Na čo máme pečeň a ako ju posilniť?

Tomu ako zlepšiť zdravie pečene sa v ajurvédskej a čínskej medicíne venovali liečitelia po tisíce rokov. V čínskej medicíne sa hovorí, že lekár, ktorý vie ako zharmonizovať pečeň, vie, ako vyliečiť stovky chorôb. Urobte si chvíľku na prečítanie nového článku z cyklu CESTA KU ZDRAVIU, v ktorej vám každý týždeň predstavíme, ako funguje naše telo a čo robiť preto, aby sme posilnili naše zdravie. Minulý týždeň sme preberali mozog a tento týždeň pripadla na rad  pečeň, ktoré sú v našom tele nenahraditeľný úžasný orgán, ktorý nás zbavuje všetkého zlého a ešte sa vie ako jediný orgán sám uzdraviť.

Pečeň je hlavný orgán detoxikácie organizmu

Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom a počas minúty v ňom pretečie až dva litre krvi. Váži cca 1,4 kg a je uložená vpravo, v hornej časti brucha pod bránicou. Je  zodpovedná za filtrovanie toxínov z krvného obehu a zabraňuje ich usadzovaniu v tkanivách. Predstavte si pečeň ako motor vo vysávači, keď sa upchá príliš veľa nečistotami, potom prestane vysávač dobre vysávať, teda fungovať. Podobne ako, keď je vaša pečeň zanesená príliš veľa toxínmi, začnete byť unavení, imunitný systém nebude pracovať správne, zhorší sa kvalita pokožky a začnete mať problémy s trávením, teda začnete zle fungovať ako celok.

Žijeme v hektickej dobe plnej stresu a toxínov. Len málo z nás môže tvrdiť, že nepríde do styku so znečisteným ovzduším, pesticídmi, xenoestrogénmi, ťažkými kovmi. Toxíny sú obsiahnuté v predmetoch našej dennej spotreby (kozmetika, drogéria) aj v jedle. Ak sa nesnažíme minimalizovať expozíciu toxínov na dennej báze a nesnažíme sa žiť aspoň trochu zdravým životným štýlom (pohyb, zdravá strava, minimalizácia stresu), potom sa môže stať, že pečeň nebude zvládať svoju detoxikačnú úlohu a toxíny sa začnú usadzovať v tele. Treba podotknúť, že hromadenie toxínov (xenoestrogénov) v tele súvisí tiež s estrogénovú dominanciou.

estrogenova-dominance-infografika-brainmarket-sk

Okrem detoxikácie organizmu pečeň vykonáva ďalšie kľúčové úlohy:

  • Je hlavným orgánom metabolizmu čiže látkovej premeny. Látková premena je súbor enzýmových reakcií, pri ktorých dochádza k premene látok a energie v bunkách. Rozdeľujeme na anabolizmus (výstavbový proces) a katabolizmus (rozkladový proces).

  • Hrá kľúčovú úlohu v metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín.
  • Produkuje žlč, čím pomáhajú trávenie.
  • Produkuje niektoré hormóny a niektoré hormóny likviduje (inzulín, steroidné hormóny).
  • Je zásobným orgánom glykogénu, železa, niektorých vitamínov a minerálov.
  • Sú v nej tvorené bielkoviny krvnej plazmy.

Pečeň má ako jediný orgán neuveriteľnú schopnosť regenerácie vlastného tkaniva. Pečeň sa dokáže sama regenerovať (dorásť) aj v tak extrémnych prípadoch ako, keď ostane len 25% tkaniva. Z toho vyplýva, že pečeň vám toho veľa odpustí, ale aj tak by ste si ju mali radšej hýčkať

 

jatra_-_Infografika_Instagram_BrainMarket

 

 

Úloha pečene v detoxikácií organizmu


Ako som už písal, jednou z hlavných úloh pečene je detoxikácia organizmu. Všetky látky prijímané alebo produkované telom (vedľajšie produkty metabolizmu) sa nakoniec filtrujú cez pečeň. Existujú 2 fázy detoxikácie. Fáza I a II.

Fáza I

Vo fázi I sa štiepia chemikálie, ako sú drogy, hormóny, pesticídy a všelijaké ďalšie toxíny do menej škodlivých toxínov. Počas tohto procesu sú produkované voľné radikály, ktoré by mohli vo väčšom množstve poškodiť aj pečeňové bunky. Živiny, ktoré podporujú fázu aj sú vitamíny zo skupiny B, kyselina listová, glutatión a ďalšie antioxidanty (napr. Vitamín C, zinok, horčík, molybdén, bioflavinoidy).

Fáza II


Vo fázi II sú odstraňované nežiadúce látky (toxíny: napr: nikotín, kofeín, pesticídy, sulfáty, epoxidy, benzoan) z tela von a to vo vode rozpustných látkach, ktoré môžu byť ľahko vylúčené žlčou alebo močom.
Medzi živiny, ktoré podporujú túto fázu patrí glutatión, n-acetyl-l-cysteín, silymarín, kurkumín, SAMe, glycín, molybdén, metionín, TMG, DMG, alebo vitamín E a B6. Pri tomto procese pečeňové bunky spolu s ďalšími látkami (cysteín, glycín, síra) menia toxíny na menej toxické látky. A aj pri tomto procese vznikajú voľné radikály, ktoré môžu poškodiť pečeňové bunky.

Vo fázi II sú veľmi dôležití glutatión a SAMe.


Glutatión je jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý sa vo vysokých koncentráciách vyskytuje v pečeni a skladá sa z aminokyselín cysteínu, glutamínu a glycínu. A pomáha nielen pečeňovým bunkám pred účinkami voľných radikálov. Tento enzým chráni bunky pred toxínmi, je zásadný pre zdravie imunitného systému a funkciu pečene.

SAMe podporuje pečeň skrze metyláciu a produkciu glutatiónu. Je pre telo hlavným zdrojom metylu a podieľa sa na mnohých biochemických reakciách v pečeni, vrátane detoxikácie a produkcie antioxidantov. Navyše znižuje množstvo tuku v pečeni, ktoré je jednou z hlavných príčin jej poškodenia.

fakta_o_peceni

Ako zlepšiť funkciu pečene


1. Vyhnite sa nadmernému užívaniu alkoholu, liekov a drog


Hlavným orgánom odbúravania alkoholu je pečeň. Tá musí po jednej pijatike pracovať nadčas, aby dostala všetko späť do rovnováhy. Alkohol môžete, ale s rozumom. Napr. 2 dcl červeného vína každý večer. Rovnako tak pečeň zaťažuje časté užívanie drog či liekov.

2. Sústreďte sa na konzumáciu proti***ových potravín organického pôvodu (bio)


Vaša strava rozhoduje o tom, ako bude pracovať vaša pečeň. Pretože pečeň štiepi tuky, premieňa bielkoviny, sacharidy a zbavuje sa prebytočných látok z krvi. Pre správnu funkciu pečene je nevyhnutná nízka hladina cukru s nízkym obsahom toxínov. Vhodnými sú teda potraviny s vyšším obsahom vlákniny. Podľa niektorých štúdií môže vysoké množstvo antioxidantov a vlákniny dokonca zvrátiť poškodenie alebo ochorenie pečene [1].

Skrátka konzumujte naozajstné potraviny najlepšie z bio produkcie (mäso, ovocie, zelenina), nie priemyselne spracované potraviny. Bio pôvod je jeden z mála spôsobov ako znížiť hladinu pesticídov v tele. Čím menej toxínov v tele bude, tým lepšie bude pečeň pracovať, a tým zdravšia bude. Podstata zdravého stravovania nezáleží na kvantite, ale na kvalite.

Medzi proti***ové potraviny podporujúce funkciu pečene patrí:

  • Horká zelenina: Horkosť je zvyčajne známkou toho, že sú v potrave prítomné prospešné enzýmy, ktoré vyživujú pečeň a stimulujú trávenie (produkciu žlče). Horké potraviny majú dostatok minerálov a znižujú obsah ťažkých kovov v krvi. Medzi horké potraviny patria: púpava, žihľava, rukola, čakanka alebo napríklad niektoré druhy uhoriek.
  • Probiotické potraviny: Potraviny, ktoré podporujú zdravie a pestrosť mikrobiomu. Patrí sem kefír, kombucha, kimchi alebo iná fermentovaná zelenina (zavárané uhorky, kyslá kapusta).
  • Listová zelenina: Je nabitá proti***ovými a antioxidačnými látkami. Môže zvyšovať hladinu glutatiónu, čo je jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý má silné tlmiace účinky proti vzniku voľných radikálov.
  • Kapustová zelenina: Zvyšuje hladinu draslíka a obsahuje indoly, čo sú zlúčeniny známe svojím protirakovinovým účinkom. Zároveň pomáhajú v boji s estrogénovou dominanciou. Kapustová zelenina (brokolica, karfiol, atď.) totiž dokáže zvýšiť produkciu glukosinátov, ktoré pomáhajú detoxikovať pečeň a zvyšujú schopnosť pečene odbúravať z krvi karcinogénne látky a ťažké kovy. Medzi takéto látky patria napríklad indol-3-carbinol, ktorý je skúmaný pre svoje antikarcinogénne, antioxidačné, antiaterogénne a antiestrogénne účinky [2, 3, 4].
  • Zelené rastliny (chlorella, spirulina): Prostredníctvom chlorofylu pomáhajú zbavovať sa z tela toxických látok ako dioxíny cez pečeň a stimulujú produkciu antioxidantu superoxid dismutázy.
  • Bylinky (kurkuma, zázvor, koriander, petržlen, oregano): Stimulujú produkciu glutatiónu a pôsobí proti***ovo. Kurkumín obsiahnutý v kurkume má širokospektrálne použitie a jedným z nich je aj účinok proti hromadeniu toxínov v organizme.

 

Medzi najhoršie potraviny pre zdravie pečene môžeme zaradiť:

  • Príliš veľa alkoholu alebo kofeínu
  • Priemyselne spracované potraviny obsahujúce rafinované rastlinné oleje, cukry, umelé farbivá a sladidlá.
  • Ovocie a zelenina obsahujúce pesticídy väčšinou nepochádzajúce z ekologickej produkcie.
  • Priemyslovo zpracované údeniny obsahujíce dusičnany.
  • Vyprážané jedlá.

3. Doplnky stravy pre podporu pečene

Uvediem vám malý výpočet látok a bylín, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie pečene a odstraňovanie toxínov z tela.

  • Pestrec mariánsky a v ňom látka zvaná silymarín, ktorá zabraňuje vyčerpaniu glutatiónu v pečeni a podporuje zdravie pečene.
  • Glutatión je vôbec jeden z najsilnejších antioxidantov v našom tele, ktorý je produkovaný pečeňou a bojuje s voľnými radikálmi. Glutatión tiež pomáha zbavovať sa z tela xenobiotík (cudzorodé látky), zúčastňuje sa na syntéze a opravovaní nukleových kyselín, odstraňuje toxíny a karcinogény, podporuje správnu funkciu imunitného systému, chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Jeho nedostatok je spojený s rýchlejším stárnutím, diabetom, škvrnami na pokožke, diabeze a neurodegeneratívnymi ochoreniami.
  • N-Acetyl-L-Cysteín je prekurzorom jedného z najsilnejších antioxidantov glutatiónu, ktorý sa tvorí v pečeni. Účinná látka proti voľným radikálom. Je vhodné suplementovať aj v prípadoch.
  • Indol-3-carbinol alebo DIM sú látky, ktoré sú skúmané pre svoje širokospektrálne antioxidačné, antikarcinogénne a antiestrogénne účinky. Pomáha pečeni z tela vylučovať karcinogénne látky a ťažké kovy.
  • Kurkumín, ktorý má širokospektrálne použitie a jedným z nich je aj účinok proti hromadeniu toxínov v organizme.

4. Znížte stresovú záťaž


Každé stresové vypätie má drvivý dopad na váš endokrinný, reprodukčný, tráviaci a imunitný systém. Výskumy ukazujú, že zmeny na osi hypotalamus - hypofýza - nadobličky spôsobené stresom podporujú zá***ovú reakciu a spôsobujú poškodenie pečene a môžu prispievať k ochoreniam pečene [5]. Zlá funkcia pečene môže byť spojená s brain fog (mozgová hmla), závratmi, bolesťami hlavy, kŕčmi, problémy s menštruáciou alebo trávením.

5. Cvičte a hýbte sa


Posledné štúdie ukazujú, že cvičenie a pohyb znižujú zá*** a oxidačný stres u ochoreniach pečene súvisiacich s obezitou. Pohyb rozprúdi srdce a to pumpuje viac krvi do pečene, kde je očisťovanie od nežiaducich látok a zároveň vyživuje pečeň [6].

Medzi ďalšie rady, ako si udržiavať pečeň v kondícii je vyhýbať sa nebezpečným chemikáliám (napr. Pri maľovaní alebo domácom upratovaní), prevádzkovať bezpečný sex (vyhnúť sa prenosným infekciám ohrozujúce nielen pečeň), oplachovať ovocie a zeleninu dôkladne od pesticídov a v neposlednom rade piť dostatok vody.

Záver


Kľúč k zdravej a funkčnej pečeni vedie cez zdravý životný štýl oslobodený od toxínov, holdovania alkoholu, ale aj fajčenia alebo drog. Pečeň má naviac jednu úžasnú funkciu a to, že sa vie sama regenerovať (uzdraviť). Takže na zmenu životného štýlu nie je nikdy neskoro. Čím skôr začnete, tým zdravší budete :)

 

 Jiří Votava

 

***slovo zápal sa nesmie používať.

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!