Obezogény: Chemikálie, ktoré nám bránia schudnúť!

Dostali ste sa do bodu, kedy držíte diétu hýbete sa, ale už vám kilá nejdú dole. Nemôžete sa zbaviť tuku v oblasti brucha alebo stehien? Práve v tukovom tkanive sa často držia odolné chemikálie, ktorým sa odborne hovorí obezogény. S týmito chemikáliami prichádzame do styku každý deň ako napr. v účtenkách, kozmetike, čistiacich prostriedkoch, vôňach, riade, v potrave i vode.

Tieto chemické látky spadajú do kategórie xenoestrogénov a zasahujú do našich hormónov a tkaniva, čím nás preukázateľne robia hrubšími a odtiaľ pochádza slovo neznáme slovo obezogény, teda látky preukázateľne spôsobujúce obezitu. V tomto článku sa dozviete, kde sa tieto látky vyskytujú a ako sa im vyhnúť.

Čo sú to obezogény? A prečo sa vám možno nedarí schudnúť, aj keď robíte všetko správne...

Existuje viac ako 20 chemikálií, ktoré označujeme za obezogény. Obezogény sú umelo vytvorené látky, ktoré sa nachádzajú v rôznych nádobách na potraviny, riade, čistiacich prostriedkoch, obaloch na potraviny a plastoch. Stali sa známymi ako podskupina chemikálií, ktoré narúšajú endokrinný systém a okrem toho sa jedná o látky, ktoré dlhú dobu pretrvávajú v životnom prostredí.

Termín bol vytvorený v roku 2006, kedy bolo zistené, že sa vystavenie týmto chemikáliám počas raného vývoja, narúšajú metabolické procesy a zvyšuje sa náchylnosť človeka na priberanie na váhe po zvyšok života. Koniec koncov súvislostí medzi chemickými látkami a obezitou sa vedci zaoberajú už od 70. rokov minulého storočia.

Nie je to tak, že by obezogény priamo spôsobovali obezitu, ale zvyšujú náchylnosť na priberanie. Podporujú vznik obezity tým, že menia programovanie vývoja tukových buniek a zvyšujú ukladanie energie v tukovom tkanive. Pôsobením na receptory hormónov štítnej žľazy a nadobličiek dokážu meniť chuť do jedla. Inými slovami, mení spôsob, akým naše telo reguluje pocity hladu a sýtosti. Navyše ovplyvňuje hladinu hormónov štítnej žľazy, ktoré riadia ako rýchlosť metabolizmu, tak aj proces štiepenia tukov.

co_muhou_zpusobovat_endokrinni_disruptory_infografika_cz

Čo sú endokrinné disruptory

Slovné spojenie endokrinné disruptory je odvodené od endokrinného systému. Endokrinný systém sa skladá zo žliaz s vnútornou sekréciou, ktoré majú v tele dôležitú funkciu – a to produkciu hormónov, ktoré rozosielajú do celého tela. Medzi endokrinné disruptory radíme látky, ktoré z dlhodobého hľadiska môžu spôsobovať hormonálne zmeny a viesť k vážnym vývojovým, reprodukčným, neurologickým a imunitným problémom.

Najbežnejšie obezogény a ich vplyv na zdravie

1.) Ftaláty

Ftaláty sú zlúčeniny, ktoré sa pridávajú do plastov na zvýšenie ich pružnosti a dlhej životnosti. Používajú sa v širokej škále kozmetických a potravinárskych výrobkov, vrátane detských hračiek, kozmetiky, nádob na potraviny, opaľovacích krémov a čistiacich prostriedkov. Ftaláty môžu napodobňovať ľudské hormóny, takže spôsobujú problémy v endokrinnom systéme. Môžu spôsobiť reprodukčné, vývojové a neurologické poškodenia. Ftalátom sa dá vyhnúť, pretože výroba opaľovacích krémov, kozmetiky i nádob na potraviny nie sú na tejto látke závislé. Ftaláty sa často v zložení skrývajú pod označením vône alebo arómy. Podrobná meta analýza zistila súvislosť medzi ftalátmi a obezitou u dospelých.1

2.) Bisfenol A (BPA)

Toxické účinky BPA sú dnes už pomerne dobre známe. Táto syntetická zlúčenina je spájaná so zápalmi, neplodnosťou a deficitom vitamínu D. Vystavenie BPA tiež súvisí s obezitou a cukrovkou. Systematický prehľad a meta analýza z roku 2019 publikovaná v International Journal of Environmental Research and Public Health uvádza, že existuje spojitosť medzi BPA a detskou obezitou.2

Dnes už môžeme nájsť fľaše aj filtračné kanvice bez BPA, ale táto zlúčenina sa nachádza aj v plastovom riade, hračkách, zdravotníckych pomôckach a zmesiach z PVC. Môže sa tiež skrývať v pivných sudoch, hliníkových plechovkách od nápojov. konzervách a viečkach pohárov.

3.) PCB

PCB sú umelo vyrobené chemikálie, ktoré sa používali v stovkách priemyselných a komerčných produktov, vrátane pigmentov v papieri, zmäkčovadiel vo farbách, plastoch a elektronických zariadeniach. V minulosti sa používali pri výrobe farieb, lepidiel, voskov a plastov. Môžu sa hromadiť v listoch, rastlinách a potravinárskych plodinách a tým sa dostávajú do tiel rýb a ďalších malých organizmov. Akonáhle sa dostanú do životného prostredia, veľmi zle sa rozkladajú.

ktere_latky_radime_mezi_obezogeny_infografika_cz

 4.) Atrazín

Atrazín je vôbec najrozšírenejším herbicídom. Obsahujú ho ako plodiny, tak pôda a dokonca sú aj povrchová voda. Nakoniec sa dostáva aj do zásob pitnej vody. Atrazín je jeden z najčastejších kontaminantov v pitnej vode a je taktiež známy ako endokrinný disruptor. Výskum ukazuje, že atrazín môže prispievať k rozvoju inzulínovej rezistencie a mitochondriálnej dysfunkcii.3

5.) Tributycín (TBT)

Tributylcín je chemická látka, ktorá sa používa ako prostriedok proti znečisteniu vo farbách, ktoré sa nanášajú na člny, lode a rybárske siete. Táto látka kontaminovala už mnoho jazier a pobrežných vôd a je nebezpečná pre rad morských živočíchov. Hoci dôsledky používania TBT boli už preukázané, napriek tomu sa používa a dostáva sa do mora. Výskum naznačuje, že TBT môže vykazovať toxicitu prostredníctvom niekoľkých mechanizmov. Dokonca sa ukázalo, že mení procesy, ktoré sú zásadné pre metabolizmus tukov. Vystavenie tejto látke môže v skutočnosti signalizovať kmeňovým bunkám, aby sa premenili na tukové bunky, čo prispieva k priberaniu a obezite.

6.) Kyselina perfluoroktanová (PFOA)

Kyselina perfluoroktánová je kontaminant pitnej vody, o ktorom je známe, že je extrémne odolný a preto pretrváva v životnom prostredí veľmi dlho.

jak_minimalizovat_vystaveni_obezogenum_infografika_cz

Podľa prehľadu literatúry publikovanej v Environmental Research bola kyselina perfluoroktánová zistená aj v pitnej vode a ich zdrojoch. Čo bolo ovplyvnené úniky z priemyselných zariadení a čistiarní odpadových vôd. PFOA je látka, ktorá bola označená za potencionálne karcinogénna a radí sa medzi obezogény. To tiež preukázala štúdia z roku 2018. Zistilo sa, že vystavenie PFOA v ranom veku je spojené so zvýšeným rizikom detskej obezity a vyšším indexom telesnej hmotnosti.4

Tipy minimalizovať vystaveniu sa obezogénom

  • Vyhnite sa potravinám uchovávaným v plaste.
  • Používajte sklenené nádoby a fľaše.
  • Nevkladajte plastový riad do mikrovlnky.
  • Dajte prednosť prírodnej kozmetike a drogérii.
  • Pri používaní výrobkov z plastu hľadajte nádoby, ktoré neobsahujú BPA a ftaláty.
  • Vyberajte liatinový alebo nerezový riad.
  • Používajte vodný filter a filtračné systémy s reverznou osmózou. 
  • Jedzte čerstvé potraviny, vrátane ovocia a zeleniny.

Záver

Najhoršia doba pre vystavenie obezogénom je počas raného vývoja plodu a počas prvých rokov života. Pokiaľ sa chcete obezogénom vyhnúť, vyberajte si organické potravinárske produkty bez pesticídov, prejdite na kozmetiku bez ftalátov a triklosanov a dajte prednosť skleneným nádobám a fľašiam. Prestaňte sa maznať s účtenkami, nesmažte na teflónu a nekupujte svojim deťom plastové hračky pochybného pôvodu. Myslite na tieto kroky aj v prípade zariaďovania svojho domova napr. tým, že si zaobstaráte vinylovú podlahu bez ftalátov a budete kupovať prírodné materiály s ekologickou úpravou povrchu.

 

 

1. RIBERO, Cláudia, Vânia MENDES, Bárbara PELETEIRO, et al. Association between the exposure to phthalates and adiposity: A meta-analysis in children and adults. 2019.

2. KIM, Ka Young, Eunil LEE a Yanghee KIM. The Association between Bisphenol A Exposure and Obesity in Children—A Systematic Review with Meta-Analysis. 2019.

3. LIM, Soo, Sun Young AHN, In Chan SONG, et al. Chronic exposure to the herbicide, atrazine, causes mitochondrial dysfunction and insulin resistance. 2009.

4. LIU, Pingping, Fang YANG, Yongbo WANG a Zhanpeng YUAN. Perfluorooctanoic Acid (PFOA) Exposure in Early Life Increases Risk of Childhood Adiposity: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. 2018.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!