Latentná tetánia: Príznaky a liečba.

Bolesť hlavy, vyčerpanosť, brnenie tela, kŕče alebo búšenie srdca. Tieto všetky príznaky nás môžu upozorniť na tetániu. Kedy tetánia vzniká, aké sú jej príčiny a ako s ňou efektívne bojovať, prezradíme nižšie.

Čo je tetánia a aké sú jej príznaky?

Tetánia je neurosvalové ochorenie, ktoré sa prejavuje spätnou reakciou tela na nedostatok niektorých mikroživín. Predovšetkým ide o reakciu na nedostatok horčíka a vápnika. Minerálov, ktoré majú v tele mnoho funkcií a ich príjem je nevyhnutný. Tetánia sa môže prejavovať bolesťami hlavy, svalov, búšením srdca a svalovými kŕčmi, až necitlivosťou okolo úst alebo končatín, pocitom sucha v ústach, slabosťou, precitlivenosťou na hluk alebo poruchami spánku. Samozrejme ako prejavy tetánie, tak početnosť príznakov sa líšia od človeka k človeku.

Tetániu môžeme podľa príčiny rozdeliť na dva druhy: hypokalcemickú a normokalcemickú. Hypokalcemická je menej častá a je spôsobená nedostatkom vápnika v krvi. Oveľa častejšie je druh normokalcemický, kedy je hladina vápnika v poriadku, ale dochádza k deficitu horčíka v bunkách.

Častejšie je tetánia spôsobená nerovnováhou elektrolytov. Asi 60% nášho tela tvorí voda. Čo znamená, že elektrolyty sú prítomné takmer vo všetkých telesných tekutinách a bunkách. Pomáhajú nášmu telu mnohými spôsobmi, vrátane regulácie chemických procesov, zachovania rovnováhy tekutín vo vnútri aj mimo buniek a i. Svaly sa sťahujú, pretože bunky využívajú elektrolyty na prenášanie elektrického náboja.

co mjuze zpusobit tetanii_infografika_cz

Tetánia môže vzniknúť ako reakcia na dlhodobý stres, ale aj na prežitú traumu. Medzi ďalšími vinníkmi je obvykle nízka hladina vápnika, horčíka a vitamínu D3. Prejavy tetánie sa rozdeľujú na takzvané latentné (skryté) alebo manifestné. Zrejme najčastejšie sa tetánia prejaví kŕčmi, či už v tvári okolo úst, tak aj v rukách alebo nohách. Intenzita kŕčov je rôzna. Nielen kŕče, ale aj búšenie srdca a bolesť na hrudi. S tým všetkým sa môže človek s tetániou stretnúť. Podozrenie na tetániu vzniká vtedy, ak sa stretávate dlhodobo s kŕčmi najrôznejšieho typu, máte pocity pálenia v rukách, nohách alebo necitlivosť v ústach. Neurologické vyšetrenie má za úlohu skontrolovať zmyslové a motorické schopnosti a tak tetániu celkom spoľahlivo rozpozná.

Ako zmierniť prejavy tetánie?

1.) Tetánia a horčík

Pokiaľ ste sa práve dozvedeli, že máte všetky príznaky, ktoré sú prisudzované tetániu. Nezľaknite sa. Niektorými potravinami a doplnkami stravy, môžete prejavy tetánie výrazne znížiť. Medzi kľúčové živiny, ktoré treba pri tetánii zaradiť je horčík. Tu je potrebné spoľahnúť sa na kvalitu, preto odporúčam sa úplne vyhnúť oxidovým formám, ktorých vstrebateľnosť je sotva pár percent. V prípade tetánie dajte prednosť forme bisglycinátu, ktorá má špičkovú vstrebateľnosť a je to úplný favorit medzi všetkými formami horčíka.

potraviny bohate na horcik_infografika_cz

Ak sa však stretávate s tetániou, nestačí doplniť iba odporúčanú dennú dávku. Podobne ako pri vitamíne D3, tak aj pri horčíku je v tejto chvíli vhodné doplniť niečo „nad“ limit. Môžete si to predstaviť tak, že v prípade symptómov nedostatku horčíka je jeho hladina v mínuse, takže dávka s ktorou začnete môže byť aj nad odporúčanou dennou dávkou. Odporúčaná denná dávka je 400 mg, ale v prípade dlhodobého nedostatku a tetánia to nestačí. Navyše ak ste fyzicky aktívni, potom sa nemusíte báť brať pokojne aj 2 gramy horčíka denne v prvých týždňoch.

Do svojho jedálnička by ste tiež mali zaradiť potraviny, ktoré sú prirodzeným zdrojom horčíka ako sú tekvicové semienka, ryby (makrela), avokádo, špenát, brokolica, orechy (kešu a mandle) alebo napríklad quinoa.

2.) Tetánia a vápník

Jednou z príčin je takzvaná hypocalcémia, čo nie je nič iné ako nedostatok vápnika. Avšak práve o ten prichádzame, pokiaľ nemáme dostatočnú zásobu horčíka. V krvi nájdeme vápnik a jeho úlohou je podpora funkcie neurónov, napínanie svalov, zrážanlivosť krvi v prípade krvácania a činnosť srdca.

3.) Tetánia a vitamín D

Často je tiež hypokalciémia spôsobená nízkou hladinou vitamínu D alebo nedostatočnou funkciou prištítnych teliesok na zadnej strane štítnej žľazy, čo je stav známy ako hypoparatyreóza.

 

priznaky tetanie_infografika_cz

4.) Tetánia a draslík

Keď sú hladiny draslíka v krvi príliš nízke, ide o hypokaliémiu. Na správne fungovanie nervových a svalových buniek, najmä srdca, je draslík nevyhnutným elektrolytom. Hypokaliémiu môžu spôsobiť diuretiká (lieky na odvodnenie), chronické ochorenia obličiek, vracanie a hnačka. Draslík môžete dopĺňať konzumáciou potravín bohatých na draslík. Nájdeme ho nájdeme hlavne v banánoch, sušených marhuliach alebo aj kokosovej vode.

5.) Tetánia a stres

Pokiaľ máte tetániu stres je to hlavné s čím by ste mali pracovať. Tetánia býva veľmi často reakcia na prežitý stres, ale je to predovšetkým vyústenie chronického stresu, s ktorým sa denne stretávame. Je to dané tým, že pri strese sa uvoľňujú katecholamíny, ktoré bohužiaľ spôsobia odvádzanie horčíka do moču a následné vylúčenie. Deficit horčíka ďalej vyvolá neurosvalové podráždenie. Preto je dobré začať so stresom pracovať. Nie vždy si dokážeme plne uvedomiť, že na nás stres dopadá a v podstate ho nevnímame. Ak vás trápi chronický stres, môžu vám pomôcť adaptogénne byliny, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv. Každý deň aspoň na 30 minút si dajte pauzu, či už to bude meditácia, dychové cvičenia, prechádzka, cvičenie alebo kúpeľ, kde môžete využiť Epsomskú soľ a doplniť tak horčík transdermálne.

6.) Tetánia a lieky

Niektoré lieky, najmä diuretiká (lieky na odvodnenie) sulfonamidy (lieky určené na liečbu infekcií močového ústrojenstva) a kortikosteroidy, sa môžu podieľať na horšom vstrebávaní horčíka. Pokiaľ teda dostanete tieto lieky, je dôležité sa zamerať aj na doplnenie horčíka.

Tipy na záver

  • Dávajte si pozor na fyzické aj psychické vyčerpanie.
  • Strážte si fyzickú aktivitu a choďte až na pokraj svojich síl.
  • Dbajte na dostatočný pitný režim, ktorý by mala prevažne tvoriť čistá filtrovaná voda.
  • Zamerajte sa na dostatočný príjem elektrolytov a minerálov.
  • Naučte sa pracovať so stresom. Ako návod vám môže pomôcť tento článok, kde sme podrobne vysvetlili čo je to stres aj s tipmi ako ho zvládať.

Pokiaľ sa stretávate s tetániou, skúste sa na to pozrieť ako na symptóm, ktorý vám hovorí, že máte zvoľniť a viac sa venovať sami sebe, svojmu zdraviu a lepšiemu výberu potravín a doplnkov. A nezabudnite brať horčík! Polovica populácie vo vyspelých štátoch trpí nedostatkom horčíka.

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!