Účinky kávy a prečo voliť BIO kávu?

Pokiaľ ide o najobľúbenejšie nápoje, káva spolu s čajom je medzi prvými na rebríčku. Pre mnoho milovníkov kávy je káva viac než len životabudič ráno. Je to tiež rituál starý ako káva sama. Dnes sa zameriame na to, ako sa vyznať v jednotlivých druhoch kávy, čo by vás pri výbere malo zaujímať, aké prínosy má káva pre náš organizmus a na čo si dať pri pití kávy pozor.

Čo obsahuje káva a aké sú jej účinky?

Zrejme prvá vec, ktorá nás dnes napadne pri slove káve je kofeín. Avšak káva tiež obsahuje antioxidanty a malé množstvo niekoľkých mikroživín, ktoré telo tiež potrebuje. Dokonca sa objavujú štúdie o ich pozitívnych účinkoch na organizmus.

Ako vieme, káva je známy stimulant a ako taký aktivuje náš centrálny nervový systém. A to tak, že kofeín blokuje adenozínové receptory. Adenozín je chemická látka podporujúca spánok. Vzniká v mozgu počas dňa a čím dlhšie sme hore, tým viac sa adenozínu hromadí. A čím viac je adenozínu, tým viac sa cítime ospalí. A je to práve kofeín, ktorý blokuje tento proces. Vďaka tomu sa nám po vypití kávy nechce spať.

Každopádne neodporúčam kombinovať kávu s inými stimulantmi ako je napríklad yerba. Vždy je dobré vybrať si jeden variant a ten sa ten deň držať. Príliš veľa kofeínu je kontraproduktívne, pretože spôsobí to, že sme roztržení a naopak horšie udržíme pozornosť. Uvádza sa, že jednorazový príjem kofeínu by nemal prekročiť 200 mg. Pokiaľ to s kávou preženiete, zaručene to spoznáte. Prejaví sa trasom, roztržitosťou, poprípade bolesťou hlavy. A nezabudnite, že aj niektoré predtréningové suplementy už obsahujú značnú dávku kofeínu.

kava_a_kognitivni_funkce_infografika_brainmarket_cz_

Káva a kortizol

Káva je dobrý pomocník počas dňa a samozrejme je to svojim spôsobom príjemný rituál. Avšak je dobré vedieť, kedy si kávu dať. Ak máte kávu ako jeden zo zdrojov energie počas dňa zamerajte sa na konkrétnu hodinu. Keď vypijete šálku kávy počas prvej hodiny alebo dvoch po prebudení, pravdepodobne nebude mať na množstvo energie taký vplyv, ktorý káva môže ponúknuť. Ráno je tiež najvyššia hladina kortizolu – ktorý nás sám osobe má nabudiť. Počas dňa totiž dochádza k kolísaniu hladiny kortizolu a v prípade, že si dáte kávu vo chvíli, keď je hladina kortizolu na vrchole, môžete tým narušiť normálnu rannú produkciu kortizolu a zaťažovať nadobličky.

Hladina kortizolu vyvrcholí okolo 8:30, potom začne klesať a okolo poludnia jeho hladina znova stúpne. Takže 9:30 až 11:00 je najvhodnejším časom pre maximálne využitie kofeínu. Hoci hladiny kortizolu popoludní opäť klesnú, nie je to najlepší čas na ďalšiu kávu, pretože by to mohlo narušiť už vyššie spomínaný spánok. Pokiaľ sa necítite počas dňa unavení a káva pre vás znamená skôr chuť a rituál, než vyšší pracovný výkon, môžete si ju dať. V skutočnosti je konzumácia 3 šálok kávy denne trvalo spojená so zníženým rizikom niekoľkých chronických ochorení.

zdravotní přinosy kavy_inforgafika_cz

Kvalita podľa krajiny pôvodu kávy

Káva je ako jedna z mála rastlín, pri ktorej môžeme aj veľmi výrazne vnímať chuť podľa oblasti pôvodu. Z viac ako stovky odrôd kávovníka má káva aj inú arómu aj množstvo kofeínu. Medzi významných pestovateľov patrí bezpochyby Brazília, Kolumbia, Peru, ale aj Mexiko alebo Nicaragua. Produkcia a vývoz kávy sú pre Nikaraguu ekonomicky a spoločensky dôležité, pretože predstavujú viac ako 20 % poľnohospodárskeho HDP a tým aj tvoria polovicu pracovných miest v krajine v oblasti poľnohospodárstva. V neposlednom rade je významným producentom kávy Honduras. Ten je konkrétne jedným z najväčších producentov kávy v latinskej Amerike a konkuruje dokonca aj Kostarike, Guatemale alebo Kolumbii. Jednotlivé oblasti pestovania v Hondurase sa pri káve výrazne líšia ako v chutí, tak aj vôni.

Arabica a Robusta

Arabica a Robusta sú najznámejšie druhy kávy. Líšia sa v niekoľkých aspektoch a rozdiel je už na prvý pohľad viditeľný v tom, ako vyzerá zrno. Zatiaľ čo zrno robusty je okrúhle, Arabica má zrno pretiahnutejšie a jej chuť je jemnejšia. Arabica je celosvetovo najobľúbenejším druhom kávy a je vyrobená s rastlinami Coffea arabica. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o prvý druh kávy, ktorý kedy bol pestovaný. Arabica tvorí 60% produkcie kávy. Kvalitná arabica by mala mať ľahko sladkastú chuť s nádychom čokolády, orechov a karamelu. Zrná arabiky rastú vo vyšších nadmorských výškach, takže ich zber je drahší. Samo pestovanie je nákladné, pretože rastlina je citlivá na prostredie, vyžaduje tieň, vlhkosť a stále teploty.

Robusta je ekonomickejšia na pestovanie a má viac kofeínu. Dokáže tiež odolať drsným klimatickým zmenám, ako je kolísanie zrážok a silné žiarenie slnka. Vďaka tomu, že obsahuje viac kofeínu, je aj viac horká ako Arabika. Preto sa viac hodí do prípravy latté. Skrátka tam, kde sa pri príprave používa mlieko. Dnes je bežnou praxou, že sa oba varianty v rôznom pomere dávajú dohromady, tým sa udrží ich cena, vyvážená chuť i množstvo kofeínu.

Jaký je rozdíl mezi kávou Arabika a Robusta__infografika2_cz

Organická káva

Káva je jedným z najpredávanejších produktov na svete a komoditou, ktorá si drží prvé priečky v obchodovaní. Čo znamená, že dopyt je vysoký! Preto mnoho konvenčných kávových fariem vyvinulo také metódy pestovania, aby čo najviac maximalizovali množstvo kávy, ktoré produkujú. A to bez ohľadu na vplyv ľudského zdravia a zdravia životného prostredia.

Pokiaľ sa považujete za skutočných milovníkov kávy, odporúčam zamerať sa na kvalitu jej pestovania a dávať prednosť organickej káve. Tá má totiž veľký vplyv, ako na samotnú chuť a vôňu kávy, tak aj na ekosystém v danej oblasti. Pri pestovaní kávy v BIO kvalite, sa v oblasti zvyšuje odolnosť rastlín na najrôznejšie choroby a tak sa prirodzene ovplyvňuje celý ekosystém spomínanej oblasti. Za organickú kávu môže byť označená iba káva, pri ktorej pri pestovaní neboli použité žiadne pesticídy, chemické látky ani syntetické hnojivá. A to nielen v aktuálnej sezóne pestovania, ale aj niekoľko rokov predtým. Také pestovanie má tiež menšiu produkciu uhlíka a tým sa toľko nepodieľa na klimatických zmenách. Navyše káva potrebuje aj tieň a tak sa v takej oblasti nepristupuje k odlesňovaniu.

Avšak pestovanie organickej kávy nesúvisí iba s kvalitou prírody, ale aj kvalitou života ľudí, ktorí v týchto oblastiach žijú. V prípade, že sú akékoľvek rastliny pod vplyvom pesticídov a hnojív, s každým dažďom sa tieto látky dostávajú do pôdy aj vody miestnych obyvateľov. To znamená, že okolitá komunita ľudí je odsúdená na používanie vody, ktorá je plná všetkých chemikálií, používaných na ošetrenie kávovníkov a kontaminuje ich miestne zásoby vody.

Jak správně skladovat kávu_y_infografika_cz

Tieto problémy zásadne ovplyvňujú regióny pestujúce kávu po celom svete. Priemysel, ktorý sa zaoberá pestovaním organickej kávy s tým bojuje. Udržiavaním pôvodnej flóry a starostlivosťou o ekosystém vo svojom regióne udržujú ekologickí pestovatelia kávy zalesnené farmy, ktoré sú lepšie vybavené na zvládnutie zmien klímy, čo pre farmárov predstavuje bezpečnejšiu investíciu.

Tipy, ako správne skladovať kávu

  • Pokiaľ kávu otvoríte - čo najskôr ju uzavrite do nádoby. Vzduch káve škodí. Dnes už je k zakúpeniu veľké množstvo vákuových nádob, ale aj sáčkov, kde sa nedostane vzduch a tak si káva udrží svoju arómu.
  • Pokiaľ si kúpite zrnkovú kávu, pomeľte si len také množstvo, ktoré ihneď využijete. Nepripravíte sa tak o vôni ani jej chuť.
  • V prípade, že si kúpite mletú kávu, zaujímajte sa o dátum mletia.
  • Dajte prednosť káve v nepriehľadnom, dobre tesniacom obale.
  • Káva nepatrí do chladničky. Vlhkosť, ktorá vzniká striedaním teploty káve neprospieva. Okrem toho môže celkom ľahko natiahnuť pachy z iných potravín.
  • Kávu držte ďalej o iných aromatických potravín, ako je napríklad korenie. Káva je hydroskopická, čo znamená, že má tendenciu absorbovať všetko, čo sa nachádza v jej okolí.

Záver

Bezpochyby nie je káva nič, čoho by sme sa mali vzdávať. Naopak, môže mať celý rad vlastností, ktoré nám prospievajú. Avšak je potrebné mať na mysli jej množstvo, prípadne množstvo kofeínu, ktoré zďaleka neobsahuje len káva. A okrem toho tiež vhodný čas počas dni, kedy nás káva povzbudí bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo funkciu nadobličiek.

 

Veronika Halusková

 

1. JH, O'Keefe, DiNicolantonio JJ a Lavie CARL. Coffee for Cardioprotection and Longev2018.

2. MUBARAK, Aidilla, Catherine P BONDONNO, Alex H LIU, Michael J CONSIDINE, Lisa RICH, Emilie MAS, Kevin D CROFT a Jonathan M HODGSON. Acute effects of chlorogenic acid on nitric oxide status, endothelial function, and blood pressure in healthy volunteers: a randomized trial2012.

3. ESKELINEN, Marjo H a Miia KIVIPELTO. Caffeine as a protective factor in dementia and Alzheimer's disease. 2010.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!