BRAIN SALE! Zľavy až - 60%! Viac: TU
BRAIN FRIDAY! Zľava 15% na všetky BrainMaxy! Viac: TU
O chvíľu sú Vianoce! Mrknite na darčeky! Viac: TU

Strukoviny

Najpredávanejšie

5 položiek celkom
cervena cocka fotbal vizual JPG
Akcia BRAIN FRIDAY BRAINSALE
€3,20 –14 %
€2,75

  Červená šošovica je pre nás viac-menej exotika. Pochádza z Turecka, kde je často používaná namiesto mäsa. Výhodou červenej šošovice je predovšetkým jej rýchla...

34581
adzuki vizual JPG
Akcia BRAIN FRIDAY BRAINSALE
€6,10 –15 %
€5,20

  BrainMax Pure červená fazuľa Adzuki v BIO kvalite sú príbuzné malým a známejším mungo fazuliam. Obľúbené sú pre svoj vysoký obsah vlákniny, bielkovín,...

34566
Fazole Mungo vizual JPG
Akcia BRAIN FRIDAY BRAINSALE
€2,80 –14 %
€2,40

  BrainMax Pure Fazuľa Mungo patrí medzi exotické strukoviny a ázijská kuchyňa sa bez naklíčenej mungo fazule prakticky nezaobíde. BrainMax Pure Fazuľa Mungo...

34560
cocka beluga vizual JPG
Akcia BRAIN FRIDAY BRAINSALE
€3,65 –15 %
€3,10

  Čierna šošovica ,,beluga" v BIO kvalite je najzdravším variantom šošovice vôbec. Čierna šošovica je okrem iného zdrojom antioxidantov a aj po uvarení si šošovica...

34563
cizrna vizual JPG
Akcia BRAIN FRIDAY BRAINSALE
€4,05 –32 %
€2,75

  Cícer alebo rímsky hrach patrí medzi strukoviny s vysokým obsahom bielkovín a tiež vlákniny. BrainMax Pure Cícer vyniká výraznou chuťou a svojim nutričnými...

34557

Strukoviny majú dlhú históriu, vrátane záznamov o ich konzumácii na Strednom východe pred viac ako 11 000 rokmi niektorými z najstarších civilizácií. Dnes sú potravinou používanou v rôznych kuchyniach naprieč celým svetom. Strukoviny sú skvelým zdrojom niekoľkých dôležitých živín, vrátane širokej škály vitamínov, minerálov ale predovšetkým rastlinných bielkovín a vlákniny.

Veľkú súčasť stravovania našich predkov, tvorili z veľkej časti strukoviny, čo s dnešnou dobou takmer nemôžeme porovnávať. Strukoviny by sa mali v našom jedálničku objaviť trikrát týždenne. A ruku na srdce, realita tomu často nezodpovedá. Historicky sa strukoviny objavovali v jedálničku našich predkov predovšetkým vďaka nedostatku mäsa a vďaka ich sýtiacim vlastnostiam. Keďže dnes je dostupnosť mäsa v západnom svete takmer neobmedzená, mäso jednoznačne prevažuje a strukoviny mnohí vypustili z jedálnička úplne.

Jednu z mnohých výhod strukovín je hlavne to, že sa jedná o potravinu, ktorá je doposiaľ čistá, bez úprav a zásahov v poľnohospodárstve. Strukoviny majú nezanedbateľné množstvo vlákniny (cca 15g), vďaka ktorej sú schopné nás na dlhú dobu nasýtiť. Preto sú súčasťou nielen racionálneho stravovania, ale sú taktiež odporúčané v redukčnom režime. A keďže je západné stravovanie chudobné na vlákninu (dokonca sa uvádza, že nemáme ani polovicu odporúčaného denného príjmu), strukoviny môžu byť vhodnou potravinou, ako tento deficit zmeniť. Okrem toho sa jedná o potravinu vhodnú pre diabetikov, pretože strukoviny majú nízky glykemický index (GI < 50). Škroby, ktoré strukoviny obsahujú sa vďaka vyššiemu obsahu vlákniny vstrebávajú pomaly a nedochádza k prudkému vzostupu glykémie.