Čo je sulforafán? Antioxidant brániaci mnohým ochoreniam!

Sulforafán je antioxidant, ktorý nájdeme v kapustovitej zelenine ako je brokolica, karfiol či brokolicové klíčky. A nie je to hocijaká látka. Ide o látku, ktorá ponúka oveľa viac, než len svoju charakteristickú chuť. Tento antioxidant, ktorý patrí do rodiny sulfidov, získava v posledných rokoch pozornosť vedeckej komunity vďaka svojim prospešným vlastnostiam pre ľudské zdravie. Vďaka svojim prínosom sa vo vedeckej komunite stal látkou, ktorá je skúmaná zo všetkých strán. A výsledky sú viac ako pozitívne.

Čo je sulforafán a k čomu slúži?

Sulforafán je veľmi potentný antioxidant a zároveň silne protizápalová zlúčenina, ktorá sa nachádza v kapustovitej zelenine. Konkrétne už spomínaná brokolica obsahuje niekoľko zdraviu prospešných látok ako je glukorafanín, ktorý sa konzumáciou premení na sulforafán. Látku, ktorá chráni naše bunky a podporuje ich správne funkcie. Bohatú dávku sulforafanu má tiež ružičkový kel. Avšak najvyššia koncentrácia sulforafanu je práve v brokolicových klíčkoch, ktoré sú vzhľadom dosť podobné klíčkom lucerny a oslnia vás svojou ľahko štipľavou chuťou. Výborné sú do nátierok alebo len tak na chlieb. Tieto klíčky majú takmer o 50 % viac chemoprotektívnych zlúčenín ako plne vyrastená brokolica a iné druhy zeleniny. V roku 2012 sa dokonca ukázali ako výbornou potravinou pre osoby s diabetom. Presnejšie povedané sulforafán, ktorý obsahujú. Zrejme najväčším prínosom konzumácie kapustovitej zeleniny sú jej chemoprotektívne účinky.1,2

 

5 (17)

Aké sú výhody konzumácie sulforafánu?

1.) Sulforafán je veľmi silný antioxidant

Aby sme pochopili dôležitú úlohu antioxidantov v našej strave, musíme si objasniť, čo je oxidačný stres. Oxidačný stres nastáva v podstate stále. Ide o proces, ktorý v tele poškodzuje membrány buniek. Konkrétne ho poškodzujú voľné radikály. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, čo znamená, že nemajú kompletnú sadu elektrónov, a v dôsledku toho sa snažia „ukradnúť“ elektróny z iných molekúl. V tele je kradnú z bunkových membrán, a tým poškodzujú bunky. Pokiaľ nie je imunitný systém dostatočne silný, začne rozvoj mnohých ochorení. Antioxidanty chránia bunky tým, že ochotne darujú svoje elektróny voľným radikálom. Voľný radikál sa tak stáva stabilným a nemôže spôsobiť poškodenie. Úlohou antioxidantov je tieto kyslíkové radikály neutralizovať skôr, ako by mohli bunku poškodiť. Jednou z kľúčových vlastností sulforafánu je práve jeho výrazná antioxidačná aktivita. Sulforafán je schopný aktivovať niekoľko antioxidačných dráh a enzýmov, čo znamená dostatočnú ochranu našich buniek. Dokonca ide o jeden z najsilnejších antioxidantov.

Banner clanek Sulforafan

2.) Prevencia závažných ochorení

Sulforafán podporuje prirodzené detoxikačné procesy v bunkách a znižuje hladinu cukru. Dokonca bol u sulforafanu preukázaný pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu a pôsobí ako účinná prevencia pred rozvojom tých najzávažnejších ochorení, vrátane neurodegeneratívnych chorôb3 ako je Alzheimerova choroba. Taktiež bola v roku 2015 preukázaná súvislosť medzi užívaním sulforafanu a znížením hladiny LDL cholesterolu aj krvného cukru.4,5

3.) Optimalizuje hormonálny systém u žien

Estrogén sa v ženskom tele nachádza v troch primárnych formách, aj keď je často označovaný iba ako estrogén. V skutočnosti ide o estradiol, estrón a estriol. Tieto tri formy sa ďalej premieňajú na vedľajšie metabolity s rôznymi funkciami v našom tele. Niektoré z týchto metabolitov sú ochranné, zatiaľ čo iné sú spájané s nepriaznivými zdravotnými príznakmi. Keď estrogén nie je v rovnováhe, môže to viesť k príznakom nadbytku estrogénu, označovanému ako estrogénová dominancia. Silná menštruácia, zmeny nálad, citlivé prsia a priberanie na váhe, to všetko sú potenciálne známky estrogénovej dominancie. Aj s tým si môže sulforafán poradiť, pretože zvyšuje sulfatáciu, detoxikačnú dráhu pečene, ktorá pomáha s odstraňovaním estrogénu pečeňou.

9 (2)

3.) Neuroprotektívny a anti-aging efekt

Sulforafán má tiež neuroprotektívne účinky. Bolo zistené, že stimuluje expresie antioxidačných a detoxikačných enzýmov v mozgu, čo následne zohráva úlohu v ochrane neurónov pred stresom a poškodením. Tieto vlastnosti majú potenciál byť prospešné v kontexte neurodegeneratívnych ochorení, ako sú Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba.

4.) Podpora zdravia čriev

Črevá sú kľúčové pre naše celkové zdravie. Ovplyvňujú všetko od imunitnej reakcie po náladu. Sulforafán má pozitívny vplyv na zdravie čriev tým, že podporuje rast prospešných baktérií a zároveň inhibuje patogénne baktérie. Výskum tiež poukazuje na to, že sulforafán môže chrániť črevnú bariéru a minimalizovať dopady zápalových črevných ochorení.

BrainMax Sulforafan-2

Zaujímavá bola tiež štúdia z roku 2014, ktorá skúmala vplyv sulforafánu pri liečbe poruchy autistického spektra. U týchto ľudí preukázal zlepšenie sociálnych interakcií oproti skupine užívajúcej placebo.6

Ďalšie účinky sulforafánu

  • Znižuje zápalovosť v organizme.
  • Podporuje zdravie pečene.
  • Chemoprotektívne účinky.
  • Zlepšuje sociálnu interakciu u osôb s poruchou autistického spektra.7
  • Môže podporiť rast vlasov.8

Najväčšie množstvo je sulforafanu v brokolicových klíčkoch. Mladé klíčky brokolice obsahujú 10 až 100 krát viac glukorafanínu, prípadne sulforafanu, ako akákoľvek iná rastlina! Sulforafán sa v týchto potravinách vyskytuje ako glukorafanín a premení sa až pri žuvaní, drvení alebo mixovaní pôsobením enzýmu (tiež nájdeného v týchto potravinách) zvaného myrosináza.

A ako? Keď sa poškodí tkanivo rastlín, napríklad žuvaním – myrosináza sa dostane do kontaktu s glukozinolátmi. Tento kontakt premieňa glukozinoláty na izotiokyanáty, skupinu účinných zlúčenín. Jednou z týchto zlúčenín je sulforafán. Avšak problém môže nastať v tepelnej úprave. Teplo ničí enzýmy a sulforafán na tvorbu enzýmy potrebuje. Tým sa sulforafán rýchlo znehodnocuje a vo varenej zelenine už takmer nie je. Preto by sa kapustovitá zelenina mala konzumovať surová alebo len rýchlo sparená, aby sa maximalizovali zdravotné prínosy sulforafánu. Pokiaľ Vám to tráviaci systém dovolí, tak iba surovou, poprípade krátkou prípravou v pare alebo zvoľte formou doplnku stravy.

Veronika Halusková

 

1. TORTORELLA, Stephanie M, Simon G. ROYCE, Paul V. LICCIARDI a Tom C. KARAGIANNIS. Dietary Sulforaphane in Cancer Chemoprevention: The Role of Epigenetic Regulation and HDAC Inhibition. 2015.

2. YUAN, J M, M Gago DOMINGUEZ, J E CASTELAO, J H HANKIN, R K ROSS a M C YU. Cruciferous vegetables in relation to renal cell carcinoma. 1998.

3. SCHEPICI, Giovanni, Placido BRAMANTI a Emaneula MAZZON. Efficacy of Sulforaphane in Neurodegenerative Diseases. 2020.

4. ARMAH, Charlotte N, Christos DERDEMEZIS, Maria H TRAKA, et al. Diet rich in high glucoraphanin broccoli reduces plasma LDL cholesterol: Evidence from randomised controlled trials. 2015.

5. BAHADORAN, Zahra, Maryam TOHIDI, Pantea NAZERI, Mahya MEHRAN, Fereidoun AZIZI a Parvin MIRMIRAN. Effect of broccoli sprouts on insulin resistance in type 2 diabetic patients: a randomized double-blind clinical trial. 2012.

6. SINGH, Kanwaljit, Susan L CONNORS, Eric A MACKLIN, Kirby D SMITH, Jed W FAHEY, Paul TALALAY a Andrew W ZIMMERMAN. Sulforaphane treatment of autism spectrum disorder (ASD). 2014.

7. MCGUINNESS, Freer a Yeonsoo KIM. Sulforaphane treatment for autism spectrum disorder: A systematic review. 2020.

8. SASAKI, Mari, Shohei SHINOZAKI a Kentaro SHIMOKADO. Sulforaphane promotes murine hair growth by accelerating the degradation of dihydrotest0sterone. 2016.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!