6 tipov podľa čoho vybrať najlepšiu granolu

Granola by mala predstavovať zdravú súčasť raňajok. Avšak to, čo považujeme za zdravé raňajky - ako sú vločky, oriešky alebo ovocie, môžete na pultoch obchodov nájsť s prímesou veľkého množstva cukru. Granola sa potom už skôr podobá cukrovinkám, než zdravé raňajky. Preto Vám prezradíme tipy, podľa čoho granolu vyberať a čo si všímať na obaloch. Hlavne preto, aby ste neplatili za niečo, čo v skutočnosti nemá takú cenu.

Prečo je granola ideálnymi raňajkami ?

Granola tvorí produkt, ktorý zaberá prvé priečky v konzumácii cereálií. Sú to v podstate jednotlivé suroviny, ktoré sú spojené tukom a zapečené do väčších chrumkavých kúskov. Oproti klasickému musli teda granola nemá sypkú konzistenciu. Základ granoly tvoria ovsené vločky, ku ktorým sú pridané oriešky, tuk a ovocie, poprípade čokoláda. To všetko je upečené v tenkej vrstve, aby granola mala chrumkavú textúru!

A prečo je granola tak obľúbená? Je to predovšetkým jej výborná chuť, ktorá ide ruka v ruke s vysokým obsahom vlákniny, ktorú obsahujú ovsené vločky. Vláknina je hlavný činiteľ nášho tráviaceho traktu. Podporuje trávenie a vďaka nej sa cítime sýti po dlhšiu dobu. Okrem vlákniny sú vločky bohaté na betaglukány a kremík. Kremík je stopový prvok, ktorý nám stačí iba v malom množstve, ale jeho nedostatok spoznáme na kvalite našich nechtov a vlasov. Granola ďalej obsahuje živiny ako je  železo, horčík, zinok, meď, selén, vitamíny skupiny B a vitamín E.

Čím viac vlákniny granola obsahuje, tým dlhší pocit nasýtenia cítime. Dokonca sú vláknine pripisované vlastnosti ako je znižovanie cholesterolu a hladiny krvného cukru.

Ako vybrať pravú granolu?

Granola, ktorú môžete kúpiť v obchodoch, skrýva vo svojom zložení niekoľko prešľapov. Aby ste si mohli byť istí, že kupujete zdravé raňajky vo forme správne pripravenej granoly, máme pár tipov, na čo si dať pri výbere pozor.

1.) Veľké kúsky a chrumkavá textúra

Asi hlavný bod je konzistencia granoly. Nekupujte drvinu, ktorá sa skôr podobá sypanému musli, pretože tá správna granola musí chrumkať a obsahovať celé kusy obilnín, orieškov a ovocia.

vyber_granoly_infografika_brainmarket_cz

2.) Výber tukov

Ako už vieme, pri pečení granoly je vždy potrebné použiť nejaký tuk. Ten v granole pomáha viazať jednotlivé ingrediencie granoly dohromady. A tu často dochádza k prvému problému v použitých surovinách. Niektoré granoly môžu obsahovať palmový alebo slnečnicový olej. Pokiaľ hľadáte zdravšiu formu granoly, vyberajte takú, kde je používaný napríklad kokosový olej, alebo maslo. Kokosový olej je unikátny svojim obsahom nasýtených mastných kyselín. Sú v ňom obsiahnuté mastné kyseliny, ktoré telo okamžite využije na produkciu energie pre telo i mozog.

3.) Použité sladidlá

Pre kvalitnú granolu nie je potrebné, aby boli obilniny a oriešky prebité cukrom. Pri výbere sa zaujímajte o to, čím je granola sladená. Dajte prednosť granole, ktorá bude sladená prírodnými sladidlami, pretože cukor je tam naozaj navyše. Dajte prednosť granole, ktorá je sladená napríklad čakankovým sirupom alebo kokosovým sirupom.

4.) Chuť

Mnohí výrobcovia sa predbiehajú v tom, aby výrobky neobsahovali cukor, minimum tuku atď. Jedno je isté, ak chcete, aby bol zdravý jedálniček Vašou každodennou súčasťou, je potrebné, aby Vám jednotlivé jedlá chutili. Granola môže chutiť bez toho, aby v nej bolo niekoľko lyžíc cukru. Najčastejšie granolu dochucuje ovocie, alebo aj prísady ako je kokos, či orieškové krémy. A tiež už spomínaný tuk, ktorý výslednú chuť ešte podčiarkne.

5.) Nutričné hodnoty

Granolu si doprajeme na raňajky alebo dopoludňajšiu desiatu, kedy potrebujeme energiu a poriadnu dávku vlákniny. Taktiež ovocie, ktoré granola obsahuje dokáže telo v dopoludňajších hodinách oveľa lepšie spracovať. Určite sa pri výbere zaujímajte o množstvo vlákniny a tiež o to, čo tvorí základ granolu. Granola na pultoch supermarketov je tvorená najrôznejšou zmesou obilnín a pokiaľ sa napríklad chcete vyhýbať lepku, len ťažko si vyberiete takú, ktorá by spĺňala čo najviac požiadaviek.

granola choco sklenice 2 f

6.) Množstvo použitých surovín

Veľké množstvo pšenice alebo iba vločiek s prímesou cukru. To je často zloženie granoly, ktorú bežne dostanete v obchode. Po ovocí alebo orieškoch ani pamiatky. Vyberajte takú, ktorá už od pohľadu obsahuje ovocie. Taktiež vyberajte takú, ktorá obsahuje slušnú porciu orieškov, pretože tie sú významným nositeľom zdraviu prospešných tukov, ale aj celého radu minerálov. Je to dobré vodítko predovšetkým aj preto, aby ste sa dokázali rozhodnúť, či taká granola stojí za cenu, za ktorú ju kupujete.

Na obale sa zaujímajte o to, aká obilnina tvorí základ granoly, koľko je pridaného cukru a tiež o to, aké je množstvo vlákniny. 

TIP: Recept na zdravú domácu granolu

Suroviny:

Najskôr zmiešajte všetky sypké ingrediencie, pridajte javorový sirup a kokosový olej. Všetko premiešajte. Pečte 30 minút. Domáca granola bude aj naďalej chrumkavá, keď bude chladnúť. Je lákavé ju hneď začať jesť, avšak odporúčam po vytiahnutí z rúry nechať 15 minút odpočívať na plechu. Granola potom bude extra chrumkavá. Pokiaľ nechcete riskovať, že sa Vám sušené ovocie v rúre pripáli, takže ho po vychladnutí vmiešajte do granoly. Týmto spôsobom budete vedieť, že akékoľvek sušené ovocie, ktoré pridáte, bude mäkké. Pre sviežu citrusovú príchuť do zmesi pred pečením vmiešajte čerstvú citrusovú kôru z jedného BIO citróna.

Alebo si môžete vychutnať našu BrainMax granolu, ktorú si vychutnáte hneď v 5 príchutiach!

Pečieme si vlastnú granolu!

Máme radosť, že smer konzumácie cereálií sa uberá opačným smerom. Po dlhé roky, kedy sme podliehali najrôznejším sladkým vankúšikom zaliatym mliekom. Tie sú totiž vždy pod plnou paľbou cukrov. Pretože našim cieľom je vždy ísť po kvalite, rozhodli sme sa pre pečenie vlastnej granoly tak, aby sme za jej zloženie a kvalitu mohli dať ruku do ohňa. A nebudeme predstierať! Niekedy nám zloženie, ktorému musí vládnuť chuť, dalo zabrať. Nielenže sme museli vybrať kvalitatívne najlepšie suroviny, ale zároveň sme mali za úlohu zohľadniť to, aby zloženie išlo dohromady s našou filozofiou zdravého životného štýlu.

blueberry cheesecake ve sklenici

Okrem bezlepkových ovsených vločiek v BIO kvalite sme do granoly pridali oriešky a lyofilizované ovocie, ktoré chutí ako čerstvé. To všetko je upečené v tenkej vrstve, pretože ako už vieme, granola musí chrumkať! Ako základ sme použili BIO bezlepkové ovsené vločky z Fínska, aby si granolu mohli dopriať aj tí, ktorí neznesú akékoľvek množstvo lepku. Všetky granoly sú vďaka tomu bezlepkové!

Granolu máme zatiaľ vyrobenú v dvoch chutných verziách, ktoré sú obe v BIO kvalite. Tou prvou je vegánska granola BrainMax Pure granola Goji a Kešu. Goji sme vybrali predovšetkým pre svoju prirodzene sladkú chuť, ktorá sa výborne snúbi s sladkastou chuťou kešu orieškov. Navyše je goji alebo kustovnica čínska bohatá na lykopén. Antioxidant, za ktorý nám náš cievny systém bude vďačný. Lykopén pomáha znižovať cholesterol a zaisťuje správnu priechodnosť ciev. Ako tuk sme použili kokosový olej.

Ďalšou verziou granoly je BrainMax Pure Maple & Apple cinnamon Granola. Podľa názvu už môžete tušiť, že sa jedná o známu kombináciu jabĺk, škorice, pekanových orechov a javorového sirupu. Sladkú chuť sme ešte podporili medom a okrem toho aj prirodzene sladkastou chuťou arašidového masla. Ako tuk sme vybrali maslo v BIO kvalite.

V ďalšom druhu granoly sme sa nechali uniesť kakaovými bôbmi a tak vznikla výborná kakaová granola, ktorú sme aj nazvali BrainMax Pure CacaoNut. Základ tvoria ako inak bezlepkové vločky, ktorú skvele dopĺňajú kakaové bôby v RAW kvalite a kombinácii kešu a lieskových orieškov a sladkú chuť sme docielili pridaním trošky javorového sirupu. Túto granolu si vychutnáte hlavne keď nefandíte príliš sladkej chuti, ale zároveň ste milovníkmi kakaa. A navyše celá je v certifikovanej BIO kvalite a neobsahuje žiadne zložky živočíšneho pôvodu.

granola choco recept 22

BrainMax Blueberry Cheesecake to je názov ďalšej z verzií granoly, pri ktorej sme stavili na spojenie sladkej chuti lyofilizovaných čučoriedok, mandľového krému a bielej čokolády. Okrem toho sme do granoly pridali kešu orechy, kokos a chuť podčiarkuje kokosová smotana, ktorá granole zároveň dodáva vláčnosť a jemný kokosový podtón.

Čokoláda a kokos to už je tradičná synergia chutí. V granole, ktorú sme príznačne nazvali BrainMax Pure ChocoCoco sme kokosom ani čokoládou naozaj nešetrili a preto je aj môj favorit. Má sladkú chuť s krémovým kokosovým podtónom. Okrem vločiek v granole nájdete aj chia semienka, pufovanú quinou a kešu orechy. Prečo práve pufovaná quinoa? Ide o veľmi rýchly proces, pri ktorom sa vysokou teplotou a tlakom odparí všetka vlhkosť. Tento spôsob spracovania je veľmi rýchly, preto si quinoa zachováva všetky nutričné ​​látky a vitamíny. Sladká chuť tejto granoly je práca kokosového sirupu. ChocoCoco granola (rovnako ako naše všetky granoly) spĺňajú všetky kritériá ako je chrumkavá textúra, veľké kusy surovín, sladkastú chuť a variáciou kvalitných surovín.

A ako sme si poradili s cukrom? 

Všetky druhy našej granoly chutia výborne a preto je len ťažké uveriť, že je sladká chuť tvorená iba prírodnými sirupmi. Nie je cukor ako cukor a tie prírodné sú výborní pomocníci, ako si dopriať sladkú chuť tak, aby to nemalo negatívny vplyv na naše zdravie. Prírodné alternatívne sladidlá nezvýšia hladinu glykémie a keď už, tak iba nepatrne. Rafinovaný cukor sme nahradili  kokosovým sirupomčakankovým sirupom erythritolom

 

Veronika Halusková

 

 Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!