Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Aktivácia orechov a semienok

Počuli ste niekedy o aktivácii orechov? Aktivácia orechov je prastará tradičná prax, ktorá vyžadovala namáčanie orechov a semien v slanom náleve a ich vysušenie na horúcom slnku. V dnešnej dobe máme oveľa rýchlejší a hygienickejší spôsob sušenia, ale cieľ zostáva rovnaký. A prečo je aktivácia orechov taká dôležitá? To si podrobnejšie vysvetlíme v dnešnom článku.

Čo je aktivácia orechov?

Namáčanie alebo klíčenie zŕn a strukovín má v mnohých kultúrach dlhú tradíciu. Aký je rozdiel, pokiaľ ide o orechy? Orechy sú skvelou voľbou desiaty - obsahujú vysoký podiel bielkovín a esenciálnych tukov. Navyše sú zdrojom vlákniny, antioxidantov a minerálov. Avšak obsahujú aj kyselinu fytovú, ktorú náš tráviaci systém nedokáže odbúrať, a tak ani nemusí vstrebať všetky dôležité mikronutrienty.

K aktivácii dochádza vo chvíli, keď orechy namočíte na niekoľko hodín do vody. Každý druh má iný časový interval, kedy je vhodné ho nechať ponorený vo vode. Soľ vo vode prebudí enzýmy, ktoré sú potom schopné rozložiť a neutralizovať inhibítory enzýmov. Aktivované orechy už neobsahujú kyselinu fytovú, a tak sa živiny stávajú ľahko dostupné. Proces aktivácie spôsobuje, že hladina bielkovín a esenciálnych vitamínov stúpne a pre náš tráviaci trakt sú ľahšie stráviteľné.

namaceni_orechu,_seminek_infografika_brainmarket_cz

Čo je kyselina fytová a aká je jej rola v rastlinách?

Kyselina fytová je pomerne unikátna prírodná látka, ktorá sa nachádza v semenách rastlín. Slúži predovšetkým ako také úložisko fosforu v semenách. Tiež zabraňuje semenám v predčasnom klíčení. Vo chvíli, keď semená vyklíčia, sa fosfor uvoľní a mladá rastlina ho ihneď využije na rast. Klíčiace semeno začne rozkladať niektoré z uložených bielkovín, škrobov (sacharidov) a olejov na formy energie pre mladé klíčky, aby mohli rásť korene a výhonky. Kyselinu fytovú môžete nájsť v mandliach, fazuliach, lieskových orieškoch, ale aj v arašidoch, hrášku alebo kukurici.

pruvodce_spravne_aktivace_orechu_v2_infografika_brainmarket_cz

Čo to znamená pre naše zdravie?

Svoju pozornosť si kyselina fytová získala najmä z toho dôvodu, že vďaka svojim účinkom zabraňuje vstrebávaniu niektorých minerálnych látok ako je vápnik, železo alebo zinok. Pokiaľ si teda predstavíme mandle, perfektný zdroj vápnika, bez odstránenia kyseliny fytovej nemusí mať vytúžený efekt. Často je kvôli tomu kyselina fytová označovaná ako antinutrient.

kyselina_fytova_infografika_brainmarket_cz

Pretože orechy obsahujú množstvo prospešných živín, v ideálnom prípade chceme, aby sme ich absorbovali čo najviac. Pre osoby s narušenou funkciou tráviaceho traktu môže mať zvýšenie biologickej dostupnosti minerálov zásadný význam a taktiež môže pomôcť ich tráveniu. Napríklad varenie strukovín po dobu 1 hodiny môže znížiť obsah kyseliny fytovej až o 80 %! Navyše tým, ktorí jedia veľa orechov, ako sú vegetariáni a vegáni, namáčanie a „aktivácia“ zaistí, že zo všetkých jedál vyťaží maximum.

Ako proces aktivácie funguje? Namáčanie orechov krok po kroku!

Keď jete aktivované orechy, môžete si všimnúť, že sa necítite tak sýti, ako keď konzumujete čerstvé orechy. Aktivované orechy sú šetrnejšie k tráviacemu systému. A ako aktivácia prebieha?

  • Vytvorí sa soľný roztok.
  • Vložia sa orechy a nechajú sa ponorené po dobu 8-12 hod.
  • Následne sa scedia a rozprestrú na plech alebo mriežku určenú na sušenie.
  • Sušíme ideálne v sušičke cca 12 hodín do teploty 42°C.
  • Po vytiahnutí zo sušičky je potrebné sa uistiť, že sú orechy naozaj suché, inak by sa na ich povrchu mohla začať tvoriť pleseň.

aktivace_orechu_infografika_brainmarket_cz

Namáčanie nie je jediný spôsob ako odstrániť kyselinu fytovú. Pokiaľ sa odkloníme od orechov a prídu na rad semienka, je vhodný spôsob naklíčovania. Na klíčenie môžete použiť čokoľvek od strukovín, ako je mungo fazuľa, alebo aj pohánku. Odporúčam na klíčenie vyberať semienka a strukoviny v BIO kvalite. Taktiež je možné kvasenie. To sa hojne využíva napríklad pri zelenine. Organické kyseliny vznikajúce pri fermentácii podporujú rozklad fytátov.

BrainMax Pure orieškové maslá z aktivovaných orechov - mandle a kešu

aktiváciu niektorých rastlinných potravín by sa mali zaujímať predovšetkým tí, ktorí trpia na nedostatok železa alebo zinku. Množstvo kyseliny fytovej sa môže stať problémom vo chvíli, keď sa jedálniček skladá prevažne z rastlinnej stravy a nie je v ňom dostatok živočíšnych potravín.

Pretože veríme, že základ zdravia by stále mal stáť na zdravom jedálničku, vytvorili sme niekoľko druhov masiel z aktivovaných mandlí a kešu orechov. Vyskúšať môžete hneď z niekoľkých druhov. V ponuke e-shopu nájdete čisté kešu a mandľové maslo. Okrem toho výborne tiež chutia spolu s lyofilizovaným ovocím, takže jedny z prvých, ktoré sme vydali, nadajte pod názvami Cashula s aktivovanými mandľami a jahodami a tiež Cashula s malinami.

Novo sme tiež zaradili kešu masla, kde sú základom aktivované kešu orechy. Ochutnať môžete krémy v troch príchutiach. Prirodzene sladká chuť kešu orieškov sa výborne snúbi s ingredienciami ako je kokos, kakao alebo lyofilizované ovocie. Preto sme vytvorili hneď tri druhy kešu krémov. Novo si tak môžete pochutnať na Kešu kréme s kokosom, jahodami alebo kakaom. Samozrejme v ponuke máme aj 30 g samplery. Tak môžete ochutnať všetky nové krémy naraz a rozhodnúť sa pre svojho obľúbenca.

 

Veronika Halusková

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!