Imunita na jeseň a v zime

Prichádza jeseň, ktorá so sebou nesie kratšie dni, berie slnku silu a končí čas na zber zeleniny a ovocia z našich záhradok, ktoré sme si cez leto užívali. Čo robiť pre to, aby sme udržali našu imunitu v najvyšších obrátkach a vyhli sa čo najviac otravným chorobám a prechladnutiu? Ktoré vitamíny nám môžu pomôcť? Na to sa pozrieme v dnešnom článku. Poďme na to!

Čo je to imunita a kde sídli? 

Imunita je prirodzená obranná schopnosť tela zaisťujúca rozpoznanie a likvidáciu patogénov prichádzajúcich ako z vonkajšieho, tak aj vnútorného prostredia. Imunitu tvorí hneď niekoľko obranných línií:

  1. Koža a slizničné membrány - bránia priamy kontakt baktérií a vírusov s vnútorným prostredím tela
  2. Interná imunita - spúšťa ju chemické signály a tie dávajú signál leukocytom (bielym krvinkám) a antimikrobiálnym proteínom, tieto látky sa viažu na prenikajúcich "útočníkov" a toto spojenie tvorí zápal
  3. Adaptívna obranná línia je treťou a poslednou časťou, tvoria ju špecifické protilátky určené na likvidáciu špecifických mikroorganizmov

Podľa výskumov 70-80% našich imunitných buniek sídli v črevách a tráviacom trakte.1 Pre udržanie vysokej ochrany a podpory imunity bude teda okrem správne zvolených vitamínov, minerálov a stopových prvkov záležať aj na celkovej skladbe jedálnička a jeho vzťahu k našim črevám. Črevná mikrobiota je niekedy nazývaná „druhým mozgom“ a toto označenie rozhodne nie je mylné!

Vitamíny a minerály

1.) Vitamín D

Do pomyselnej prvej obrannej línie nie je lepšieho kandidáta! Účinky vitamínu D na ľudské telo sú skutočne ohromné. Tlmí prehnanú reakciu imunitného systému či zápal a oveľa viac. Všimli ste si, že v lete trpia na prechladnutie, nádchu, infekcie či ďalšie ochorenia horných dýchacích ciest oveľa menej jedincov ako v jesenných a zimných mesiacoch? Za touto spojitosťou stojí nepochybne aj vitamín D! Hladiny vitamínu D v ľudskom tele totiž korelujú s výskytom infekcií v horných dýchacích cestách.3 Naša koža pri kontakte s UVB žiarením (pochádzajúcim zo slnka) dokáže počas 10-15 minút vytvoriť 10 000 - 15 000 IU vitamínu D.4 A to už je poriadna porcia!

Medzi zdroje môžeme okrem slnečného žiarenia zaradiť aj maslo, tresčiu pečeň či vajcia od sliepok z voľného vonkajšieho chovu. Tieto zdroje však množstvo absorbovanému zo slnka nesiahajú ani po palec pri nohe. Všimli ste si istú podobnosť pri zdrojoch? Áno! Všetky majú vysoký obsah tukov! Vitamín D je totiž vitamín rozpustný v tukoch, vo vode je nerozpustný, preto pri používaní suplementov obsahujúcich vitamín D dbajte na jeho príjem spoločne s nejakým zdrojom tuku. Medzi prejavy nedostatku sa môže radiť vypadávanie vlasov, pomalé hojenie rán, bolesti svalov a kĺbov či vyššia miera kazivosti zubov. Pokiaľ stále váhate, aký vitamín si pre posilnenie imunity na jeseň zaobstarať, vitamín D môžem s čistým svedomím zaradiť do skupiny Must have.

2.) Vitamín A

Je vitamín patriaci do skupiny antioxidantov. Antioxidanty sú látky prispievajúce k ochrane buniek pred voľnými radikálmi spôsobujúcimi oxidačný stres. Naše telo chráni tak, že prevádza voľné radikály do menej reaktívnych foriem, alebo ich plne zneškodňujú tým, že voľnému radikálu darujú elektrón a tým ho neutralizujú.

Vitamín A je vitamín rozpustný v tukoch schopný zvyšovať protizápalovú odpoveď organizmu.5 Je súčasťou procesu tvorby epitelového tkaniva v tele (jedná sa o druh tkaniva pokrývajúci povrch tela a vystielajúci takmer všetky telové dutiny). Tvoria tak prvú reálnu obrannú líniu proti infekciám a patogénom z prostredia. Podporuje tvorbu mucínu, a tak zlepšuje mechanickú ochranu ústnej a črevnej sliznice.6 Ďalšiu dôležitú úlohu hrá vitamín A pri vývoji a organizácii T buniek (lymfocytov). T bunky sú bunky bielych krviniek pochádzajúce z kostnej drene. Pri kontakte s patogénmi zahajujú zápalovú reakciu.7 Pre ich správny vývoj a ich smerovanie do správnych častí tela je vitamín A nevyhnutný! Vitamín A môžeme čerpať napríklad z masla, vaječných žĺtkov či orgánového mäsa, zdrojov veľmi podobných tým, aké boli spomínané pri vitamíne D. Medzi prejavy nedostatku sa radí nadmerná únava, suché oči či dokonca časté zápaly spojiviek, zvýšený výskyt suchej kože a ekzémov. náchylnosť k chorobám dýchacích ciest.

 

3.) Vitamín E

Vitamín E je hlavný antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý vychytáva peroxylové radikály a ukončuje oxidáciu polynenasýtených mastných kyselín (PUFA). Štúdiami bolo pozorované, že pri podávaní vitamínu E v dostatočných dávkach došlo k hojnému množeniu bielych krviniek (lymfocytov), ​​zvýšeniu hladiny imunoglobulínov a NK buniek (ktorých názov vypovedá o ich funkcii NK NK buniek (ktorých názov vypovedá o ich funkcii NK - natural killer alebo prirodzení zabijaci nášho imunitného systému.)11 Medzi výborné zdroje vitamínu E sa radia rastlinné oleje, listová zelenina, obilné potraviny, vajcia či orechy. Nedostatok vám naznačí poruchy vaječníkov, semenníkov, svalov či nervov alebo zníženie obranyschopnosti organizmu z dôvodu nedostatočnej antioxidačnej kapacity tela.

4.) Vitamín C

Finálnym a neustále omieľaným vitamínom spájaným s imunitou sa stáva vitamín C. Nie nadarmo nám naše babičky pri nachladnutí a chorobách vštepujú do hlavy vitamín C. Ten je totiž silným antioxidantom, ktorý síce nevie zabrániť vzniku choroby, avšak štúdie ukázali, že včasná intervencia vitamínom C vzniku choroby môže dobu trvania choroby samotnej skrátiť.12 Vitamín C ako prevencia teda úplne nefunguje, avšak vo chvíľach, keď je telo pod vyššou stresovou náložou, môže byť pre náš imunitný systém cenným benefitom.

Najlepším a najbohatším zdrojom vitamínu C je surové ovocie a zelenina, nielen že sa v nich vitamín C vyskytuje prirodzene, navyše býva sprevádzaný určitými fytonutrientmi, ktoré dokážu vstrebateľnosť a využiteľnosť telom ešte zvýšiť. Medzi najbohatšie zdroje sa radia čierne ríbezle, kivi či červené papriky. Nedostatok môže značiť vypadávanie vlasov, podráždenie, depresie, poruchy spánku, v extrémnych prípadoch smrteľná námornícka choroba skorbut. Či už sa na jeseň rozhodnete zaradiť ktorýkoľvek z vybraných vitamínov, pokúste sa ho načerpať z potravín, v ktorých sa vitamíny vyskytujú dobre absorbovateľných formách, spoločne s látkami podporujúce ich vstrebateľnosť. Pokiaľ siahnete po suplemente, uistite sa, že sa jedná o kvalitnú značku s dostatočným dávkovaním bez balastných látok!

 

Rostislav Nestrašil

 

Zdroje:

  1. WIERTSEMA, Selma P., Jeroen VAN BERGENHENEGOUWEN, Johan GARSSEN a Leon M. J. KNIPPELS. The Interplay between the Gut Microbiome and the Immune System in the Context of Infectious Diseases throughout Life and the Role of Nutrition in Optimizing Treatment Strategies. Nutrients [online]. 2021.
  2. Adit A., Jonathan M. MANSBACH a Carlos A. CAMARGO. Association Between Serum 25-Hydroxyvitamin D Level and Upper Respiratory Tract Infection in the Third National Health and Nutrition Examination Survey. Archives of Internal Medicine [online]. 2009.
  3. WACKER, Matthias a Michael F. HOLICK. Sunlight and Vitamin D. Dermato-Endocrinology [online]. 2014.
  4. GREEN, H. N. a E. MELLANBY. VITAMIN A AS AN ANTI-INFECTIVE AGENT. BMJ [online]. 1928.
  5. MCCULLOUGH, F. S. W., C. A. NORTHROP-CLEWES a D. I. THURNHAM. The effect of vitamin A on epithelial integrity. Proceedings of the Nutrition Society [online]. 1999.
  6. KANG, S G, J PARK, J Y CHO, B ULRICH a C H KIM. Complementary roles of retinoic acid and TGF-β1 in coordinated expression of mucosal integrins by T cells. Mucosal Immunology [online]. 2011.
  7. ZINGG, Jean-Marc. Vitamin E: A Role in Signal Transduction. Annual Review of Nutrition [online]. 2015.
  8. LEE, Ga a Sung HAN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients [online]. 2018.
  9. ADOLFSSON, Oskar, Brigitte T. HUBER a Simin Nikbin MEYDANI. Vitamin E-Enhanced IL-2 Production in Old Mice: Naive But Not Memory T Cells Show Increased Cell Division Cycling and IL-2-Producing Capacity. The Journal of Immunology [online]. 2001.
  10. WANG, Xiao-Hui, Xian-Qing ZHOU, Jian-Ping XU, Ying WANG a Jing LU. The effects of vitamin E on NK cell activity and lymphocyte proliferation in treated mice by 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin. Immunopharmacology and Immunotoxicology [online]. 2009.
  11. HEMILÄ, Harri a Elizabeth CHALKER. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews [online]. 2013.


Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!