Silná a bolestivá menštruácia. Doplnky stravy pre hladší priebeh menštruácie.

Pokiaľ patríte medzi ženy, ktoré si menštruáciou doslova pretrpia, tak je tento článok presne pre vás. Pozrieme sa na niektoré byliny a doplnky stravy, ktoré môžu pomôcť silnú menštruáciu prekonať a hlavne zmierniť nepríjemné príznaky ako sú bolesti v podbrušku.

Menštruácia. Čo spôsobuje bolestivú menštruáciu?

Menštruácia vie naozaj potrápiť a bolestivú menštruáciu zažila asi každá z nás. Predovšetkým treba povedať, že obdobie menštruácie je fáza menštruačného cyklu, kedy by telo malo odpočívať. Či už trvá menštruácia tri dni alebo týždeň, je potrebné mať na pamäti, že v tejto dobe nie je žiaduce fungovať ako ostatné dni v mesiaci. Okrem bolesti v podbrušku a krvácaní sa môžete v dňoch pred alebo počas menštruácie stretnúť so zadržiavaním tekutín v tele. To sa samozrejme prejaví na váhe. Číslo na váhe v tejto fáze cyklu neberte príliš vážne. Vplyvom zadržiavania tekutín sa váha môže líšiť až o dva kilogramy! Samotnou kapitolou menštruačného cyklu môže byť aj PMS. Predmenštruačnému syndrómu sme venovali celý článok, ktorý nájdete tu. Tiež nie je náhoda, že v dňoch okolo menštruácie naše telo volá po väčšom množstve sacharidov. Preto si v týchto dňoch neodopierajte prílohy.

Silná menštruácia je spôsobená nerovnováhou medzi estrogénom a progesterónom. Veľa nepríjemných vecí, ktoré nás môžu počas života stretnúť, sú často spôsobené nerovnováhou medzi týmito dvoma hormónmi. Cieľom je robiť všetko preto, aby medzi hormónmi panovala rovnováha. A je niekoľko doplnkov, ktorými túto rovnováhu môžeme podporiť.

1 (14)

1.) Kráľovné adaptogénov - Maca a Ashwagandha

Ide o adaptogénne byliny, ktoré sú pre hormonálnu a duševnú rovnováhu presne to, čo počas menštruácie potrebujeme. Macu by sme určite mohli pomenovať za kráľovnú medzi adaptogénmi, pretože jej účinky nesúvisia len hormóny, ale majú pozitívny vplyv na reprodukčný systém mužov i žien, cielia na duševnú rovnováhu, libido alebo tiež dokáže zmierniť príznaky menopauzy. Podobne ako ashwagandha je aj Maca adaptogén, ktorý svojimi účinkami z dlhodobého hľadiska strčí do vrecka ostatné rastliny. Preto sú oba adaptogény zastúpené v našom BrainMax Testamento.

2.) Pupálka dvojročná

pupálkou mám veľmi dobré skúsenosti, nielen čo sa týka menštruačného cyklu, ale aj perfektne podporí a vyživí pleť. Odporúčam každý deň lyžicu pupálkového oleja po jedle. Pupálkový olej tiež vyživí pokožku a pre pleť je malým zázrakom, pretože ju udrží hydratovanú. Je vhodná pre ženy aj mužov, ktorí sa stretávajú so suchou pokožkou. Rovnako tak pupálka zmierni výskyt akné. Pokiaľ začnete pupálku užívať, nezľaknite sa, pokiaľ sa menštruácia o pár dní oneskorí. Počas pár mesiacov sa cyklus zarovná opäť do normálu. Vďaka mnohým vlastnostiam, ktoré pupálka ponúka, sme ju zaradili do multivitamínu pre ženy, kde má svoje čestné miesto.

3.) Železo

Vedeli ste, že ženy majú väčšiu odporúčanú dennú dávku železa ako muži? Jedným z dôvodov, prečo to tak je, je práve menštruačné krvácanie, ktorým železo strácame. Dokonca je nedostatok železa priamo spojený práve so silným krvácaním počas menštruácie, takže železo môže byť ten správny odrazový mostík, ako sa silným krvácaním zatočiť. Pre dospelých je odporúčaný minimálny denný príjem železa medzi 10-15 mg. Počas dňa strácame cca 1 mg železa. Vyššia potreba železa je dôležitá práve v období menštruácie, či v tehotenstve alebo pri dojčení, kedy sa straty môžu vyšplhať až na 2 mg. Preto sa odporúčané množstvo prijatého železa mení v závislosti na určitom životnom období. Najlepší spôsob ako zaistiť, aby vaše telo železo úplne vstrebalo, je užívať ho ráno nalačno, pretože v tomto čase je jeho vstrebateľnosť najvyššia.

4.) Grécke seno

Grécke seno je jedna zo základných bylín, po ktorej siahnuť pokiaľ sa v priebehu menštruácie stretávate s bolesťami a kŕčmi v podbrušku. Účinky tejto byliny na zmiernenie bolesti boli aj skúmané a v štúdii z roku 2014, kedy bolo potvrdené, že znižuje menštruačné bolesti.1

3 (18)

5.) Vitex jahňací

Vitex jahňací je bylina s veľmi dlhou tradíciou a ženy z neho môžu ťažiť pri mnohých problémoch. Je totiž vhodný aj vtedy, ak sa stretávate s nepravidelnou menštruáciou. Odporúčam užívať ráno, pretože vtedy hypofýza najviac reaguje na účinok byliny na zníženie prolaktínu. Je účinný pri silnej menštruácii, ale nie je vhodný pre ženy s PCOS. Pokiaľ sa teda stretávate so syndrómom polycystických vaječníkov, túto bylinu vynechajte. Pre reguláciu cyklu je drmek najúčinnejší počas prvých 3-6 mesiacov užívania. Potom sa jeho účinky môžu zmierniť. Preto odporúčam polročnú kúru, po ktorej nasleduje pauza, kedy zistíte, či sa cyklus už zrovnal.

6.) Ľubovník bodkovaný

Ľubovník bodkovaný najskôr poznáme pre jej upokojujúce účinky. A je to tak. Ide o bylinu, ktorá má veľký vplyv na našu duševnú rovnováhu, dobrú náladu a pohodu. Počas menštruácie funguje podobne. Ak sa cítite počas menštruácie podráždená, odporúčam zaradiť práve ľubovník bodkovaný. Zvlášť vhodná je aj vtedy, ak sa stretávate s bolesťami.

7.) Horčík

Horčík bol skúmaný v niekoľkých štúdiách a ukázalo sa, že ženy ktoré užívali horčík denne po dobu šiestich mesiacov, mali menšie bolesti pri menštruácii ako tie, ktoré užívali placebo.2 Horčík totiž uvoľňuje svaly maternice, zlepšuje prietok krvi a znižuje produkciu prostaglandínov – hormónu vyvoláva bolesť.

Tipy ako počas menštruácie fungovať

  • Pokiaľ cvičíte, v priebehu týchto dní si doprajte skôr ľahšie tréningy, alebo zaraďte viac naťahovacích cvikov, meditácie alebo si zájdite na jógu.
  • Je dobré vedieť, že počas menštruácie sa nám menia aj chute. Môžete mať chuť na sladké veci. V tom môže pomôcť chróm, ktorý tieto chute dokáže skrotiť.
  • S jedálničkom aj dostatočný príjem polysacharidov. Neodpierajte si prílohy, v tomto období potrebuje ženské telo sacharidy a v prípade, že bude obedovať iba šalát, oveľa rýchlejšie popoludní siahnete po sladkostiach alebo niečom nezdravom.
  • Viac odpočívajte. Pokiaľ to len trochu ide, skúste v tieto dni bez výčitiek vynechať aktivity, ktoré vás stoja veľa síl.
  • Dbajte na dostatok tekutín počas dňa a množstvo železa v potravinách. Medzi potraviny, ktoré obsahujú najviac železa patrí mäso, vnútornosti, tuniak alebo morské plody, strukoviny alebo listová zelenina či tekvicové semienka.

 

Veronika Halusková

1. YOUNESY, Sima, Sedigheh AMIRALIAKBARI, Somayeh ESMAEILI, Hamid ALAVIMAJD a Soheila NOURAEI. Effects of Fenugreek Seed on the Severity and Systemic Symptoms of Dysmenorrhea. 2014.

2. FONTANA-KLAIBER, H a B HOGG. Therapeutic effects of magnesium in dysmenorrhea. 1990.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!