V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Quinoa - vzácny poklad Inkov

Quinoa je často považovaná za jednu z najzdravších potravín na svete. Jej nutričné hodnoty ponúkajú radu antioxidantov, vitamínov a minerálov. Neobsahuje lepok a to je len jedna z mnohých výhod, ktorú quinoa má.

K čomu je teda quinoa dobrá? Z botanického hľadiska je v skutočnosti považovaná skôr za semeno než zrno. Tieto drobné semená pochádzajú z rastliny Chenopodium quinoa. Na rozdiel od skutočných zŕn, ako je pšenica alebo jačmeň, je quinoa označovaná za pseudocereáliu. Zatiaľ čo väčšina z nás je zvyknutá iba na bielu odrodu, vo svete existuje viac než 100 druhov. Hoci sa stala populárnejšou až v posledných desiatich rokoch, pestuje sa quinoa po tisícročia v južnej Amerike. Pod názvom "materské zrno" mala quinoa významné miesto ako pri náboženských obradoch, tak aj v kuchyni.

S príchodom paleo stravy a ďalších stravovacích štýlov, ktoré podporujú vylúčenie lepku, sú komplexné a bezlepkové sacharidy ako quinoa nutnosťou, ako telu dodať energiu. Jej unikátnosť spočíva ale predovšetkým v jej obsahu bielkovín a ďalších mimoriadne prospešných živín. Okrem toho, že má vysoký obsah bielkovín a málo sacharidov obsahuje quinoa tiež veľké množstvo vlákniny (2 krát viac než u iných obilnín), mangánu, horčíku, fosforu a kyseliny listovej spolu s radou ďalších základných mikroživín. Mimo zmienené živiny je quinoa veľmi bohatá na železo, preto je ideálnou potravinou ako pre ženy (i v období tehotenstva), pre deti a vôbec pre všetky osoby, ktoré trápi anémia. Vďaka obsahu horčíka a vitamínu B2, ktoré quinoa obsahuje, je tiež vynikajúcou potravinou pre osoby, ktoré často trpia na bolesti hlavy alebo migrény.

brainmax_pure_quinoa_infografika_brainmarket_SK

Quinoa je perfektná potravina pre diabetikov, pretože nízky glykemický index (35) a tým nedochádza k veľkým výkyvom hladiny krvného cukru, ako je tomu napríklad u cestovín a mimo to je quinoa bohatá ako na esenciálne, tak aj na neesenciálne aminokyseliny, ktoré sú vo veľmi podobnom pomere tým, ktoré sú obsiahnuté v mäse.

1.) Pomáha v redukčnom stravovaní

Vďaka obsahu bielkovín a vlákniny, dodáva konzumácia quinoy dlhší pocit sýtosti. Naviac bolo preukázané, že celé zrná zvyšujú pocit sýtosti a výskum ukazuje, že jej konzumácia je spojená s efektívnejšou redukciou telesného tuku.

2.) Udržuje zdravé srdce

Vďaka svojim proti***ovým živinám je Quinoa výbornou potravinou pre srdce. Má obzvlášť vysoký obsah zdravia prospešných tukov ako je kyselina olejová a kyselina alfa-linolenová, čo je typ omega-3 mastnej kyseliny, nachádzajúcej sa v rastlinách. Naviac je quinoa zdrojom draslíka a horčíka. Oba tieto minerály majú hlavnú rolu v zdravie srdca. Draslík pomáha znižovať hladinu krvného tlaku, aby bolo srdce zdravé a silné a príjem horčíka je spojený s nižším rizikom mŕtvice. 

3.) Udržuje zdravie čriev

Quinoa obsahuje veľké množstvo probiotík. Probiotiká je druh vlákniny, ktorá funguje ako palivo pre prospešné baktérie žijúce v čreve. Táto vláknina, ktorú quinoa obsahuje môže pomôcť črevným baktériám produkovať butyrát, čo je typ mastnej kyseliny s krátkym reťazcom, ktorá je známa svojimi výhodami pre podporu zdravia čriev. Butyrát nie len že potlačuje zá***, ale tiež pomáha kontrolovať nadmerné množstvo imunitných buniek, ktoré slúžia ako zdroj zá***u.

4.) Obsahuje antioxidanty bojujúcim proti rôznym ochoreniam

Špecifický typ antioxidantov, ktorý sa nazýva flavonoidy, sa tu nachádza vo veľkom množstve. Táto skupina antioxidantov si získala záujem v polovici 90. rokov práve ako prevencia pred ochorením. Jedna konkrétna trieda flavonoidov, polyfenolov, môžu hrať rolu v prevencii srdcových chorôb, osteoporózy aj cukrovky. Quinoa má tiež vysoký obsah ďalších antioxidantov, vrátane kvercetínu, betakaroténu, kaempferolu, kyseliny vanilovej a kyseliny ferulovej, ktoré všetky môžu znižovať zá***y a chrániť tak pred chronickými ochoreniami. 

  • Biela quinoa - ide sa o najpoužívanejšiu odrodu a varenie tohto druhu trvá najkratší čas a v chuti je jemnejší.
  • Červená quinoa - po uvarení si zachováva svoj pôvodný tvar
  • Čierna quinoa - má zemitú sladšiu chuť a jej varenie trvá najdlhšie.

5.) Vhodná potravina pri metabolickom syndróme

Metabolický syndróm je zhluk niekoľko komplikácií, ktorým dnes podľa štatistík trpí neuveriteľných 56% osôb. Ide o osoby nad 55 rokov, avšak výnimkou už dnes nie sú ani výrazne mladší ľudia. Dôsledok metabolického syndrómu je v prvej rade nadváha s vyššou mierou tuku (hlavne v oblasti brucha), ktorá so sebou nesie aj ďalšie problémy ako je vysoký cholesterol, zvýšené triglyceridy, zvýšená hladina glukózy a vysoký krvný tlak. Práve qinoa je potravina, ktorá môže ako jedna z mnohých potravín byť ako nenahraditeľná súčasť jedálnička.  

TIP: Quinoa sa dá pripraviť ako sladké raňajky, kedy tak máme perfektnú príležitosť vstrebať železo, ktoré obsahuje, pretože vstrebateľnosť železa je ráno a v popoludňajších hodinách najväčší. Avšak quinoa môže tiež slúžiť ako príloha, kedy ju môžeme nakombinovať spolu s ryžou v pomere 1:1, alebo ju môžeme spolu s korením zamiešať do šalátov.

 

Veronika Halusková

 

***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!