Morský alebo rybí kolagén. Prečo zvoliť morský kolagén a kedy mu dať prednosť pred hovädzím kolagénom?

Kolagén je najrozšírenejším proteínom v našom tele. Napriek tomu ho telo s postupujúcim vekom produkuje menej a menej. Jeho produkcia začína klesať po 25. roku veku a okolo 40. roku je jeho produkcia už veľmi malá. Nedostatok kolagénu sa môže prejaviť bolesťami kĺbov, ovisnutou kožou, kruhmi pod očami alebo zníženou pružnosťou svalov a šliach. V pokročilom veku môže nedostatok kolagénu spôsobovať vážnejšie úrazy. Neobvyklé nie sú zlomeniny ani vážne poranenia kĺbov. Kolagénu sme venovali jeden z predchádzajúcich článkov, ale dnes sa zameriame na morský kolagén. Povieme si, aký typ kolagénu obsahuje, ako sa vyrába a kedy dať prednosť morskému kolagénu pred hovädzím.

Čo je morský (rybí) kolagén a z čoho sa vyrába?

Kolagén je nevyhnutný pre udržanie pevnej pokožky, nachádza sa v našej koži, nechtoch, vlasoch a spojivových tkanivách, rovnako ako v kostiach, kĺboch, svaloch a krvných cievach. Hoci vývary z rybích kostí sú už dlho konzumované ľuďmi v mnohých tradičných kultúrach, doplnky morského kolagénu sú relatívne novým prírastkom na scéne doplnkov stravy. Pri výrobe morského kolagénu sa rybia koža a šupiny (časti rýb, ktoré sa predtým vyhadzovali ako odpad) hydrolyzujú rovnakým spôsobom, ako tomu býva pri výrobe hovädzieho kolagénu.

Funkce kolagenu v organismu_infografika_cz

Rovnako ako hovädzí, tak aj rybí kolagén je zo 100% živočíšneho zdroja. V tomto prípade z kože a šupín voľne ulovených morských rýb. Prípadne z rýb pochádzajúcich z akvakultúry. Veľká časť dnes predávaného morského kolagénu pochádza z rýb, ako je treska alebo snapper (Red snapper má slovenský názov chňapáč červený alebo chňapáč cisársky).

Proces výroby peptidov rybieho kolagénu je rovnaký ako u peptidov kolagénu z akéhokoľvek iného zdroja. Začína prirodzeným procesom extrakcie suroviny, ktorá obsahuje natívny kolagén. Nasleduje proces enzymatickej hydrolýzy, kedy sa natívny kolagén premení na vysoko biologicky dostupné kolagénové peptidy, ktoré sú pre telo oveľa lepšie využiteľné. Takže pokiaľ vyberáte kolagén, vždy hľadajte ten hydrolyzovaný.

 

vo víme o morskem kolagenu_infografika_cz

Cesta kolagénu v našom tele je pomerne dlhá. Kolagén je najskôr rozložený na jednotlivé aminokyseliny, ktoré až potom telo vstrebe a využije. Tieto rozložené aminokyseliny nazývame peptidy. V celom tele existuje viac ako štyridsať rôznych typov kolagénu, ktoré sa líšia svojim zložením a funkciou. Peptidy rybieho kolagénu sú kolagénové peptidy typu I. Tie sú jedným z najhojnejšie zastúpeného kolagénu v ľudskom tele a najviac je tohto typu v pokožke (80-90%). Je známe, že miera kolagénu priamo súvisí s tým, ako mladistvo vyzerá naša pokožka. Určite každý okolo seba máme aspoň jedného blízkeho človeka, ktorému by sme jeho vek určite nehádali. Títo ľudia majú skrátka dostatočné množstvo kolagénu. A pretože sa rybí kolagén rýchlejšie vstrebáva a dostáva do krvného obehu, je považovaný za najlepší zdroj kolagénu pre našu pokožku.

K čomu je vhodný morský (rybí) kolagén?

  • Prispieva ku krajšej pleti.
  • Udržuje pleť hydratovanú, spomaľuje jej starnutie a znižuje výskyt vrások.
  • Prispieva k silnejším kostiam a zdravým kĺbom.
  • Podporí zdravú pokožku hlavy a vyživuje vlasové folikuly.
  • Pomáha stimulovať rast vlasov.

s cim nam kolagen pomoha _infografika2_cz

Hovädzí alebo morský kolagén? Ktorý vybrať?

Kolagén môže pochádzať z niekoľkých zdrojov, pretože sa vyskytuje v celej živočíšnej ríši. Hovädzí kolagén obsahuje kolagén typu I a III. Obaja sa v ľudskom tele nachádzajú vo veľkom množstve. Morský kolagén obsahuje typ I a II. Ak sa rozhodujete medzi kolagénmi a neviete, ktorý vybrať, voľba medzi týmito dvoma závisí na dvoch veciach. Na osobných preferenciách a na tom, čo od kolagénu očakávate. Ak je vašou prioritou zlepšiť celkové zdravie pokožky, vlasov a nechtov plus vyživovať kĺby, je morský kolagén ideálnou voľbou. I. typ kolagénu spolupracuje s elastínom, ktorý pomáha vyživovať pokožku. Pokiaľ je naopak vaším cieľom podpora zdravia čriev, kĺbov, väzov a celková regenerácia, je lepšie siahnuť po hovädzom kolagéne.

Samozrejmosťou je aj etické hľadisko. Pokiaľ ste pesco-vegetariáni a zaraďujete do jedálnička iba ryby, samozrejme dáte prednosť morskému kolagénu. Tiež je potrebné povedať, že morský kolagén je zrejme najčistejší zdroj kolagénu. Pri bovinnom kolagéne je oveľa vyššie riziko kontaminácie prostredníctvom hormónov, ako je tomu u morských živočíchov. Preto pokiaľ chcete kvalitný hovädzí kolagén, vždy sa zaujímajte o jeho pôvod.

hovezi_nebo_morsky_kolagen_infografika3_cz

7 výhod morského kolagénu

1.) Vysoká biologická dostupnosť a lepšia vstrebateľnosť.

Jednou z výhod morského kolagénu je to, že má vynikajúcu absorpciu a biologickú dostupnosť. A to 1,5 krát vyššia ako je to u iných kolagénov. Morský kolagén má totiž najmenšiu veľkosť častíc a najnižšiu molekulovú hmotnosť zo všetkých typov kolagénu. To mu umožňuje ľahšie prechádzať črevnou stenou do krvného riečišťa a umožniť lepšiu a rýchlejšiu výživu tkanív. To z neho robí jeden z najlepších typov kolagénu. Znamená to tiež, že jeho účinky spoznáte o niečo rýchlejšie.

6 duvodu proc si vyybrat morsky kolagen_infografika_cz

2.) Bohatý na aminokyseliny glycín a prolín.

Dôležitou výhodou morského kolagénu je, že poskytuje 8 z 9 esenciálnych aminokyselín, vrátane značného množstva glycínu a prolínu, ktoré plnia dôležité funkcie v celom tele. Glycín je aminokyselina, ktorá podporuje budovanie svalovej hmoty, ale nielen to.

  • Pomáha budovať svalovú hmotu.
  • Hrá rolu v produkcii ľudského rastového hormónu.
  • Podporuje zdravie kostí a kĺbov.
  • Zvyšuje fyzickú a mentálnu výkonnosť.
  • Zlepšuje kvalitu spánku.
  • Zlepšuje flexibilitu a rozsah pohybu.
  • Podporuje zdravie črevnej výstelky v tráviacom trakte.
  • Napomáha tvorbe červených krviniek.
  • Pomáha znižovať alergické a autoimunitné reakcie.
  • Podporuje zdravie pokožky.

Prolín je neesenciálna aminokyselina, ktorá podporuje produkciu nášho vlastného kolagénu a funguje ako antioxidant. Tým zachytáva voľné radikály a bráni poškodeniu buniek.

3.) Udržuje hydratovanú a pevnú pleť.

Kolagén je jedným z najviac medializovaných produktov a to zvlášť kozmetickom priemysle, pretože sa priamo podieľa na kvalite pokožky.1 Hydrolyzáty morského kolagénu pôsobia na ľudskú pokožku proti starnutiu, pretože umožňuje kožným bunkám lepšie regenerovať. Kolagén má schopnosť udržovať našu pokožku hydratovanú. A hydratovaná pleť = mladistvo vyzerajúca pleť. Naopak najviac vrások vzniká vtedy, keď máme dlhodobo pleť suchú. Preto sa tiež morskému kolagénu prezýva kolagén krásy.

Jak funguje kolagen v naší pokožce__infografika_cz

4.) Podieľa sa na rýchlejšom hojení a zdraví kĺbov.

Užívanie morského kolagénu vedie k rýchlejšiemu hojeniu rán. Ako hlavná zložka pokožky je kolagén nevyhnutný pre jej regeneráciu po poranení, pri jazvách, vyrážkach a popáleninách. Tiež je účinný pri bolestiach kĺbov. To potvrdila jedna významná štúdia. Uvádza, že suplementácia kolagénom u mladých športovcov významne eliminovala bolesť kĺbov. Iná štúdia zistila, že kolagénové doplnky stravy môžu uľaviť od bolesti u osôb trpiacich osteoartrózou.2

5.) Podporuje silné vlasy.

Morský kolagén môže pomôcť k zdravším a hustejším vlasom. To je spôsobené tým, že morský kolagén umožňuje pokožke hlavy regenerovať, čo má pozitívny vplyv na vlasové folikuly. Tým dokáže zamedziť vypadávaniu vlasov a udržať ich lesk.

6.) Podieľa sa na zdraví ciev.

Kolagén je jednou z hlavných zložiek krvných ciev a tepien. Podieľa sa na ich štruktúre a pružnosti. Pokiaľ je kolagénu málo, môže byť narušená štruktúra ciev a rastie riziko vzniku kŕčových žíl.

Co dokáže kyselina hyaluronová__inforgafika_cz

Morský kolagén a kyselina hyalurónová. Najlepší tandem pre mladistvú pleť!

Pojem kyselina hyalurónová ste určite počuli v mnohých reklamách. Ide zrejme o najčastejšie používanú látku v krémoch alebo sérach. Kyselina hyalurónová je prirodzenou súčasťou nášho tela. Vyskytuje sa v pokožke, očiach, šľachách i kĺboch, kde je súčasťou tzv. synoviálnej tekutiny. V pokožke má dôležitú úlohu, pretože dokáže pojať veľké množstvo vody a vďaka nej je naša pleť hydratovaná. Vo chvíli, keď má pokožka dostatočné množstvo vody, oveľa menej sa tvoria vrásky a celkovo pleť pôsobí mladším dojmom. Účinky kyseliny hyalurónovej si môžete predstaviť ako film, ktorý látka tvorí na pokožke, tým udržuje jej vlhkosť a zabraňuje vysušeniu pokožky. Avšak viac ako v hydratačných pleťových krémoch má zmysel užívanie kyseliny hyalurónovej vnútorne.

Kolagén spolu s kyselinou hyalurónovou nie sú dvojicou, ktorý by vytvoril kozmetický priemysel za účelom lepšieho predaja anti-age produktov. Skôr je to naopak. Výrobca sa iba nechali inšpirovať naším vlastným telom, pretože ako kolagén, tak kyselina hyalurónová sa tvoria prirodzene v našom tele a spolu sa podieľajú nielen na pružnej pokožke, ale aj na zdraví kĺbov a spojivových tkanív. Podobne ako pri kolagéne, je aj produkcia kyseliny hyalurónovej obmedzená vekom. Čím sme starší, tým je kyseliny hyalurónovej menej, začnú sa tvoriť vrásky a môžu nás prekvapiť bolesti kĺbov.

Hydrolyzovaný morský kolagén

Morský kolagén vysokú biologickú dostupnosť. Jeho ešte lepšie využitie zaisťuje proces hydrolyzácie, ktorým prechádza. Má mnoho výhod a preto sme sa ho rozhodli doplniť o kyselinu hyalurónovú, biotín, extrakt z bambusu a vznikol Beauty kolagén. Komplex všetkých spomínaných látok udrží pevnú mladistvo vyzerajúcu pleť, zároveň podporí krásne vlasy a postará sa aj o kĺby. Navyše sa v podobe prášku lepšie rozmieša v nápoji, netvoria sa hrudky a pokiaľ Vás ako prvé napadlo, ako asi chutí, nemusíte mať obavy. Morský kolagén má neutrálnu chuť a nemá žiadnu rybiu pachuť. Náš kolagén dokonca chutí ako piňa colada.

Veronika Halusková 

 

1. KANG, Sewon, Sara SIBILLA a Maryam BORUMAND. Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles. 2014.

2. CLARK, Kristine L, Wayne SEBASTIANELLI, Klaus R. FLECHSENHAR, Douglas F. AUKERMANN, Felix MEZA a Roberta L. MILLARD. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. 2008.

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!