V dňoch 29.03.2024 - 01.04.2024 z dôvodov veľkonočných sviatkov bude obmedzená zákaznícka linka. Ďakujeme za pochopenie.

Blúdivý nerv - nervus vagus. Čo všetko má na starosť?

Predstavte si, že je nedeľné popoludnie. Práve ste zjedli lahodné trojchodové menu a teraz sedíte na pohovke, aby ste si oddýchli a relaxovali. Cítite sa úplne v pokoji. A to natoľko, že začínate driemať. Aj keď si môžete myslieť, že je telo rovnako uvoľnené ako vy, v skutočnosti jedna z oblastí nervového systému tvrdo pracuje. Parasympatický nervový systém je zaneprázdnený spomaľovaním srdcového tepu, reguláciou dýchania a vydávaním príkazov orgánom tráviaceho systému. Obdobie „odpočinku a trávenia“ je v plnom prúde. A jeden nerv pracuje zvlášť usilovne. Tým je BLUDIVÝ NERV.

Čo je blúdivý nerv a aká je jeho úloha?

Blúdivý nerv latinsky nervus vagus sa označuje desiaty nerv, ktorý spája informácie medzi mozgom a vnútornými orgánmi. Riadi telesné funkcie v čase odpočinku a relaxácie. Táto dôležitá nervová diaľnica pochádza z mozgového kmeňa a odtiaľ sa vetví do uší, krku, pľúc, srdca a následne sa vracia priedušnicou do hrtana. Blúdivý nerv si môžete predstaviť ako strom, ktorého vetvy sú v spojení s takmer každým orgánom v tele. Blúdivý nerv zachytáva informácie o fungovaní orgánov a tiež posiela informácie z mozgového kmeňa späť do tela, čím pomáha kontrolovať trávenie, srdcovú frekvenciu, hlas, náladu a imunitný systém.

bloudivy_nerv_infografia_cz

Prečo je blúdivý nerv tak dôležitý?

  • Pomáha imunitnému systému a zá***ovej reakcií na ochorenie. 
  • Je hlavným spojením medzi mozgom a vnútornými orgánmi, vrátane čriev.
  • Má vplyv na naše duševné rozpoloženie, schopnosť súcitu aj empatie.

Blúdivý nerv je nevyhnutnou súčasťou autonómneho nervového systému. Najmä parasympatickej časti nervového systému, ktorá privádza telo do stavu pokoja. Je tiež zodpovedný za ovládanie prehĺtacích svalov a napínanie hlasiviek. Dôležitou úlohou blúdivého nervu je vysielať signály do rôznych orgánov v tele. Jeho hlavnou funkciou je potom informovať centrálny nervový systém o stave všetkých týchto orgánov. A zároveň je to v podstate taký „vypínač“ pre ochorenia súvisiace so zá***om, ďalej pri ochoreniach ako je epilepsia, reumatoidná artritída a syndróm zá***ového čreva.

Ďalej pomáha podporovať náš črevný mikrobióm, kde je produkovaných viac ako 90% serotonínu - hormónu stabilizujúceho našu náladu. Bohužiaľ svet, v ktorom sme doslova pohltení technológiami, vyvádza náš individuálny a kolektívny nervový systém z rovnováhy. Z tohto dôvodu sa stal vo vedeckej komunite jednou z najzaujímavejších tém na skúmanie.

Gut Brain AXIS

Väčšina z nás možno považuje náš tráviaci systém za jednoduchú trubicu, ktorou prechádza naše jedlo a tekutiny, aj keď v skutočnosti má črevný trakt svoj vlastný vysoko komplexný nervový systém. Možno to znie neuveriteľne, ale mozog s črevami komunikuje. Tento komunikačný kanál sa nazýva Gut-brain axis (GBA). Je tým označované obojsmerné spojenie a komunikácia medzi črevom a mozgom. To, čo sa deje v črevách, môže priamo ovplyvniť funkciu mozgu. A áno! To všetko má na starosť blúdivý nerv.

mikrobiota infografika brainmarket CZ

Blúdivý nerv si teda môžete predstaviť ako diaľnicu, ktorá vedie priamo z najstaršej časti mozgu do žalúdka a čriev. To umožňuje mozgu a črevám komunikovať medzi sebou oveľa rýchlejšie, než si neurovedci v minulosti mysleli.


Sympatikus a parasympatikus - dva systémy, ktoré nás ťahajú proti sebe

Blúdivý nerv tiež zohráva významnú úlohu v starostlivosti o duševné zdravie, čo nám umožňuje účinne reagovať na emocionálne a fyziologické príznaky depresie a úzkosti. Blúdivý nerv je hlavný nerv parasympatického nervového systému. Na rozdiel od sympatického nervového systému, ktorý je spojený s reakciou tela „boj alebo útek“, parasympatická vetva nám pomáha odpočívať, tráviť a upokojovať sa. Kedykoľvek náš mozog vďaka sympatickému nervovému systému zaznamená hrozbu, spustí reakciu "fight or flight" (boja alebo úteku). Parasympatický nervový systém robí opak – upokojuje nás a aktivuje sa vo chvíli, keď nebezpečenstvo pominie.

Predátori dnešnej doby

Dnes sa najskôr na ulici nestretnete so šabľozubým tigrom. Svojich predátorov sme si však schopní tvoriť v hlave sami. Možno to znie neuveriteľne, ale svojou vizualizáciou dokážeme presvedčiť telo, že sme v reálnom ohrození života. Môže to byť skúšajúci v škole, prezentácie v práci. Skrátka všetko, čo negatívne ovplyvňuje náš nervový systém a spôsobí vyplavovanie kortizolu. Vďaka kortizolu sa zrýchli tep, svaly sú v napätí a je spustený obranný mechanizmus tela. Telo nahromadí dostatok energie a vyostrí sa naše zmysly pre prípad ohrozenia. V tejto chvíli sa aktivuje sympatický nervový systém. A to aj napriek tomu, že pred nami predsa predátor nestojí! A to je ten problém. Telo skrátka nie je schopné rozlišovať medzi fyzickou a psychickou záťažou. Reaguje teda rovnakým spôsobom, keď sa medveď objaví u vás doma, ako keď si uvedomíte, že na druhý deň vás čaká dôležitá prezentácia v práci. Telo sa v oboch prípadoch pripravuje na prežitie. Tento neustály stres spôsobuje chronický zá*** a telo na stres reaguje ako na druh infekcie, ktorý sa snaží prekonať. Možným vodítkom, ako z toho von môže byť stimulácia blúdivého nervu.

bloudivy nerv_schema_infografia_cz

6 tipov ako stimulovať blúdivý nerv a ťažiť z jeho správneho fungovania

Blúdivý nerv môžeme teda označiť za kráľa parasympatického nervového systému alias „odpočinok a trávenie“. Takže čím viac budeme robiť veci, ktoré ho „stimulujú“, tým viac môže ťažiť z jeho účinkov náš sympatický nervový systém. Aktivácia blúdivého nervu udržuje náš imunitný systém pod kontrolou a uvoľňuje množstvo hormónov a enzýmov, ako je acetylcholín a oxytocín. To má za následok zníženie zá***u, zlepšenie pamäte a pocity pokoja a uvoľnenia. Je dobré vedieť, že blúdivý nerv nemá vplyv iba na vnútorné orgány, ale aj na to, ako sa cítime. Preto si predstavíme tipy ako blúdivý nerv stimulovať.

1.) Vystavovanie chladu a "potápačský reflex"

Keď je telo vystavené chladu, mechanizmus "boja alebo úteku" klesá a náš parasympatický systém je v prevahe. Aký je jednoduchý spôsob, ako začať? Napríklad studenou sprchou. Tiež zadržanie dychu a ponorenie tváre do studenej vody môže vyvolať tzv. „potápačský reflex“. Reakciu, ktorá spomalí srdcový tep a zúži krvné cievy.1 Alebo môžete vyskúšať metódu Wima Hofa, čo je kombinácia chladu spolu s dychovým cvičením a meditáciou. Ako na to sme viac rozobrali v tomto článku.

2.) Relaxácia

Najviac ťaží blúdivý nerv hlavne z relaxácie. Dobré spôsoby, ako stimulovať blúdivý nerv, sú preto jóga, meditácia, dychové cvičenia, plávanie, masáž alebo prechádzky v prírode. Vyhnite sa stresujúcim činnostiam, ako je sledovanie nervy drásajúceho filmu.

stimulace bloudivy nerv_infografia_cz (2)

3.) Cvičenie

Vieme, že cvičení podporuje mitochondriálne zdravie a pomáha zvrátiť kognitívny úpadok, ale bolo tiež preukázané, že stimuluje blúdivý nerv, čo tiež vysvetľuje jeho priaznivé účinky na mozog a duševné zdravie.

4.) Spev

Nervus vagus je spojený ako s našimi hlasivkami, tak so svalmi v zadnej časti krku. Spevom sa aktivujú tieto svaly, zvyšuje sa srdcová frekvencia a tým je stimulovaný blúdivý nerv.

5.) Smejte sa

Smiech stimuluje sympatický nervový systém. To je tá časť nervového systému, ktorá zrýchli srdcový tep, dýchanie a prekrví končatiny. Keď smiech ustane, aktivuje sa parasympatický nervový systém. To je naopak ten, ktorý spomalí srdcovú frekvenciu a vráti nás späť do pokojného stavu. Práve táto rýchla aktivácia a deaktivácia sympatického a parasympatického nervového systému, prispieva k nášmu pokoju a spúšťa príval endorfínov. Aj desať minút smiechu je niečo, čím posilníte ako duševné, tak aj fyzické zdravie.

Záver

čo všetko správna stimulácia blúdivého nervu spôsobí? Jednoducho sa budete cítiť pokojnejšie a okrem iného prospejete nervovému systému aj duševnému zdraviu. Vďaka nemu môžete byť fyzicky aj psychicky odolnejší a dokážete sa preniesť cez najrôznejšie problémy. A nielen to. Blúdivý nerv by sme tiež mohli označiť za nerv súcitu, pretože sa aktivuje, keď cítite súcit a empatiu. Taký človek je potom viac altruistický, láskavý a ústretový.

 

Veronika Halusková

 

1. JUNGMANN, Manuela, Shervin VENCATACHELLUM, Dimitri Van RYCKEGHEM a Claus VÖGELE. Effects of Cold Stimulation on Cardiac-Vagal Activation in Healthy Participants: Randomized Controlled Trial. 2018.

2. KAI, Satoru, Koji NAGINO, Takayoshi ITO, Rie OI, Kazushi NISHIMURA, Shuhei MORITA a Riyo YAOI. Effectiveness of Moderate Intensity Interval Training as an Index of Autonomic Nervous Activity. 2016.

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!