínu K

Nedostatok vitamínu K môže mať rôzne nežiaduce účinky na telo, pretože tento vitamín má dôležitú úlohu v koagulácii a metabolizme vápnika. Jedným z najvýraznejších prejavov nedostatku vitamínu K je zvýšená krvácavosť. Vitamín K je kľúčový pre tvorbu funkčných krvných doštičiek a pre správnu koaguláciu krvi. Nedostatok tohto vitamínu môže viesť k častejším modrinám, krvácaniu z nosa a ďasien. Potraviny bohaté na vitamín K sú syry, natto (japonské jedlo z fermentovaných sójových bôbov), pečeň, hydina, žĺtky, kvasnice a fermentované potraviny.

1.) Zrážanlivosť krvi

Vitamín K pomáha vytvárať štyri z 13 proteínov potrebných na zrážanie krvi, čo zabraňuje neustálemu krvácaniu z rán a podporuje ich rýchle hojenie. Preto je aj jedným z príznakov nedostatku vitamínu K zlé hojenie rán.

2.) Spolupráca s vitamínom D3

Vitamín K a vitamín D3 sú dva vitamíny, ktoré spolu úzko súvisia a navzájom spolupracujú v niekoľkých kľúčových aspektoch metabolizmu vápnika a zdravia kostí. Ich synergická interakcia má významný vplyv na udržanie silných a zdravých kostí a prevenciu osteoporózy. Vitamín D3, často označovaný ako „vitamín slnka“, je dôležitý pre vstrebateľnosť vápnika z potravy v tenkom čreve, avšak bez vitamínu K by nefungoval správne.

Proč potřebujeme  vitamín K

3.) Podpora zdravých a silných kostí

Jednou z kľúčových rolí K2 je smerovať vápnik z krvi do kostí a zubov a zároveň ho odvádzať z miest, kde by nemal byť, ako sú cievy a mäkké tkanivá. Vitamín K2 má pozitívny vplyv na tvorbu osteokalcínu, ktorý je nevyhnutný na ukladanie vápnika do kostí. To znamená, že vitamín K2 pomáha zabrániť kalcifikácii ciev, čo by mohlo viesť k ateroskleróze a ochoreniu srdca a ciev. Vďaka svojej schopnosti smerovať vápnik môže vitamín K2 pomôcť prevencii osteoporózy a zníženie rizika zlomenín u starších osôb. Tu vidíme, že vitamín K je dôležitý pre naše kosti a zuby, ako aj pre náš kardiovaskulárny systém. Navyše pomáha udržovať cievy pružné. V roku 2009 bolo potvrdené, že príjem vitamínu K znižuje riziko ischemickej choroby srdca.1

množství vitamínu K1 a K2 v jídle

4.) Pozitívny vplyv na funkciu pečene

Vzhľadom ku svojej úlohe pri zrážaní krvi môže byť vitamín K podávaný ľuďom trpiacim ochorením pečene spojeným s abnormálnym krvácaním. Zdravie pečene a vitamín K sú totiž vzájomne prepojené. Pečeň zohráva kľúčovú úlohu pri metabolizácii vitamínu K. Vitamín K je rozpustný v tukoch a je zhromažďovaný v pečeni. Pečeň je miestom, kde dochádza k syntéze aktívnej formy vitamínu K, ktorá je nevyhnutná na tvorbu koagulačných faktorov. Bez vitamínu K by krvné doštičky nemohli efektívne zastaviť krvácanie, a to by spôsobilo zvýšenú krvácavosť. Avšak pri poruche pečene je určite vhodné poradiť sa o užívaní vitamínu K s lekárom.

Ďalšie účinky vitamínu K

  • Pôsobí ako prevencia cukrovky
  • Osteoporózy
  • Zápalových ochorení (čriev, osteoartritídy)2
  • Zlepšenie kognitívnych funkcií u starších osôb3

Banner clanek K2

Formy vitamínu K2

Vitamín K2 rozdeľujeme na niekoľko ďalších podtypov, ktoré sa líšia predovšetkým svojou vstrebateľnosťou a polčasom rozpadu v tele. Vitamín K2 čiže menachinón má ešte niekoľko podtypov, medzi ktorými sú veľké rozdiely vo vstrebateľnosti. Z desiatich foriem menachinónu sú pre zdravie kostí najdôležitejšie MK-4 a MK-7. Hoci obaja sú preukázateľne prínosom, MK-7 aktivuje najväčší podiel osteokalcínu a je pre telo najlepšou formou vitamínu K2. Má oveľa dlhší polčas v porovnaní s vitamínom K1. Po vstrebaní z tráviaceho traktu vitamín K2 ako MK-4 rýchlo zmizne z obehu (polčas = 1-2 hodiny). Naproti tomu MK-7 má veľmi dlhý polčas (v rozmedzí 2–3 dní). To znamená, že MK-7 je pre telo oveľa biologicky využiteľnejší.

Vitamín K2 u menopauzálnych žien

Po tridsiatom a štyridsiatom roku dochádza k úbytku kostnej hmoty a zvyšuje sa riziko zlomenín, neskôr osteoporózy. Osteoporóza nastáva vtedy, keď je znížená minerálna hustota kostí. Odhaduje sa, že okolo 200 miliónov ľudí na celom svete trpí osteoporózou. Toto ochorenie postihuje trikrát toľko žien, ako mužov. U tretiny žien na 50 rokov sa dajú očakávať zlomeniny spojené práve s osteoporózou, pretože nástup menopauzy a pokles hormónu estrogénu súvisí s úbytkom kostnej hmoty. V štúdii 244 zdravých postmenopauzálnych žien, ktoré užívali 180 μg MK-7 alebo placebo každý deň počas 3 rokov, MK-7 obmedzil pokles BMD a silu kostí v bedrovej chrbtici súvisiacej s vekom.4,5

Přednosti  vitamínu K2 VITALDMK7 oproti běžným formám K2

Odporúčaná denná dávka vitamínu K

Vitamín K sa nachádza v celom tele vrátane pečene, mozgu, srdca, pankreasu a kostí. Veľmi rýchlo sa odbúrava a vylučuje močom alebo stolicou. Z tohto dôvodu zriedka dosahuje toxické hladiny v tele aj pri vysokom príjme, ako to môže byť u iných vitamínov rozpustných v tukoch. Ako najvhodnejšia sa predpokladá denná dávka 180 až 200 mcg. Kvôli tomu, že sa vitamín K rýchlo vylučuje tela, odporúčame vybrať kvalitnú formu s dlhým polčasom rozpadu v tele.

vitaminK2MK7 kappa5

BrainMax Vitamín K2

BrainMax Vitamín K2 jako MK7 K2VITAL®DELTA vyrábaný nórskou spoločnosťou Kappa BioScience je oveľa stabilnejší ako iné formy Vitamínu K2. Vyznačuje sa vysokou využiteľnosťou pre telo a oproti bežným formám Vitamínu K2, ktoré majú v tele polčas rozpadu 1,5 hodiny, zostáva táto forma Vitamínu K2 v tele 72 hodín. To znamená 48x dlhší polčas rozpadu v organizme.

Procentuální tvrzení na etiketě-2_1

 

Spoločnosť Kappa vykonala aj prieskum kvality, stability a účinnosti Vitamínu K2 v doplnkoch stravy v neminerálnych kombináciách, kde by stabilita nemala byť problém. Polovica týchto neminerálnych produktov s vitamínom K2 mala problémy s kvalitou, pričom celá jedna tretina vzorky nevykazovala žiadny merateľný obsah Vitamínu K2 (nula). V pätine produktov bol zmeraný obsah vitamínu K2 v rozmedzí 26–75% oproti deklarovanému množstvu na etikete. Iba u štvrtiny produktov zodpovedalo namerané množstvo vitamínu K2 množstvo na etikete. K2VITAL®DELTA MK7 je oveľa stabilnejší pri bežných aj vyšších teplotách a nepodlieha rýchlo biodegradácii ako iné formy Vitamínu K2.

Veronika Halusková

 

1. GAST, G C M, N M de ROSS, I SLUIJS, et al. A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. 2009.

2. HARSHMAN, Stephanie G a M. Kyla SHEA. The Role of Vitamin K in Chronic Aging Diseases: Inflammation, Cardiovascular Disease, and Osteoarthritis. 2016.

3. VEILLON, Anne Soutif, Guylaine FERLAND, Yves ROLLAND, Nancy PRESSE, Kariane BOUCHER, Catherine FÉART a Cedric ANNWEILER. Increased dietary vitamin K intake is associated with less severe subjective memory complaint among older adults. 2016.

4. ZHOU, Ming, Shiliang HAN, Wenpeng ZHANG a Dan WU. Efficacy and safety of vitamin K2 for postmenopausal women with osteoporosis at a long-term follow-up: meta-analysis and systematic review. 2022.

5. ZHANG, Yingfeng, Zhipeng LIU, Lili DUAN, et al. Effect of Low-Dose Vitamin K2 Supplementation on Bone Mineral Density in Middle-Aged and Elderly Chinese: A Randomized Controlled Study. 2020.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!