Čo je betaín? Enzým štartujúci trávenie.

Samostatným doplnkom stravy, ktorý si získava stále väčšiu pozornosť, je betain hydrochlorid, skrátene betain HCl. Táto látka, známa tiež ako trimethylglycín (TMG), má mnoho zaujímavých vlastností a potenciálnych výhod pre zdravie. V tomto článku sa pozrieme na betain HCl, jeho funkcie a potenciálne využitie.

Štartovacia časť celého trávenia? Kyselina chlorovodíková

Kyselina chlorovodíková (HCl) je silná anorganická kyselina, ktorá sa tvorí v žalúdku. Je jednou z hlavných zložiek žalúdočnej šťavy a hrá kľúčovú úlohu v procese trávenia potravy. Vytvára sa v bunkách žalúdočnej sliznice. Tento proces je riadený hormónmi a nervovým systémom. Keď začneme jesť alebo keď sa naše telo pripravuje na jedlo, dôjde k signálu na výrobu HCl v žalúdku.

Hlavnými funkciami kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku sú:

  1. Rozklad potravy: HCl pomáha rozkladať potravu, najmä bielkoviny, na menšie a ľahšie stráviteľné časti. Kyselina mení štruktúru bielkovín a uľahčuje enzýmom tráviť potravu.
  2. Zabíjanie patogénov: Kyselina chlorovodíková má antimikrobiálne účinky a pomáha zabíjať patogény, ako sú baktérie a vírusy, ktoré môžu byť prítomné v potrave a brániť infekciám.
  3. Aktivácia enzýmov: HCl aktivuje enzýmy v žalúdku, najmä pepsinogén, ktorý sa mení na pepsín. Pepsín je tráviaci enzým, ktorý rozkladá bielkoviny na peptidy.
  4. Udržiavanie optimálneho pH: Kyselina chlorovodíková pomáha udržiavať nízke pH v žalúdku, čo je dôležité pre správne trávenie. Tento kyslý prostriedok je aj prostredím, v ktorom sa niektoré minerály, ako je železo a vápnik, lepšie vstrebávajú.

K čemu slouží Betaine HCl-2

Nedostatok HCl môže viesť k zlým tráviacim a žalúdočným problémom, a v takýchto prípadoch môže lekár odporučiť doplnenie kyseliny chlorovodíkovej alebo inú liečbu.

Existuje niekoľko potravín a nápojov, ktoré môžu stimulovať produkciu kyseliny chlorovodíkovej (HCl) v žalúdku alebo pomôcť udržiavať vhodné pH prostredie pre trávenie. Medzi také potraviny patrí napríklad zázvor, jablčný ocot, šťava z citrusových plodov alebo fermentované potraviny.

Čo je Betain HCl a aké sú jeho funkcie v trávení?

Betain hydrochlorid (HCl) je chemická zlúčenina, ktorá sa vyskytuje prirodzene v niektorých potravinách, ako sú červená repa, špenát a pšeničné klíčky, a tiež je produkovaná v malom množstve v ľudskom tele. Betain HCl je derivátom aminokyseliny glycínu a má významné funkcie v tele.

  • Podpora tráviaceho systému: Niektorí ľudia môžu mať nedostatočnú produkciu HCl, čo môže viesť k tráviacim problémom, ako je nadúvanie a žalúdočné ťažkosti. Betain HCl môže byť použitý ako zdroj HCl pre podporu trávenia.
  • Absorpcia živín: Správna hladina kyslosti v žalúdku je kľúčová pre absorpciu živín z potravy, najmä vápnika, železa, vitamínu B12 a ďalších minerálov a živín. Betain HCl môže pomôcť udržiavať optimálne pH žalúdka pre efektívne trávenie a absorpciu živín.
  • Prevencia nadúvania a pocitov plného žalúdka: Ľudia trpiaci nadúvaním, pocitom plnosti po jedle alebo žalúdočnými ťažkosťami môžu nájsť úľavu práve v užívaní Betainu HCl. Pomáha tým, že podporuje rozklad potravy v žalúdku a pôsobí ako prevencia nadmernej plynatosti.

Banner clanek betaine

Záver

Betain hydrochlorid (HCl) je zaujímavým doplnkom stravy, ktorý môže pomôcť podporiť zdravé trávenie, zlepšiť absorpciu živín a znížiť nepohodlie spojené s nadúvaním a žalúdočnými problémami. Zlúčili sme Betain HCl spolu s rastlinou česky známou ako hořec žltýBylina, ktorá sa tradične používa pre podporu trávenia. Obsahuje rad látky, ktoré majú pozitívny vplyv na trávenie, pretože podporuje produkciu tráviacich štiav, stimuluje chuť k jedlu a navyše má antibakteriálne a protizápalové účinky. BrainMax Betain HCl je určený pre tých, ktorí potrebujú vyladiť trávenie a podporiť vstrebávanie mikronutrientov.

 

Veronika Halusková 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!