Resveratrol - 5 dôvodov, prečo ho mať vo svojom arzenáli

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí si radi oddýchnu pri poháriku vína, zrejme poznáte jeho dôležitú zložku a tou je resveratrol. V posledných rokoch je resveratrol predmetom mnohých výskumov, predovšetkým ako podpora dlhovekosti a tiež ako pomocník kardiovaskulárneho zdravia. Vďaka svojim blahodarným účinkom je resveratrol tiež častým témou na poli alternatívnej i konvenčnej medicíny. Nezvyčajné nie je ani jeho popredné miesto v rade kozmetických produktov, predovšetkým proti starnutiu pleti a následným vzniku vrások.

Funkcie resveratrolu u rastlín

Resveratrol je antioxidant, ktorý sa nachádza v šupke a jadierkach červenej vínnej révy. Proti červenej odrode má biele víno len nepatrné množstvo resveratrolu. Je to dané kratšou dobou fermentácie oproti červenej odrode. Resveratrol je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina, ktorú môžeme nájsť aj v iných potravinách ako sú arašidy, čučoriedky alebo čokoláda. Ako zdroj resveratrolu bolo identifikovaných viac ako 70 druhov rastlín, aj keď nie všetky sú jedlé. Resveratrol je tiež klasifikovaný ako fytoalexín. Fytoalexíny sú zlúčeniny, ktoré rastliny produkujú na boj proti patogénom, ako sú baktérie, huby a vírusy. Keď rastliny vycítia infekciu, vyrobia viac fytoalexínov, ktoré pomáhajú proti mikrobiálnym votrelcom, ale aj proti škodlivým účinkom ultrafialového žiarenia. To znamená, že rastliny, ktoré produkujú resveratrol a ďalšie typy antioxidantov, to v skutočnosti robia čiastočne ako ochranný mechanizmus a odpoveď na vonkajšie stresory. To znamená, že rovnaký druh rastliny môže mať inú hladinu resveratrolu v závislosti od klímy, podmienok, kde rastie a doby zberu. Nie všetky hrozno červeného vína majú rovnaké množstvo resveratrolu.

Potraviny bohaté na resveratrol_infografika_cz

Kde môžeme resveratrol nájsť a aké sú jeho funkcie?

Ako som už spomenula, zrejme najznámejším zdrojom tejto polyfenolickej zlúčeniny je červené víno. Je to dané predovšetkým fermentačným procesom, kedy sa mení šťava z hrozna na alkohol. Už vieme, že resveratrol je antioxidant a ako taký má neuveriteľnú schopnosť chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Na začiatku 90. rokov boli účinky resveratrolu pomenované ako tzv. "francúzsky paradox". Zaznamenal ho írsky kardiológ Samuel Black na základe pozorovania nízkeho počtu prípadov srdcových chorôb u Francúzov. Napriek strave s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín mali Francúzi veľmi malý výskyt srdcových chorôb. V dôsledku toho sa ukázalo, že samozrejmosť, s ktorou Francúzi pijú červené víno, je do značnej miery spojený s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení.

Ak nie ste milovníkmi vína, alebo sa vyhýbate alkoholu, možno vás poteší fakt, že resveratrol je dostupný okrem iného vo forme doplnkov stravy z výťažkov vínnej révy, hroznových jadier a krídlatky japonskej. Krídlatka japonská je rastlina, ktorá má jednu z najvyšších koncentrácií resveratrolu, ktorá kedy bola v prírode objavená.

1.) Podporuje kardiovaskulárne zdravie

Resveratrol môže pomôcť znížiť riziko vysokého krvného tlaku zvýšením produkcie oxidu dusnatého. To spôsobí, že sa krvné cievy uvoľnia a zníži sa pravdepodobnosť ich stuhnutia, čím sa krvný tlak zníži na stabilnú úroveň. Okrem toho môže resveratrol zabrániť tvorbe plaku v cievach, čím sa zníži šanca na rozvoj aterosklerózy. Jedným z hlavných prínosov resveratrolu je jeho schopnosť predchádzať krvným zrazeninám a podporovať zdravie výstelky ciev.

So zdravím kardiovaskulárneho systému súvisí aj hladina cholesterolu. Cholesterol je prirodzene sa vyskytujúca zlúčenina v tele a je kľúčová pre mnoho biologických procesov. Existujú dve formy cholesterolu – lipidy s vysokou hustotou (často známe ako „dobrý cholesterol“) a lipidy s nízkou hustotou („zlý cholesterol“). Za normálnych okolností tieto dve zlúčeniny spolu existujú v rovnováhe. Problém nastáva, keď sa tieto dve hodnoty dostanú do nerovnováhy. Resveratrol má potenciál nielen podporovať optimálnu hladinu cholesterolu, ale aj znižovať riziko srdcových ochorení spojených s vysokou hladinou LDL cholesterolu.

Vliv resveratrolu na Kardiovaskulární systém_inforgafika_cz

2.) Zdravie buniek a anti-aging

História je plná pokusov poraziť proces starnutia alebo ho aspoň spomaliť. V posledných rokoch sa resveratrol opäť dostal do hľadáčika vedcov a zistilo sa, že pomáha zvýšiť prežitie buniek a spomaliť starnutie aktiváciou génu „dlhovekosti“ známeho ako sirtuín 1 (SIRT1), ktorý je schopný napodobňovať účinky kalorického deficitu a tým podporiť dlhovekosť.1

3.) Neuroprotektívne vlastnosti

Degeneratívna neurologické ochorenia, ako je Alzheimerova choroba, sa vyvinú, keď sa v nervových bunkách v mozgu vytvorí povlak. To ich časom poškodzuje, zasahuje do mozgových funkcií a môže sa rýchlo šíriť. Konkrétne to majú na svedomí proteíny zvané beta-amyloidy, ktoré spôsobujú hromadenie už spomínaného povlaku v mozgových bunkách. Resveratrol narúša tvorbu týchto proteínov.

4.) Antioxidačné vlastnosti

Čo sa resveratrolu nedá uprieť sú jeho antioxidačné vlastnosti. Podobne ako ostatné antioxidanty, pôsobí resveratrol pozitívne na naše bunky, pretože ich chráni pred pôsobením voľných radikálov. Voľné radikály sú kyslíkové radikály v krvi, ktoré následne môžu byť spúšťače chronických aj akútnych ochorení. Také pôsobenie je známe ako oxidačný stres. K oxidácii dochádza bez toho, aby sme proti nej mali obranu. Je to v podstate poškodenie buniek spôsobené kyslíkovými bunkami, ktoré produkujú voľné radikály a spúšťa reťazové reakcie v celom tele, ktoré môžu byť veľmi škodlivé, pokiaľ nie sú pod kontrolou. Antioxidanty chránia telo tým, že zastavujú tieto reťazové reakcie a zabraňujú poškodeniu buniek. Úlohou antioxidantov je tieto kyslíkové radikály neutralizovať skôr, ako by mohli bunku poškodiť.

1 (15)

5.) Napodobňuje účinky kalorickej reštrikcie

Účinky resveratrolu napodobňujú diétu s obmedzeným príjmom kalórií tzv. kalorická reštrikcia. Taká terapia vínom by sa nám určite páčila, ale aká škoda, dávka vína by bola príliš veľká na to, aby toto dokázala. Preto je lepšie poobzerať sa po doplnku stravy.

Záver

Resveratrol je unikátna zlúčenina, ktorú nás príroda obdarovala. Z jeho výhod môžeme teraz čerpať aj my. Obzvlášť pokiaľ máte v rodinnej anamnéze kardiovaskulárne ochorenie, chcete hacknúť starnutie buniek alebo podporiť imunitný systém. Resveratrol odporúčame primiešať do jogurtu alebo iného tuku, pretože ide o zlúčeninu rozpustnú v tukoch. BrainMax Resveratrol je získavaný z koreňa krídlatky japonskej. Štúdie interakcií resveratrolu s liekmi neboli vykonané. Avšak je potrebné vziať do úvahy pravdepodobnú interakciu s liekmi na riedenie krvi. Pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, ako je aspirín, warfarín alebo klopidogrel, sa majú pred užívaním resveratrolu poradiť s lekárom.

 

Veronika Halusková

1. PASTOR, Raúl Francisco, Robert HÉCTOR IERMOLI a Christian Martín SAPORITO-MAGRIÑA. Reversal of epigenetic age and improvement of body composition in consumers of wine enriched with Resveratrol. 2023.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!