Lipozomálne vitamíny. Prečo dať prednosť lipozomálnej forme?

Vypočujte si článok v audioforme!

Pokiaľ hľadáte kvalitné doplnky stravy, mali by ste sa zaujímať o hlavné kritérium a tým je VSTREBATEĽNOSŤ. Možno ste sa u niektorých doplnkov stretli s názvom lipozomálne a neviete, čo označenie znamená. Lipozomálne znamená, že itamín alebo minerál je mikroskopicky uzavretý v guľovitej častici podobnej tuku, ktorá uľahčuje telu vstrebanie. A ako je to možné? To si v tomto článku vysvetlíme.

Čo je to lipozóm a prečo sa pridáva do vitamínov?

Britský hematológ Alec D. Bangham ako prvý opísal lipozómy v roku 1961 v článku publikovanom na Babraham Institute v Cambridge. Lipozómy sú sférické škrupiny, ktoré sú zložené z dvojitej vrstvy mastných kyselín, podobné tej prírodnej vrstve, ktorá tvorí membránu tela buniek. Samotný význam slova lipozóm je odvodený z gréckych výrazov a „lipos“ a a „soma“, čo znamená „tuk“ a „telo“. Lipozóm si môžete predstaviť ako úplne nepriepustnú guľu (viď obrázok nižšie). Membránu lipozómu tvorí fosfolipidový obal, ktorý má dve vrstvy.

Lipozóm slúži na zapuzdrenie nutrientu a na ochranu pred poškodením žalúdočnými kyselinami, čím by sa znížila vstrebateľnosť v bunkách. Lipozómy sú ako superhrdinové vitamínov. Prenášajú živiny na rôzne miesta v tele, kde sa potom môžu vstrebať. A rovnako ako lipidom im na ceste nevadí voda ani iné prvky. To znamená, že môžu živinu obklopiť, chrániť ju pred poškodením a prepraviť ju tam, kam potrebuje – bez toho, aby pritom došlo k akémukoľvek poškodeniu.

Akonáhle je vitamín takto zapuzdrený, nemôže uniknúť z lipozómu, kým nie je táto dvojitá vrstva narušená. Lipozóm chráni svoj obsah pred agresívnymi žalúdočnými kyselinami, enzýmami, zmenou PH, oxidáciou a umožňuje ľahšie vstrebávanie v stenách tenkého čreva. Odkiaľ putuje do pečene a potom do krvného obehu. Tým dosahuje vyššiu koncentráciu v krvi. Fosfatidylcholín, ktorý sa bežne používa pri výrobe lipozómov je hlavným stavebným kameňom vonkajšieho obalu buniek a telo ho následne využije na výrobu nových buniek. Celá výroba lipozomálnych vitamínov je veľmi šetrná. Bez použitia tepla alebo vysokého tlaku zostáva účinná látka neporušená, čo zaisťuje, že lipozómy sa nerozpadnú skôr, než sa dostanú do buniek. Účinná látka sa teda uvoľňuje priamo v bunke.

vyhody liposomálních vitamínu_infografika_cz

Lipozóm je v podstate ochranný obal, ktorý dopraví vitamín tam, kam patrí – tzn. do cieľovej bunky.

 Aké sú výhody lipozomálnych vitamínov?

  • Vyššia biologická dostupnosť a vstrebatelnosť.
  • Chráni živiny pred poškodením pri trávení.
  • Dopraví nutrient priamo do cieľovej bunky.
  • Rovnaký účinok pri nižšej dávke.
  • Chráni mikronutrient pred tráviacimi enzýmami a črevným mikrobiómom.

Ako fungujú lipozomálne vitamíny v tele?

Keď užívate vitamín alebo doplnok bez lipozomálnej technológie, normálne podmienky prostredia, ako je kyslík a vlhkosť, zhoršujú kvalitu doplnku. Enzýmy a tráviace šťavy v tele poškodia kvalitu a množstvo živín, ktoré je telo schopné vstrebať („biologická dostupnosť“). Lipozomálna technológia zaručí, že sa nutrient dopraví cez črevo do krvného riečišťa a následne do cieľovej bunky.

čoho sa lipozóm vyrába? Slnečnicový vs kontroverzný sójový lecitín?

Lipozóm sa vyrába z lecitínu a tu sú dve možnosti. Historicky bola sója celosvetovo primárnym zdrojom lecitínu; avšak látky odvodené zo slnečnice, majú niekoľko výhod. Jednak je sója jednou z najčastejších alergií u ľudí, a potom proces extrakcie slnečnicového lecitínu je v porovnaní s procesom extrakcie sójového lecitínu šetrnejší. Pokiaľ môžem odporučiť, vyberajte také produkty, kde tvorí základ slnečnicový lecitín. Ako vieme, sója je v dnešnej dobe značne prešľachtená a tak väčšinou nepodlieha kritériám NON GMO. Aj keď existujú aj výnimky.

Ako je možná lipozomálna tekutá forma vitamínu?

Dôležité je podotknúť, že lipozómy nemajú čo dočinenia s kapsulami, v ktorých je vitamín či minerál uložený. Môžete mať rastlinnú kapsulu, a napriek tomu môže ísť o lipozomálnu formu. Podobne ako to máme u nášho lipozomálneho vitamínu C. Dôležité je, aby výrobca deklaroval práve lipozomálnu formu a potom nie je dôležité, či sa jedná o kapsule alebo tekutú formu. Tekutá forma má jednu veľkú výhodu a tým je dávkovanie. Doplnky stravy v tekutej lipozomálnej forme môžete prispôsobiť svojim potrebám, poprípade je to aj veľká výhoda pre užívanie vitamínov deťmi. Rozrobiť a vysypať kapsulu samozrejme môžete tiež, ale neviem si predstaviť, ako by vám v praxi fungovalo vysypávať napríklad polovicu obsahu kapsule na lyžičku.

Pokiaľ by sa dala povedať nevýhoda lipozomálnych vitamínov, potom by to bola pravdepodobne ich cena. Tá je daná predovšetkým samotnou zložitosťou výroby, od ktorej sa prirodzene odvíja aj cena.

prirodni vs synteticky vitamin C_cz

NOVÁ RADA LIPOZOMÁLNYCH DOPLNKOV BRAINMAX

Radi predstavujeme niekoľko úplne nových doplnkov, ktoré sme vytvorili práve v lipozomálnej forme pre lepšiu využiteľnosť. Ako prvé môžeme predstaviť lipozomálnu formu glutatiónu, ktorý je spoločne s melatonínom najsilnejším antioxidantom v našom tele. Glutatión je produkovaný každou bunkou v našom tele, ale najviac jeho produkcia zaisťuje pečeň. Medzi jeho hlavné funkcie patrí odvádzanie škodlivých toxínov z tela. Glutatión, ktorý sa nachádza v každej bunke, chráni mitochondrie pred baktériami, vírusmi, toxíny a neutralizuje voľné radikály (reaktívne formy kyslíka) vznikajúce v metabolizme červených krviniek (v mitochondriách) a chráni ich tak pred oxidom. Viac o glutatióne si môžete prečítať v samostatnom článku, kde sme podrobnejšie vysvetlili jeho účinky.

Druhým je toľko očakávaný lipozomálny kolagén. Ten pochádza z hydrolyzovaných kolagénových peptidov typu I. a II. s vitamínom C, ktorý zvyšuje jeho vstrebateľnosť.1 Okrem toho kolagén obsahuje aj vitamín E, zinok a biotín. Kolagén sa podpisuje na zdraví kĺbov, ale podieľa sa aj na zdravej a pružnej pokožke, silných vlasoch a nechtoch, eliminácii vrások, na pevnosti svalov a šliach.

vstrebavani_lipozomu_infografika1_cz_cz

Predposlednou novinkou je kompletná kĺbová výživa, ako inak ako v lipozomálnej forme. Ide o zmes glukosamínu, chondroitínu sulfátu a kyseliny hyalurónovej. Komplex pomáha so zdravím kĺbov, chrupaviek, povrchu kostí a podporuje tvorbu kĺbovej tekutiny.

Vitamín C všetci poznáme, jeden máme dokonca v lipozomálnej forme v kapsulách. Avšak teraz prichádzame s lipozomálnou tekutou formou vitamínu C, ktorá je jednoduchšia na úpravu dávkovania a je tak vhodná aj na podávanie deťom. Ľahko totiž upravíte dennú dávku.

Pár slov na záver

Dôležitá vec, ktorá odlišuje kvalitné a menej kvalitné produkty na trhu, je výrobný proces. Cieľom BrainMax Lipozomálnych doplnkov je vyrábať produkty, ktoré sú dostupné v čo najčistejšej možnej forme. Používame slnečnicový lecitín, ktorý je bez GMO.

 

Veronika Halusková

 

1. GOPI, Sreerag a Preetha BALAKRISHNAN. Evaluation and clinical comparison studies on liposomal and non-liposomal ascorbic acid (vitamin C) and their enhanced bioavailability. 2021.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!