5 najlepších potravín pre kĺby

Funkčné schopnosti kolagénu v ľudskom tele je umožnenie flexibility, sily, plynulý pohyb kĺbov bez bolesti. Medzi ďalšie efekty kolagénu patrí udržanie zdravia kardiovaskulárneho a tráviaceho systému, či zlepšené hojenie rán. Kolagén skrátka funguje ako lepidlo, držiace naše telo pohromade. V skutočnosti slovo kolagén je odvodené od gréckeho výrazu „kolla,“ alebo v preklade „lepidlo.“ Existujú potraviny, ktoré môžu podporiť hojenie celého tela, vrátane poranenia a ochorenia spojivového tkaniva. Správnymi rozhodnutiami v strave môžete napríklad udržať vitálne svoje kĺby, chrupavky, väzy a šľachy. Čo vám bude ako nápomocné v pokročilejšom veku, tak aj pri vykonávaní športov či bežného pohybu teraz. Je čas osvojiť si znalosti o potravinách obsahujúcich či pomáhajúcich pri tvorbe kolagénu.

typy kloubu_infografika_cz

Najlepšie potraviny pre vaše kĺby

Aké potraviny napomáhajú zdraviu kĺbov? Tu je výber hviezd zaručujúcich dostatočný príjem kolagénu z potraviny. Jedná sa ako o potraviny, tak aj skupiny potravín, bez ktorých nemôžete žiť!

1.) Vývar z kostí

Viem, že témou vývaru a kolagénu sme sa už v článkoch zaoberali, ale bez zmienky vývaru by list potravín zlepšujúcich vitalitu kĺbov nebol kompletný. Vývar je kombináciou super účinných látok podporujúcich ako zdravie spojivových tkanív, tak aj celého tela. Vo vývaroch nájdeme vedľa kolagénu aj glukosamín, chondroitín, vápnik, horčík, fosfor či síru.

2.) Zelenina obsahujúca sulfáty

Potraviny ako brokolica, karfiol, kapusta alebo cibuľa majú jedno spoločné, a to je vysoký obsah sulfátov spoločne s chondroitínom formujúcim chrupavky. Sulfáty sú nevyhnutné pre proces sulfatácie, dôležité pre tvorbu glukosamínu sulfátu a chondroitínu sulfátu, obe látky pomáhajú uľahčiť tvorbu a opravu chrupaviek.

3.) Bioflavonoidy

Čučoriedky, černice, čerešne, škorica, acai, červená kapusta alebo cibuľa obsahujú anthokyanidíny, ktoré pomáhajú zosilňovať spojivového tkaniva tvorbou väzieb medzi vláknami kolagénu. Acai, marhule, nektárinky, čerešne alebo raw cacao zase obsahujú katechíny, ktoré obmedzujú degradáciu kolagénu.

4.) Potraviny obsahujúce zinok

Zverina, hovädzie mäso, ustrice, sezamové či tekvicové semienka, toto sú všetko potraviny bohaté na zinok. Zinok je nevyhnutnou látkou na tvorbu spojivových tkanív, preto je dobré, ho do svojho jedálnička zaradiť.

5.) Potraviny obsahujúce meď

Avokádo, kakao, sezamové či slnečnicové semienka, kešu orechy, potraviny obsahujúce meď. Meď je potrebná pre „zrenie“ kolagénu.

Najlepšie suplementy pre vaše kĺby

Ako prídavok k najlepším jedlám pridáme aj top suplementy, ktoré nám zaručene pomôžu udržať náš pohybový aparát v poriadku a funkčné po dlhé roky.

1.) Vitamín C 

začneme zostra, nielen že pomáha syntéze kolagénu, taktiež urýchľuje regeneráciu kostí pri zlomeninách či znižuje množstvo oxidatívneho stresu v tele. Pre jedincov trpiacich osteoartrózou prinesie benefit najmä spomalenú degradáciou chrupaviek. Pokiaľ sa obzeráte po suplemente obsahujúcom vitamín C, zamerajte sa na suplementy obsahujúce prírodný vitamín C vo forme super potravín ako je camu camu, amla berry (indický egreš) či acerola.

2.) Kurkuma  

Extrakt z kurkumy (Turmeric) obsahuje hneď dve látky chrániace kĺby a to kurkumín - ten znižuje zápal*vosť tela a turmeron - ktorý podporuje rast kmeňových buniek. Dohromady pomáhajú vyživovať a opravovať vaše kĺbové tkanivo. Tieto látky môžeme do tela dostať priamo z kurkumy, prípadne formou suplementu vo forme extraktu.

3.) Omega 3 mastné kyseliny 

Organizácie zaoberajúce sa liečbou artritídy v USA odporúča konzumáciu týchto mastných kyselín vo forme kvalitného suplementu či priamo z ryby obsahujúcej omega 3 mastných kyselín vo veľkom množstve ako sú losos, tuniak, makrela, sardinky, čí ančovičky. Tieto mastné kyseliny sú prirodzene protizápal*vým členom, ktorý môže pomôcť uľaviť od bolesti a opuchu.

4.) Kyselina hyaluronová 

Vo vyšších dávkach je táto substancia tak efektívna pri liečbe osteoartrózy, že ju americký úrad FDA (ústav na kontrolu potravín a liečiv) zaradil na listinu látok pomáhajúci uľaviť pri tejto chorobe. Odporúčaná a funkčná verzia je podľa FDA injekčnou formou od lekára priamo do miesta kĺbu. Existuje však aj evidencia potvrdzujúca efektivitu nižších dávok zo suplementov, aj tie môžu pomôcť uľaviť od stuhnutosti či bolesti.

5.) Glukosamin

Látka nevyhnutná pre tvorbu GAGs (glucosaminoglycan), čo je látka nutná pre tvorbu a udržanie kolagénu a spojivových tkanív. Glukosamín je možné získať zo stravy (napríklad vývar je skvelým zdrojom), poprípade z potravín obsahujúcich bielkoviny, alebo ho užívať priamo vo forme suplementu.

6.) Chondroitin 

Jedná sa o štrukturálnu zložku chrupavky, chondroitín dodáva chrupavke pružnosť a odolnosť proti tlakom. Nájdeme ho vo vývaroch av suplementoch z neho vyrobených (bone broth proteín). Pokiaľ vám vývar nechutí či nekonzumujete tieto typy proteínu, odporúčame suplementovať chondroitín priamo.

7.) Spirulina 

Táto superpotravina získaná živinami obsahuje superoxid dismutázu, enzým prirodzený pre ľudské telo pôsobiaci ako antioxidant. Spirulinu nájdeme v množstve „greens“ produktov.

 

Oleje pomáhajúce zdraviu kĺbov

stále ešte nekončíme, skúste tieto typy olejov na podporu kĺbového zdravia!

1.) Mätový olej 

Mätový olej je často odporúčaný na zmierňovanie príznakov reumatoidnej artritídy, a to z dôvodu svojich analgetických, anestetických či protizápal*vých vlastností pomáhajúci uvoľňovať bolesti či stuhnutosť kĺbov. Skúste si niekedy votrieť a rozmasírovať pár kvapiek na postihnuté miesto a posúďte funkčnosť sami.

2.) Oleje z kadidla a myrhy 

Oba tieto oleje môžu byť prospešnými pomocníkmi pre jedincov trpiacich reumatoidnou artritídou. Štúdie ukazujú, že pri kombinácii dohromady môžu znižovať záp*l v kĺbe a uľaviť od bolestí. Opäť skúste oleju potrieť postihnuté miesto a čakajte na výsledky.

Zdravie kĺbov pre nás nie je problém, ktorý by sme mali riešiť, do tej doby, než sa objaví bolesť či prvé zranenie. Pokiaľ prechádzate práve týmito stavmi bolesti, konzumácia kolagénu a suplementov podporujúcich jeho tvoru bude určite prínosná. Ale pravdou je a bude, že pokiaľ sa o naše kĺby budeme starať ešte pred vypuknutím bolesti a proaktívne zaradíme kolagén a suplementy podporujúce zdravie kĺbov, nielen že oddialime prípadné problémy, ale môžeme im napríklad aj zabrániť. Skúste porozmýšľať nad tým, že by ste sa mohli vyhnúť všetkým tým operáciám a návštevám doktorov. Mohli by ste zostať aj v postaršom veku stále aktívni a pohybliví. Alebo sa po zranení opäť navrátiť na ihrisko či pódium.

Pridaním kolagénu do našej každodennej stravy toto nemusí byť len predstava, ale môže sa to stať realitou. Lúčim sa a pripíjam na vaše zdravie pohárom vývaru!

 

Rostislav Nestrašil

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!