Vegánske omega-3 mastné kyseliny. Morské riasy ako zdroj omega-3 mastných kyselín.

Omega 3 mastné kyseliny sú pre naše telo nevyhnutné. Bez nich sa náš mozog, srdce aj oči nezaobídu. Tieto mastné kyseliny sú nevyhnutné pre ľudské zdravie, no telo si ich nedokáže vyrobiť. Musia byť získavané prostredníctvom stravy alebo doplnkov.

V západnej populácii omega-3 mastné kyseliny prehrávajú!

Západná populácia konzumuje veľké množstvo spracovaných rastlinných olejov. Technológia spracovania týchto olejov existuje iba 100 rokov a ľudia sa tak nestihli geneticky prispôsobiť vysokému množstvu omega-6 mastných kyselín. Množstvo omega-6 mastných kyselín v strave je tak mnohonásobne vyššie a s tým je spojené riziko srdcových ochorení. Je to spôsobené zápalovými vlastnosťami, ktoré majú omega-6 mastné kyseliny. Naproti tomu pozitívny vplyv na zdravie má konzumácia omega-3 mastných kyselín. V mnohých štúdiách bol jednoznačne preukázaný pozitívny vplyv nielen na mozog, ale aj na celý cievny systém.1, 2, 3

2 (24)_1

Kyselina dokosahexaenová (DHA) 

DHA je omega-3 mastná kyselina, ktorá je nevyhnutná pre zdravie mozgu. Je hlavnou zložkou mozgu a sietnice. Hrá dôležitú rolu v kognitívnych funkciách a zdraví očí. Hladiny DHA sú nižšie u ľudí s demenciou a Alzheimerovou chorobouEsenciálne mastné kyseliny sú tie, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie a ktoré si samo nevie vytvoriť. Preto ich musíme získavať zo stravy alebo doplnkov stravy. Z všetkých esenciálnych mastných kyselín sú omega 3 najhojnejšie zastúpené v mozgu. Ide o mastné kyseliny, ktoré sú stavebnými kameňmi membrán mozgových a nervových buniek. Ak je nedostatok týchto mastných kyselín, mozog využije všetky dostupné tuky, čo pre neho nie je úplne optimálne riešenie.

DHA je bezpochyby najdôležitejšou mastnou kyselinou pre mozog, pretože tvorí 97 % omega-3 mastných kyselín v mozguJe to hlavná štrukturálna zložka mozgovej kôry, časti mozgu, ktorá je zodpovedná za pamäť, jazyk, kreativitu, emócie a pozornosť. 

Ďalej hrá dôležitú rolu v komunikácii mozgových buniek medzi sebou. Podporuje optimálnu úroveň najdôležitejších neurotransmitérov vrátane dopamínuserotonínuGABAnorepinefrínu a acetylcholínu.4 Zlepšuje tak aj funkciu neurotransmitérových receptorov, čo umožňuje mozgu lepšie využívať tieto chemické látky.


Kyselina eikosapentaenová (EPA)

EPA je ďalšia omega-3 mastná kyselina, ktorá má protizápalové vlastnosti. Môže pomôcť znížiť zápal v tele, čo môže viesť k celkovému zlepšeniu zdravia. EPA tiež pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Vďaka tomu sú omega-3 vo svojej vegánskej forme dobrým výberom pre vegánov alebo osoby alergické na ryby a morské plody.

Kyseliny alfalinolenová (ALA)

Alfa-linolenovú (ALA) kyselinu môžeme získať napríklad zo semienok chia. Avšak premena na EPA a DHA je veľmi komplikovaná a z tejto premeny vznikne len minimum EPA a DHA. A to maximálne v JEDNOTKÁCH percent. Z tohto dôvodu je dopĺňanie omega-3 mastných kyselín pomocou semien veľmi neefektívne.

Kto potrebuje zvýšené množstvo omega-3 mastných kyselín?

  • deti pre správny vývoj
  • těhotné ženy
  • vegáni a vegetariáni
  • ľudia s oslabenou imunitou
  • starší ľudia
  • osoby trpiace srdcovým ochorením
  • osoby so zvýšeným rizikom chronických zápalových ochorení.

Mořské riasy ako zdroj omega 3

Existuje mnoho mylných predstáv o tom, odkiaľ omega-3 pochádzajú. Väčšina ľudí spojuje ryby s omega-3, ale omega-3 v skutočnosti pochádzajú z rias, ktoré sú primárnym zdrojom potravy pre ryby, ktoré produkujú omega-3 mastné kyseliny. Vzhľadom k tomu, že riasy sú oveľa nižšie v potravnom reťazci než ryby, sú efektívnejším a udržateľnejším zdrojom omega-3, ktorý nepoškodzuje morský život. Omega-3 riasy sú tiež čistejšie, pretože rastú v neznečistenejšom prostredí bez ťažkých kovov a kontaminantov, ktoré sa nachádzajú v rybách.

Vznik oleje

Morská riasa je rastlina, ktorá rastie vo slanej vode. Riasy jsou bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín, vrátane DHA a EPA. Omega-3 mastné kyseliny nájdené v morských riasach sú podobné tým, ktoré sa nachádzajú v rybom tuku, čo je veľkou výhodou pre vegánov. Vďaka prirodzene sa vyskytujúcim fosfolipidom sú tieto mastné kyseliny dobre absorbovateľné a predstavujú najlepšiu možnú alternatívu pre tých, ktorí jedia výlučne rastlinnú stravu alebo z nejakého dôvodu nemôžu konzumovať ryby (alergie). Morské riasy sú navyše udržateľným zdrojom omega-3 mastných kyselín, čo z nich robí ekologicky šetrnú voľbu.

Výhody konzumace omega 3 z mořských řas

Dokonca aj ryby získavajú DHA a EPA kyseliny konzumáciou rias, pretože samy nie sú schopné ich produkovať, a preto ich od nich prijímame. Ak máte obavy, či veganské omega-3 dokážu skutočne nahradiť, môžem vás upokojiť. V roku 2008 bolo potvrdené, že sú nutrične rovnako hodnotné ako losos.

Navyše boli u rias potvrdené neuroprotektívne vlastnosti, takže sú účinnou prevenciou pred neurodegeneratívnymi chorobami.

Morské riasy sú navyše udržateľným zdrojom Omega-3 mastných kyselín. Na rozdiel od iných zdrojov omega-3 mastných kyselín, ako je rybí tuk, morské riasy nevyčerpávajú zdroje oceánu. Zber morských rias v skutočnosti pomáha čistiť vodu a chrániť životné prostredie.

Je nutné podotknúť, že morské riasy nie sú nositeľmi len omega-3 mastných kyselín, ale aj chlorofylu. Látka, ktorá im dáva fascinujúcu farbu. Pre ľudský organizmus je chlorofyl rovnako zaujímavý, pretože podporuje pečeň pri detoxikácii, má protizápalové vlastnosti a urýchľuje hojenie rán.

brainmax vegan omega produkt info

BrainMax Vegan Omega 3

BrainMax Vegan Omega pochádza z rias algae a je pestovaný v uzavretom ekosystému, takže neobsahuje ťažké kovy a toxíny. Vďaka tomu je tento produkt kvalitou absolútnou špičkou v oblasti zdravia a je vhodný pre deti, tehotné a vegánov, teda jedincov, ktorí sú väčšinou veľmi deficitní na omega-3. V jednej polievkovej lyžici obsahuje 3 g omega-3 a pred oxidáciou je olej chránený organickým olivovým olejom bohatým na polyfenoly. Vďaka tomu sa nestane, že by vás trápila rybina alebo tráviace ťažkosti, ako to býva u nekvalitných produktov.

brainmax vegan omega produkt2

  • Bez kontaminantov, ťažkých kovov a toxínov.
  • Udržateľný zdroj omega-3 mastných kyselín.
  • Vynikajúca chuť a vôňa.
  • 100% VEGAN - vhodné aj pre vegánov a osoby alergické na ryby alebo morské plody.
  • Nízka úroveň oxidácie - 2,0.
  • S polyfenolmi z BIO olivového oleja Picual pre lepšiu absorbovateľnosť a zabránenie oxidácii.
  • S extraktom z rozmarínu a tokoferoly pre zachovanie čerstvosti oleja.
  • Obsahuje vitamín D a patentovanú formu vitamínu K2 ako MK7 all-trans K2VITAL®DELTA.

Navyše sme pridali extrakt z rozmarínu, ktorý obsahuje antioxidanty, ako sú kyselina karnosová a kyselina rosmarinová. Ich úloha spočíva v tom, že pomáhajú chrániť olej pred oxidáciou, čo je proces, pri ktorom sa tuky v oleji rozkladajú v dôsledku vystavenia kyslíku, svetlu a teplote. V jednej dávke dostanete mega dávku takmer 3 gramy DHA a EPA. Oproti iným produktom sa nemusíte obávať ťažkých kovov a iných toxínov, pretože firma VIVO omega pestuje riasy Algae v uzavretom veľmi čistom ekosystéme.

 

Veronika Halusková 

 

1.BUCHER, Heiner C, Peter HENGSTLER, Christian SCHINDLER a Gabriela MEIER. N-3 polyunsaturated fatty acids in coronary heart disease: a meta-analysis of randomized controlled trials. 2002.

2. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: effects on risk factors, molecular pathways, and clinical events, Dariush MozaffarianJason H Y Wu 

3. Omega-3 Fatty Acids and Cardiovascular Disease: Are There Benefits? Kate J. Bowen, BS, William S. Harris, PhD, and Penny M. Kris-Etherton, PhD, RD

4. TANAKA, Kazuhiro, Akhlaq A. FAROOQUI, Nikhat J. SIDDIQI, Abdullah S. ALHOMIDA a Wei-Yi ONG. Effects of Docosahexaenoic Acid on Neurotransmission. 2012.

5. ARTERBURN, Linda M, Harry A OKEN, Eileen BAILEY HALL, Jacqueline HAMERSLEY, Connye N KURATKO a James P HOFFMAN. Algal-oil capsules and cooked salmon: nutritionally equivalent sources of docosahexaenoic acid. 2008.

6. BABICH, Olga, Stanislav SUKHIKH, Viktoria LARINA, et al. Algae: Study of Edible and Biologically Active Fractions, Their Properties and Applications. 2022.