Test0sterón - hormón potencie a plodnosti

Test0sterón býva v súvislosti s mužmi skloňovaný veľmi často. Ide totiž o primárny pohlavný hormón mužov, ktorý reguluje plodnosť, svalovú hmotu, ale aj distribúciu tukov a ďalšie dôležité funkcie. Test0sterón je produkovaný semenníkmi a to konkrétne Leydigovými bunkami. Špeciálne bunky, ktoré sú umiestnené v semenníkoch.

Hladina test0sterónu sa mení z hodiny na hodinu. Má tendenciu byť najvyššia ráno a najnižšia v noci. Hladina test0sterónu je najvyššia medzi 20 - 30. rokom života. Po 30. roku pomaly klesá. Potom každý rok klesá približne o 1%. Chronicky nízka hladina test0sterónu sa nazýva hypogonadizmus. Ide o stav, keď semenníky nevytvárajú dostatočné množstvo test0sterónu. Pokiaľ nie je hladina test0sterónu v rovnováhe, môže dochádzať k mnohým zdravotným problémom.

test0steron-rovnovaha_infografika_brainmarket_sk_1

Za posledných 50 rokov hladina test0sterónu neustále klesá

Nedávna prezentácia v Americkej urologickej asociácii ukázala, že produkcia test0sterónu u mužov medzi rokmi 1999 a 2016 citeľne klesla. A to aj potom, čo boli dáta vyrovnané s hodnotami BMI.

Odhaduje sa, že 10% - 40% dospelých má nízku hladinu test0sterónu. Medzi 15 a 39 rokom trpí približne 1 z 5 mužov nedostatočnou produkciou test0sterónu. Výskumníci zhromaždili údaje z národného prieskumu zdravia a výživy, aby posúdili zmeny hladiny test0sterónu v období od 1999 do 2016. V štúdii sa skúmalo 4045 mužov. Muži v rokoch 2011-2016 mali výrazne nižšie hladiny test0sterónu ako muži v rokoch 1999-2004. Dáta jasne ukázali, že zvýšený priemerný BMI prispel k nižším hladinám test0sterónu, ale aj muži z rovnakej váhovej kategórie mali nižší test0sterón než ich predchádzajúce generácie. [12]

Dr. Lokeshwar (spoluautor štúdie) verí, že za tieto nie príliš pozitívne zmeny v hladinách test0sterónu môže mať na svedomí viac faktorov. Napríklad viac mužov trpí nadváhou alebo obezitou. Môžu byť tiež menej fyzicky aktívny. Existuje aj obava, že mladí muži sú vystavení viac xenoestrogénom a chemikáliám narúšajúcim ich endokrinný systém.

Test0sterón u obéznych mužov

Zaujímavosťou je možno aj to, že nedostatok test0sterónu sa častejšie objavuje u obéznych mužov. To je spôsobené tým, že tukové bunky majú vysoké množstvo konkrétneho enzýmu (molekuly, ktoré urýchľujú chemické reakcie), ktorý sa nazýva aromatáza. Aromatáza má zaujímavú vlastnosť. V zásade majú za úlohu vytvárať estrogén z molekúl test0sterónu. Ako vieme, estrogén je hlavným ženským pohlavným hormónom, aj keď tento hormón potrebujú aj muži. Samozrejme v ďaleko menšom množstve. Takže keď muž začne priberať tuk, má stále viac aromatázy, ktoré transformujú jeho test0sterón na estrogén. A tak jeho hladiny test0sterónu začnú klesať. Navyše je známe, že brušný tuk produkuje obzvlášť veľké množstvo aromatázy. U muža je potom zvyčajne veľmi znepokojujúce, ak sa jeho nadbytočné kilogramy majú tendenciu zhromažďovať v tejto časti tela.

Nízke hladiny test0sterónu u mužov sú dnes pomerne časté, pritom sa jedná o veľmi dôležitý hormón, ktorý u chlapcov a mužov:

  • Distribuuje tuky.
  • Produkuje spermie.
  • Ovplyvňuje rast a silu kostí.
  • Podieľa sa na vývoji pohlavných orgánov.

Nízke hladiny tohto primárneho pohlavného hormónu u mužov býva zapríčinené v priebehu starnutia, vplyvom niektorých liekov, vysoké vystavenie stresu, vysoká hladina železa, nadváha, infekcie, autoimunitné ochorenia, chronické ochorenie pečene alebo obličiek, drogy alebo obštrukčnou spánkovou apnoe.

test0steron

Pokiaľ nie je hladina test0sterónu v rovnováhe, môže dochádzať k mnoho zdravotným problémom vrátane:

  • Obezity.
  • Zníženého libida.
  • Poruchy erektilných funkcií.
  • Únava.
  • Nárast tuku.
  • Anémia.
  • Osteoporóza.
  • Strata svalové hmoty.
  • Mozgová hmla.
  • Úbytok vlasov.
  • Depresia.
  • Náladovosť.
  • Znížená fyzická vytrvalosť.
  • Gynekomastia (zväčšené prsia).

Medzi najčastejšie príznaky zníženej hladiny test0sterónu patria nízke libido, poruchy erekcie, náladovosť, úzkosti, depresie, strata svalového hmoty a naopak nárast tukového tkaniva, najčastejšie v oblasti brucha. Okrem toho bez primeraného množstva test0sterónu sa muži stávajú neplodnými, pretože test0sterón pomáha vývoju zrelých spermií. Dochádza tiež k erektilnej dysfunkcii, ktorá primárne postihuje mužov vo veku 40-70 rokov, ale vplyvom úbytku test0sterónu je to dnes problémom aj oveľa mladších mužov.

testoboss_test0steron_infografika_brainmarket_sk

Test0sterón a plodnosť

Jednou z mnoho funkcií, ktorú má test0sterón na starosť je aj produkcia spermií. Nielen množstvo, ale aj kvalita spermií je do veľkej miery ovplyvnená hladinou test0sterónu. Nízky test0sterón nemusí vždy priamo spôsobiť neplodnosť. Muži s nízkym obsahom test0sterónu môžu stále produkovať zdravé spermie, pretože produkciu spermií stimulujú aj iné hormóny. Nízka hladina test0sterónu však môže mať za následok zníženú produkciu spermií. Hladiny test0sterónu v semenníkoch, kde sa tvoria spermie, sú oveľa vyššie ako hladiny test0sterónu v krvi. Produkcia test0sterónu v tele je zložitý proces, ktorý vyvažuje spoluprácu medzi mozgom a telom. Mozog neustále sleduje hladinu test0sterónu v tele. Keď zistí nízku hladinu, produkuje hormón uvoľňujúci gonadotropín, ktorý podporí produkciu stimulujúceho hormónu (FSH) a luteinizačného hormónu (LH), ktoré oba spúšťa produkciu spermií a tvorbu test0sterónu v semenníkoch.

Ako podporiť produkciu test0sterónu?

Test0sterón ide sám o sebe do značnej miery ovplyvniť. Je mnoho vecí, ako môžeme podporiť jeho produkciu.

  • Udržujte si svoju optimálnu váhu.
  • Dodržujte zásady zdravej stravy.
  • Pravidelné cvičte.
  • Obmedzte alkohol a tabakové výrobky.
  • Pravidelná sexuálna aktivita.
  • Minimalizujte stres.

700-3pmwul8gm0u67293-nizka-hladina-test0steronu-brainmarket-infografika-sk

Dokonca existujú byliny, ktoré majú priamy vplyv na produkciu test0sterónu. Niektoré druhy bylín sa dokonca výborne dopĺňajú (napríklad Maca a Epimedium) a ich kombinácia môže blahodarne pôsobiť na mužský organizmus. Predstavíme si niektoré z hlavných bylín, ktoré podporujú produkciu test0sterónu, podporujú plodnosť a vitalitu.

Tongat Ali 

Tongat Ali latinsky (Eurycoma longifolia) je rastlina pochádzajúca z Malajzie, Barmy, Thajska a Indonézie. Po storočia je koreň používaný ako tradičný liek na maláriu, vysoký krvný tlak, horúčky, únavu a stratu libida. V dnešnej dobe je veľmi často používaný, pretože zvyšuje športový výkon. Je to preto, že obsahuje zlúčeniny nazývané quassinoidy, vrátane eurycomaosidu, eurycolaktonu a eurycomanonu, ktoré môžu telu pomôcť efektívnejšie využívať energiu, znižovať únavu a zlepšovať vytrvalosť.(1) Tongat Ali v štúdiách preukázali schopnosť zvýšiť libido a erektilné funkcie v zrovnaní s podávaním placeba. Štúdia prebiehala po 12 týždňov s 26 mužmi a Tongat Ali preukázateľne mužom zlepšil sexuálne zdravie. (2)

TONGKAT_ALI_infografika_brainmarket_SK

Tongat Ali má vplyv na:

  • Sexuálne zdravie.
  • Zvyšuje test0sterón.
  • Plodnosť.
  • Nárast svalovej hmoty.

Tongat Ali má tiež vplyv na plodnosť. Jedna štúdia u 75 mužských partnerských párov s neplodnosťou zistila, že užívanie 200 mg extraktu tongkat ali denne významne zlepšilo koncentráciu a pohyblivosť spermií po 3 mesiacoch užívania. Liečba pomohla otehotnieť viac než 14% párom. (3) V štúdií bol tiež skúmaný vplyv tejto byliny na zvýšenie test0sterónu. Štúdia sledovala 76 mužov po dobu 4 týždňov a preukázala, že bylina zvyšuje test0sterón. (4) 

Tribulus Terrestris

Tribulus Terrestris známy tiež ako kotvičník zemný rastie po celom svete a dobre sa mu darí v suchom podnebí. Dokonca sa mu darí aj tam, kde ostatné rastliny nie sú schopné prežiť. V dnešnej dobe sa väčšinou používa pri sexuálnej dysfunkcií. To dokazuje štúdia, kde bolo zaradených 180 mužov. 90 mužov užívajúcich Tribulus a 90 mužov na placebo. Štúdiu dokončilo 86 mužov z každej skupiny a bolo preukázané zlepšenie u tých, ktorí užívali kotvičník v porovnaní s placebom.(5) Niet preto divu, že tradičná čínska medicína používa Tribulus po storočia ako afrodiziakum. Tribulus je tiež obľúbený vďaka svojim vlastnostiam zvyšovať silu, budovať svalovú hmotu a predovšetkým zvyšovať hladinu test0sterónu.

Kotvičník má vplyv na:

  • Športový výkon
  • Poruchy sexuálnych funkcií (vrátane erektilnej dysfunkcie)
  • Zvyšuje libido
  • Pôsobí ako prírodné diuretikum (močopudné vlastnosti)

Bolo zistené, že Tribulus funguje ako prírodné diuretikum, pomáha zvyšovať produkciu moču a môže byť vhodný ako podporná liečba pri obličkových kameňoch. Výskumy tiež ukázali, že je Tribulus schopný znížiť hladinu cukru v krvi. Štúdia sa zamerala na znižovanie hladiny cukru u žien s diabetom typu 2. Pri užívaní 1000 mg každý deň po iba troch mesiacoch užívania dokázal významne znížiť hladinu cukru v krvi. Kotvičník sa tiež podieľa na posilnenie obranyschopnosti organizmu.(6)

Maca

Maca je pôvodná koreňová zelenina pôvodom z peruánskych Ánd a je podobná kvake alebo reďkvičkám. Ako plodina je pestovaná najmenej po dobu 2000 rokov. Počas posledných desiatich rokov sa stala veľmi populárnou, pretože sa jedná o významný adaptogén. Adaptogény môžeme opísať ako silné rastliny, ktoré podporujú schopnosť tela odolávať fyzickému aj emocionálnemu stresu. Maca je cenené afrodiziakum, podporuje zdravie mužov, optimalizuje fyzickú výkonnosť a zvyšuje libido. Vo výskume z roku 2010, ktorý zahŕňal štyri randomizovanej klinickej štúdie s celkom 131 účastníkmi, sa zistilo, že po šiestich týždňoch užívania macy dochádzalo u jedincov k zvyšovaniu sexuálnej túžby.(7)

Mimo to Maca pomáha zvládať stres. Pokiaľ pociťujete napätie alebo stres po dlhšiu dobu, ktorý prechádza vo vyčerpanie, je to práve Maca ako vplyvný adaptogén, ktorý pomôže lepšie zvládať stres a všetko čo k nemu patrí.

Maca-ucinky_infografika_brainmarket_sk

Účinky Maca koreňa

  • Podporuje mužské zdravie.
  • Zvyšuje libido.
  • Zlepšuje náladu.
  • Zvyšuje fyzickú vytrvalosť.
  • Udržuje duševné zdravie.
  • Pomáha lepšie sa vyrovnávať so stresom.
  • Podporuje hormonálnu rovnováhu.

Nepriamy mechanizmus pôsobenia MACY na pohlavné hormóny u mužov aj žien

Maca nepôsobí priamo na zvyšovanie test0sterónu (ktorý preto nemusí byť pri jej užívaní zvýšený u všetkých), ale zvyšuje jeho prekurzor dehydroepiandrosterón (DHEA), čo je androgén a neurosteroid, najhojnejší kolujúci hormón v ľudskom tele, ktorý slúži ako substrát pre syntézu všetkých ďalších androgénov ( u mužov) aj estrogénov (u žien). Nedostatok DHEA je pritom jednou z troch hlavných príčin, nedostatku test0sterónu, ktorým trpí 90% mužskej populácie na našom území. Prirodzenou obnovou hladiny DHEA tak nepriamo dosiahnete zvýšenie Vášho test0sterónu, rovnako ako celkovo lepšiu náladu, vitalitu a energiu. Niet preto divu, že prirodzenú cestu k udržiavaniu vysokej hladiny DHEA si vypestovali prostredníctvom rozdielne fytoterapie prírodné národy po celom svete a že je nedostatok DHEA v súčasnej dobe u modernej civilizácie spojený sa stále rýchlejšie nastupujúcou andro a meno pauzou a ich negatívnymi príznaky.

maca aswhagandha tribulus zdravotni tvrzeni infografika brainmarket sk

Ashwagandha

Ďalším veľmi známym adaptogénom je Ashwagandha. Jej podporné účinky sa v posledných rokoch sú známe a tak je po celom svete Ashwagandha na vzostupe. V ajurvédskej medicíne sa Ashwagandha používa ako prírodné afrodiziakum, ktorá pomáha zlepšiť sexuálnu dysfunkciu, pretože zvyšuje prietok krvi, čím pôsobí ako sexuálny stimulant. Okrem toho sa používa tiež k zvýšeniu hladiny test0sterónu. Okrem toho Ashwagandha môže pomôcť k zlepšeniu mužskej plodnosti.(7,8)

Ashwagandha bola mimo iné skúmaná ako podporný prostriedok proti úzkostiam a depresiám. Štúdia podporila tvrdenie, že Ashwagandha zmierňuje úzkosti a depresie.(9) Mnoho liečivých vlastností, ktoré má Ashwagandha, vrátane proti***ových a antioxidačných vlastností, je dané predovšetkým obsahom ochranných zlúčenín withanolid D a withanon.

Snáď prekvapivú výhodou ashwagandhy je jej schopnosť zvýšiť svalovú hmotu a silu. Z tohto dôvodu by to mohol byť užitočný nástroj pre mužov, ktorí sa venujú posilňovaniu a konkrétne silovým tréningom za účelom nárastu svalovej hmoty. Vplyv Ashwagandhy na nárast svalovej hmoty skúmala štúdia, kedy bolo mladým mužom podávalo 300 mg extraktu Ashwagandha alebo placebo dvakrát denne po dobu 8 týždňov. U skupiny, ktorá užívala Ashwagandha došlo k výraznému nárastu sily a svalovej hmoty.(10)

  • Podporný prostriedok pri úzkostiach a depresiách.
  • Pomáha pri erektilnej dysfunkcií.
  • Vyrovnáva hormóny štítnej žľazy.
  • Zvyšuje vytrvalosť a silu.
  • Zvyšuje plodnosť - zvyšuje počet spermií.

Catuaba

Amazonský les je domovom nespočetne liečivých rastlín a bylín. Je tiež domovom relatívne malého, ale rýchlo rastúceho stromu s názvom Catuaba. Historicky najvýznamnejšie použitie Catuaby, konkrétne kôry tohto stromu, je pre jeho afrodiziakálne vlastnosti. Okrem použitia na zvýšenie libida sa v Brazílii používa na stimuláciu centrálneho nervového systému, na upokojenie nervov a posilnenie pamäte, pretože stimuluje mozgovú činnosť a nervovú sústavu.

Podobne ako predchádzajúce spomínané rastliny je aj Catuaba plná liečivých vlastností. Aj keď sa dnes používa pri poruchách nervového systému, stále sa ctí hlavne ako podporný liek pri impotencii. Afrodiziakálne vlastnosti tejto rastliny sú bezpochyby najznámejšie a najobľúbenejšie použitia. Obsahuje 3 špecifické alkaloidy, o ktorých sa predpokladá, že podporujú libido, vrátane "yohimbe", ktoré sa javí ako najaktívnejší zlúčenina, ktorá má stimulačný účinok na libido mužov i žien. Predpokladá sa, že tieto alkaloidy zvyšujú sexuálne funkcie stimuláciou nervového systému. Catuaba stimuluje prietok krvi do genitálií, môže posilniť a predĺžiť erekciu. Catuaba je dokonca považovaná za najsilnejší prostriedok, ako podporiť sexuálne zdravie u mužov. Okrem týchto pozitívnych vlastností obsahuje aj minerály, stopové prvky a to najmä horčík, draslík a vápnik.

Catuaba pomáha pri:

  • Impotencii.
  • Nespavosti.
  • Strate pamäti.
  • Depresii.

Muira Puama

Muira Puama, pôvodem z oblastí amazonského dažďového pralesa, je malý strom dorastajúci až do výšky piatich metrov. Spoznáte ho podľa malých bielych kvetov, ktoré majú ľahko štipľavú vôňu podobnú jazmínu. Najčastejšie sa využíva kôra a korene stromu. Je bohatá na biologicky aktívne zlúčeniny, vrátane rastlinných sterolov, éterických olejov, triterpénov, mastných kyselín a alkaloidov. Rastlinné steroly môžu jemne ovplyvňovať hormonálnu rovnováhu. Ako ostatné adaptogény aj Muira Puama pomáha organizmu v čase psychickej i fyzickej záťaže. V prípade, že ste dlhodobo vystavení stresu je Muira Puama vhodná ako doplnok, ktorý môže pomôcť so zvládnutím stresu, ale tiež pri prejavoch úzkosti alebo depresii. Muira Puama je výnimočná, pretože dokáže riešiť hormonálne problémy spojené s erektilnou dysfunkciou u mužov. Jedná sa o najlepšie prírodné afrodiziakum!

Muira Puama pomáha pri:

  • Sexuálnych poruchách.
  • Boľavých kĺboch.
  • Strate chuti k jedlu.
  • Pri fyzickej i psychickej záťaži.
  • Strese.

Horny Goat weed

Horny Goat Weed alebo tiež Epimedium je rastlina, ktorá pochádza z častí Číny, Japonska a Kórey. Dnes sa široko pestuje ako okrasná rastlina v mnohých oblastiach sveta, vrátane Spojených štátov. Listy majú tvar srdca a bylina má povesť prírodného afrodiziaka. V tradičnej čínskej medicíne je bylina považovaná za jangové tonikum, ktoré zvyšuje energiu obličiek. 

Icariin, ktorý bol objavený ako aktívna látka rastliny má pre organizmus mnoho výhod. S touto látkou sú spojené liečivé účinky, vrátane antioxidačných vlastností, podpory obehového a kardiovaskulárneho systému. Konkrétne sa jedná o flavonoidovú zlúčeninu, ktorá sa metabolizuje na flavonoid baohuosid. Flavonoidy sú typy antioxidantov, u ktorých bolo preukázané, že majú veľa vlastností, ktoré bojujú proti starnutiu a pomáhajú chrániť bunky pred poškodením.

Okrem toho môže pomôcť optimalizovať hladinu kortizolu a znížiť niektoré negatívne účinky na telo, ako je napríklad znížený sexuálny apetít, duševnú únavu a rôzne problémy s hormonálnou rovnováhou alebo sexuálnou výkonnosťou. Možno preto sa tiež tejto byline prezýva prírodná viagra. Epimeidum pomáha pri erektilnej dysfunkcie a to bez vedľajších účinkov. Lieky, ako je viagra môžu mať vedľajšie účinky od bolesti hlavy, podráždenie žalúdka a problémov so zrakom. Tím talianskych vedcov sa zameral na výskum alternatívneho lieku a to práve na Epimedium. Vzhľadom k tomu, že zlúčenina cieli na enzým presnejšie, nemá potom toľko nežiaducich účinkov ako napríklad Viagra. Okrem toho sa ukázalo, že rastlina spolu s inými dovedie zabrániť úbytku kostnej hmoty, ku ktorej dochádza v dôsledku starnutia.

  • Zlepšuje prietok krvi a rieši tým erektílnu dysfunkciu.
  • Pomáha zvyšovať produkciu test0sterónu.
  • Predchádza úbytku kostnej hmoty.

TestoBoss 

Všetky vyššie zmienené byliny majú jedno spoločné a to je podpora mužského zdravia. Tieto byliny sa používajú po celé stáročia domorodými kmeňmi a z týchto sedem rastlín sme vytvorili TestoBoss. BrainMax Testoboss je svetovo unikátnou kombináciou 7 bylín, ktorých účinky na potenciu, plodnosť a zdravie pohlavných orgánov aj hormónov boli opakovane potvrdené stovkami štúdií. Testoboss je rýdzo prírodný produkt, ktorý obsahuje najsilnejšie extrakty rastlín, ktoré sú pre svoje účinky na plodnosť a sexuálne zdravie cenené starodávnymi kultúrami po celom svete. Prakticky každá bylina obsiahnutá v Brainmax Testoboss je miestnym obyvateľstvom nazývaná prírodnou viagrou a to práve kvôli ich pozitívnemu pôsobeniu na reprodukčné zdravie a potenciu.

 

 

1. Review Ergogenic Effect of Long Jack, Eurycoma Longifolia, Thasanee Khanijo and Wannee Jiraungkoorskul

2. Effects of a Proprietary Freeze-Dried Water Extract of Eurycoma longifolia (Physta) and Polygonum minus on Sexual Performance and Well-Being in Men: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study, Jay K UdaniAnnie A GeorgeMufiza MusthapaMichael N PakdamanAzreena Abas 

3. Eurycoma longifolia Jack in managing idiopathic male infertility, Mohd Ismail Bin Mohd Tambi and M. Kamarul Imran

4. Standardised water-soluble extract of Eurycoma longifolia, Tongkat ali, as test0sterone booster for managing men with late-onset hypogonadism?, M I B M Tambi 1M K ImranR R Henkel

5. Evaluation of the efficacy and safety of Tribulus terrestris in male sexual dysfunction—A prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial, Zdravko Kamenov, Svetlana Fileva, Krassimir Kalinov, Emmanuele A. Jannini

6. Efficacy of the Hydroalcoholic Extract of Tribulus terrestris on the Serum Glucose and Lipid Profile of Women With Diabetes Mellitus: A Double-Blind Randomized Placebo-Controlled Clinical Trial Nasrin Babadaei SamaniAzam JokarMahmood SoveidMojtaba HeydariSeyed Hamdollah Mosavat

7. Maca (L. meyenii) pro zlepšení sexuální funkce: systematický přehled, Byung-Cheul Shin 1Myeong Soo Lee Eun Jin Yang Hyun-Suk Lim Edzard Ernst

8. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males, Mohammad Kaleem AhmadAbbas Ali MahdiKamla Kant ShuklaNajmul IslamSingh RajenderDama MadhukarSatya Narain ShankhwarSohail Ahmad

9. Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study Vijay R. Ambiye,  Deepak Langade, Swati Dongre,  Pradnya Aptikar,  Madhura Kulkarni, and Atul Dongre

10. Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: an experimental study, S.K.BhattacharyaA.BhattacharyaK.SairamS.Ghosal
 
11. Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial, Sachin WankhedeDeepak LangadeKedar JoshiShymal R SinhaSauvik Bhattacharyya
 

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!