Zdravé opaľovanie - ako vybrať vhodný opaľovací krém

Leto je v plnom prúde a ak máte radi pobyt vonku a prechádzky najskôr budete riešiť vhodnú ochranu pred slnkom. Vedeli ste, že trvá iba 15 minút na slnku, aby UV lúče poškodili nechránenú pokožku? Niektoré zložky opaľovacích krémov boli v poslednom desaťročí v centre pozornosti ako potenciálne nebezpečné pre ľudské zdravie. Avšak pokiaľ tápete v tom, ako vybrať vhodný opaľovací krém, v dnešnom článku si vysvetlíme na čo si dať pozor pri výbere, ktorým látkam sa vyhnúť a tiež ako spoznať prírodný opaľovací krém.

UV žiarenie a opaľovacie krémy

Verte alebo nie, opaľovací krém je v skutočnosti relatívne nový vynález. Čo ľudia robili pred vynálezom opaľovacích krémov? Staroveké kultúry používali čokoľvek od bahna, cez ryžové otruby alebo olivový olej. Dnes už sme samozrejme oveľa ďalej.

Ultrafialové (UV) žiarenie je druh energie produkovanej slnkom. Ľudské telo nedokáže detekovať UV žiarenie a hoci ultrafialové (UV) žiarenie tvorí len malú časť slnečných lúčov, je primárnou príčinou poškodenia pokožky. Vystavenie UV žiareniu môže spôsobiť predčasné starnutie pokožky, vrásky, suchú pokožku, škvrny a najrôznejšie často veľmi vážne kožné ochorenia. Nemusí sa pritom jednať o príliš dlhú dobu, aby sme sa na slnku spálili. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité vybrať si ten správny opaľovací krém. Na lepšiu ochranu pred UVB žiarením a poškodením DNA je vhodné užívať astaxanthin.

Riziko bežných neminerálnych opaľovacích krémov

Konvenčné opaľovacie krémy sú navrhnuté tak, že vo chvíli, keď UV lúče dopadnú na pokožku, kde je nanesený opaľovací krém, molekuly v zlúčeninách absorbujú žiarenie. Zložky opaľovacieho krému sa potom pomaly rozkladajú a odvádzajú teplo, ktoré následne odráža UV lúče.

Krémov a olejov na opaľovanie je neuveriteľné množstvo a s rôznym zložením. Ako ale vybrať ten správny? Je potrebné si uvedomiť, že to, čo nanesiete na kožu, sa do vašej pokožky vstrebe.1 Väčšina konvenčných opaľovacích krémov obsahuje látky, ktoré síce ochránia pred slnečným žiarením veľmi dobre, ale zároveň môžu narušovať hormonálnu rovnováhu, vyvolávať alergie aj poškodiť DNA. Niektoré opaľovacie krémy sú tak trochu chemické koktaily. Môžu v nich byť použité chemikálie ako oxybenzón a avobenzón na absorbovanie UV lúčov. Ponuka takýchto krémov je lákavá, pretože sú väčšinou číre alebo biele, ľahko roztierateľné, takmer okamžite suché a nezanechávajú na pokožke žiadny biely film. Niekomu môžu aj pekne voňať. Lákavá ponuka, ale za akú cenu?

Čo obsahujú takzvané chemické opaľovacie krémy?

  • Silikóny - zatiaľ čo produkty s obsahom silikónu sľubujú hodvábnu textúru pokožky a vodeodolné vlastnosti, predstavte si silikón ako plastový obal. V podstate je to bariéra na povrchu našej pokožky. Uzamkne vlhkosť, zachytí nečistoty, pot, baktérie, upcháva póry a pokožka potom nie je schopná odvádzať toxíny z tela.
  • Syntetické konzervačné látky - parabény sa bežne používajú ako konzervačné látky v opaľovacích krémoch a sú spájané s alergickými reakciami, hormonálnymi poruchami, vývojovou a reprodukčnou toxicitou.
  • Petrochemické látky - suroviny získané z ropy sa používajú na zdanlivo regeneračné vlastnosti, ale je známe, že blokujú póry pred uvoľňovaním toxínov a spôsobujú podráždenie pokožky a akné.
  • Retinylpalmitát - používa sa v opaľovacích krémoch, pretože táto forma vitamínu A je účinným antioxidantom. Avšak pri vystavení slnečnému UV žiareniu môže retinylpalmitát zvýšiť šance na rozvoj starnutia pokožky, poškodenia a ochorenia kože!
  • Oxybenzón – je chemická zložka na ochranu proti slnečnému žiareniu, ktorá sa vyrába z ropy a používa sa v 70% opaľovacích krémov ako UV filter. Patrí medzi známe endokrinné disruptory a môže narušiť činnosť štítnej žľazy. Je tiež spájaný s kožnými alergiami. Opaľovacím krémom, ktoré ako filter používajú oxybenzón, by sme sa mali radšej vyhnúť. Okrem opaľovacích krémov môžeme oxybenzón nájsť v balzamoch na pery alebo make-upe.2,3

Konkrétne názvy látok, ktorým je dobré sa vyhnúť:

  • oxybenzón
  • avonbenzón či oktokrylén
  • ethylhexyl methoxycinamát označovaný ako octinoxate
  • octisalát
  • oktokrylén
  • homosalát
  • oktinoxát
  • retinylpalmitát, retinylacetát alebo retinol
  • Ethylhexyl dimethyl PABA (kyselina para-aminobenzoová) 4
  • parfumácie
  • benzofenón 5

 

opalovaci-kremy-infografika

A čo ekosystém?

Vedci odhadli, že každý rok skončí v oceánoch po celom svete vyše 14 000 ton opaľovacích krémov. Veľká časť týchto opaľovacích krémov obsahuje oxybenzón a oktinoxát, ktoré prispievajú k bieleniu koralov a spomaľuje ich rast. Problém niektorých chemických filtrov veľmi bežne používaných v bežných opaľovacích krémoch je ten, že aktivujú vírusy, ktoré sa množia a zabíjajú mikroriasy nevyhnutné na prežitie koralov. Koraly tak vybielia a zomrú iba za 48 hodín! Niet preto divu, že niektoré z týchto chemických filtrov sú v stále viac morských rezerváciách zakázané. Dôsledky sú dramatické. Konkrétne to znamená pokles fotosyntézy (zdroj kyslíka pre morskú biodiverzitu) a už spomínané bielenie koralov. 6

Prírodné opaľovacie krémy (fyzikálne/minerálne)

Už vieme, že existujú dva typy opaľovacích krémov: minerálne a chemické. Už vieme, na akom princípe fungujú tie chemické. Oproti tomu prírodné/fyzikálne/minerálne opaľovacie krémy fungujú ako štít. Sú v podstate fyzickou vrstvou ochrany medzi pokožkou a slnkom a doslova „blokujú“ slnečné UV lúče. Obsahuje oxid zinočnatý, oxid titaničitý alebo kombináciu týchto dvoch na blokovanie a odrážanie škodlivých slnečných lúčov od pokožky.

Vyznať sa v látkach, ktoré štítky opaľovacích krémov obsahujú, by často chcelo diplom z chémie. Ale nezúfajte. Tie pravé prírodné opaľovacie krémy obsahujú iba pár zložiek, ktoré si na štítku nájdete a v najhoršom prípade sú tu certifikácie, ktoré zaručujú, že sa jedná o prírodný produkt. Na produkte hľadajte už spomínaný oxid zinočnatý alebo titančitý. Pokiaľ si kupujete opaľovací krém na minerálnej báze, skúste na štítku zložiek hľadať, že neobsahuje nanočastice (non nano). Čo sa týka oxidu zinočnatého a titančitého, niekedy sa pridávajú nanočastice, aby bol opaľovací krém pri aplikácii na kožu priehľadnejší. Tieto nanočastice pomáhajú opaľovaciemu krému lepšie sa roztierať, bohužiaľ následne predstavujú riziko pre vodný ekosystém.

Nevýhodou a veľkou slabinou minerálnych prírodných opaľovacích krémov je ich roztierateľnosť a taktiež biely odtieň. Keď to preženiete s vrstvou na tvári môžete vyzerať ako klaun a ťažko sa to zmýva :) Ak vám rovnako ako ma vadí obtiažnosť rozmazávania prírodných opaľovákov, potom vyskúšajte prírodný opaľovací krém UVBIO, ktorý sa dobre rozmazáva, pretože je mixnutý s olejmi. Ale musíte sa častejšie mazať, pretože nie je tak hutný.

Výhody prírodných opaľovacích krémov

  • Účinnosť bio opaľovacích krémov je okamžitá.
  • Nepredstavujú žiadne nebezpečie pre vodné organizmy.
  • Nevyvolávajú alergie.
  • Nenarušujú endokrinný systém.
  • Opaľovací krém sa na slnku nerozkladá tak ľahko, čo znamená, že pokožka bude mať spoľahlivejší zdroj ochrany po dlhšiu dobu.
  • Hlavnú zložku tvoria minerály oxidy zinočnatý a titančitý.
  • Využívajú výťažky z ovocia, bylín a rastlinné oleje.

SPF, LSF neboli faktor ochrany - aký vybrať

SPF, LSF udáva koľko percent UV lúčov opaľovací krém blokuje. Výber SPF závisí od toho o aký fototyp pokožky ide. Ľudia s príliš svetlou pleťou sú náchylnejší na spálenie, preto by mali voliť opaľovací krém s vyššou ochranou (SPF 50). A platí to špeciálne na citlivejšie miesta ako sú tváre, nos a uši. Snažte sa však neísť pod 30 SPF. Naopak pre tmavšiu pleť postačí SPF 30. SPF 30 – blokuje 97% slnečných lúčov. Prechod na SPF 60 blokuje iba o 1%, teda 98%. SPF 15 blokuje iba 93% slnečného žiarenia a čím nižšie idete, získate oveľa menšiu ochranu.

Záverom

Teraz môžete vidieť, že vybrať opaľovací krém nie je tak zložité. Navyše Vám vždy môžu poradiť certifikácia prírodnej kozmetiky. Najznámejšia certifikácia je napríklad EcoCert, CPK, BDIH, NaTrue, alebo EcoCert Cosmos Natural, ktorá má veľmi prísne kritériá. Nielenže je kladený dôraz na zloženie, ale aj na recyklovateľnosť obalového materiálu. Všeobecne by sa tiež dalo povedať, že čím menej látok v zložení tým lepšie.

 

Veronika Halusková

1. JANJUA, N R, B KONGSHOJ, A-M ANDERSSON a H C WULF. Sunscreens in human plasma and urine after repeated whole-body topical application. 2008.

2. DINARDO, Joseph C a Craig A DOWNS. Dermatological and environmental toxicological impact of the sunscreen ingredient oxybenzone/benzophenone-3. 2017.

3. Darbre, P. D. and Harvey, P. W. (2008), Paraben esters: review of recent studies of endocrine toxicity, absorption, esterase and human exposure, and discussion of potential human health risks. J. Appl. Toxicol., 28: 561–578. doi:10.1002/jat.1358

5. DOWNS, C.A., Esti KRAMARSKY-WINTER, John E FAUTH, et al. Toxicological effects of the sunscreen UV filter, benzophenone-2, on planulae and in vitro cells of the coral, Stylophora pistillata. 2013.

6. DOWNS, C A, Esti KRAMARSKY-WINTER, Roee SEGAL, et al. Toxicopathological Effects of the Sunscreen UV Filter, Oxybenzone (Benzophenone-3), on Coral Planulae and Cultured Primary Cells and Its Environmental Contamination in Hawaii and the U.S. Virgin Islands. 2016.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!