Cluster Dextrin® alebo cyklický dextrín - najlepší pomocník pre vytrvalostné športy

Pokiaľ ste si zamilovali akýkoľvek šport alebo pohybovú aktivitu, iste viete, že sacharidy sú pre telo najlepším palivom. Pokiaľ sa s vášňou oddávate športu, bez sacharidov sa skrátka nezaobídete. Problém je v tom, keď fyzická aktivita trvá príliš dlho a v našich svaloch ubúda dôležitého glykogénu. V takej chvíli je dobré vedieť, ako sa na tak náročnú aktivitu čo najlepšie pripraviť.

Čo je glykogén? Dôležité palivo pre naše svaly!

Glykogén je taká zásobáreň našej energie. Je uložený vo svaloch a menšia časť v pečeni (pomer 3:1). Vo chvíli, keď sme fyzicky aktívni, glykogén sa postupne vyčerpáva. Pokiaľ dôjde k jeho absolútnemu vyčerpaniu, prejaví sa to veľkou únavou, bolesťami svalov, stratou sily a máme pocit, že sme naozaj na dne svojich síl. Celkové množstvo glykogénu závisí aj od trénovanosti každého človeka, ale pohybuje sa medzi 300-500 g. Tu vidíte, že aj zásoby glykogénu sa dajú do istej miery ovplyvniť pravidelnými tréningami. Pokiaľ dôjde k vyčerpaniu svalového glykogénu a dôjde na glykogén v pečeni. To sa prejaví slabosťou, závratmi a nevoľnosťou, pretože hlavná práca pečeňového glykogénu je udržať stabilný cukor v krvi. Presne preto sú pre nás pred tréningom sacharidy také dôležité. Je skrátka naším cieľom, aby k takému vyčerpaniu nedošlo a udržali si nielen energiu, ale aj lepší výkon.

Co způsobí vyčerpání glykogenu

Cluster Dextrin® alebo cyklický dextrin. Čo je na ňom tam unikátneho?

Cluster Dextrin® je patentovaná forma polysacharidu, kedy sa za špeciálneho enzýmu štiepi kukuričný škrob. Vďaka tomu vznikne unikátny polysacharid s vysokou molekulovou hmotnosťou. To spôsobuje, že sa v žalúdku nezdržuje príliš dlho a rýchlo putuje do tenkého čreva, odkiaľ sa dostáva do krvného riečiska

  • Pomáha zlepšiť vytrvalosť a oddialiť únavu.
  • Ľahko stráviteľný, nespôsobuje pocity ťažkého žalúdka.
  • Rýchly zdroj energie pred tréningom.
  • Nabudenie pre maximálny výkon.
  • Dodáva stabilnú energiu počas celého tréningu.
  • Dobre sa rozpúšťa a neobsahuje pridané cukry.

Banner clanek dextrin

Rozdielov medzi maltodextrínom a Cluster Dextrinem® je hneď niekoľko a nejedná sa o maličkosti

1.) Vyšší výkon - VÍŤAZ CLUSTER DEXTRIN®

Zrejme to, čo všetkých zaujíma najviac, je vplyv na výkon po konzumácii maltodextrínu a Cluster Dextrinu®. Prebehli štúdie, ktoré jasne poukázali na to, že výkon bol po vypití Cluster Dextrinu lepší. Konkrétne štúdie z roku 2014, ktoré sa zúčastnilo 24 cyklistov.1 V tejto štúdii všetci účastníci išli na bicykli po dobu 90 minút, 30 minút pri 40% ich V02 max (ukazovateľ maximálneho množstva kyslíka, ktoré vaše telo dokáže využiť počas jednej minúty pohybovej aktivity), a potom ďalšiu hodinu pri 60 % ich V02 max. Po hodine jazdy na bicykli dostala jedna skupina nápoj obsahujúci 15 g cyklického dextrínu, zatiaľ čo druhej skupine bol podaný nápoj obsahujúci 15 g maltodextrínu. Štúdia zistila, že po požití sacharidového nápoja mali účastníci, ktorým bol podávaný cyklický dextrín, významne nižší RPE (stupnica RPE slúži na meranie intenzity cvičenia) ako skupina s maltodextrínom. Navyše 30 minút po požití bola hladina glukózy v krvi vyššia v skupine s cyklickým dextrínom ako v skupine s maltodextrínom bez toho, aby to ovplyvnilo inzulín. Stručne povedané, aj keď účastníci cvičili s rovnakou intenzitou, pre skupinu s cyklickým dextrinom bolo cvičenie jednoduchšie ako v skupine s maltodextrínom. Tento rozdiel bol pravdepodobne spôsobený stabilnejšou hladinou glukózy v krvi.

2.) Čas, počas ktorého sa sacharid zdržiava v žalúdku - VÍŤAZ CLUSTER DEXTRIN®

Pre vytrvalostných športovcov je veľmi dôležitá informácia, ako sa po vypití predtréningového suplementu budú cítiť, pretože aj to môže do veľkej miery ovplyvniť celkový výkon. Pri dlhom výkone, ktorý vyžaduje veľké množstvo kalórií, je cyklický dextrín v tejto oblasti považovaný za „najjemnejší“ dostupný sacharid, pretože skrátka toľko nezaťažuje žalúdok.2 Zatiaľ čo maltodextrín je lepší oproti glukóze a fruktóze (pokiaľ ide o dobu vyprázdňovania žalúdka), záťaž pre žalúdok je v prípade cyklického dextrínu ešte nižšia ako pri maltodextríne. Všeobecne sa predpokladá, že cyklický dextrín je sacharidom, ktorý žalúdok opúšťa najrýchlejšie.

Proč zvolit  Cluster Dextrin (1)

3.) Výkyvy krvného cukru - VÍŤAZ CLUSTER DEXTRIN®

Až už robíme akýkoľvek šport, je dôležité, aby to na telo malo čo najmenší vplyv. Podľa výberu sacharidov tiež máme sami vo svojich rukách to, aké veľké budú výkyvy hladiny krvného cukru. Krvný cukor by po jedle mal rásť pozvoľna a ideálne by v ňom nemali byť žiadne veľké prepady. Pokiaľ si dáme niečo sladké s bielym cukrom, hladina krvného cukru rýchlo stúpne a rovnako rýchlo potom klesne. Cluster Dextrin® má nespornú výhodu aj v tom, že nespôsobuje také výkyvy a vďaka tomu funguje ako spoľahlivý pomocník stabilné doplnenie energie. Neobsahuje jednoduché cukry, iba polysacharidy. Oproti tomu maltodextrín spôsobí príval energie, ale vedie k značným energetickým výkyvom a prepadom.

4.) Gastrointestinálne problémy - VÍŤAZ CLUSTER DEXTRIN®

Štúdie ukázali, že maltodextrín a dextróza sú zodpovedné za výrazne viac (až dvakrát viac) ťažkostí gastrointestinálneho traktu v porovnaní s cyklickým dextrinom.3 V skutočnosti sa ukázalo, že cyklický dextrín nemá viac prípadov GI ťažkostí ako samotná voda. Toto je nesporná výhoda cyklického dextrínu. Jednoducho povedané Cluster Dextrin® je žalúdkom oveľa lepšie znášaný.

1 (20)

5.) Nízka stresová reakcia pri fyzickej aktivite

Či už si to prajeme alebo nie, pri opakovanej intenzívnej fyzickej záťaži sa vyplavuje stresový hormón kortizol. Aj keď Cluster Dextrin® nemôžeme priamo porovnať s maltodextrínom, ukázalo sa, že cyklický dextrín významne znižuje stresovú reakciu po vytrvalostnom cvičení v porovnaní s glukózou.

A je vôbec nejaká nevýhoda Cluster Dextrínu? Áno. Nevýhodou zrejme bude jeho cena, pretože výroba tohto sacharidu je sama o sebe nákladnejšia, ako je tomu u maltodextrínu. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, predtréningový suplement je potrebné vyberať podľa náročnosti a doby, počas ktorej budete aktívny.

Pre koho je Cluster Dextrin vhodný? A kedy dať prednosť klasickému nakopávaču?

Ako už som spomenula, Cluster Dextrin® je unikátny svojou dlhou výdržou a stabilnou hladinou energie bez výkyvov krvného cukru. Preto je vhodnejšie pri vytrvalostných a kolektívnych športoch, poprípade ak plánujete intenzívnu fyzickú aktivitu po celý deň. Využiť môžete tiež Lauf Energy, ktorý okrem cyklického dextrínu obsahuje aj citrulín malát pre poriadne prekrvenie, napumpovanie svalov, výživu a ich bezproblémovú regeneráciu. A tiež zmes elektrolytov, ktoré podporia rehydratáciu buniek. Klasický nakopávač ako je napríklad LAUF Pre-workout môžete využiť na kratšie tréningy, do fitka alebo pohybovú aktivitu, ktorá nie je taká intenzívna.

 

Veronika Halusková

 

1. FURUYASHIKI, Takashi, Hidenori TANIMOTO, Yasuhiro YOKOYAMA, Yasuyuki KITAURA, Takashi KURIKI a Yoshiharu SHIMOMURA. Effects of ingesting highly branched cyclic dextrin during endurance exercise on rating of perceived exertion and blood components associated with energy metabolism. 2014.

2. SHIRAKI, Takahisa, Takashi KOMENTANI, Kayo YOSHITANI, Hiroki TAKATA a Takeo NOMURA. Evaluation of Exercise Performance with the Intake of Highly Branched Cyclic Dextrin in Athletes. 2015.

3. TAKII, Hiroshi, Takashi KOMENTANI, Takahisa NISHIMURA, Takashji KURIKI a Tohru FUSHIKI. A Sports Drink Based on Highly Branched Cyclic Dextrin Generates Few Gastrointestinal Disorders in Untrained Men during Bicycle Exercise. 2004.

4. SUZUKI, K, K SHIRAISHI, K YOSHITANI, K SUGUMA a T KOMETANI. Effect of a sports drink based on highly-branched cyclic dextrin on cytokine responses to exhaustive endurance exercise. 2014.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!