Suchá pokožka nielen v zime: príčiny a riešenie extrémne suchej pokožky.

Zima prináša nielen sneh a sviatky, ale pre mnohých z nás aj problém suchej pokožky. Nízke teploty, vysoká vlhkosť a kúrenie v interiéroch môžu našu pokožku vysušovať. Poďme sa pozrieť na to, prečo k suchosti dochádza a ako ju môžeme efektívne riešiť.

Suchá pokožka v zime môže byť spôsobená kombináciou nízkych teplôt, vysokej vlhkosti a vykurovaním interiérov, ktoré spoločne znižujú vlhkosť vzduchu a odvádzajú vlhkosť z kože. Ďalším faktorom je časté používanie horúcich spŕch a kúpeľov, ktoré môžu pokožku dehydrovať a zbaviť ju prirodzených olejov.

  • Nízka vlhkosť: zimný vzduch je obvykle suchý, čo vedie k odparovaniu vlhkosti z kože
  • Kúrenie: vykurovanie domov a kancelárií znižuje vlhkosť vzduchu, čo ďalej vysušuje pokožku.
  • Horúca sprcha: aj keď príjemné, dlhé horúce sprchy a kúpele môžu pokožku dehydratovať.
  • Veterné počasie: Vietor môže spôsobovať odparovanie vlhkosti z povrchu kože.

Celiakia (lepok) a kožné prejavy

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom konzumácia lepku (proteínu nájdeného v pšenici, jačmeni a raži) poškodzuje tenké črevo. U niektorých ľudí s celiakiou môžu kožné problémy, ako je suchá pokožka, ekzémy alebo dokonca dermatitída herpetiformis (špecifický kožný prejav celiakia), byť jedným z príznakov.

kuze infografika brainmarket CZ

niektorých jedincov, ktorí nemajú celiakiu, môže napriek tomu konzumácia lepku spôsobovať problémy, ako je citlivosť na lepok alebo neceliakálna lepková senzitivita. Aj keď nie je priamo spojená s kožnými problémami, u niektorých ľudí môže citlivosť na lepok viesť k rôznym zdravotným ťažkostiam, vrátane kožných problémov, ako je suchá pokožka, vyrážky alebo svrbenie.

Zmeny v strave, ako je prechod na bezlepkovú stravu, môžu u niektorých ľudí viesť k zlepšeniu stavu pokožky. To platí najmä pre tých, ktorí majú celiakiu alebo citlivosť na lepok. U týchto jedincov môže odstránenie lepku zo stravy pomôcť zlepšiť celkový zdravotný stav, vrátane zlepšenia stavu pokožky.

Fakt, že je v súčasnej dobe oveľa viac intolerancií na lepok, je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené šľachtením pšenice a tým aj vytváranie nových pšeničných bielkovín, ktoré naši predkovia nepoznali. Jednoducho povedané – šľachtenie pšenice prišlo tak rýchlo, že naše enzýmy nie sú na tieto formy bielkovín adaptované. Snahou veľkopestovateľov a výrobcov pekárenských produktov je vytvorenie čo najviac nadýchaného pečiva. Pekári preto vyrábajú rýchlo za pomoci droždia, kedy nedochádza k naleptaniu lepku ako pri klasickom dlhšom postupe s kváskom. To je veľmi jednoduché vysvetlenie toho, prečo sa v tejto dobe rozmohol problém s intoleranciou lepku. Nemusí ísť samozrejme len o lepok, ale môže to byť prejavom alergie na mliečnu bielkovinu, ale aj to je potrebné vysledovať. Testy, ktoré vám urobí lekár, tieto intolerancie nemusia spoľahlivo preukázať. Asi je pravdou, že našim najlepším lekárom sme my sami. Problematická sa pre pokožku môže stať aj káva alebo niektoré typy liekov.

2 (25)

Ako chrániť svoju pokožku v zime

Na prevenciu suchej pokožky v zime je dôležité dodržiavať niekoľko základných krokov. Hydratujte sa zvnútra pitím dostatočného množstva vody, aj keď nie je leto, a aplikujte hydratačné krémy alebo telové mlieka hneď po sprche či kúpeli, aby sa udržala vlhkosť pokožky. K správne hydratovanej pokožke môže do veľkej miery prispieť rybí kolagén.

Ďalej je vhodné používať jemnejšie čistiace prostriedky namiesto agresívnych mydiel a v domácnosti využívať vzduchový zvlhčovač na udržanie optimálnej vlhkosti vzduchu. Na liečbu extrémne suchej pokožky sa odporúča používať špeciálne intenzívne hydratačné krémy, chrániť kožu v chladnom a veternom počasí. Tiež je dôležité zaradiť do stravy potraviny bohaté na Omega-3 mastné kyseliny na podporu zdravia kože a obmedziť dobu a teplotu sprchovania, aby sa zabránilo nadmernému vysúšaniu pokožky.

1 (2)

Doplnky stravy, ktoré môžu podporiť zdravie pokožky

  • Multivitamín: Univerzálny doplnok, ktorý obsahuje široké spektrum vitamínov a minerálov. Ideálne na zabezpečenie, že dostávate dostatok základných živín.
  • Vitamín D: Dôležitý pre zdravie kostí, imunitnú funkciu a celkovú pohodu. Jeho suplementácia je často odporúčaná, najmä v oblastiach s obmedzeným slnečným svitom.
  • Omega-3 Mastné kyseliny: Tieto esenciálne tuky, ktoré sa často nachádzajú v rybom oleji alebo morských riasach, sú dôležité pre zdravie srdca, mozgu a očí.
  • Vitamín C: Podporuje imunitný systém a je dôležitý pre tvorbu kolagénu, zdravia kože a hojenia rán.
  • Probiotiká: probiotiká sú užitočné na podporu zdravého tráviaceho systému a môžu prispieť k lepšiemu celkovému zdraviu čriev.
  • B Komplex: Skupina vitamínov B, ktorá podporuje energiu, metabolizmus, zdravie nervového systému a mentálne funkcie.
  • Železo: Dôležité pre tých, ktorí majú nedostatok železa alebo anémiu, najmä pre ženy v reprodukčnom veku.
  • Vápnik a magnézium: Dôležité pre zdravie kostí, svalov a nervového systému.
  • Zinok: Podporuje imunitný systém a je dôležitý na hojenie rán a zdravie kože.

Pokiaľ sa vaša suchá pokožka zdá byť extrémna alebo sa nelepší aj napriek vyššie uvedeným krokom, je dôležité navštíviť dermatológa. Môže ísť o ekzém, psoriázu alebo iné kožné ochorenie, ktoré vyžaduje špeciálnu liečbu.