V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Začnite deň s limetkou a himalájskou soľou

Existuje veľa "zázračných" detoxikačných, prečisťujúcich výrobkov alebo postupov a všetky sľubujú zaručený efekt. Takých produktov, diét, zaručených receptov je plný internet. Existuje však jeden trik, jeden recept na čarovnú vodu, ktorý ich všetky strčí do vrecka. A je strašne jednoduchý: Ráno hneď po prebudení si do vody (najlepšie filtrovanej) vymačkajte limetku a pridajte trochu himalájskej soli. Táto ranná "mini" rutina má celý rad zdravotných benefitov.

himalajskasul-limetka-voda

 
Himalájska soľ
 
Himalájska soľ sa ťaží vo veľkej soľnej bani v Pakistane na úpätí Himalájí. Od bežnej kuchynskej soli sa nelíši iba ružovou farbou, ale aj obsahom. Klasická kuchynská soľ obsahuje z 97% len chlorid sodný. Avšak, himalájska soľ obsahuje až 84 prvkov, ktoré sú pre naše zdravie nenahraditeľné, vrátane horčíka, vápnika, chlóru, fosforu, železa, selénu, jódu alebo medi. Keď nahradíte himalájskou soľou bežnú kuchynskú soľ, budete mať pocit, že málo solí, a to je práve z dôvodu obsahu ďalších prvkov nielen chloridu sodného ako pri kuchynskej soli.
 
Limetka
 
Vedeli ste, že limetky obsahujú viac vitamínu C ako pomaranče? Sú tiež kyslejšie a zásaditejšie než citróny. Za zmienenie stojí aj fakt, že sa ich kôra toľko chemicky neošetruje, na rozdiel od citrónov. Okrem vitamínov B, C a minerálnych látok sú bohaté tiež na antioxidanty.
 

Zdravotné benefity vody s limetkou a himalájskou soľou

Správna funkcia nadobličiek

Nadobličky sú endokrinné žľazy, ktorých názov pochádza od ich umiestnenia v tele. Sú to dve žľazy umiestnené nad obličkami a každá váži okolo 10 gramov. Hoci to podľa ich veľkosti nevidno, ich existencia a správna činnosť je pre nás existenciálna, lebo v našom tele zaisťujú produkciu viac než 50 hormónov, ako je adrenalín, noradrenalín, kortizol, aldosterón, DHEA. Adrenálne vyčerpanie (vyčerpanie nadobličiek) sa môže prejavovať konštantnou únavou, bolesťou tela, zlým spánkom, imunitou, bezdôvodným priberaním alebo chudnutím, atď. Pre obnovu unavených nadobličiek sme navrhli Brainmax 1.5 Adaptogenic Hegemony.

Správnu funkciu nadobličiek zaisťuje sodík. Pritom sa v dnešnej dobe snaží mnoho ľudí obmedzovať príjem soli na minimum, v domienke, že je to zdravý životný štýl. Vďaka tomu, hoci je to neuveriteľné, môžu mať niektorí jedinci nedostatok sodíka. U soli by ste sa skrátka mali riadiť pravidlom "všetko s mierou". Používaním himalájskej soli "zabijete hneď niekoľko múch jednou ranou", pretože okrem sodíka obsahuje aj ďalšie elektrolyty ako vápnik, horčík, draslík, ktoré uľahčujú vstrebávanie soli. Klasická stolová soľ neobsahuje žiadne minerály, je bielená bromidom, ktorý spôsobuje únik jódu z tela, čo má negatívny vplyv na činnosť štítnej žľazy. Preto sa začal do stolovej soli jód pridávať umelo, na rozdiel od himalájskej, kde je jód prirodzene spoločne s ďalšími viac ako 80 prvkami. O dôvod viac soliť ružovou soľou z Himalájí. 

Zlepšuje trávenie

Limetka i citrón majú veľmi podobnú chemickú štruktúru s kyselinou chlorovodíkovou, ktorá je v žalúdku nevyhnutná pre:

- Správne trávenie bielkovín.
- Vstrebávanie minerálov (Ca, Fe).
- Ochranu niektorých vitamínov pred chemickou denaturáciou (B6, B12).
- Likvidáciu patogénnych zárodkov z potravy (plesne, baktérie, vírusy), čím dochádza k prirodzenej regulácii črevnej mikroflóry.
- Zníženie pálenia záhy.

Pitím vody s limetkou a himalájskou soľou nezvýšite iba hladinu kyslosti v žalúdku, ale stimulujete vlastnú tvorbu HCL. Treba podotknúť, že väčšina populácie má v žalúdku nízku hladinu HCL. Pre zvýšenie hladiny HCL v žalúdku a lepšie trávenie môžete tiež užívať Betaín HCL.

Hydratácia - vyvažuje elektrolyty v tele

Neviem ako vy, ale ja, keď sa ráno zobudím, tak som pekne spotený :) Potenie vedie k strate soli a minerálov, k strate elektrolytickej rovnováhy. Tento nápoj vám po prespatej (čítajte prepotenej) noci zaistí prísun prírodných elektrolytov a nastolenie elektrolytickej rovnováhy, čím zaistí dokonalú hydratáciu, bunkovú detoxikáciu a naštartuje váš deň.

Ochrana pečene a detoxikácia

Vysoký obsah vitamínu C v limetke (vyššia ako v pomaranči) podporuje produkciu glutatiónu (GSH - dôležitý antioxidant zabraňujúci bunkovému poškodeniu). Glutatión je peptid, ktorý hrá kľúčovú úlohu pre detoxikáciu pečene.

Návod na prípravu najzdravšieho ranného rituálu

- Nalejeme do pohára pol litra filtrovanej vody.
- Vytlačíme jednu limetku, ak nemáte limetku, môžete použiť citrón.
- Na záver pridajte himalájskou soľ v takom množstve, nech cítite slanosť nápoja, takže asi tak štipku. Najlepšie sa dávkuje hrubá himalájska soľ z mlynčeka. Nebojte sa slanosti nápoja, limetková šťava zmierni slanosť.
- Nápoj je hotový! Zaberie to asi tak 1 minútu. A vy ste urobili opäť niečo viac pre svoje zdravie :)

Jiří Votava

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!