Krill oil ako zdroj omega 3 mastných kyselín

Krill je malý kôrovec vzhľadom podobný krevetám. Nachádza sa v chladnejších vodách oceánu a primárne slúži ako zdroj potravy pre ďalšie väčšie živočíchy, ako sú napríklad veľryby, tulene, tučniaky, chobotnice a ryby.

Čo sú omega-3 mastné kyseliny? A prečo užívať tie z krillu?

Omega-3 sú esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že si ich telo nedokáže prirodzene vyrobiť samo a sme odkázaní na to, prijímať ich zo stravy. Pokiaľ sa zaujímate o zdravý životný štýl, zrejme o týchto mastných kyselinách počúvate dnes a denne. Je to preto, že pre naše telo sú skrátka nenahraditeľné. Omega-3 mastné kyseliny potrebujú naše bunky, mozog, imunitný systém a celý srdcovo-cievny systém.

Štúdie ukázali, že omega-3 MK:

  • Znižujú zápal
  • Zvyšujú prospešný HDL cholesterol
  • Znižujú škodlivé triglyceridy
  • Oddiaľujú rýchlosť starnutia mozgu
  • Spomaľujú rýchlosť opotrebovania telomér (dobre známeho ukazovateľa starnutia). Čo sú to teloméry a aká je ich funkcia v organizme sme podrobnejšie vysvetlili v tomto článku
  • Posilňujú funkcie imunitného systému

Možno vás lekár upozornil na to, že máte vysokú hladinu triglyceridov v krvi. Avšak nevysvetlil, čo to konkrétne znamená. A tak neviete, že triglyceridy majú pre zdravie nášho srdca a ciev zásadný význam. Respektíve ich vysoká hladina negatívne ovplyvňuje kardiovaskulárny systém.

Zvýšenie triglyceridov je hlavný spúšťač všetkých srdcovo cievnych ochorení. A je pomerne spoľahlivým ukazovateľom toho, že by ste niektoré veci ako je strava a pohyb, mali v tejto chvíli dať skutočne na prvé miesto. A to vrátane konzumácie omega-3 mastných kyselín.

Hoci olej z krillu obsahuje mastné kyseliny podobné rybiemu tuku, dá sa ľahko odlíšiť vďaka svojmu jedinečnému vzhľadu, vynikajúcemu chemickému zloženiu a štruktúre. Na rozdiel od rybieho oleja a iných doplnkov omega-3, ktoré majú žltú farbu, má krillový olej výraznú červenú farbu. Na rozdiel od rybieho tuku sú omega-3 mastné kyseliny v krill oleji tiež lepšie absorbované a prenášané do buniek tela a to vďaka svojmu fosfolipidovému zloženiu.

Pro užívat krill oil

Prečo dať prednosť omega-3 MK pred tými z rybieho oleja?

1.) Lepšia vstrebateľnosť ako u rybieho oleja

Krillový olej má oproti rybiemu tuku ďalšiu výhodu, pretože EPA a DHA mastné kyseliny sa ľahko vstrebávajú a naše telo ich oveľa lepšie využíva. Je to preto, že mastné kyseliny v krillovom oleji sú vo forme fosfolipidov, ktoré vyžadujú jednoduchší tráviaci proces v porovnaní s triglyceridmi v rybom tuku. Výsledkom je to, že telo rýchlejšie a efektívnejšie vstrebe väčšinu omega-3 mastných kyselín s dlhým reťazcom, vďaka čomu nám stačí nižšia dávka EPA a DHA, ako je potreba pri rybacom tuku. Potvrdzuje to aj štúdia z roku 2015. Zdravým dobrovoľníkom v štúdii bol podávaný buď rybí alebo krilový olej. Výsledky na konci štúdie ukazujú, že krilový olej bol vstrebávaný oveľa rýchlejšie ako rybí olej.1 

2.) Podporí zdravie srdca

EPA a DHA sú dobré pre podporu celkového zdravia srdca a znižujú riziko srdcového infarktu a ischemickej choroby srdca. A ako?

  • Znížením hladiny triglyceridov, ktoré sú rizikovými faktormi u väčšiny kardiovaskulárnych ochorení.
  • Znížením hladiny LDL cholesterolu (tzv. zlého cholesterolu) – lipoproteínového cholesterolu s nízkou hustotou.
  • Zvýšením hladiny HDL cholesterolu – lipoproteínového cholesterolu s vysokou hustotou.
  • Zmiernením zá**lu v cievach.

3.) Udržateľný zdroj omega-3 MK

Euphausia Superba sú drobné kôrovce vyskytujúce sa v Antarktickom oceáne. Už vieme, že sú bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Odhaduje sa, že tvorí približne 379 miliónov ton biomasy, čo je viac ako celosvetová populácia ľudí s biomasou. Vďaka tomu sú považované za jednu z najudržateľnejších foriem rybolovu. Komisia na ochranu živých morských zdrojov v Antarktíde (CCAMLR) riadi rybolov krillu a stanovila limit lovu na 5,6 milióna ton ročne. Súčasný lov krilu je hlboko pod limitom a to okolo 200 000 ton. Z tohto hľadiska je lov udržateľným bez toho, aby to ohrozilo ostatné zvieratá, pre ktoré krill znamená potravu.

4.) Znižuje CRP

C-reaktívny proteín = miera zá**lu v tele. Vo chvíli, keď dôjde k infekcii alebo poraneniu, hladina CRP sa zvyšuje. Vysoká hladina CRP poukazuje na autoimunitné alebo kardiovaskulárne ochorenia, ale aj iné závažné ochorenia. Olej z krillu pomáha znižovať hladinu CRP, čo potvrdili aj štúdie. Je to okrem iného aj vďaka prítomnosti astaxantínu v krille, ktorý má protizá**lové a antioxidačné vlastnosti.2

astaxanthin_cz

5.) Obsahuje astaxanthin

Krill oil je veľmi bohatý na astaxanthin. Antioxidant, vďaka ktorému majú niektorí živočíchy ako je losos alebo homár krásnu ružovú farbu. Ide o veľmi silný antioxidant, ktorý prospieva nášmu zdraviu hneď z niekoľkých hľadísk. Má pozitívny vplyv na mozog 3, 4, pokožku 5, mitochondrie, DNA, oči, kardiovaskulárny systém, imunitný systém, starnutie buniek, mužskú plodnosť, športový výkon, svaly a kĺby.

Prednosti astaxanthinu oproti iným antioxidantom:

  • Prechádza hematoencefalickú bariéru a tým prináša antioxidačnú ochranu mozgu.
  • Prechádza hematoretinálnu bariéru a tým prináša antioxidačnú a protizápalovú ochranu očiam.
  • Odstraňuje viac voľných radikálov, než akýkoľvek iný antioxidant.
  • Funguje ako supersilný antioxidant v neutralizácii prebytočného singletového kyslíka.
  • Putuje telom a prináša antioxidačnú a protizápalovú ochranu všetkým orgánom.
  • Potláča zápalové markery.
  • Silne pohlcuje UVB žiarenie.
  • Znižuje poškodenie DNA.
  • Nemá pre-oxidačné účinky – ide o čistý antioxidant.
  • Viaže sa na svalové tkanivo.

2 (12)

Ďalšie dôvody prečo vybrať krill oil

  • Omega-3 MK z krillu majú vyššiu biologickú dostupnosť ako rybí olej, pretože sú naviazané na fosfolipidy, čo uľahčuje vstrebávanie tenkým črevom.
  • Krillový olej obsahuje unikátny antioxidant Astaxanthin, ktorý sa nenachádza v rybom tuku a pritom sa jedná o najsilnejší antioxidant, ktorý bol objavený.
  • Krillový olej pochádza z južnej pologule - z nedotknutého prostredia, čo zaisťuje menšiu pravdepodobnosť toxínov a kontaminácie.

Sú nejaké obmedzenia? Kedy krill olej užívať?

Krill oil určite neodporúčame užívať, ak máte alergiu na morské plody, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou by vám krill olej spôsobil problémy. Podobne ako rybí tuk alebo olej z tresčej pečene, odporúčam aj krill oil užívať po jedle. Krill oil je naozaj veľmi cenný zdroj omega-3 mastných kyselín a astaxanthinu dohromady. Môžete ho zaradiť do svojho arzenálu pod značkou BrainMax a tým vyrovnať pomer MK kyselín v tele.

  • Želatínové kapsule sú malé, ľahko sa prehĺtajú.
  • Každá kapsula obsahuje 250 mg omega-3 MK.
  • Pomer v každej kapsule je: EPA 170 mg na 80 mg DHA.

 

Veronika Halusková

 

1. KÖHLER, Anton, Essi SARKKINEN, Niina TAPOLA, Tarja NISKANEN a Inge BRUHEIM. Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects--a randomized, single-dose, cross-over trial. 2015.

2. CICERO, Arrigo F.G., Martina ROSTICCI, Martino MORBINI, Marcella CAGNATI, Elisa GRANDI, Angelo PARINI a Claudio BORGHI. Lipid-lowering and anti-inflammatory effects of omega 3 ethyl esters and krill oil: a randomized, cross-over, clinical trial. 2016.

3. KATAGIRI, Mikiyuki, Akira SATOH, Shinji TSUJI a Takuji SHIRASAWA. Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. 2012.
 
4. GALASSO, Christian, Ida OREFICE, Paola PELLONE, Paola CIRINO, Roberta MIELE, Adrianna LANORA, Christophe BRUNET a Clementina SANSONE. On the Neuroprotective Role of Astaxanthin: New Perspectives?. 2018.
 
5. ITO, Naoki, Shinobu SEKI a Fumitaka UEDA. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. 2018.
 
 
 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!