5 tipov, ako sa starať o pečeň.

Pečeň je kľúčovým orgánom v ľudskom tele, zodpovedným za mnoho dôležitých funkcií, vrátane detoxikácie, metabolizmu a syntézy bielkovín. Správna starostlivosť o pečeň je nevyhnutná pre zachovanie celkového zdravia. Dnes si v článku predstavíme niekoľko tipov, ako sa o pečeň správne starať, aby nám slúžili, pokiaľ možno, čo najdlhšie.

Funkcie pečene a dôvody, prečo je ich zdravie kľúčové pre celý organizmus

Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom a počas minúty v nich pretečie až dva litre krvi. Váži cca 1,4 kg a sú uložené vpravo hornej časti brucha pod bránicou. Sú zodpovedné za filtrovanie toxínov z krvného obehu a zabraňujú ich usadzovaniu v tkanivách. Predstavte si pečeň ako motor vo vysávači, keď sa upchá príliš veľa nečistotami, potom prestane vysávač dobre vysávať, teda fungovať. Podobne ako, keď je vaša pečeň zanesená príliš veľa toxíny, začnete byť unavení, imunitný systém nebude pracovať správne, zhorší sa kvalita pokožky a začnete mať problémy s trávením, teda začnete zle fungovať ako celok.

Co mají na starost játra

Ako sa starať o pečeň?

Zrejme všetci vieme, že pečeni škodí konzumácia alkoholu. Avšak je toho oveľa viac, čo môžeme pre pečeň urobiť a tým prispieť k ich zdraviu.

1.) Vyvážená strava

Jedzte vyváženú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, bielkoviny a zdravé tuky. Tieto potraviny poskytujú pečeni živiny, ktoré potrebujú na efektívne fungovanie. Tiež je dôležité, vyhnúť sa nadmernej konzumácii nasýtených tukov, rafinovaných cukrov, soli a vysoko spracovaných potravín, ktoré môžu zaťažovať pečeň.

2.) Minimalizujte stres

Na rozdiel napríklad od srdca sa stresová reakcia prejavuje u pečene s veľkým oneskorením. Tento stres sa potom môže prejaviť skrze zmeny farby kože, pečeňové škvrny, problémy s trávením, chronickou únavou, bolesťou tela - obzvlášť šliach a tmavším močom. Je teda jasné, že náš najpracovitejší orgán stresom trpí a pokiaľ ho minimalizujete, odvďačí sa vám svojou neúnavnou prácou :)

3.) Obmedzte alkohol

Pečeň je hlavným orgánom zodpovedným za metabolizáciu alkoholu, a pri nadmernom pití sa môžu poškodiť alebo dokonca vážne ochorieť. Pri rozklade alkoholu v pečeni sa uvoľňujú toxické produkty, ako je acetaldehyd a voľné radikály, ktoré môžu poškodiť pečeňové bunky a spôsobiť zápal. Pri pravidelnom nadmernom pití alkoholu sa v pečeni hromadí tuk. Tento stav, známy ako alkoholová (fatty liver disease) steatóza, je jednou z najčastejších foriem poškodenia pečene spôsobeného alkoholom. Našťastie je toto počiatočné štádium obvykle reverzibilné. Pokiaľ človek prestane piť alkohol, tukové tkanivo sa môže z pečene postupne stratiť. Ak nadmerné pitie pokračuje, môže sa vyvinúť alkoholová hepatitída, čo je zápalový stav pečene. Príznaky zahŕňajú žltačku, bolesti v bruchu a celkovú nevoľnosť.

Jak alkohol škodí játrům

Nadmerná konzumácia alkoholu je jednou z hlavných príčin pečeňových ochorení. Alkohol môže poškodiť pečeň a viesť k cirhóze. Pokračujúca nadmerná konzumácia alkoholu môže viesť k cirhóze pečene, čo je stav, kedy sa zdravé pečeňové tkanivo nahrádza jazvami. Tieto jazvy znemožňujú pečeni správne fungovať. Cirhóza je vážny, nezvratný stav a môže viesť k zlyhaniu pečene a potrebe transplantácie.

4.) Buďte opatrný s liekmi

Metabolizácia liečiv a syntetických chemických zlúčenín patrí rovnako ako odbúravanie alkoholu k ťažkým skúškam, ktorým naša pečeň vystavujeme. Pri prichádzajúcej slabosti je pre naše telo vždy lepším riešením vziať si čaj s citrónom a odpočívať, než ihneď siahnuť po medikamentoch tlmiacich príznaky oslabenia a paradoxne tak nášmu telu mnohokrát priťažiť ďalšou, neľahkou úlohou.

Jak se projevují špatně fungující játra

5.) Vyskúšajte protizápalové potraviny

  • Kapustová zelenina: Zvyšuje hladinu draslíka a obsahuje indoly, čo sú zlúčeniny známe svojimi účinkami pôsobiacimi proti vzniku rakoviny. Zároveň pomáhajú v boji proti estrogénovej dominancii. Brukvovitá zelenina (brokolica, karfiol, atď.) totiž dokáže zvýšiť produkciu glukozinátov, ktoré pomáhajú detoxikovať pečeň a zvyšujú schopnosť pečene odbúravať z krvi karcinogénne látky a ťažké kovy. Medzi takéto látky patrí napríklad indol-3-carbinol, ktorý je skúmaný pre svoje antikarcinogénne, antioxidačné, antiaterogénne a antiestrogénne účinky.
  • Zelené rastliny (chlorella, spirulina): Prostredníctvom chlorofylu pomáhajú zbavovať sa tela toxických látok ako dioxíny cez pečeň a stimulujú produkciu antioxidantu superoxid dismutázy.
  • Bylinky (kurkuma, zázvor, koriander, petržlen, oregano): Stimulujú produkciu glutatiónu a pôsobia protizápalovo. Kurkumín obsiahnutý v kurkume má širokospektrálne použitie a jedným z nich je aj účinok proti hromadeniu toxínov v organizme.

Kľúč k zdravej a funkčnej pečeni vedie cez zdravý životný štýl oslobodený od toxínov, holdovania alkoholu, ale aj fajčenia alebo drogám. Pečeň má navyše jednu úžasnú funkciu a to, že sa vie sami regenerovať (uzdraviť). Takže na zmenu životného štýlu nie je nikdy neskoro.

 

Veronika Halusková