Jarné upratovanie skladu! Stovky produktov výhodnejšie! NAKUPOVAŤ

Glycín - aminokyselina pre budovanie svalov a zdravie mozgu

Dnes si povieme niečo o dôležitej aminokyseline, ktorá je nevyhnutná pre mnoho svalových, kognitívnych, metabolických funkcií a pomáha transportovať živiny ako je glykogén a tuk. Zoznámte sa s glycínom!

Čo je glycín?

Glycín (tiež známa ako kyselina 2-aminooctová) je neesenciálna aminokyselina a neurotransmitér, ktorú si telo dokáže vytvoriť samo, ale vo veľmi malom množstve. Jedná sa o druhú najrozšírenejšiu aminokyselinu, ktorá sa nachádza v ľudských enzýmoch a proteínoch. Práve preto zohráva úlohu takmer vo všetkých orgánových systémoch tela. Je to jedna z 20 aminokyselín, ktoré telo využíva na tvorbu telesných bielkovín. Tie následne tvoria orgány, kĺby a svaly. Glycín je okrem iného hlavnou zložkou kolagénu a tvorí asi 35 % kolagénu v ľudskom tele.

Aj keď je glycín neesenciálnou aminokyselinou, vlastná syntéza tejto aminokyseliny a jej príjem cez stravu nemusí byť dostačujúca na pokrytie dennej potreby.

Kde môžeme nájsť glycín a k čomu slúži?

ľudskom tele sa glycín nachádza vo vysokej koncentrácii v koži, spojivových tkanivách, kĺboch ​​a svalovom tkanive. Na doplnenie glycínu môžete z potravín voliť mäso alebo vývar z kostí. V skutočnosti je to glycín (spolu s prolínom a arginínom), ktorý dáva vývaru pozitívne vlastnosti nielen na zdravie našich spojivových tkanív, ale aj čriev. Okrem mäsa a kostných vývarov môžeme glycín nájsť aj v rade potravín ako sú mliečne výrobky, ryby, špenát, kel alebo strukoviny. Nedostatok glycínu sa objavuje predovšetkým u podvyživených osôb, u osôb trpiacich únavovým syndrómom alebo inými závažnými chorobami.

Ako aminokyselina je glycín veľmi dôležitá, pretože je nevyhnutná na bunkové delenie, umožňuje regeneráciu tkanív, pretože je jednou zo zložiek dôležitých na tvorbu bielkovín. Primárnou funkciou glycínu v tele je syntetizovať proteíny. Je však taktiež podstatný pre zdravý vývoj kostry, svalov a tkanív. Glycín pomáha bunkám dodávať energiu, ktorá zvyšuje produkciu ATP.

A čo rola glycínu ako neurotransmitéru? Ani na tú by sme nemali zabúdať! Neurotransmitéry sú molekuly, ktoré umožňujú komunikáciu medzi neurónmi a umožňujú tak veľmi efektívny a rýchly prenos informácií po celom tele.

Glycín...

  • pomáha budovať svalovú hmotu
  • hrá rolu v produkcii ľudského rastového hormónu
  • podporuje zdravie kostí a kĺbov
  • zvyšuje fyzickú a mentálnu výkonnosť
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • zlepšuje flexibilitu a rozsah pohybu
  • podporuje zdravie črevnej výstelky v tráviacom trakte
  • napomáha tvorbe červených krviniek
  • pomáha znižovať alergické a autoimunitné reakcie 
  • podporuje zdravie pokožky 

1.) Glycín podporuje tvorbu svalovej hmoty

Glycín pomáha ako pri udržiavaní, tak pri budovaní našich svalov! Navyše môže zabrániť rozpadu svalovej hmoty zvýšením hladiny kreatínu v tele, čo je zlúčenina nachádzajúca sa vo svalových bunkách, tvorená glycínom a dvoma ďalšími aminokyselinami

2.) Glycín podporuje zdravie tkanív a tvorbu kolagénu

Glycín sa vo vysokom množstve nachádza v kolagéne, čo je štrukturálny proteín, ktorý podporuje pevnosť a elasticitu pokožky. Je to hlavný prvok, ktorý tvorí fascie (blanitý obal svalov), chrupavky, väzy, šľachy a kosti. Ide o najhojnejší proteín v ľudskom tele. Glycín je nevyhnutný na tvorbu chrupavky, pomáha liečiť poškodené kĺby a môže zabrániť strate pohyblivosti u starších osôb. So stúpajúcim vekom by sme mali v záujme optimálnej regenerácie poškodených tkanív konzumovať dostatok bielkovín.

3.) Glycín zlepšuje trávenie

Glycín pomáha stimulovať produkciu žalúdočných kyselín, ktoré sú kľúčové v tráviacom procese. Ďalej glycín spolupracuje s probiotikami, aby spoločne udržali naše črevá zdravé. Navyše glycín spoločne s prolínom pomáha obnovovať tkanivo črevnej výstelky, ktorú tvorí kolagén a elastín. Glycín tak predchádza rozvoju zvýšenej črevnej priepustnosti a následným ochoreniam. V GI trakte pôsobí glycín aj ako metabolické palivo. Je potrebné na výrobu nukleových kyselín, kreatínfosfátu a porfyrínov, ktoré sa podieľajú na rozklade živín.

4.) Glycín vyživuje mozog

Glycín je veľmi dôležitý na udržanie zdravého centrálneho nervového systému. Podporuje pokojnejšie a uvoľnenejšie neutrálne prepojenie. To je podstatné pre správny rozvoj kognitívnych vlastností. Pamäť, učenie, získavanie zručností, koncentrácia a pozornosť. To všetko je čiastočne možné vďaka glycínu.

5.) Glycín zlepšuje kvalitu spánku

Glycín je neurotransmitér, ktorý má schopnosť stimulovať činnosť mozgu, ale aj upokojiť nervový systém a podporiť spánok. A to je tiež jedným z najčastejších dôvodov, prečo sa ľudia pri snahe o zlepšenie kvality spánku s dôverou obracajú na glycín. Glycín zvyšuje hladiny serotonínu v mozgu bez zvýšenia hladiny dopamínu. To pomáha optimalizovať cirkadiánny rytmus a zvýšiť kvalitu spánku. Z týchto dôvodov je jednou z niekoľkých zložiek v našom Sleep Fasteri.[1]

6.) Glycín podporuje nervový systém a upokojuje

Nervový systém je definovaný ako súbor neurónov v našom tele, ale čo to presne znamená? V širšom slova zmysle môžeme nervový systém chápať ako telekomunikačnú sieť, v ktorej miliardy neurónov (fyziologicky a anatomicky špecializovaných buniek nervového systému) tvoria „diaľnicu“, ktorá spája mozog, naše riadiace centrum, so zvyškom tela.

A aký je účel tejto neurónovej siete? Veľmi jednoduchý: komunikácia Komunikáciou rozumieme prenos informácií do celého tela. Práve vďaka tomuto prepojeniu neurónov môže mozog posielať príkazy orgánom a tkanivám celého tela. Na odosielanie správ sú ale vždy potrební poslovia. A tu vstupujú do hry neurotransmitéry. Molekuly, ktoré umožňujú vzájomnú komunikáciu neurónov. Glycín prospieva kognitívnej výkonnosti a centrálnemu nervovému systému, pretože hrá úlohu v metabolickej syntéze určitých živín, ktoré mozog a nervy využívajú na energiu. Glycín pomáha regulovať nervové impulzy v celom tele tým, že vyrovnáva hladiny elektrolytov, ako je vápnik, chlorid a draslík.

Emócie, ktoré prežívame, pôsobia na náš stav mysle a na komunikáciu medzi neurónmi. Keď zažijeme situáciu, ktorú interpretujeme ako nebezpečenstvo, neurotransmitéry konajú tak, že „zapnú“ všetky fyziologické reakcie súvisiace so stresom. Nebyť glycínu a ďalších neurotransmitérov, centrálny nervový systém by vždy ovládali neurotransmitéry, ktoré vyvolávajú emócie späté so stresovou reakciou. V tomto zmysle glycín „uvoľňuje“ neuróny a navodzuje mentálnu pohodu.

7.) Podporuje zdravie pečene

Pečeň je hlavným detoxifikačným orgánom tela. Zbavuje telo toxínov ich rozkladom alebo ich odoslaním do obličiek na vylúčenie. Najsilnejšia a najvšestrannejšia detoxikačná látka tela je glutatión. Práve glycín je jedna z troch aminokyselín, ktoré telo používa na výrobu glutatiónu. Ten následne pomáha chrániť bunky pred oxidačným poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

8.) Reguluje pohyb

Akýkoľvek pohyb, ktorý náš pohybový systém robí, od chôdze cez písanie, až po zdvíhanie závažia, mimiku, státie, skákanie alebo beh je riadený centrálnym nervovým systémom. Rozkazy putujú do svalov cez neuróny a táto komunikácia je sprostredkovaná neurotransmitérmi. Pokiaľ by ich nemalo čo zastaviť, neurotransmitéry by neustále posielali pohybové príkazy do svalov, čo by pre naše telo znamenalo absolútny chaos. V tejto súvislosti je glycín spolu s ďalšími neurotransmitérmi veľmi dôležitý pre spomalenie prenosu motorických impulzov tak, aby sa vykonávali iba v prípade potreby.

Záver 

Glycín je aminokyselina, ktorá slúži ako stavebný blok pre určité proteíny, vrátane kolagénu nachádzajúceho sa v koži, väzoch, svaloch, kostiach a chrupavkách. Môžete ho získať z kostného vývaru alebo z rastlinných zdrojov ako sú fazuľa, špenát, kel, karfiol, kapusta a tekvica, ale tiež banán a kiwi. Okrem vývaru z kostí možno glycín nájsť aj v „kompletných zdrojoch bielkovín“ (živočíšne bielkoviny), vrátane mäsa, mliečnych výrobkov, hydiny, vajec a rýb. Hoci si ho telo dokáže vyrobiť v určitej miere samo a v menšom množstve ho prijímame cez tieto potraviny, často tieto 2 zdroje príjmu nedokážu pokryť našu dennú potrebu. Práve preto sa oplatí glycín užívať ako doplnok stravy. Využiť môžete náš BrainMax Glycin!

 

Halusková Veronika

 

1. INAGAWA, Kentaro, Takenori HIRAOKA, Tohru KOHDA, Wataru YAMADERA a Michio TAKAHASHI. Subjective effects of glycine ingestion before bedtime on sleep quality. 2006.

 

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!