Ako funguje imunitný systém a čím ho naštartovať

Čo je vlastne imunitný systém a ako funguje?

Imunitný systém je súbor bunkových mechanizmov nevyhnutný pre naše prežitie. Chráni nás pred baktériami, vírusmi a ďalšími mikróbmi a pôsobí ako prevencia pred infekciami. Predstavte si imunitný systém ako štít, ktorý vás nonstop chráni pred útokmi baktérií, vírusov a parazitov. Každý deň sa doslova brodíme morom patogénov a bez IS by sme boli pre baktérie, vírusy a parazity veľmi ľahkou korisťou. 

IS je rozsiahla sieť buniek a tkanív neustále hľadajúca nepriateľské organizmy v našom tele, ktoré sa snaží ničiť. IS dokáže rozlíšiť naše vlastné bunky od cudzích, vďaka tomu zaháji útok len proti patogénom, ktoré v našom organizme nemajú čo hľadať. IS dokáže rovnako aj rozpoznať a odstrániť naše mŕtve a vadné bunky. Keď IS v rozpoznávaní zlyháva, dochádza k tzv. autoimunitným poruchám (celiakia, diabetes typu I, atď.). Hlavným pilierom imunitného systému sú biele krvinky. 

Biele krvinky (leukocyty)

Biele krvinky, čiže leukocyty kolujúce v cievach a neustále hľadajúce patogény. Akonáhle nájdu cieľ, začnú sa množiť a vysielať signály do iných typov buniek, aby robili to isté. Centrá bielych krviniek sú v tele uložené na rôznych miestach a nazývame ich lymfatickými orgánmi (slezina, lymfatické uzliny, kostná dreň, mandle, apendix).

vojaci-imunity-infografika-brainmarket-sk

2 hlavné typy leukocytov (bielych krviniek)

Fagocyty

Bunky, ktoré pohlcujú iné bunky, teda patogény a mŕtve či odumierajúce bunky.

Lymfocyty

Pomáhajú telu zapamätať si minulých útočníkov a rozpoznať ich, pokiaľ sa znovu vrátia. Sú dva druhy, B lymfocyty a T lymfocyty. Vďaka schopnosti zapamätania si útokov a schopnosti produkcie vlastných protilátok sa naša imunita neustále zosilňuje. Preto sú dospelí menej chorí ako deti.

Ako funguje imunitná reakcia?

Ako som už písal, IS dokáže prostredníctvom B Lymfocytov rozoznať naše bunky od cudzích, tzv. antigénov (akákoľvek látka, ktorá môže vyvolať imunitnú odpoveď). To vykonáva prostredníctvom detekcie proteínov, ktoré sa nachádzajú na povrchu všetkých buniek.

Akonáhle lymfocyty narazia na antigén, začnú produkovať protilátky imunoglobulíny, ktoré označia cudzí objekt (baktérie, vírusy). Imunoglobulíny (protilátky) len označujú antigény. Zabíjanie je úlohou fagocytov.

imunta-kolo-infografika-brainmarket-sk

Imunitný systém negatívne ovplyvňuje niekoľko vecí:

  • Fyzická a psychická únava spolu s nedostatkom spánku: Spomeňte si, čo predchádzalo vášmu poslednému nachladnutiu. Stavím sa, že polovica z vás si vybaví ťažký tréning a chatrný spánok. Presne také momenty často predchádzajú chorobe. K zaisteniu správneho chodu imunitného systému potrebujeme 8 h spánku, kvalitného spánku. Viac informácií o spánku si prečítajte v predchádzajúcom článku.
  • Nedostatok vitamínov a minerálov plynúci predovšetkým z nezdravého stravovania.
  • Stres a úzkosť: Tu hrá svoju rolu starý dobrý kortizol, ktorý potláča činnosť IS znížením počtu lymfocytov. Krviniek, ktoré bojujú s patogénmi. Stres negatívne pôsobí takisto na tráviaci systém a srdce. 
  • Fajčenie a alkohol: Alkohol nepôsobí zle len na pečeň, ale takisto na črevá, ktoré sú hlavným orgánom imunity. Fajčenie má negatívny vplyv na cievy, taktiež teda aj na biele krvinky. 
  • Nadmerné užívanie liekov: Môže znížiť funkciu lymfocytov (bielych krviniek) a takisto môžu negatívne pôsobiť na črevá, jeden z hlavných orgánov imunity.
  • Dehydratácia: Voda sa v našom tele účastní takmer na každom procese a jej dostatok pomáha udržovať zdravé všetky bunky v tele. Zároveň dostatočný prísun tekutín zaisťuje, že sa z tela dostanú odpadové látky. 

7_veci_ktorymi_mozno_oslabujete_svoj_imunitny_system

10 spôsobov ako posilniť imunitný systém

1) Zdravé črevá

Hoci to na prvý pohľad nemusí byť zrejmé, náš gastrointestinálny trakt tvorí podstatnú časť nášho imunitného systému. Až 70% imunitných buniek sa nachádza práve v črevách. Črevá obsahujú ako dobré baktérie, ktoré sa podieľajú na našej imunite syntézou vitamínov, tak zlé baktérie, ktoré vyvolávajú autoimunitné reakcie a ochorenia. Pre optimálnu funkciu čriev je vhodné užívať raz za čas  probiotiká a prebiotiká či už vo forme suplementu alebo v prírodnej forme (kimči, kyslá kapusta, kefír). Vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám. Ako sa starať o svoje črevo sa môžete dozvedieť v knihe: Zdravé črevá.

zdrave-strevo-infografika-brainmarket-sk

2) Prísun vitamínov

Vitamín D je pravdepodobne najdôležitejším vitamínom, ktorý je spojovaný s funkciou imunitného systému. Ľudia s častými infekciami majú nízku hladinu vitamínu D. Odporúčaná denná dávka vitamínu D je 200 - 2000 IU rozhodne nestačí na pokrytie potrieb zdravého človeka. Ja odporúčam každý deň minimálne 5000 IU, ale skôr 9000 IU. Najprirodzenejšou infúziou Vitamínu D je vystaviť svoju pokožku Vitamínu D. Takže využite každú chvíľku, kedy vonku svieti slnko, pretože pár minút na slnku po dobu než sa pokožka mierne začervená, môže vyprodukovať od 10.000 IU až do 50.000 IU vitamínu D. Ale pozor je potrebné dať si dole slnečné okuliare a tričko :) Okrem doplnkov stravy a slnečných paprskov môžete vitamín D prijímať z rýb, hovädzieho mäsa a vajec.

Tiež dôležitý ja takisto vitamín C. Jeho potreba stúpa u osôb so zvýšenou stresovou záťažou. Vitamín C dokáže skrátiť dobu nachladnutia. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je 80 mg, čo je zase extrémne málo. Odporúčam minimálne gram a najlepšie z prirodzených organických zdrojov, napr. acerola.

 Ďalším zaujímavým vitamínom, ktorý má silné antioxidačné účinky je tiež vitamín E. Ide o skupinu tzv. tokoferólov a nájdeme ich napríklad v rastlinných olejoch.

ucinky_vitaminu_d_infografika-insta

3) Príjem minerálov

 Na správnu funkciu imunitného systému má vplyv aj hladina minerálov. Sú to najmä minerály zinok a selén. Deficit týchto minerálnych látok oslabuje imunitný systém, pretože zinok a selén sú súčasťou celej rady enzymatických procesov. Zdrojom zinku sú predovšetkým potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ako je hovädzie mäso, strukoviny, celozrnné obilniny.

zinek-infografika_brainmarket_sk

4) Zvýšený príjem zeleniny

Hlavne kapustová zelenina a špenát by sa v jedálničku mali objavovať najčastejšie, obsahujú totiž kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre tvorbu bielych krviniek.

zelenina-bez-kalori-infografika-brainmarket-sk

5) Príjem potravín zvyšujúci reakciu imunitného systému

Medzi potraviny, ktoré pozitívne pôsobia na náš imunitný systém patria medicinálne huby ako je (reishi, cordyceps, shiitake). Špeciálne odrody ako je maitake a reishi zvyšujú aktivitu bielych krviniek.

Ďalšou potravinou je cesnak, ktorý je považovaný za širokospektrálnu antimikrobiálnu látku posilňujúcu imunitu. Cesnak obsahuje alicín, čo je zlúčenina, ktorá bojuje proti mikróbom spôsobujúcich infekciu.

Pre stimuláciu imunitného systému je vhodné takisto colostrum, ktoré obsahuje imunoglobulíny, ktoré bojujú s patogénmi. Colostrum nájdete v Performance Protein spoločne  s natívnou syrovátkou a kolagénom pozitívne pôsobia na črevo, ktoré je centrom imunity.

Nie menej dôležitou potravinou je zázvor. Okrem svojich protizá***lových účinkov pomáha zázvor takisto čistiť lymfatický systém a odstraňovať toxíny z tela.

citite-se-nemocni-infografika-brainmarket-sk

TIP: Immunity shot

Urobte si každé ráno vlastný shot na imunitu. Do pohára s vodou vymačkajte limetku, pridajte lyžičku sušeného zázvoru alebo nastrúhajte čerstvý, lyžičku kurkumy a nakoniec pridajte trochu korenia.

immunity-shot_sk

6) Byliny podporujúce imunitu

Pokiaľ sa z nejakého dôvodu vyskytnú opakujúce sa infekcie, môžete skúsiť niektoré z bylín ako je ženšen (Panax ginseng), echinacea, astragalus alebo eleuterokok. Adaptogény ako ženšen zvyšujú zároveň odolnosť voči stresu, čím strážia kortizol, aby zbytočne neoslaboval imunitné reakcie. Pre stimuláciu imunitného systému môžete vyskúšať takisto medicinálne huby.

adaptogenny-efekt_brainmarket_sk

7) Dostatočný spánok

Nedostatok spánku spolu so stresom zvyšujú produkciu kortizolu a jeho dlhodobé zvýšenie potláča imunitné funkcie. Nedostatok spánku bráni tvorbe cytokinov, ktoré regulujú imunitný systém. Všetko o spánku si prečítajte v minulom článku.

kolik-hodin-spanku-potrebujeme-infografika-brainmarket-sk

8) Obmedziť alkohol a fajčenie

Nadmerná konzumácia alkoholu výrazne poškodzuje imunitný systém, pretože narúša schopnosť tela brániť sa pred infekciou a prispieva k poškodeniu orgánov. Gastrointestinálny systém je prvé miesto, kde sa alkohol vstrebáva do krvného obehu, a v tej chvíli takisto negatívne ovplyvňuje štruktúru traktu tým, že zmenšuje počet pre nás dôležitých mikróbov v črevách, ktoré priamo súvisia s funkciou imunitného systému.

Tabakový dym významne oslabuje imunitný systém tým, že znižuje obranyschopnosť v oblasti horných a dolných dýchacích ciest.

9) Obmedziť stres a úzkosť, napr. cvičením

Pokiaľ sme v strese, alebo zažívame úzkosť, imunitný systém je ochromený kortizolom. To sa prejavuje znížením počtu lymfocytov, bielych krviniek, ktoré bojujú s baktériami a vírusmi. Je vo vašom vlastnom záujme a zdraví, aby ste znižovali každodennú stresovú záťaž, ako to len pôjde, napr. cvičením alebo meditáciou.

10) Obmedziť konzumáciu jednoduchých cukrov

Konzumácia jednoduchých cukrov negatívne ovplyvňuje schopnosť bielych krviniek ničiť škodlivé baktérie.

Imunitný systém je neuveriteľne komplikovaný a zásadný pre naše prežitie. A práve preto by sme ho mali každý deň podporovať svojim životným štýlom, ako to len pôjde.

ako_podporit_vasi_imunitu

Jiří Votava

 

 *** slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!