Alternatívy cukru - sirupy

alternatívami cukru sa v posledných rokoch doslova roztrhlo vrece. A sirupy nie sú výnimkou. Zákazníci veľmi často vyhľadávajú alternatívne zdroje sladidiel, ktoré môžu konkurovať tradičnému rafinovanému cukru a to ako do miery sladivosti, ale aj konzistencie. Sirupy zažívajú boom, pretože ich využitie je mnohokrát lepšie ako pri klasickom cukre. Sú vhodné na sladenie ako teplých, tak studených nápojov, ale svoje miesto v kuchyni si tiež našli pri pečení alebo na prípravu palaciniek. Vzhľadom na to, že pre mnoho ľudí je obmedzenie rafinovaného cukru, nad ich rámec, je potrebné voliť také sladidlá, ktoré Vám budú chodiť. Dôležité je to najmä kvôli tomu, aby prechod nebol nijako drastický a pre každého ľahko udržateľný. Dnes si dvaja predstavíme dva sirupy a síce javorový, datľový a sirup z Agáve.

Javorový sirup

Javorový sirup alebo presnejšie miazga, sa používa po mnoho storočí. V skutočnosti je to jedna z najstarších foriem sladidiel, ktorá existuje. Jedli ho domorodí Američania žijúci v Severnej Amerike. Javorový sirup bol prvýkrát zbieraný a používaný domorodými obyvateľmi. Miazga z rôznych javorov sa prvýkrát začala spracovávať na sirup dlho predtým, než európski osadníci vôbec dorazili do Ameriky.

Zatiaľ čo v minulosti bol javorový sirup len súčasť tradičných raňajok Američanov, teraz už má pomerne pevné miesto aj v Európe. Má niekoľko výhod. V prvom rade treba povedať, že javorový sirup má pomerne pôsobivý nutričný profil. Obsahuje množstvo prospešných živín a fytochemikálií. Niektoré z primárnych antioxidantov objavených v javorovom sirupe zahŕňajú kyselinu benzoovú, kyselinu galovú, kyselinu škoricovú a rôzne flavanoly, ako je katechín, epikatechín, rutín a kvercetín.

A konečne rozdiel je vo výrobe javorového sirupu. Ten neprechádza žiadnymi procesmi rafinácie, ako je to pri klasickom bielom cukre. Vyrába sa z miazgy javora. Strom, z ktorého sa miazga získava by mal mať aspoň 40 letokruhov, aby nedošlo k jeho poškodeniu a "úroda" miazgy by mala prebiehať pri teplotách pod bodom mrazu. Čo je tiež dôležité preto, aby strom nebol poškodený. Javorový sirup je možné vyrobiť z viac ako 100 druhov javorov, avšak existujú 2 hlavné druhy javora a tým je javor cukrový alebo javor tvrdý (Acer saccharum) sú hlavnými druhmi javora, ktoré sa používajú. BrainMax Javorový sirup pochádza z Kanady. Zo zeme, ktorú môžeme smelo označiť ako veľmoc vo výrobe i konzumácii javorového sirupu. Počas spracovania sirupu nedošlo k poškodeniu stromov a ku všetkému sa pristupovalo s veľkou mierou zodpovednosti voči prírode. Náš BrainMax javorový sirup je označovaný ako typ A, čo je označenie, ktoré nesie vlastnosti ako je výraznejšia aróma a sladšia chuť, ako je tomu u typu B.

Agáve sirup

Agáve je sukulent, ktorý rastie predovšetkým v Mexiku a vo svojej prirodzenej forme má silné antioxidačné vlastnosti. Sirup pochádza z tekutiny vo vnútri rastliny modrej agáve, ktorá sa pestuje sa na poliach a žne sa, keď rastliny dosiahnu požadovanú veľkosť. Tekutina je najprv extrahovaná z rastliny a následne dôjde k jej prefiltrovaniu. Potom sa šťava zahrieva, aby sa rozložili zložité cukry na jednoduché. Po ukončení varu sa agáve znovu filtruje.

Agáve obsahuje izoflavóny, fytochemikálie, ktoré majú preukázateľne pozitívne účinky na zdravie. Tiež je bohatá na inulín, čo je polysacharid, ktorý má vlastnosti ako nerozpustná vláknina. Patrí tak medzi kvalitné prebiotiká. Zatiaľ čo agáve má nízky GI, je asi o 30% sladší ako cukor, takže na dosiahnutie rovnakej chuti budete potrebovať menšie množstvo. BrainMax Agáve BIO sirup pochádza z ekologického poľnohospodárstva, má výraznú zlatistú farbu, ľahko dávkuje a je možné ho použiť mnohými spôsobmi. Jeho jemná aromatická chuť robí z BrainMax agávového sirupu ideálne sladidlo do dezertov, müsli, ovocných, nápojov a pečiva. Rýchlo sa rozpúšťa a nekryštalizuje.

Čakankový sirup

Čakankový sirup je skutočný zlatý poklad medzi prírodnými sladidlami. Jeho výhod je toľko, že môže obsadiť prvú priečku v prírodných sirupoch. Sirup sa vyrába z rastliny, ktorá sa volá Čakanka obyčajná. Možno si čakanku nevybavíte podľa mena, ale určite ju každý z nás zahliadol na lúkach alebo poliach. Má krásny bledo modrý kvet, ale nás dnes bude zaujímať predovšetkým hľuza čakanky, z ktorej sa vyrába sirup.

Čakankový sirup je perfektné sladidlo zvlášť pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index a bolo preukázané, že udržuje nízku hladinu krvného cukru. A čo je podstatné – čakankový sirup sa pýši mimoriadnym obsahom vlákniny (inulín), ktorá je prospešná celému nášmu tráviacemu systému. Uznajte, že čakankový sirup nemohol v našej ponuke chýbať. Na e-shope ho nájdete pod názvom BrainMax Pure Chicory syrup, čakankový sirup a použiť ho môžete ako do studených tak teplých pokrmov, alebo tam, kde by ste použili med.

Datľový sirup

Datle už ste pravdepodobne ochutnali, ale skúsili ste už datľový sirup? Datľový sirup nie je novinkou: existuje po stáročia a je vtkaný hlboko do blízkovýchodnej kuchyne. Je vlastne jedným z najstarších sladidiel, ktoré sú dnes k dispozícii. Staroveké klinopisné rukopisy z Mezopotámie spomínajú sirup a ukazujú ho ako primárne sladidlo tej doby. Rad fenolických zlúčenín, ktoré sa prirodzene tvoria v datľových plodoch počas zrenia, je známy svojim antioxidačným a antibakteriálnym potenciálom.

Datľový sirup sa v zásade vyrába zahriatím datlí vo vode, následným rozmixovaním a pretlačením zmesi cez filter, aby sa precedili kôstky a nerozpustné časti datlí. Zostane vám nektár, ktorý svojou konzistenciou a farbou pripomína melasu. Podobne ako melasa je datľový sirup bohatý na minerálne látky, najmä draslík, meď a mangán. Datľový sirup má nízky glykemický index tj. 47 a je tak vhodný aj pre diabetikov.

O sirupoch sa však stále vedú debaty a to najmä kvôli účinkom na zdravie oproti klasickému cukru. Avšak ich prínosy oproti cukru sú v mnohých ohľadoch viac ako isté. Je samozrejmé, že stále sa jedná o sladidlá a tak by sme k tomu mali tiež pristupovať a nepreháňať to s nimi. Tým, že sú sirupy rastlinného pôvody, sú tak vhodné aj pre vegánov. Všetky sirupy, ktoré ponúkame nájdete na e-shope v kategórii BrainMax Pure a čo je podstatné, všetky sirupy sú v certifikovanej BIO kvalite. To zaručuje, že výrobky pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva, kde neboli použité žiadne pesticídy ani iné chemické látky.

Veronika Halusková

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!