Závislosť na telefóne? 7 tipov, ako obmedziť používanie mobilného telefónu a elektroniky.

V dnešnej digitálnej dobe sa mnohí z nás stávajú závislými na svojich telefónoch a ďalšej elektronike. Nadmerné používanie týchto zariadení môže mať negatívny dopad na naše fyzické aj duševné zdravie. Nižšie nájdete niekoľko stratégií, ako efektívne obmedziť čas strávený pri elektronike počas dňa.

Prečo sme závislí na telefóne?

Pre mnohých z nás je už používanie telefónu a elektroniky tak dôležité, že si nevieme bez telefónu predstaviť ani dopoludnie. Poďme si predstaviť niekoľko tipov, ako obmedziť používanie telefónu. A vedeli ste, že je dnes veľa ľudí na telefóne doslova závislých?

Závislosť na telefóne, často označovaná ako "nomofóbia" (strach z toho, byť bez mobilného telefónu), je zložitý fenomén ovplyvnený niekoľkými faktormi. Táto závislosť má psychologické, sociálne a technologické aspekty. Pozrime sa na niektoré z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia môžu stať závislými na svojich telefónoch:

1.) Dopamínová odmena

Mobilné telefóny môžu stimulovať uvoľňovanie dopamínu, neurotransmitéra spojeného s pocitom odmeny a potešenia. Keď dostaneme novú správu, like na sociálnej sieti alebo inú formu interakcie, náš mozog to môže vnímať ako odmenu, čo nás núti sa k telefónu vracať pre ďalšiu "dávku".

2.) Sociálne prepojenie

Telefóny nám umožňujú byť neustále v kontakte s priateľmi, rodinou a kolegami. Toto neustále sociálne prepojenie môže byť návykové, najmä pre tých, ktorí cítia obavu zo straty kontaktu alebo strach, že by mohli niečo dôležité premeškať.

1 (1)

3.) Prístup k informáciám

Neustály prístup k informáciám a zábave, ktorý telefóny poskytujú, môže viesť k tomu, že sa stanú nedielnou súčasťou nášho života. Môžeme sa na ne spoliehať pre správy, navigáciu, vyhľadávanie informácií a ďalšie.

4.) Zvyk

Opakované používanie telefónu môže viesť k vytvoreniu zvyku. Postupne sa stáva automatickou súčasťou nášho každodenného života, a to aj v situáciách, kedy nie je nevyhnutne potrebný.

5.) Únikový mechanizmus

Pre niektorých ľudí môže telefón slúžiť ako únikový mechanizmus od stresu, úzkosti alebo nudnej reality. Sociálne média, hry a iné aplikácie môžu poskytovať dočasnú úľavu od negatívnych pocitov.

6.) Sociálny a kultúrny tlak

Existuje tiež sociálny a kultúrny tlak, ktorý nás núti byť stále online na rôznych platformách. Tento tlak môže prispievať k pocitom, že musíme byť neustále aktívni. Nenechajte sa do tohto konceptu vtiahnuť. Nie je vašou povinnosťou byť neustále online.

Tipy jak překonat  závislost na telefonu

Tipy, ako sa vyhnúť závislosti na telefóne

  • Vytvorte si plán aktivít, ktoré môžete robiť bez elektroniky, ako je cvičenie, stretávanie sa s priateľmi, alebo práca na osobných projektoch.
  • Určte si konkrétne časové úseky počas dňa, kedy budete používať elektroniku.
  • Vypnite si u aplikácií všetky notifikácie.
  • Určte si miesta vo vašom dome, kde nebude telefón povolený, napríklad spálňa alebo jedálenský stôl.
  • Zavedte pravidlo, že prvých 30 minút po prebudení a posledných 30 minút pred spaním strávite bez elektronických zariadení.
  • Obnovte staré koníčky alebo nájdite nové aktivity, ktoré vás odvedú od elektroniky.
  • Dôležité je mať čas, kedy nebudete robiť nič súvisiace s prácou alebo elektronikou.

Dopamínový detox

Dopamínový detox, tiež známy ako digitálny detox, je tréning zameraný na zníženie nadmernej stimulácie systému odmien v mozgu. Najmä uvoľňovania dopamínu. Veľké výkyvy hladiny dopamínu totiž môžu mať dopad na naše fyzické a duševné zdravie. A čo také výkyvy všetko spôsobujú?
  • sociálne siete
  • písanie si s priateľmi
  • videohry
  • sledovanie televízie
  • jedlo/pitie
  • hazardné hry
  • nakupovanie

Záver

Obmedzenie používania elektroniky nie je len o znížení času stráveného na zariadeniach, ale tiež o zlepšení kvality nášho života mimo digitálny svet. Je dôležité si uvedomiť, že naša závislosť na technológii môže byť postupne znižovaná, a to najmä prostredníctvom uvedomelého a disciplinovaného prístupu.

 

Veronika Halusková